Barion Pixel

Hogyan működnek a robotporszívók önürítő rendszerei?

Egy robotporszívó árát és tulajdonságait nagyon sok tényező befolyásolhatja, így eleve a gyártó ténye – hiszen vannak, akik alacsonyabb áron adnak ugyanolyan jó minőséget, mint mások sokkal drágábban –, valamint a felhasznált technológiák egyaránt ide sorolhatók.
Megosztás
Megosztás
Hogyan működnek a robotporszívók önürítő rendszerei?

A robotporszívózás az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Rengeteg új technológia jelent meg a piacon, és nagyon sok esetben a már meglévők is újabb szintre léptek, ezáltal egyre több otthonban teljesítenek szolgálatot napi szinten ilyen takarítórobotok.

Miközben a takarítási teljesítmény, de különösen a felmosás funkció optimalizálása biztosan nagy figyelmet kap az elkövetkezendő esztendőkben, fontos kiemelni egy olyan lényeges dolgot a robotporszívók világából, ami jelentősebb figyelmet kaphat, mint bármi.

Ez nem más, mint az önürítő rendszer, ami már nem a távoli jövő, hanem a jelen, hiszen manapság is több olyan robotporszívó kapható a piacon, amelyik saját önürítő dokkolóval rendelkezik, és segítségével még magasabb szintre emelhető a porszívózás kényelme.

Hogy mégis mi az az önürítő rendszer és miként működik a gyakorlatban? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolunk az alábbiakban!

Mi az az önürítő rendszer?

Minden robotporszívó mellé kötelező tartozék az úgynevezett dokkoló, ami kezdetben csak azt a célt szolgálta, hogy a kérdéses eszköznek legyen egy kiindulópontja, illetve egy olyan helye, ahol fel tudja tölteni az akkumulátort.

Bármilyen robotporszívót is vásárolunk magunknak, egy töltődokkoló biztosan található a csomagban, azonban gyártónként eltérő, hogy milyen megjelenéssel és kialakítással rendelkezik egy ilyen eszköz. 

Az önürítő rendszerek pontosan ezekre a dokkolókra épülnek, azonban kiegészültek néhány extra eszközzel annak érdekében, hogy a felhasználónak a lehető legkevesebbet kelljen érintkeznie a robotporszívóval, de még inkább az általa összegyűjtött kosszal és porral.

Az önürítő rendszer működése

Az ilyen rendszereket ugyanis kivétel nélkül ellátják egy nagy kapacitású külső portartállyal, amihez természetesen erőteljes vákuumhatás elérésére alkalmas szivattyúk kapcsolódnak, a speciális kialakításuknak köszönhetően pedig képesek arra, hogy csatlakozzanak a robotporszívó belső porgyűjtőjéhez.

Amint tehát a takarítórobot csatlakozik a dokkolóhoz, nemcsak az akkumulátor töltése indul el, hanem a külső szivattyúval egybekötve a belső portartály kiürítése is megkezdődik.

Az önürítő rendszer működése

A külső portartály – amibe gyakran külön porzsákot kell helyezni – ráadásul jóval nagyobb, mint a robotporszívó belső tárolórekesze, ezért a jobb önürítő rendszerek akár 8-10 takarítás során összegyűjtött koszt és port is képesek tárolni, azaz robotporszívónk napokig vagy akár hetekig képes lesz úgy működni, hogy nem kell hozzányúlnunk.

Működés közben az önürítő rendszer kifejezetten hangos, általában a hagyományos porszívók hangjával vetekszik, ami nem véletlen, hiszen rendszerint nagyon erős szívómotor kapcsolódik hozzájuk, ami akár 10-15 ezer Pa szívóerő előállítására is tökéletesen alkalmas.

Szerencsére a folyamat általában csak egy-két percig tart, és ahogyan a robotporszívó működése, úgy ez is időzíthető olyan időpontra, amikor senki sem tartózkodik otthon, így optimális esetben soha nem kell hallanunk működés közben.

Ha az önürítő rendszer megfelelően üzemel, akkor nem lesz szükség emberi beavatkozásra ahhoz, hogy a robotporszívó működni tudjon és tiszta padlót varázsoljon otthonunkban.

Ma már vannak multifunkciós önürítő rendszerek is

Itt fontos kiemelni, hogy az önürítő rendszerek gyakorlatilag néhány hónap leforgása alatt rengeteget fejlődtek, így ma már közel sem csak olyan típusokat találunk a piacon, amelyek a portartályt kiürítik, hanem olyanokat is, amelyek gondoskodnak a vízutánpótlásról vagy kimossák a felmosó mopot.

Konkrétan a Roborock kínálatában is elérhető már például olyan önürítő dokkoló, ami a száraz kosz és por kiszivattyúzása mellett más egyéb extra funkciókat is nyújt, így például csatlakozik a készülék víztartályához, és képes feltölteni azt a korábban beletöltött folyadékkal.

Ma már vannak multifunkciós önürítő rendszerek is

Nyilván ennek a rendszernek még vannak hátrányai, például a dokkolóban érdemes néhány naponta cserélni a vizet – vagy csak annyit beletölteni, amennyi egy-két alkalomra elég –, hiszen az állott víz alkalmazása nemcsak higiéniai okokból nem szerencsés, hanem azért sem, mert gyakran kellemetlen szagokat áraszthat.

