Barion Pixel

Mindent a Xiaomi Roidmi robotporszívó társalkalmazásáról

Aki manapság robotporszívó vásárlásán gondolkozik, az előbb vagy utóbb – de általában inkább előbb – eljut a Xiaomi holdudvarába tartozó termékekhez, melyek zöme valójában nem is kapcsolódik közvetlenül a kínai gyártóhoz.
Megosztás
Megosztás
Mindent a Xiaomi Roidmi robotporszívó társalkalmazásáról

Részben ide sorolhatók a Roidmi név alatt elhíresült robotporszívók, melyek kapcsán bár sok helyen találkozhatunk a Xiaomi nevével, valójában azonban egy teljesen önállóan működő vállalatról van szó, akik mégis ezer szállal kötődnek a kínai óriáshoz.

Nem csoda, hogy rengeteg a tévhit és a meglepetés – a legtöbbször szerencsére kellemes – a Roidmi termékei kapcsán, így például sokan azt sem tudják, hogy robotporszívóik teljesen saját társalkalmazással rendelkeznek.

A legtöbb vásárlónak általában ez jelenti a legnagyobb meglepetést, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy miért van ez így, de természetesen magáról a társalkalmazásról is szolgálunk hasznos sorokkal, hogy eloszlassuk a félreértéseket.

A Roidmi ugyanaz, mint a Xiaomi?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés a gyártó robotporszívója kapcsán, amire nem lehet teljesen egyértelműen válaszolni, hiszen az igenlő és a tagadó válasz egyaránt megállja itt a helyét.

Egyáltalán nem téves ugyanis Xiaomi Roidmi név alatt emlegetni a 2015-ben megalapított kínai vállalatot, hiszen a Xiaomi az egyik legnagyobb befektetőként jelent meg a háttérben, majd a Roidmi csatlakozott a teljes ökoszisztémához.

Emiatt ugyanolyan joguk van használni a Xiaomi nevet, mint magának a gyártónak, pláne annak fényében, hogy a segítségükkel kiváló ár-érték arányú termékeik ma már a világ több mint 60 országában elérhetők.

Európában gyakorlatilag minden országban kaphatók, de az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, sőt Japánban is, így nemcsak a kínai piac kiszolgálására fókuszálnak.

Milyen termékekre specializálódott a Roidmi?

A Roidmi a Xiaomi égisze alatt maximálisan elkötelezte magát a porszívók irányában, így valamennyi termékük ebbe a kategóriába passzol, miközben fontos kiemelni, hogy mindegyikük kimagasló ár-érték arányt képvisel, tehát elérhető áron kínálnak nagyszerű tudást.

A gyártó leginkább a robotporszívós piacon ismert, az önürítő rendszerrel szerelt és kimagaslóan népszerű Xiaomi Roidmi Eve Plus például az egyik legjobb, illetve legkeresettebb termékük a palettán, ami az elragadó takarítási tudás miatt nem is meglepő.

Ezen felül a Roidmi neve alatt találhatunk hagyományos állóporszívókat is, melyekre szintén a verhetetlen árkategória jellemző, miközben a helyzet jól bizonyítja, hogy a gyártó valóban inkább a padlótisztítás világában van a leginkább otthon.

Természetesen valamennyi Xiaomi Roidmi termékhez elérhetők itthon alkatrészek és szükséges tartozékok, így ha például javítani kellene őket, vagy általános karbantartást végezni rajtuk, gyakorlatilag mindent elérhetünk hozzájuk Magyarországon is.

Külön társalkalmazás a Roidmi robotporszívókhoz

A Roidmi robotporszívók kapcsán a legtöbb vásárló a társalkalmazáson lepődik meg elsőként. Bár a porszívót lehet integrálni a Xiaomi saját fejlesztésű Mi Home applikációjával is, azonban az összes funkciót a saját telefonos alkalmazás telepítésével érhetjük majd el.

Ezért érdemes megismerkedni az App Store és a Google Play kínálatából is szabadon letölthető programmal szükség szerint már azelőtt, hogy magát a robotporszívót megvásároltuk volna.

Miért kell társalkalmazás a robotporszívóhoz?

Természetesen adja magát a kérdés, hogy minek társalkalmazás egy robotporszívóhoz, amit alapvetően csak be kell kapcsolni, majd hagyni, hogy tegye a dolgát, azaz takarítsa a lakást?

Noha így is lehet gondolkozni, azonban egy robotporszívó, de különösen a Roidmi termékei esetén is kijelenthető, hogy rendkívül fejlett szoftveres háttérrel rendelkeznek, amit felelőtlenség, sőt meggondolatlanság lenne nem kihasználni.

