Barion Pixel

4+1 dolog, amitől a te robotporszívód is idő előtt meghibásodhat

Bár az elmúlt néhány évben a robotporszívók óriási fejlődésen mentek keresztül, azonban hagyományos társaikhoz hasonlóan rendkívül érzékeny szerkezetek, melyekre oda kell figyelni ahhoz, hogy tartós használatuk biztosított legyen.
Megosztás
Megosztás
4+1 dolog, amitől a te robotporszívód is idő előtt meghibásodhat

Ennek megfelelően például vannak olyan szennyeződések, melyeket nem szabad felporszívózni velük, illetve akadnak olyan általános működtetési sajátosságok, amik idő előtti meghibásodáshoz vezethetnek.

Amennyiben szeretnénk, ha robotporszívónk sokáig hűséges társunk maradna, és makulátlanul gondoskodna otthonunk tisztaságáról, akkor érdemes lehet odafigyelni arra, hogy elkerüljük az alábbiakat.

Törött üveg vagy egyéb éles tárgyak

Egy összetört üveg esetén nem a legszerencsésebb a robotporszívóra – vagy bármilyen egyéb porszívóra – bízni a takarítási teendőket, hiszen az üvegszilánkok óriási kárt tehetnek a belső alkatrészekben, ami természetesen valamennyi éles tárgy esetében elmondható.

Bár a kisebb szilánkokkal a robotporszívó is könnyedén megbirkózik, azonban szinte garantált, hogy nagyobb mennyiségnél vagy nagyobb daraboknál a belső rendszere jelentős mértékben megsérül, aminek a javítása utána igencsak költséges lehet.

Amennyiben tehát eltörtünk egy poharat vagy éles fémdarabok estek a padlóra, sajnos a robotporszívó használata nem a legszerencsésebb választás, ilyenkor érdemes inkább elővenni egy seprűt, valamint egy lapátot és klasszikus módon nekilátni a takarításnak.

Egy-egy szilánk ugyanis azon túl, hogy megsértheti a belső rendszereket, a nagyobb darabok könnyedén el is akadhatnak a kefék között – azokat is apró darabokra vagdoshatják –, de akár a szívócsőben is megragadhatnak, amitől a szívóhatás és a hatékonyság egyaránt csökken.

Nedves szőnyeg

Hiába vannak ma már olyan robotporszívók, amelyek képesek a nedves feltörlésre, ezek az eszközök azonban csak száraz padlón használhatók ebben a módban, ha viszont egy nedves szőnyeget szeretnénk feltakarítani a segítségükkel, az komoly gondot okozhat. Hogy miért?

Mert a nedves szálakból az erőteljes szívóerő egyenesen a gép belsejébe vezeti a vízcseppeket, melyek így teljesen eláztathatják a szűrőt, sőt eljuthatnak a szívómotorhoz is, ezáltal előidézve a robotporszívó meghibásodását.

További probléma, hogy a robotporszívó portartályában összegyűlt száraz por, kosz és egyéb szennyeződés a nedvességgel érintkezve ragadós masszává állhat össze, ami eltömítheti a szűrőt, ez pedig a motor túlterheléséhez, illetve meghibásodásához vezethet.

Mindemellett pedig nem is említettük, hogy a nedvességtől ilyenkor penész alakulhat ki a rendszerben, amit a következő működéskor a robotporszívó gyakorlatilag szétszór a lakásban és a levegő vagy a padló tisztítása helyett inkább szennyezi az.

Romlandó élelmiszer

Szintén fontos kerülni a romlandó élelmiszer esetében is a robotporszívó használatát, így például a tejben ázott gabonapehely, a kávézacc, a tealevél vagy bármilyen kiömlött tej, netán tejes szósz esetében komoly problémákkal számolhatunk hosszabb távon.

A robotporszívónak ugyanis talán nem okoz gondot ezeknek a szennyeződéseknek a feltakarítása, azonban a romlandó anyagokat szinte lehetetlen úgy kitisztítani például a portartályból vagy a mopból, hogy az utána ne okozzon penészesedést és egyéb problémákat.

Durva por

Noha a robotporszívók erőteljes HEPA filterrel vannak felszerelve, ez a szűrőtípus azonban nem szerencsés olyan esetekben, amikor nagy mennyiségben kell felszívni durva szemcséjű port, így például hamut vagy frissen betonozott felület felső porrétegét.

Ez az úgynevezett durva por ugyanis lerakódik a szűrőben, fennakad az összes alkatrészen, csökkenti a robotporszívó teljesítményét, valamint idő előtti meghibásodást idéz elő. Az ilyen szennyeződést érdemes mindig előbb felsöpörni, hogy csak a finom por maradjon.

Folyamatos turbó mód

Egyre több robotporszívó rendelkezik már turbó móddal, ami kiváló, ha szeretnénk gyorsan és jó eredményt elérni vele a lakásban, de nem szabad minden egyes alkalommal használni, mert az eszköz túlterheléséhez, illetve idő előtti meghibásodásához vezethet.

Gyakran ilyenkor hibásodik meg például a szívómotor, amit a Robotporszívó Szervizben garanciális keretek között lehet cseréltetni valamennyi modell esetében, de a helytelen használatból fakadó egyéb hibák feltárása, az alkatrészek cseréje vagy egy általános karbantartás is könnyedén kivitelezhető.

Kosaram