Barion Pixel

Miért van szükség arra, hogy egy robotporszívó feltérképezze otthonunkat?

Rengeteg leendő és új robotporszívó-tulajdonost hajlamos megijeszteni, amikor egy takarítógépről kiderül: gyakorlatilag látja az egész lakást, sőt olyan pontos térképet tud készíteni róla, ami már-már futurisztikus hatást kelt.
Megosztás
Megosztás
Miért van szükség arra, hogy egy robotporszívó feltérképezze otthonunkat?

Ennek tudatában sokaknál felmerül a kérdés, hogy vajon miért van szükség erre? Miért kell feltérképeznie, tulajdonképpen négyzetméterről-négyzetméterre ismernie otthonunkat egy robotporszívónak? Ezekre a kérdésekre szerettünk volna válaszolni aktuális cikkünkben!

A feltérképezés a térképkészítéshez szükséges

Bár még mindig vannak olyan robotporszívók, amelyek úgy dolgoznak, hogy minden egyes induláskor csak azt tisztítják, amit éppen látnak és érzékelnek, azonban a gyakorlat bizonyította: sokkal hatékonyabbak a saját térkép alapján dolgozó eszközök.

Merthogy a beüzemelést követően a robotporszívó azért járja körbe az egész lakást, hogy egy saját digitális térképet készítsen magának, így gyakorlatilag pontosan feltárja a helyiségeket, a szintkülönbségeket, a megközelíthetetlen pontokat, az akadályokat és így tovább.

Hogy minek térkép a robotporszívónak?

Ebből következik a logikus kérdés: vajon miért kell ez egy robotporszívónak? Alapvetően nem kell, nélküle is képes takarítani, azonban sokkal pontosabb és alaposabb munkát tud végezni, ha egy térkép alapján dolgozik.

Különösen az újabb típusok ugyanis már saját mesterséges intelligenciával rendelkeznek, ami nemcsak útvonalukat, hanem takarítási tulajdonságaikat egyaránt képes befolyásolni, hovatovább folyamatosan optimalizálni annak érdekében, hogy a legjobb hatást érhessünk el vele.

Gyorsabban dolgozik, pontosabban takarít

Amennyiben egy robotporszívó saját térképet készít, akkor erőforrásait a működés során maximálisan a takarításra, a váratlan helyzetekre tudja koncentrálni, és nem arra, hogy most éppen hová menjen a lakásban, melyik helyiség következzen, vagy milyen padló van a szomszéd szobában.

Ezáltal a robotporszívó működése jelentős mértékben felgyorsítható, hiszen erőforrásait maximálisan a takarítási precizitásra tudja koncentrálni, hiszen pontosan tudja, hogy az adott helyiségben melyik fokozat, melyik útvonal lesz a legoptimálisabb a számára.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a robotporszívó nemcsak gyorsabban dolgozik, ha a térképet követi egy kijelölt útvonalon, hanem a pontosság, a precizitás tekintetében egyaránt képes köröket verni azokra az eszközökre, amelyek esetleg nem tudják ezt a funkciót.

Ennek az oka, hogy egy újabb porszívó nemcsak az adott helyiség méreteivel van tisztában, hanem azzal is, hogy pontosan hol és milyen padlófelület található, így képes mindig optimalizálni a működési teljesítményt.

A térkép fontos a beállításokhoz

Nem szabad elfelejteni továbbá azt sem, hogy a feltérképezésre épül a robotporszívók nagyon sok beállítása is, amelyek a lakás alaprajzának, kialakításának és alapterületének ismerete nélkül nem lennének működőképesek.

Példának okáért csak egy megfelelő térkép mellett tudunk például kijelölni különféle zónákat a robotporszívónak, hogy pontosan melyek azok a helyiségek, ahol egyáltalán nem takaríthat, vagy melyek azok a pontjai a lakásnak, ahol szőnyeg van, illetve felmosásra alkalmas keménypadló.

A no-go és a no-mop zónák beállításához ugyanis ma már elengedhetetlen a megfelelő térkép elkészítése, hiszen nincsenek extra hardverek ahhoz, hogy gyakorlatilag tényleges fizikai akadályt tudjunk kialakítani velük a porszívók számára, mint hajdanán.

Az elhangzottakon felül a térkép még megannyi más egyéb beállítás kivitelezéséhez szükséges, hiszen láthatjuk például a porszívót – akár a munkahelyről is –, hogy éppen akkor hol jár, vagy korábban hol járt, merre takarított.

Szintén a digitális térképpel tudjuk kijelölni a robotporszívó számára például azt a helyet is, ahol éppen szükség van némi extra takarításra, mert kiborult a chips vagy fel kell törölni a kilöttyent vizet a padlóról.

Röviden tehát a feltérképezés, illetve a térképkezelés alapvető fontosságú ma már a robotporszívók működéséhez.

Kosaram