Barion Pixel

Szónikus- vagy hagyományos felmosás? Melyiket válasszuk robotporszívó vásárlásakor?

A mai robotporszívók zöme már nemcsak száraz takarításra képes, hanem akkor sem vall kudarcot, ha felmosásról van szó. Ebben a tekintetben a kérdéses eszközök óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt néhány évben, azonban sok tekintetben még mindig az út elején járnak.
Megosztás
Megosztás
Szónikus- vagy hagyományos felmosás? Melyiket válasszuk robotporszívó vásárlásakor?

Az viszont már így is határozottan látható, hogy a jelenleg forgalomban lévő robotporszívók kapcsán kétféle felmosás funkció vált általánossá:

  1. a hagyományos-
  2. és a szónikus technológia.

Hogy milyen tulajdonságok jellemzőek az egyes megoldásokra? Az alábbiakban erre a kérdésre válaszoltunk!

Hogy működik a robotporszívók hagyományos felmosó funkciója?

Amikor elsőként megjelent a robotporszívóknál a felmosás funkció, a mérnökök egy nagyon egyszerű megoldást álmodtak meg hozzá, amit könnyű volt kialakítani, fenntartani és még hasonlított is a klasszikus, kézi felmosáshoz – még ha az eredményesség tekintetében nem is sikerült ezzel megközelíteniük azt a szintet.

A robotporszívók hagyományos felmosó funkciójának a lényege, hogy az eszközök rendelkeznek egy víztartállyal, valamint egy az alulsó felükre erősíthető moppal, ami gyakorlatilag nem más, mint egy speciális kialakítású, erősített és keményített felmosó rongy.

Az ilyen típusú eszközöknél a felmosás úgy működik, hogy a víztartály vagy folyamatosan-, vagy egy elektromos csappal szabályozva csepegteti, illetve adagolja a vizet a mopra, melyet a robotporszívó folyamatosan húz maga alatt a padlón, ezzel tisztítva, illetve nedvesítve a felületet.

Ez a megoldás bár még mindig jellemző nagyon sok robotporszívóra, azonban általában már csak a belépő kategóriás, olcsó modellekre, hiszen a technológia működése nem túl kifinomult, és inkább csak a nedves portörlésre ideális.

Hogyan működik a szónikus felmosás?

A szónikus technológia a robotporszívók felmosás funkciójának egy egészen új generációját képviseli, mondhatni a jövőt, hiszen egy kiforrottabb, előremutatóbb megoldásról beszélhetünk, mint a hagyományos típusok kapcsán.

A háttérben itt is egy víztartály biztosítja az alapokat, melyen keresztül egy elektromos vezérlésű vízpumpán keresztül állandó – sőt szabályozható – nedvesség éri a porszívó alsó felére felszerelhető mopot. Ez eddig a pontig teljesen megegyezik a hagyományos megoldások működési elvével.

Hogyan működik a szónikus felmosás

A mérnökök azonban a mop tekintetében egy kis csavarral éltek, hiszen a szónikus technológia részeként mozgathatóvá tették a szerkezetet, ami azt jelenti, hogy a robotporszívó már nemcsak húzza maga alatt a nedves rongyot, hanem ide-oda mozgatja is, egyfajta súroló mozdulatokat imitálva ezzel.

Ez a megoldás sokkal hatékonyabb, mint a kezdeti elképzelések, és bár még mindig nem lehet összevetni a manuális kézi felmosással, azonban így is sokkal eredményesebb működésre számíthatunk tőle. Különösen bizonyos gyártók és modellek esetében!

Léteznek ugyanis olyan termékek, melyek percenként több ezerszer képesek ide-oda mozdítani, rezegtetni és vibráltatni a felmosó mopot, aminek jóvoltából még a padlóra száradt szennyeződéseket is könnyedén el tudja távolítani.

Nyilván a szónikus felmosás technológiája inkább a felsőkategóriás robotporszívóknál jellemző, tehát általában a drágább típusoknál találkozhatunk vele, ha viszont legalább olyan sokat használnánk a terméket felmosásra, mint porszívózásra, akkor érdemes lehet egy ilyen típus mellett dönteni.

Minden esetben fontos a jó minőségű mop

Döntsünk akár egy hagyományos-, akár egy szónikus felmosásra képes robotporszívó mellett, egy dolgot mindenképpen fontos szem előtt tartanunk a működtetés során: a megfelelő minőségű mop nélkül mindegyik technológia haszontalan.

A mop minden esetben használódik, kopik, szakad, ezért előírás szerint rendszeresen cserélni kell ahhoz, hogy a porszívó mindig a legjobb teljesítményt nyújtsa felmosás közben is. Emiatt érdemes olyan modellt választani, amihez utólag minden alkatrész és tartozék könnyedén elérhető.

A Robotporszívó Szerviz kínálatából rengeteg különféle robotporszívóhoz találhatunk kiváló minőségű tartozékokat, a mopok mellett szükség szerint ráadásul fő- és oldalkeféket, illetve HEPA szűrőket is.

Kosaram