Barion Pixel

Így válasszunk robotporszívót a szenzorok alapján

Egy robotporszívó árát és tulajdonságait nagyon sok tényező befolyásolhatja, így eleve a gyártó ténye – hiszen vannak, akik alacsonyabb áron adnak ugyanolyan jó minőséget, mint mások sokkal drágábban –, valamint a felhasznált technológiák egyaránt ide sorolhatók.
Megosztás
Megosztás
Így válasszunk robotporszívót a szenzorok alapján

Különösen utóbbi az, ami az egész piacra nézve lényeges tényező a robotporszívók kapcsán, hiszen közel sem mindegy, hogy egy eszköz hagyományos felmosás funkcióval rendelkezik, vagy az úgynevezett szónikus technológiára épül fel.

Míg ugyanis előbbi esetén nincsenek mozgó alkatrészek, a készülék csak egy nedves mopot húz maga alatt, addig a szónikus kialakításnál a komplett felmosó szerkezet vibrál, illetve ide-oda mozog a megfelelő súroló hatás érdekében.

Közel sem csak a felmosó funkció azonban, ami egy robotporszívó árát és tulajdonságait jelentős mértékben befolyásolja. Ezen a téren mindig figyelembe kell vennünk – többek között – a szenzorokat is. Hogy miért olyan lényeges odafigyelni minderre? Lássuk a tudnivalókat!

A legolcsóbb robotporszívókban csak ütközésérzékelő van

Sokan megörülnek, amikor azt látják, hogy már néhány tízezer forintért is vásárolhatnak maguknak robotporszívót, azonban gyakorlati alkalmazásuk során döbbennek csak rá arra, hogy ezek közel sem dolgoznak olyan hatékonysággal, mint ahogyan az a drágább típusoktól elvárható.

Ennek az oka, hogy a nagyjából 50-70 ezer forint alatti árkategóriában elhelyezett robotporszívók még nem rendelkeznek klasszikus érzékelőkkel, csak úgynevezett ütközésérzékelő szenzorokkal.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy céltalanul elindulnak, majd addig haladnak, amíg neki nem mennek valaminek, ezt követően irányt váltanak, majd ismét addig mennek, amíg nem koccannak valamivel, és egyedül egy padlóra fektethető mágneses érzékelővel tudjuk terelgetni őket valamennyire.

Ez a technológia bár még mindig elérhető a piacon, valójában azonban teljesen haszontalan, az olyan egyéb kellemetlenségekről nem is beszélve, minthogy a működés ilyenkor rendkívül hangos, sőt a porszívó akár kárt is tehet a berendezési tárgyakban vagy saját magában.

Az olcsó robotporszívók között már találunk lézerszenzorokat

A fentiek miatt mondják sok helyen, hogy a robotporszívók belépő szintje nagyjából 70-80 ezer forinttól indul, hiszen ebben az árkategóriában már találunk olyan típusokat, melyek konkrét szenzorral lettek felvértezve.

Ezek általában egyszerűbb lézerszenzorok, melyek többnyire csak előre, vagy egy nagyon kis szögben látnak. Sokkal hatékonyabbak, mint az ütközésérzékelővel ellátott megoldások, sőt akár már térképet is készíthetünk a segítségükkel.

Az érzékelők miatt az ilyen porszívók már az okoseszközök kategóriájába sorolhatók, hiszen többféle beállítással rendelkeznek, akár még applikáción keresztül is beállíthatunk nekik kikerülendő tereptárgyakat vagy olyan helyiségeket, ahol bizonyos szempontok szerint kell takarítaniuk.

A középkategóriában ma már gyakori a LiDAR szenzor

A 100-150 ezer forintos modellek a robotporszívók világában ma már a középkategóriát képviselik, noha vannak gyártók, akik ennek a sokszorosát kérik el egy ilyen közegbe sorolt eszközért. Ezek a porszívók jellemzően már gyakran rendelkeznek LiDAR szenzorokkal vagy legalább egy 360 fokos szögben látó lézeres érzékelővel.

Ezek a megoldások már rendkívül precíz munkavégzésre képesek, tökéletesen érzékelik az adott helyiségben megtalálható tereptárgyakat, nem okoz gondot nekik a pontos feltérképezés, és bár néha ezek is nekimennek egy-egy berendezésnek, viszont nem olyan agresszívan, mint olcsóbb társaik.

Jellemzően ezek azok a robotporszívók, amelyek már kellően alapos tisztaságot tudnak varázsolni a lakásban, tehát valóban működnek, és több örömet okoznak, mint bosszúságot, pláne annak fényében, hogy ilyen szenzoros háttérhez már elképesztően sok beállítási lehetőség is tartozik.

A LiDAR szenzor és a 3D kamera párosa a jövő

A jelent és egyben a jövőt a robotporszívók világában minden kétséget kizáróan a LiDAR szenzor és a 3D kamera ötvözése adja, mely ma a prémium kategóriás eszközökhöz biztosít megfelelő hardveres hátteret, ha tájékozódásról van szó.

Az ilyen eszközök már nemcsak a makulátlan tájékozódást és térképkészítést biztosítják, hanem képesek arra, hogy felismerjék és kikerüljék a problémás tereptárgyakat, hiszen nemcsak látnak, hanem mesterséges intelligencia segíti őket a tájékozódásban, azaz folyamatosan tanulnak is.

Rendkívül pontosan dolgoznak, gyakran milliméteres aprólékossággal képesek takarítani, így különösen jó döntésnek bizonyulnak akkor, ha túl sok törékeny vagy értékes dolog van a lakás falai között, illetve kizárólag a legjobbat szeretnénk választani magunknak.

Ha elromlott a robotporszívó szenzorja

A legtöbb robotporszívót úgy alakították ki, hogy a szenzor meghibásodása még ne tegye szükségessé a teljes eszköz cseréjét, hiszen maga az alkatrész is cserélhető. 

A Robotporszívó Szerviz például valamennyi modell esetében garanciális munkavégzéssel, rövid határidőkkel és minőségi alkatrészekkel garantálja a szenzorokhoz kapcsolódó problémák javítását.

Kosaram