Barion Pixel

A leggyakoribb robotporszívó hibák

A magyar háztartásokban is egyre gyakrabban találkozhatunk robotporszívókkal, hiszen megfelelő alkalmazásuk esetén ezek a takarítórobotok rengeteg időt tudnak megspórolni nekünk a házimunka kapcsán.
Megosztás
Megosztás
A leggyakoribb robotporszívó hibák

Azon túl azonban, hogy képesek fenntartani a lakás általános tisztaságát, nagyon sokan még mindig nem tudják körültekintően használni őket, tehát elkövetnek olyan hibákat az alkalmazásuk során, amelyek később komolyabb gondokat idézhetnek elő.

Ezért úgy döntöttünk, hogy elkészítjük ezt a cikket, aminek a központi témáját a leggyakoribb robotporszívó hibáknak szenteltük. Mindezt annak érdekében, hogy a felhasználók ne csak tisztában legyenek a problémafaktorokkal, hanem azok megelőzésével is.

Az alábbiakban így áttekintettük a legáltalánosabb hibajelenségeket, igyekeztünk mindegyikről márkafüggetlen leírást adni, miközben külön kitérünk bizonyos esetekben a prevenciókra is, hogy mivel lehet elejét venni a nagyobb bajnak.

A helytelen használat miatt gyakrabban leéghet a motor

Az egyik leggyakoribb robotporszívó meghibásodásként tartjuk számon a motor leégését. Bár hozzátennénk, hogy azért nem hétköznapi eset, de a legtöbbször ezt a problémát a takarítórobot helytelen használata idézi elő.

Ez elsődlegesen vagy az indokolatlan túlterhelésből, vagy pedig a karbantartás hiányából fakad. Bármelyik esetről is legyen szó, a motorcsere a szervizköltségek tekintetében az egyik legdrágább beavatkozás, egy Roborock S5 Max esetében például 2022-ben 24 900 forint. 

A turbó mód eltúlzott használata gyorsabban tönkreteszi a motort

A legtöbb esetben a robotporszívó motorjának meghibásodását a turbó mód nem megfelelő mértékű alkalmazása idézi elő. A legtöbb eszközön ugyanis található egy ilyen üzemmód, ami arra szolgál, hogy szükség esetén meg lehet növelni vele a robotporszívó teljesítményét.

A hangsúly viszont itt azon van, hogy kizárólag alkalmanként. A turbó módot ugyanis nem arra fejlesztették ki a mérnökök, hogy állandó használatban legyen, hiszen ez felfokozott teljesítményt igényel az eszköz részéről, mondhatni fokozott teljesítményleadást.

A turbó mód eltúlzott használata gyorsabban tönkreteszi a motort

Ennek hatására a készülék belső alkatrészei, de különösen a motor folyamatosan túlhevül, és miközben ez évente néhány alkalommal – nagyobb kosz esetén – nem okoz gondot, mindennapos alkalmazás során azonban a motor élettartama drasztikusan lecsökken miatta.

Rengetegen ugyanis minden egyes takarításkor turbó módra állítják a robotporszívót, holott normál üzemmód mellett is ugyanolyan tisztaság érhető el vele, legfeljebb hosszabb időtartam mellett. 

Ez kivédhető, ha a porszívó működését úgy időzítjük, hogy használata során senki se tartózkodjon otthon, például akkor takarítson, amikor éppen mindenki dolgozik.

A karbantartás elmaradása is idő előtt tönkreteszi a motort

A motor idejekorán bekövetkező meghibásodásának másik oka jellemzően a rendszeres karbantartás elmaradása. Hiába használjuk mi a robotporszívót normál üzemmódban, ha közben az alsókefék például nem tudnak megfelelően forogni vagy a szívónyílás eldugult.

Alapvető tudnivaló, hogy a robotporszívókat minden egyes használat után meg kell tisztítani a kosztól, a portól, de még inkább a kefékre feltekeredett hajszálaktól, hiszen ezek akadályozzák az optimális működésben.

Emiatt a motornak sokkal többet kell működnie lényegesen nagyobb teljesítmény mellett, ami szintén idő előtti meghibásodást, extrém esetben annak leégését idézheti elő. 