Egy ilyen applikációval ugyanis túlzás nélkül kinyílik előttünk a világ, megannyi lehetőség vár majd ránk, köztük nemcsak kényelmi szolgáltatások, hanem olyan funkciók, amelyek sokkal alaposabbá tehetik a takarítási tulajdonságokat.

Egy társalkalmazás lehetőséget ad olyan lehetőségekere – különösen a Roidmi esetében –, ami normál körülmények között talán eszünkbe sem jutott volna, de miután a mindennapjaink részévé vált, már nem is tudnánk élni nélküle.

Hogyan tölthetem le az applikációt?

Amennyiben Roidmi robotporszívót vásároltunk, akkor a termékhez kapott használati utasítás pontosan leírja az applikáció letöltésének és beüzemelésének a menetét, de amennyiben nem kaptunk hozzá ilyen papírt, vagy csak előzetesen szeretnénk ismerkedni az alkalmazással, akkor segítünk a letöltésben.

Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk a telefonunkon futó operációs rendszerrel, hiszen más helyről kell letölteni egy Android-, és más helyről egy iOS-alapú szisztémára.

  • Ha Android operációs rendszert futtató készülékünk van, akkor a Play Áruházban kell rákeresnünk a Roidmi névre, de IDE KATTINTVA rögtön eljuthatunk az alkalmazás adatlapjára.
  • Ha iOS operációs rendszer fut a telefonunkon, akkor az App Store-on keressünk rá a Roidmi applikációra, de IDE KATTINTVA szintén lehetőségünk nyílik rögtön eljutni a közvetlen adatlapra.

A társalkalmazás mindkét esetben teljesen ingyenes, így akár a birtokunkban van már a robotporszívó, akár az elkövetkezendő napokban szándékozzuk megvásárolni, nincs más teendőnk, csak a Telepítés gombbal letölteni és feltelepíteni a programot a készülékünkre.

Miután a telefon befejezte a folyamatot, szükség lesz elfogadni néhány kapcsolódó engedélyt, majd ezt követően már indíthatjuk is az applikációt, noha konkrét eszköz hozzáadása nélkül még nem sok érdekességet találhatunk benne.

Milyen funkciókkal rendelkezik az applikáció?

A Roidmi társalkalmazás nagyon sok hasznos funkciót tartogat a felhasználók számára. Összekapcsolódás után folyamatosan nyomon követhetjük például pontos százalékos értéken, hogyan áll a robotporszívó töltöttségi szintje, hogy mennyi ideje takarít már és mekkora területet járt be közben.

Az app segítségével kapunk számszerű értékeket arról is, hogy mennyire használódott már el a porszívó szűrője, de az aktuális szoftververzió leolvasása mellett innen tudjuk kezelni majd például a különféle frissítéseket vagy az időzített működést és az egyéb parancsokat.

Nagyon hasznos az alkalmazás abban az esetben, ha szeretnénk hangirányítással vezérelni robotporszívónkat, de arra is alkalmas a legújabb verzió, hogy felhívja a tulajdonos figyelmét az esetleges problémákra, az abnormális viselkedésre.

Hasznos olyankor, amikor alapvető beállításokat hajtanánk végre vele, ezáltal nem okoz majd gondot a segítségével a távoli hozzáférés, így például az sem, ha időzítve kell elindítani a működését, vagy éppen soron kívül tisztává varázsolni vele egy adott régiót.

Szintén csak az applikációból lehet szabályozni egy robotporszívó esetén a szívóerőt, de azt is, hogy mennyi vizet használjon a felmosáshoz, így gyakorlatilag nagyon sokféle beállítási lehetőség vár majd ránk minden esetben.

Különösen annak fényében, hogy mindezt kombinálhatjuk, akár helyiségenként módosíthatjuk (például a konyhában csak felmosson, a szobában magas szívóerővel, felmosás nélkül takarítson és így tovább), sőt még azt is megadhatjuk általa, hogy milyen sorrendben takarítsa ki a lakást.

Google Asszisztens, Amazon Alexa

Fontos kiemelni, hogy a társalkalmazás biztosítja a robotporszívó számára a hangirányítás hátterét is. Bár ez is elérhető Mi Home applikációból, ugyanakkor ebben az esetben csak a Google Asszisztens jöhet szóba, Amazon Alexával ebből a szoftverből nem elérhető a társítás.

Ezért is előnyösebb a robotporszívó kapcsán inkább a Roidmi app mellett dönteni, hiszen ez a program minden régióban tökéletesen kommunikál mindkét hangsegéddel.

