Barion Pixel

Sörtés vagy lamellás főkefe a robotporszívón? Melyiket válasszuk?

A robotporszívók világában folyamatos fejlődést tapasztalhatnak azok, akik behatóbban követik az aktuális termékek megjelenését, így mind a kialakítás, mind az alkalmazott technológiák, mind a szoftverek tekintetében jelentős átalakulások figyelhetők meg.
Megosztás
Megosztás
Sörtés vagy lamellás főkefe a robotporszívón? Melyiket válasszuk?

Az egyik ilyen terület például a főkefe kérdése, hiszen míg kezdetben a robotporszívók szinte kivétel nélkül a klasszikus sörtés megoldást alkalmazták ezen a ponton, addig manapság egyre gyakrabban találkozhatunk lamellás kialakítással, melyek szilikon alapanyagból készültek.

Hogy a kettő közül melyik a jobb választás? Bár nem feltétlenül ez a legmegfelelőbb szempont, amit figyelembe kell vennünk a két kiegészítő kapcsán, ugyanakkor érdemes alaposabban megvizsgálni, hogy mi a különbség a két alkalmazott technika között.

Mi az a főkefe és mi célt szolgál a robotporszívón?

Ahhoz azonban, hogy jobban megértsük ennek a kiegészítőnek a működését, nagyon lényeges konkrétan ismerni a főkefe szerepét egy robotporszívón.

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy a kérdéses alkatrész a porszívó alsó felén helyezkedik el, közvetlenül a szívónyílás alatt. A hengerszerű elem feladata, hogy forgómozgást végezve könnyebben összegyűjtse a koszt és a port a padlóról.

Egy robotporszívó nyilvánvalóan működőképes lenne a főkefe nélkül is, azonban hatékonysága messze elmaradna a manapság megszokottól, hiszen amennyiben a szőnyegek mélyéről vagy a padlóról – különösen annak fugáiból – a kosz és a por fellazításra kerül, akkor az erőteljes szívómotor sokkal könnyebben össze tudja gyűjteni azt a portartályba.

Fontos, hogy a robotporszívókat eleve úgy alakítják ki, hogy vagy a sörtés, vagy a lamellás típusú kefét kapják, tehát a legtöbbször nem a vásárló döntése, hogy milyen változatot vásárol a termékére, amivel gyárilag felszerelték, olyat kell venni hozzá a későbbiekben is.

A sörtés főkefe

A sörtés főkefe alapvetően a klasszikus alternatíva, amihez hasonló megoldások a hagyományos porszívóban is helyet kaptak már korábban bizonyos kiegészítők esetén.

Mivel valódi kefeszerű kialakításról van szó, ezért a szőnyegen egyfajta fésűként, a keménypadlón pedig mondhatni seprűként funkcionál, tehát ennek megfelelően lazítja és tereli a padlón található koszt, illetve port a szívónyílás irányába.

Hatékonysága kiváló, tartóssága normál használat mellett akár a 6 hónapot is meghaladhatja, azonban lényeges gondosan odafigyelni rá, és rendszeresen takarítani, mert a hosszabb hajszálak vagy szőrszálak, illetve a nagyobb szőr- és porcsomók rendkívül könnyen el tudnak akadni benne.

A lamellás főkefe

A lamellás főkefék alapanyaga általában a szilikon, vagyis egy nagyon puha, gumihatású megoldás, ami lapátszerű kialakítás társaságában képes ellátni a feladatát. 

Konkrétan a lamellák rendkívül hajlékonyak, ennek megfelelően könnyedén behatolnak a szőnyegszálak mélyére, mindemellett pedig a keménypadlón is megállják a helyüket. Teljesítményük tekintetében, ha nem is drasztikusan, de alaposabban takarítanak, mint a sörtés megoldások.

Kevésbé deformálódnak, de 6-8 hónap után ugyanúgy cserélni kell őket a felhasználás függvényében, hiszen hasonlóképpen kopnak, mint a sörték, ugyanakkor nehezebben akadnak el rajtuk a hajszálak, illetve a kisebb-nagyobb koszcsomók.

Egyelőre még a robotporszívó határozza meg a választást

Mint a fentiekből is kiderült, a két főkefe-típus között nincs olyan drasztikus különbség, hogy az befolyásolja a döntésünket, emiatt bátran rábízhatjuk magunkat a gyártókra. 

Általánosságban azért elmondható, hogy a sörtés megoldások hosszabb távon kikerülnek majd a piacról, hiszen a modern robotporszívók zöme már szilikonlamellás kialakítással rendelkezik, így bátran bízzunk meg a gyártókban, akik bármelyik megoldás mellett is döntöttek, az biztosan a legoptimálisabb lesz az adott termékhez.
Nem mellesleg cserélni mindkét típust kell – nagyjából hasonló periódusban –, a Robotporszívó Szerviz pedig valamennyi modellhez kínál megfelelő robotporszívó tartozékokat, a főkefétől kezdve, az oldalkefén át, a HEPA szűrőig és a mopig bezárólag.

Kosaram