Barion Pixel

Mikor és hogyan kell cserélni a Xiaomi robotporszívókban a HEPA filtert?

Minden egyes Xiaomi robotporszívóról elmondható, hogy működtetésük és hosszú élettartamuk egyik alapvető fontosságú eleme a HEPA filter. Ma már a legtöbb takarítógép rendelkezik ilyen kiegészítővel, azonban ennél a termékkategóriánál különösen lényeges, méghozzá nemcsak a lakás levegőjének tisztasága, hanem a kis robot hosszú élettartama tekintetében is.
Megosztás
Megosztás
Mikor és hogyan kell cserélni a Xiaomi robotporszívókban a HEPA filtert?

A HEPA filter feladatai

A Xiaomi robotporszívójában megtalálható HEPA filter alapvetően két fő funkcióval rendelkezik! Ezek a következők:

  1. Mivel a szűrő konkrétan a szívómotor előtt került elhelyezésre, ezért már a motor előtt képes kiszűrni a levegőből a szennyeződéseket, a koszt, a port és az olyan esetleges szilárd elemeket, melyek kárt tehetnének az eszközben. Az ép filter tehát alapvető fontosságú a robotporszívó élettartamát tekintve, hiszen a szívómotor koszolódása nemcsak rendkívül hangossá teheti az eszközt, de csökkentheti a teljesítményét, hosszabb távon pedig meghibásodáshoz vezethet.
  2. Mivel a HEPA filter a kiáramló levegő tisztaságáért is felel, ezért nemcsak robotporszívónk, hanem saját egészségünk érdekében egyaránt lényeges ezen a ponton a megfelelő karbantartás és ellenőrzés. A szűrő felfogja a port, a koszt, a pollent és az egyéb szennyezőanyagokat, így sokkal tisztábbá teszi a lakás levegőjét.

A szűrő élettartama

Noha évekig tartó felelőtlen használat szükséges ahhoz, hogy a HEPA filter kiszakadjon, ugyanakkor az élettartama így is inkább csak hónapokban mérhető, ami természetesen minden egyes hasonló szűrőről elmondható. Általánosságban a kérdéses elem élettartama nagyjából 6-7 hónapra tehető, de érdemes minden esetben heti rendszerességgel ellenőrizni az állapotát, hogy a porszívó mindig a legjobb teljesítménnyel üzemelhessen.

Erre azért is szükség lehet, mert a HEPA filter a túl koszos vagy poros környezetben  nagyon hamar feltelítődhet, és ilyenkor természetesen még nem kell azonnal cserélni az elemet, elegendő lehet egy alapos tisztítás is.

A szűrő kiszerelése, tisztítása és cseréje

A legtöbb Xiaomi robotporszívónál a HEPA szűrő a portartályban helyezkedik el, onnan pattintható ki egy egyszerű mozdulattal. (Pontos helyét és kiszerelésének módját ellenőrizzük az adott termék útmutatójában!) Mivel mosható tartozékról beszélünk, ezért erősen ajánlott heti szinten megtisztítani.

Ehhez nincs szükség semmilyen speciális tisztítószerre vagy eszközre, egyszerűen csak tegyük csap alá a szűrőt, és eresszük át rajta a vizet, de nem szabad még kézzel sem dörzsölni a szűrőt – szivacsok, kefék és egyebek ebből fakadóan szintén tilosak –, mert azzal könnyedén megrongálhatjuk.

Lényeges ezt követően alaposan kiszárítani, majd úgy visszaszerelni a tartályba. A kiszárítás elengedhetetlenül fontos, amennyiben ugyanis nedves szűrő kerül a porszívóba, a nedvesség a szívómotorba is eljuthat, ami visszafordíthatatlan kárt tehet az eszközben.

Kosaram