Barion Pixel

Mennyi ideig bírja csere nélkül egy robotporszívó akkumulátora?

Miközben egy robotporszívó rengeteg olyan kopóalkatrésszel rendelkezik, melyeket három-hathavonta szükséges cserélni – ilyen a keferendszer vagy a szűrő –, a legtöbb tulajdonos mégis az akkumulátor cseréjétől tart a leginkább, hiszen azt otthoni körülmények között nem lehet kivitelezni.
Megosztás
Megosztás
Mennyi ideig bírja csere nélkül egy robotporszívó akkumulátora?

Illetve nem ajánlott, hiszen az akkumulátor minden háztartási gép esetében jelentős veszélyforrás, elegendő egy rossz mozdulat ahhoz, hogy tűzveszélyes helyzetet idézhessünk elő, egyszóval a kérdéses alkatrész cseréjét mindig szakemberre kell bízni.

Ezért nagyon gyakori kérdés, hogy egy újonnan vásárolt robotporszívónak milyen sokáig bírja majd az akkumulátora a hétköznapi feladatok elvégzését? Erre a kérdésre válaszoltunk aktuális cikkünkben!

A modern akkumulátorok kapacitása két-három év után már csökken

Hogy egy robotporszívó akkumulátora egészen pontosan meddig bírja majd ki a hétköznapi megpróbáltatásokat, azt lehetetlenség előre megjósolni, hiszen az alkatrész amortizációs folyamata megannyi külső tényezőtől függ, de a felhasználás sajátosságai is befolyásolják.

Általánosságban azonban kijelenthető, hogy a modern akkumulátorok esetében – tehát ez igaz okostelefonoknál és robotporszívóknál egyaránt – általában két-három év után érzékelhető először a kapacitás csökkenése, ami egyfajta természetes folyamat.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy két-három év múlva ki is kell cserélni a robotporszívó akkumulátorát, csak a felhasználó érezheti – vagy jobb esetben csak az applikáción láthatja –, hogy a takarítógép hamarabb lemerül, mint korábban, gyakrabban kell csatlakoznia a dokkolójához és így tovább.

Az akkumulátor tényleges cseréjére azonban egy új robotporszívó esetén legkorábban négy-öt év elteltével kerülhet sor. Általában ez az intervallum az, amikor a kérdéses alkatrész már annyira elfáradt, hogy az eszköz nem tudja megfelelő minőségben ellátni a feladatát.

Milyen jelek utalnak arra, hogy a robotporszívónak új akkumulátorra van szüksége?

Az akkumulátor kapacitásának csökkenése természetesen egy hosszabb folyamat, ami soha nem egyik napról a másikra következik be. Ennek nagyon egyértelmű jelei vannak, hiszen a robotporszívó már közel sem úgy működik, ahogyan azt korábban megszokhattuk.

Az egyik legjellemzőbb tünete ilyenkor, hogy a robotporszívó üzemideje drasztikusan lecsökken. Ha már 15-20 perc után az eszköz a töltő felé veszi az irányt, akkor nem lehet tovább halogatni az akkumulátor cseréjét, hiszen több időt tölt majd a dokkolóján, mint a takarítással.

Sokan az utolsó pillanatokig kihúzzák az akkumulátor cserét. Ilyenkor már előfordulhat, hogy a robotporszívó legurul a dokkolóról és rögtön visszatér tölteni, de súlyos esetekben – illetve ritkán előforduló zárlatos akkumulátoroknál – nem ritka, hogy a gép már be sem kapcsol.

Hangsúlyozandó azonban, hogy ez egy hosszú folyamat, így az akkumulátor kapacitásának a csökkenése idejekorán felismerhető, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb tulajdonos megvárja, amíg az eszköz közel kerül a végstádiumhoz.

Akkumulátor cserét csak szervizben!

Az akkumulátor csere egy robotporszívó esetén ma már rutinbeavatkozásnak számít abban az esetben, ha hozzáértőkre bízzuk a szerelést. Otthoni körülmények között, gyakorlat és szerszámok nélkül soha ne álljunk neki, mert némelyik típust alaposan szét kell szerelni hozzá.

Szervizünk rengeteg Magyarországon forgalomban lévő takarítórobot esetében képes gyors határidőkkel és elérhető árakkal orvosolni az akkumulátor cseréjét, méghozzá minőségi alkatrészek és garanciális munkavégzés társaságában.

A szolgáltatás ráadásul a vidéken élők számára is elérhető, hiszen a szervizfutár szolgáltatás jóvoltából akár még a saját otthonunkból sem kell kilépnünk ahhoz, hogy robotporszívónk új akkumulátort kaphasson.

Kosaram