Mindig gondoskodjunk tehát legalább a főkefe és a mögötte megtalálható szívónyílás tisztán tartásáról, hiszen ezzel könnyedén megelőzhetjük a problémát.

A lézerszenzor meghibásodása alapvetően befolyásolja a robotporszívó működését

A szívómotor után a robotporszívók egyik gyakori meghibásodása a lézerszenzorokhoz köthető. Ezek a kis érzékelők minden esetben a készülék tájékozódását, útvonalkeresését szolgálják, ezáltal meghibásodásuk esetén a robot egyfajta zavarodott hatást kelt.

Nem találja a megfelelő útvonalat, többször megy neki a berendezési tárgyaknak – gyakran nagy erővel –, és mindez természetesen rendkívül negatív hatást gyakorol az eszköz takarítási teljesítményére, sőt extrém esetben egyáltalán nem is tudja megtisztítani otthonunkat.

A lézerszenzor meghibásodása alapvetően befolyásolja a robotporszívó működését

A lézerszenzor meghibásodása talán az egyetlen olyan hibaforrás, amit nem igazán lehet külső tényezőkkel befolyásolni. Mivel folyamatosan és nagy teljesítményen működnek a szenzorok, ezért bizonyos időközönként előfordulhatnak meghibásodások, hiszen ez is egyfajta kopóalkatrész.

Még ha nem is olyan, mint egy alsókefe vagy egy HEPA szűrő! Nyilván arra figyelni kell, hogy a robotporszívó működését semmi ne akadályozza, ne tudjon olyan helyzetbe kerülni, ahol valami rádőlhet vagy aminek erőteljesen nekicsapódhat.

Az ilyen esetek ugyanis mechanikai sérüléseket idézhetnek elő, ami érintheti a szenzorokat is. Ezen felül ügyelnünk kell az érzékelők tisztán tartására, hiszen így sokkal kevesebb erőforrásra lesz szükségük a működés közben.

Az akkumulátor meghibásodása az üzemidőn érződik a legtöbbször

Valamennyi vezeték nélkül működő berendezés gyenge pontjának nevezhető az akkumulátor, és nincs ez másként a robotporszívóknál sem – noha a tapasztalatok azt mutatják, hogy a jobb minőségű típusok évekig képesek ellátni a feladatukat különösebb probléma nélkül.

Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy egy robotporszívó a teljes életciklusa során végig ugyanazt az akkumulátort tudja használni, hiszen megfelelő karbantartás mellett nagyon sokáig otthonunk hűséges társai lehetnek ezek az eszközök.

Az akkumulátor meghibásodása nem is annyira hiba, mint inkább fáradás eredménye, aminek részeként a kérdéses elemben lezajló kémiai folyamatok legyengülnek, ennek hatására pedig elkezd csökkenni az üzemidő, ami egy töltésenként megfigyelhető folyamat.

Az akkumulátor meghibásodása az üzemidőn érződik a legtöbbször

Sokáig azonban egyáltalán nem lehet észrevenni, hogy az akkumulátor teljesítményével probléma van, a robotporszívó jön, megy és ellátja a feladatát. Gond akkor van, ha már több időt áll a dokkolóján, mint amennyit takarítással tölt.

Természetesen érheti elektromos zárlat is az akkumulátort, illetve más egyéb okból is meghibásodhat, de ilyenkor a probléma nem folyamatként jellemezhető, hanem egyik pillanatról a másikra következik be.

Mi is sokat tehetünk a robotporszívó akkumulátorának állapotáért

Az akkumulátor egy tipikusan olyan alkatrész a robotporszívónál, aminek az élettartamára a tulajdonos is hatást gyakorolhat. Nagyjából ugyanazok a szabályok érvényesek itt is, mint egy okostelefonnál, így fontos, hogy a robotporszívó dokkolója mindig legyen áram alatt.

Azért nagyon lényeges mindez, mert ilyenkor a robotporszívó folyamatosan tudja tölteni az akkumulátort, és nem léphet fel olyan probléma, hogy a telep lemerül, ami rendkívül ártalmas, gyakran drasztikus mértékben képes befolyásolni az élettartamot.

