Barion Pixel

Hogyan lehet fenntartani egy robotporszívó szívóerejét?

Egy robotporszívó teljesítményét alapvetően meghatározza a szívóerő. Mindez annak ellenére is érvényes állítás, hogy a motor tulajdonságain felül egy sor más tényező is befolyásolja, hogy az eszköz milyen takarítási sajátosságokkal büszkélkedhet.
Megosztás
Megosztás
Hogyan lehet fenntartani egy robotporszívó szívóerejét?

Ezek a tulajdonságok pedig mind egy szálig meghatározzák, hogy a robotporszívó milyen takarítási tényezőket tud felvonultatni, ezért lényeges odafigyelni a részletekre, mert ezeknek a takarítógépeknek a szívóereje könnyedén fenntartható, amennyiben betartunk néhány alapszabályt.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis minden porszívó, legyen az hagyományos- vagy önműködő robotporszívó, folyamatos karbantartást igényel, ellenkező esetben az eszköz már nem úgy viselkedik majd, mint újkorában. Lássuk azonban, hogy mire kell odafigyelni ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson!

A portartály ürítése

A portartály rendszeres ürítése és tisztán tartása alapvető fontosságú ahhoz, hogy robotporszívónk teljesítménye még évek múltán se csökkenjen le drasztikus mértékben, ehhez azonban nem eseti jelleggel kell elvégezni ezt a feladatot.

Éppen ellenkezőleg. A robotporszívóknál a lakás méreteitől függetlenül minden egyes használat után elengedhetetlen az eszköz tartályának ürítése és takarítása, mert amennyiben a tartály feltelítődik, a szívóerő folyamatosan mérséklődik.

A tartály ugyanis nagyban hozzájárul a vákuumhatás kialakulásához, de amennyiben nincs helye a levegőnek, akkor értelemszerűen nincs lehetőség arra sem, hogy optimális szívóhatás keletkezzen.

Ha feledékenyek vagyunk vagy csak lusták, ma már léteznek olyan robotporszívók, amelyek rendelkeznek önürítő rendszerrel, így garantáltan hetekig nem kell hozzányúlnunk az eszközhöz, mert képes magától egy külső tartályba üríteni a belső portartály tartalmát.

A szűrő tisztítása és cseréje

Minden robotporszívóban találunk egy légszűrő betétet, ami optimális esetben egy HEPA filter lesz. Beszéljünk azonban bármelyik típusáról is, ennek a tisztán tartása elengedhetetlen fontosságú ahhoz, hogy az optimális szívóhatás megmaradjon.

A légszűrő ugyanis szintén hozzájárul a vákuumhatás kialakulásához, hiszen azt a célt szolgálja, hogy a beszívott levegőt megszűrje, és tiszta közeget engedjen vissza a lakásba. Amennyiben a szűrő eltömődik, ez a folyamat nem tud megvalósulni.

Ilyenkor a beszívott levegő egy jelentős része megreked a gépen belül, lecsökkenti a légáramlást, ezzel rontja a vákuumhatás mértékét, ami nyilvánvalóan a szívóerő gyakran drasztikus csökkenéséhez vezet.

Ezért fontos, hogy a többnyire a portartály mellett elhelyezkedő légszűrőt havonta egyszer kiemeljük, kitisztítsuk – gyakran elég, ha sűrített levegővel kifújjuk –, ha pedig nagyon elhasználódott, akkor teljes egészében kicseréljük az optimális szívóhatás fenntartása miatt.

Keferendszer tisztántartása

Sokan talán nem is gondolnák, de a keferendszer is nagymértékben hozzájárul a robotporszívó szívóerejéhez kapcsolódó tulajdonságokhoz. Amennyiben a kefék deformálódtak vagy valami probléma van velük, akkor a légáramlás lecsökken, mérséklődik.

Ez is akadályozhatja a vákuumhatás kialakulását, ezáltal pedig visszafoghatja a porszívó teljesítményét, arról nem is beszélve, hogy egy elhasználódott kefe eleve negatívan befolyásolja az eszköz takarítási tulajdonságait.

Emiatt ajánlott minden használat után ellenőrizni a robotporszívó alját, legalább a főkefét, és nem feltétlenül az elhasználódás jeleit, mint inkább olyan elváltozásokat keresve, mint egy feltekeredett hajszál, ami deformálja a lamellákat vagy a sörtéket.

Fontos a rendszeres karbantartás

Általános tapasztalat, hogy a robotporszívó rendszeres karbantartásával a szívóerő is megőrizhető. A fentiekben már érintettük a légszűrő és a keferendszer tisztítását, illetve cseréjét, azonban szakértő kezek ennél alaposabban is bele tudnak nyúlni az eszköz belsejébe.

A Robotporszívó Szervizben elérhető általános karbantartás és tisztítás során például nemcsak a szükséges tartozékok kerülnek kicserélésre, hanem a kapcsolódó elemek és járatok portalanítására is sor kerül, melyek szintén negatívan befolyásolhatják a szívóerőt.

Ezért érdemes évente legalább egy vagy két alkalommal professzionális kezekbe adni robotporszívónkat és elvégeztetni egy teljeskörű karbantartást, hiszen ezzel biztosan megakadályozhatjuk a szívóerő esetleges csökkenését.

Kosaram