Mint kényelmi funkció azonban kellő odafigyelés mentén nagyon hasznos, akárcsak az, hogy a legjobb dokkolók már képesek például átöblíteni a felmosás után koszossá vált mopot, sőt puha gumisörtékkel eltávolítani róla a szennyeződéseket.

Miközben ezek a többfunkciós rendszerek már most is működőképesek, az elkövetkezendő évek azonban határozottan arról szólnak majd, hogy a kapcsolódó gyermekbetegségek kiküszöbölésre és javításra kerüljenek, így ez a vonal képviselheti a teljesen automatizált robotporszívózás jövőjét.

Az önürítő rendszerek tisztítása

A robotporszívókhoz hasonlóan természetesen a hozzájuk kapcsolódó önürítő rendszerek is igényelnek némi takarítást, azonban közel sem olyan jelentős mértékben, mint ahogyan azt sokan gondolnák.

A normál talpas dokkolók – melyek csak töltésre alkalmasak – valóban igényelnek rendszeres karbantartást, hiszen a robotporszívó felviszi rájuk a koszt, a port, a hajszálakat és az egyéb szennyeződéseket, de az önürítő rendszereknél erre a legtöbb gyártó odafigyelt.

Ma már szinte minden önürítő dokkolón találni ugyanis aprócska sörtéket vagy szilikon lamellákat, melyek azt a célt szolgálják, hogy amikor a robotporszívó feljár a dokkolóra, akkor közben letakarítsák róla a szennyeződéseket, így a műanyag talpazatra már egy hellyel-közzel tiszta, de mindenképpen tisztább eszköz parkol le.

Az önürítő rendszerek tisztítása

A külső portartály esetében a legtöbb önürítő rendszernél szintén nincs szükség takarításra, hiszen a koszt és a port nem közvetlenül a tartályba, hanem a legtöbbször egy abban megtalálható porzsákba szivattyúzza a szerkezet, így nem marad utána kosz még az ürítéskor sem, hiszen csak ezt a zsákot kell kivenni a helyéről és eldobni a szemetesbe.

A jobb gyártók arra is gondosan ügyeltek, hogy a porzsákok automatikus záródású nyílással rendelkezzenek, így amint lecsatlakoztatjuk őket a rendszerről, azonnal becsukódnak, így a por nem tud kihullani a dokkolóra.

Nem annyira takarítás, mint inkább karbantartás, de amelyik dokkoló már vizet is használ a tisztításhoz vagy a víztartály feltöltéséhez, ott fontos odafigyelni arra, hogy a folyadék ne maradjon túl sokáig a külső tárolóban, hiszen az állott és poshadt víz okozhat némi kellemetlenséget az öntisztító folyamatok során is.

Az önürítő rendszerrel ellátott robotporszívók előnyei

Az önürítő rendszer sokak számára tűnhetnek feleslegesnek, holott valójában ez egy kitűnő megoldás arra az esetre, ha szeretnénk mindig tisztán tudni otthonunk padlóját úgy, hogy hétközben egyáltalán nincs időnk hozzányúlni harmadikként.

Az ilyen típusú dokkolók a jövőben teljesen általánossá válhatnak a robotporszívók piacán. Manapság még viszonylag kevés típus támogatja, ellenben a meglévő modellek kifejezetten hatékonyak, és rengeteg előnyös tulajdonságuk van. Hogy melyek ezek?

  • Napokig egyáltalán nem kell foglalkozni a robotporszívó portartályának ürítésével, csak élvezni a lakásban a tiszta padlót.
  • Az önürítő rendszer jelentős mértékben csökkenti a karbantartási feladatokat, hiszen egyéb esetben minden használat után ki kellene takarítani a portartályt.
  • Miután a tulajdonosnak nem kell érintkeznie a kosszal és a porral – még a nagy tartály ürítésekor sem –, ezért lehetővé teszi az allergénekkel való kisebb kontaktust, ami pollenszezonban különösen fontos lehet.
  • Egy jól működő önürítő rendszerrel szinte teljes egészében automatizálhatjuk otthonunk takarítását a porszívózás tekintetében.
  • Amennyiben az önürítő rendszer még a mopot is tisztítja, illetve a víztartályt is feltölti, az további extra előnyöket képes biztosítani a felhasználók számára.

Önürítő rendszert mindig a robotporszívó választ

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni az önürítő rendszerekről, hogy az eltérő technológiai háttérrel és kialakítással rendelkező termékek miatt a piacon még nem tudott megjelenni olyan eszköz, ami minden robotporszívóhoz megfelelő lenne.

Emiatt a vásárláskor nem mi határozzuk majd meg, hogy milyen önürítő rendszert vásároljunk az eszközhöz, hanem minden esetben maga a robotporszívó. Ezen a ponton gyakran ütközhetünk falakba, hiszen a legtöbb eszköz még nem támogatja ezeket a speciális dokkolókat.

Jellemző, hogy egy gyártó kínálatában csak egy-két termékhez érhetők el ilyen kiegészítők, melyeket gyakran külön kell megvásárolnunk porszívónkhoz, így ha szeretnénk ilyen önürítő megoldást kialakítani otthon, akkor olyan robotporszívót válasszunk, amihez elérhető ilyen dokkoló.

Ide sorolható például:

  • a Roborock S7 MaxV Plus;
  • a Roborock S7 MaxV Ultra;
  • a Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Ultra;
  • vagy a Xiaomi Roidmi Eve Plus.
Kosaram