Fontos tehát megjegyezni, hogy robotporszívónk akkumulátorának az a legjobb, ha minden használat után tud tölteni, ha folyamatosan csatlakozik a töltőhöz – a szabályozók majd eldöntik, szüksége van-e áramfelvételre vagy sem –, így soha nem hagyjuk lemerülni.

Az oldalkefét hajtó motor is meghibásodhat

Minden valamire való robotporszívó rendelkezik már úgynevezett oldalkefével, ami azt a célt szolgálja, hogy a helyiségek sarkaiból, a falak és a bútorok mellől is kellő alapossággal ki tudjon takarítani, ezáltal az ott felhalmozódott koszt és port a szívónyílás felé terelje.

Az oldalkefét hajtó motor is meghibásodhat

Azon túl, hogy az oldalkefe egy általános kopóalkatrész, tehát sörtéi képesek a rendszeres használatból fakadóan deformálódni, a propellerszerű elemet meghajtó motort is érhetik különféle meghibásodások, amelyek rontják a robot teljesítményét.

Amennyiben az oldalkefét hajtó motor tönkremegy, az egyik legjellemzőbb tünet ebből fakadóan az, hogy a kefe nem forog, a lakás sarkaiban a kosz és a por pedig leülepszik, a porszívó így nem tudja eltávolítani onnan a szennyeződéseket.

Mit tehetünk, hogy az oldalkefét hajtó motor ne hibásodjon meg?

Azon túl, hogy a rendszeres használat folyamatosan csökkenti az oldalkefét hajtó motor élettartamát, és ez ellen nyilvánvalóan semmit sem tehetünk, más tekintetben lehet hatásunk arra, hogy ez a folyamat milyen gyorsan következik be.

A rendszeres karbantartás ugyanis ezen a ponton is rendkívül fontos, ha ugyanis az oldalkefe nem tud akadálytalanul forogni, akkor az nyilvánvalóan túlerőlteti a hajtómotort, aminek ettől lecsökken az élettartama.

Fontos odafigyelni ezért arra, hogy a sörték minden takarítás előtt legyenek tiszták, de elengedhetetlen ellenőrizni azt is, hogy a kefe nem tekert-e fel egy-egy hosszabb hajszálat, amelyek akadályozhatják a mozgását – ezzel negatív hatást kifejtve a motorra.

Néha kerékcserére is szükség lehet egy robotporszívón

Minden robotporszívó egyik alapvető alkatrésze a kerékrendszer. Alapvetően két típusát különböztethetjük meg egymástól: 

  • a bolygókereket
  • és a hajtókereket.

Előbbit ritkán kell cserélni, meghibásodása nem jellemző – vagy takarítással orvosolható –, de a hajtókerekek kapcsán már találkozhatunk olyan problémával, amikor kizárólag az új alkatrész segíthet. Lássuk a kapcsolódó tudnivalókat!

A bolygókerék meghibásodása

Mint említettük, a bolygókerékre nem jellemző általánosságban a meghibásodás. Ez a kiegészítő jellemzően a robotporszívó első felén helyezkedik el az alsó tájolásban, és óriási szerepet játszik abban, hogy az eszköz mindig stabil és fordulékony legyen.

A bolygókerék meghibásodása

Mivel alapvetően egy passzív alkatrészről van szó, ezért mechanikai meghibásodása nem jellemző, de elakadása annál gyakoribb. Ezzel a jelenséggel nem kell feltétlenül szervizhez fordulni, ellenben a hiba megszüntetése nagyon fontos, mert befolyásolja a takarítási teljesítményt.

Példának okáért a hosszabb hajszálak vagy szőrszálak, esetleg a nagyobb lerakódások miatt a kerék nem tud fordulni, így a robotporszívó működésében súlyos akadályok keletkeznek, amitől romlik az útkeresés és a takarítás minősége egyaránt.