A feltérképezéshez elengedhetetlen az app

Amit mindenképpen el kell mondani a Roidmi applikáció hatékonyságáról, az nem más, minthogy ennek közbenjárásával tudjuk kezelni a feltérképezés funkciót is egy robotporszívónál, ami nemcsak hasznos, hanem szükséges is a hétköznapok során.

Ma már ugyanis alapvető követelmény egy belépő szintű robotporszívótól is, hogy képes legyen feltérképezni a lakást, illetve az így készült térképeket elmenteni, hiszen ez több tekintetben is megkönnyíthet az életünket a jövőben.

A Roidmi app szerencsére minden különösebb gond nélkül kezeli a porszívó közbenjárásával készített térképet, amivel növelhetjük a takarítás gyorsaságát és hatékonyságát egyaránt.

Sőt mi több, a virtuális térkép segít például abban, hogy tiltott zónákat alakíthassunk ki a lakásban, így például olyan helyiségeket, ahová egyáltalán nem mehet be a porszívó, vagy nem moshat fel odabent, de a rögtönzött teendőket is csak így tudjuk kivitelezni.

Tegyük fel például, hogy televíziózás közben a gyerekek valamilyen ropogtatni valóval összemorzsázták a padlót. Ilyenkor nincs más teendőnk, minthogy az applikációban kikeressük a térképet, kijelöljük az érintett területet és a robotporszívó jön, feltakarítja helyettünk az adott régiót.  

Nagyon hasznos a tartozékok kapcsán

Az egyik leghasznosabb tulajdonsága a Roidmi applikációnak, hogy robotporszívó esetén képes nyomon követni a tartozékok állapotát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindig pontosan tudjuk majd, mikor van szükség például a szűrő vagy a főkefe cseréjére.

Az értékeket százalékos arányban mutatja az applikáció, és leginkább egy az üzemidőre alapozott becslésről van szó, ami nagyon hasznos lehet, ha nem tudjuk, mikor kell cserélni a kérdéses tartozékokat, melyek alapvetően meghatározzák a robotporszívó működését.

Természetesen nem kell folyamatosan nyomon követni az egyes alkatrészek kapcsán az értékeket, hiszen amennyiben indokolt már a csere, vagy nagyon közel járunk hozzá, az applikáció minden esetben figyelmeztetést küld a telefonra.

A magyar nyelv hiányzik

Sokak számára fontos szempont, ezért mindenképpen külön kiemelnénk, hogy a Roidmi applikáció még nem lett magyarítva, így minden esetben valamilyen idegen nyelv ismerete szükséges a kezeléséhez, ami természetesen nem feltétlenül a kínai.

Az angol például könnyedén és jól érthető minden különösebb probléma nélkül, de német vagy a spanyol ajkú felhasználók sem panaszkodtak még a fordításra, így ha egyszer érkezik belőle magyar változat, vélhetően az is minőségi lesz. Egyelőre azonban nélküle kell boldogulnunk valahogyan.

Robotporszívó üzembe helyezése Roidmi applikációval

Mivel az állóporszívók esetén a telefonos szoftver feltelepítése egyáltalán nem fontos, ezért végezetül szeretnénk egy átfogó bemutatót adni arról, hogy miként lehet üzembe helyezni egy kompatibilis robotporszívót a Roidmi applikáció segítségével. 

Lássuk a legfontosabb lépéseket!

  • Nyomjuk le egyszerre a robotporszívó baloldali és középső gombját addig, amíg az eszköz visszajelzője nem kezd el lassan pulzáló fényt kibocsátani magából.
  • A már korábban letöltött Roidmi applikáció jobb felső sarkában válasszuk a „+” lehetőséget, ami az új eszköz hozzáadását jelöli. A gomb megnyomásával a telefon azonnal keresni kezdi a közelben megtalálható kompatibilis termékeket.
  • Néhány másodperc után a telefonon megjelenik a robotporszívó képe. Válasszuk ki a folytatáshoz, majd adjuk meg otthoni vezeték nélküli hálózatunk (WiFi) hozzáférési adatait.
  • Ha mindent jól csináltunk, a robotporszívó az applikáció közbenjárásával automatikusan csatlakozik a hálózathoz, ami bizonyos esetben akár több percig is eltarthat.
  • A sikeres kapcsolódást követően azonnal elénk tárul a Roidmi app teljesértékű felülete, így robotporszívónk rögtön üzemképes állapotba kerül, és nekiláthat a lakás feltérképezésének, majd az első takarításnak.

A fenti lépések Android alapú okostelefon esetén értendők, de iOS-re épülő készülékeknél is hasonlóképpen zajlik a folyamat, azonban a vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozás előtt néhány beállítást és engedélyt kér tőlünk a szoftver.

Kosaram