Barion Pixel

Mennyire hangos működés közben egy robotporszívó?

Márkától függetlenül egy robotporszívó megvásárlása gyakran olyan kérdéseket is felvet, melyekre korábban talán egyáltalán nem gondoltunk volna, miközben teljes mértékben embere válogatja, hogy kinek és mi a legfontosabb tulajdonság a választáskor.
Megosztás
Megosztás
Mennyire hangos működés közben egy robotporszívó?

Példának okáért vannak, akiket kizárólag a kinézet érdekel, mások az okosfunkciókat vagy az üzemidőt állítják a középpontba a választáskor, azonban meglepően sokan vannak, akiket csak az eszköz zajszintje érdekel, hogy milyen hangosan működik aktív állapotban.

A robotporszívók zajszintje dinamikus

A robotporszívók többségéről elmondható, hogy nem állandó teljesítmény mellett üzemelnek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a beállítások függvényében éppen akkora szívóhatást érhetünk el velük, amekkorára szükségünk van az adott helyiség vagy lakás feltakarításához.

Amennyiben tehát elegendő a kisebb szívóhatás is, akkor a porszívó motorja nem maximális teljesítmény mellett működik, ami kisebb zajszintet von maga után, ha viszont a beállításink nagyobb teljesítményt követelnek, akkor ezzel egyetemben a működésből fakadó zaj is dinamikus növekedésnek indul.

A legtöbb robotporszívó 60-70 dB zajszinten üzemel

A mai, modern robotporszívókról típustól függetlenül elmondható, hogy 60-70 dB zajszinten képesek üzemelni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem léteznek ezeknél halkabb vagy hangosabb modellek, de nagy általánosságban ez a jellemző tulajdonság.

60-70 dB zajszint
Roborock S7 zajszint mérés normál üzemmódban

Választáskor tehát ez a két adat tökéletes kiindulópontot jelenthet, noha mindez kizárólag abban az esetben érvényes állítás, ha tisztában vagyunk a kérdéses zajszintek hátterével, hogy a gyakorlatban mit is jelent valójában ez az érték.

Mennyire hangos az a 60-70 dB?

Rengetegen vannak, akik a decibelt, mint mértékegységet nehezen tudják gyakorlati tapasztalathoz kötni, ennek megfelelően bajban vannak, ha be kellene határolniuk, hogy egy robotporszívó mennyire hangos.

Példának okáért semmivel sem hangosabb, mint egy hagyományos porszívó, inkább hasonló vagy annál halkabb hangerőt produkálnak. A 60 decibel például az emberi fülnek még nem kellemetlen, ámde folyamatosan jelenlévő hanghatás, ami mellett sokan akár még pihenni is tudnak.

A 70 decibel azonban sokak számára már egy kellemetlen küszöbérték, ezért van az, hogy nagyon sok robotporszívót 68 dB környékén leszabályoznak, és nem engedik tovább a zajszintjét, hogy a felhasználók ne tartsák azt idegesítőnek.

A robotporszívó hangját meghatározza a karbantartás gyakorisága is

Végül, de nem utolsó sorban fontos beszélnünk a robotporszívó hangjáról a karbantartás függvényében is. Rendkívül lényeges, hogy az eszköz megfelelő időközönként új tartozékokat kapjon, tiszta HEPA szűrővel működjön és nagy általánosságban minden alkatrésze takarított és pormentes legyen.

Akár robotporszívó tartozékra van szükségünk, akár az eszköz javítására, karbantartására vagy tisztításra, a Robotporszívó Szerviz minden esetben a segítségünkre lesz, hogy kedvenc takarítógépünk állandóan optimális hangerőn működhessen, méghozzá a legjobb teljesítmény mellett.

Kosaram