A hajtókerék meghibásodása

A bolygókeréknél sokkal nagyobb problémát tud okozni a hajtókerék meghibásodása. Jellegzetes tünet ilyenkor, hogy a takarítórobot nem tud megfelelően haladni, a legtöbbször csak körbe-körbe forog, gyakrabban elakad, nem képes egyenesen közlekedni és így tovább.

Az ilyen jellegzetes tünetek hátterében általában a hajtókerék, pontosabban a hajtókerekek meghibásodása áll, hiszen ez a legtöbb robotporszívónál egy dupla rendszer, elemei pedig a forgókefék és a szívónyílás két oldalán helyezkednek el.

A hajtókerék meghibásodása

A meghibásodás hátterében sok esetben az egyszerű elhasználódás áll, azonban a legtöbb alkatrész problémájához hasonlóan a tulajdonosok is sokat tehetnek azért, hogy a tényleges hiba minél később következzen be. 

Ehhez elengedhetetlen a hajtókerék folyamatos karbantartása, de különösen a hajszálaktól és szőrszálaktól való megszabadítása, amelyek feltekeredése komoly mechanikai meghibásodást tud előidézni a robotporszívónál.

Dugulás a vízrendszerben

Fontos a többnyire csak alkatrészcserével orvosolható problémák említése mellett kitérni az olyan hibajelenségekre is, amelyek többnyire karbantartási hiányosságokból, de még inkább a helytelen használatból eredeztethetők. Ilyen például a vízrendszer dugulása is!

Ma már egyre több robotporszívó rendelkezik felmosó funkcióval. Ezek minősége hol jobb, hol rosszabb, de vannak egészen kiváló modellek is, mint amilyen például a Roborock S7 MaxV.

Noha a gyártó rendre felhívja rá a figyelmet, azonban sok tulajdonos egyáltalán nem veszi figyelembe, hogy a felmosásra alkalmas robotporszívókba nem szabad vegyszeres folyadékot tölteni, csak és kizárólag tiszta vizet. Sőt, lehetőség szerint desztillált vizet!

Ez azért fontos, mert ellenkező esetben a vegyszeres vagy kemény tiszta víztől a robotporszívó vízrendszere könnyedén eltömődhet, így a nedves feltörlés során elégtelen vízmennyiséget juttat a padlóra vagy egyáltalán nem folyik belőle folyadék.

A probléma elhárításához alaposan szét kell szedni a robotporszívót, így ha nem értünk hozzá, netán garanciális termékről van szó, akkor ilyen esetekben mindig forduljunk inkább szervizhez, ahol szakszerű keretek között végzik el a tisztítást, illetve a szerelést is.

Probléma a dokkolással

Minden robotporszívó már önállóan gondoskodik manapság az áramfelvételről, amihez elengedhetetlen, hogy megtalálja a dokkolóját, és arra megfelelően fel tudjon járni, ezáltal csatlakozni hozzá.

Előfordulhat azonban, hogy probléma akad ezzel a folyamattal, így a robotporszívó nem tud feljárni a platformra, vagy ha mégis, akkor nem kezdi el a töltést, esetleg csak szakaszosan. Ennek a jelenségnek a hátterében nagyon sokféle hibaforrás állhat.

A jó hír azonban, hogy a legtöbbször otthoni körülmények között orvosolható, így lássuk is gyorsan, hogy mit érdemes ellenőrizni ilyen esetekben.

