Barion Pixel

Milyen jelei vannak, ha lejárt egy Xiaomi robotporszívó akkumulátor élettartama

Az akkumulátorral működő eszközök egyik nagy hátránya, hogy meghatározott élettartammal rendelkeznek, ami rengeteg tényezőnek a függvénye.
Megosztás
Megosztás
Milyen jelei vannak, ha lejárt egy Xiaomi robotporszívó akkumulátor élettartama

Eleve minden akkumulátor teljesítménye csökken egy bizonyos időintervallum után, így általában két-három évvel az első beüzemelést, illetve a vásárlást követően az üzemidő jellemzően már közel sem lesz olyan, mint újkorában volt.

Roborock akkumulátor

Ezen felül meghatározza a felhasználás módja, hiszen minél ritkábban kell takarítania a porszívónak – minél kevesebb a töltés-merülés ciklusa –, annál előbb csökken az akkumulátor teljesítménye, de rengeteg más egyéb tényezőt is fel lehetne itt még sorolni.

Sokan azonban nem tudják, hogy konkrétan milyen jelei vannak egy Xiaomi robotporszívó esetében annak, ha az akkumulátor élettartama a végét járja? 

Amennyiben mi sem akarunk tartósan takarítórobot nélkül maradni, illetve megelőznénk a bajt, akkor érdemes odafigyelni az alábbiakra, amelyek határozottan az akkumulátor meghibásodásának előjelei lehetnek.

A robotporszívó már legalább három éve működik

Noha alapvetően nem nevezhetnénk tünetnek, vagy olyan jelenségnek, ami önmagában érzékelhető, azonban minden esetben felveti a Xiaomi robotporszívó akkumulátor cseréjét, ha az eszköz már évek óta üzemel a kérdéses alkatrész cseréje nélkül.

Amint már fentebb is említettük, még a legmodernebb akkumulátoroknak is van egy bizonyos élettartamuk, így az üzemidő csökkenése már két-három év után érezhető lesz, ha tehát a robotporszívó már több éve szolgál minket rendületlenül, ne várjuk meg, amíg teljesen leáll vagy tönkre megy, érdemes a kérdéses alkatrész cseréjével megelőzni a bajt.

A robotporszívó üzemideje néhány percre csökkent

Ha egy robotporszívó akkumulátora az élettartamának végéhez közelít, akkor az minden esetben észrevehető lesz az üzemidőn. Ilyenkor ugyanis a készülék már közel sem bírja olyan jól a takarítást, mint egykoron, azaz többet áll a töltőn, mint amennyit takarít.

A legtöbb Xiaomi robotporszívó ugyanis egyetlen töltéssel képes 60-90 percet is takarítani minden különösebb probléma nélkül. Ha ezt az időtartamot már meg sem közelíti a készülék, alig 10-15 percet tud takarítani töltésenként, akkor az már jellemzően az akkumulátor élettartamának végét jelzi előre.

A robotporszívó a bekapcsolás után azonnal leáll vagy be sem kapcsol

Amennyiben nem vettük észre az üzemidő csökkenését – hiszen előfordulhat, hogy a robotporszívó folyamatosan akkor takarít, amikor nem tartózkodunk otthon –, akkor az imént említett anomália nagyon könnyen és nagyon hamar egy újabb szintre léphet.

Ilyenkor a robotporszívó gyakorlatilag a bekapcsolást követően azonnal leáll, netán takarítás közben, a lakás egy pontján elakad, mert arra sem marad energiája, hogy visszatérjen a dokkolójára, vagy a töltési értékei látványosan csökkenő tendenciát mutatnak.

Ezeknél a tüneteknél a Xiaomi robotporszívó akkumulátora jellemzően már teljesen tönkrement, nem képes nagy mennyiségű energiát tárolni, vagyis a készülék használatra alkalmatlanná válik, amit csak a kérdéses alkatrész cseréjével lehet megoldani.

A túl kevés használat egyaránt az akkumulátor ellensége

Minden modern akkumulátor alapja a folyamatos használat, a töltés-merülés ciklusa, hiszen úgy álmodták meg ezeket az alkatrészeket, hogy minél többet használjuk őket, annál hosszabb élettartam érhető el a segítségükkel.

Az akkumulátor belsejében ugyanis kémiai reakciók zajlanak, és amennyiben ezek mennyisége lecsökken, az negatív hatást gyakorol az élettartamra, tehát minél kevesebbet takarít a robotporszívó, minél kevesebbet töltjük, annál előbb megy tönkre a kérdéses alkatrész.

Mindig forduljunk szervizhez a Xiaomi robotporszívó akkumulátor cseréjével

Nemcsak a robotporszívók, hanem valamennyi elektromos eszköz esetében nagyon kockázatos beavatkozásnak tekinthető az akkumulátor cseréje. Ezért lényeges, hogy a készülékhez mindig gyakorlott kezek nyúljanak és megfelelő minőségű cserealkatrész kerüljön bele.

A Robotporszívó Szervizben például gyári minőségű alkatrészekkel történik a Xiaomi robotporszívók akkumulátor cseréje, méghozzá óriási tapasztalat és garanciális munkavégzés társaságában, hogy nekünk semmi mással ne kelljen törődnünk, csak azzal, hogy az eszközt a beavatkozás után ismét beüzemeljük.

Hogy nem tudjuk személyesen elvinni a szervizbe meghibásodott robotporszívónkat? A szervizfutár szolgáltatásnak köszönhetően otthonunk kényelméből, az interneten keresztül intézhetjük a javítás teljes folyamatát, így háztól viszik- és házhoz hozzák vissza megjavított készülékünket.

Kosaram