Lehetséges okok

  • Hogy a robotporszívó nem tud feljárni a dokkolójára, annak lehet az oka egyszerű helyhiány is. Ha a platform elé akadály került, vagy túl közel lett rakva egy másik tárgyhoz, tehát a porszívó nem tud megfelelően navigálni a feljáráshoz, akkor rendszerint megszakítja a folyamatot.
  • Gyakori probléma, hogy a dokkoló egy asztal vagy valamilyen bútor alá kerül elhelyezésre. Azon túl, hogy ez esztétikailag kiváló döntés lehet, valójában akadályozhatja a porszívót abban, hogy le tudjon parkolni a helyén.
  • Meglepő lehet, de néhány robotporszívót az is meg tud zavarni a megfelelő dokkolásban, ha a platformot szőnyegre helyezték és nem kemény padlóra.
  • Sokszor az eszköz érzékelői és kamerái okozzák a problémát. A legtöbb esetben csak koszosak, azaz némi tisztítást igényelnek, de súlyosabb esetben előfordulhat, hogy a komplett lézerszenzor ment tönkre, ami csak cserével orvosolható.
  • Ha a robotporszívó fel tud járni a dokkolóra, de nem tölt, akkor mindig győződjünk meg először arról, hogy áram alatt van-e az eszköz. Amennyiben igen, akkor érdemes áramtalanítás után megtisztítani a csatlakozót, mert előfordulhat, hogy elkoszolódott és nem tud áramot juttatni az eszköz akkumulátorához.
  • Ritka esetben előfordulhat, hogy valamiféle belső gyári hiba idézi elő a dokkolási problémát. Ez jellemzően már az első használat során érezteti hatását, és ilyenkor a legszerencsésebb még garanciában kicseréltetni az eszközt.

Probléma a töltéssel

A töltésproblémák ritkán jelentkeznek önmagukban a robotporszívó kapcsán, de előfordulhatnak a dokkolási hiányosságokon felül. Sajnos a legtöbb esetben házilag nem lehet orvosolni az ilyen jelenségeket, mert számos alkatrészt érinthet a hiba.

Példának okáért előfordulhat, hogy az akkumulátor hibásodott meg, de lehet érintkezési vagy egyéb probléma a dokkolóval, egyszóval érdemes inkább szervizre bízni már magának a problémának a feltárását is ilyenkor, hiszen az elektromosság soha nem játék.

Amit otthoni körülmények között kipróbálhatunk, hogy szigorúan a dokkoló áramtalanítását követően ellenőrizzük a töltőérintkezőket. Ezek ugyanis egy idő után hajlamosak elkoszolódni, nagy mennyiségű por és kosz kerülhet beléjük.

Nagy probléma, mert megakadályozhatja az áramfelvételt, emiatt egy száraz ruhával és egy ecsettel törölgessük és sepregessük át az érintett részeket, hogy a robotporszívó és a dokkoló közötti kapcsolat normalizálódjon, és semmi se akadályozza a töltést.

Ha ez sem segít, minden esetben forduljunk szervizhez!

Probléma a WiFi-hez való csatlakozással

A robotporszívók zöme a könnyed irányíthatóság és navigáció érdekében ma már csatlakozik az otthoni hálózathoz, a WiFi-hez. Ez a legtöbb esetben nem szükséges vagy elengedhetetlen, ugyanakkor erősen ajánlott, hiszen sokszor megannyi extra funkciót tudunk elérni ezzel.

Sőt, bizonyos típusoknál már elengedhetetlen a beüzemeléshez is, így kifejezetten sok kellemetlenséggel járhat, ha a robotproszívót valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk csatlakoztatni a lakás vezeték nélküli hálózatához.

Lehetséges okok

  • A probléma megoldásához először mindig ellenőrizzük otthoni kapcsolatunkat, hogy a vezeték nélküli hálózat valóban működik, más eszközzel tudunk hozzá kapcsolódni hiba nélkül.
  • Ezen felül gondot okozhat a frekvenciatartomány. Sok robotporszívó még mindig csak a 2,4GHz-es vezeték nélküli hálózatot tudja kezelni, így hiába van otthonunkban már 5GHz-es hálózat, érdemes kipróbálni a régebbi technológiával is, mert gyakran ez jelenti a hibát.
  • Nagyon sok lakásban okoz gondot, hogy a WiFi router jele nem elég erős ahhoz, hogy a ház minden részét lefedje. Előfordulhat, hogy nálunk is ez, a túl gyenge jel okozza a gondot. Ilyenkor próbáljuk meg a router közelében beüzemelni a porszívót, és ha ez megoldotta a helyzetet, akkor vásároljunk egy WiFi jelerősítőt.
  • Előfordulhat, hogy nem jó jelszót írtunk be a csatlakozáskor, és emiatt nem tud csatlakozni a robotporszívó a hálózathoz.
  • Néhány robotporszívó nagyon trükkös, több gomb megnyomását igényli ahhoz, hogy felkészüljön a WiFi-csatlakozásra. Mindig kövessük pontosan a gyártó utasításait ahhoz, hogy az ebből fakadó problémákat elkerülhessük.
  • Miután mindent kipróbáltunk, érdemes újraindítani a routert és a robotot is, majd elölről, tiszta lappal kezdeni a csatlakoztatást.
  • Ha semmi sem segít, előfordulhat, hogy a porszívó gyári hibás, ilyen esetekben gondoskodjunk a garanciális cseréről.

Valamennyi meghibásodás megakadályozható rendszeres karbantartással

Mint a fentiekben már többször is utaltunk rá, a robotporszívók meghibásodásának egy jelentős részét meg lehetne előzni a rendszeres karbantartással, ami részben a takarítást, részben a kopóalkatrészek, a tartozékok időben történő cseréjét jelenti.

A robotporszívó takarítása

Mivel emberek vagyunk és nincs mindig időnk rá, nyilvánvalóan sokan nem tudják minden egyes használat után teljes egészében eltakarítani saját robotporszívójukat, azonban így is lényeges, hogy legalább hetente, maximum kéthetente egyszer megnézzük az állapotát.

Azon túl ugyanis, hogy a portartályt megfelelő gyakorisággal ürítjük – erre minden használat után szükség van – a keferendszer ellenőrzése a legfontosabb, hiszen a legtöbb olyan kosz és por itt tud lerakódni, ami akadályozza a működést, illetve meghibásodáshoz vezet.

Ezért gondoskodjunk róla minél gyakrabban, hogy a kefék, a kapcsolódó elemek, illetve a szívónyílás megfelelően tiszta és átjárható legyen. Ezzel nemcsak a kefék élettartamát tudjuk növelni, hanem a szívómotort is megkíméljük a feleslegesen nagy teljesítmény leadásától.

Ezen felül szükség lehet még a kefék mellett rendszeresen tisztítani és takarítani a kerekeket, valamint az érzékelőket is, hiszen ezek kivétel nélkül mind hozzájárulhatnak – még ha többnyire csak közvetett formában is – a meghibásodáshoz.

Fontos időben gondoskodni a tartozékok cseréjéről

Végül, de közel sem utolsó sorban nagyon lényeges, hogy robotporszívónk használódó tartozékait mindig időben cseréljük. Különösen nagy figyelmet kell fordítani ezen a téren is a keferendszerre, valamint a HEPA filterre.

Mind az oldalkefe, mind a főkefe a használat és a karbantartás függvényében 3-6 hónapig képes kitartani robotporszívónkon. Amennyiben a sörték vagy a lamellák már szakadtak, deformálódtak, esetleg hiányoznak, akkor nem szabad tovább halogatni az új tartozék beszerzését.

Ennek az oka, hogy ilyenkor a robotporszívónak sokkal nagyobb teljesítményt kell leadnia ugyanahhoz a takarítási eredménynek az eléréséhez, ami megterheli a motort, de az összes olyan alkatrészt is, ami hozzájárul a tisztítás folyamatához.

Ezen felül a HEPA filter sorolható a különösen érzékeny tartozékok közé. Normál körülmények között 3-6 havonta a legtöbb típusnál ezt is fontos cserélni, máskülönben a robotporszívó teljesítménye és hatásfoka lecsökken, motorja pedig felesleges túlterhelést kap.

Talán mondanunk sem kell, hogy ez rendszerint idő előtti meghibásodáshoz vezet, miközben otthonunk tisztasága sem képvisel majd olyan minőséget, mint amikor a porszívó még új volt. A HEPA filter a legtöbbször ráadásul nem tisztítható, ezáltal nem is mosható!

Amennyiben szeretnénk gondoskodni saját takarító robotunk esetén a kiváló minőségű tartozékokról, a Robotporszívó Szerviz kínálatában többféle típushoz is találunk gyári minőségű robotporszívó tartozékokat, hogy mindig időben el tudjuk végezni cseréjüket.

Kosaram