Barion Pixel

Ezért fontos, hogy mindig jó minőségű robotporszívó alkatrészeket vásároljunk

A megfelelő robotporszívó kiválasztásakor rendkívül fontos, hogy egy olyan terméket vásároljunk magunknak, ami nemcsak a takarítási tulajdonságok tekintetében áll magabiztosan a legjobbak között, hanem akkor sem ütközünk falakba, ha javítására vagy karbantartására van szükség.
Megosztás
Megosztás
Ezért fontos, hogy mindig jó minőségű robotporszívó alkatrészeket vásároljunk

Ezek a takarítógépek ugyanis rengeteg olyan kiegészítővel rendelkeznek, melyek bizonyos időközönként csereéretté válnak, és amennyiben nem tudunk megfelelő minőségű robotporszívó alkatrészt vásárolni hozzájuk, akkor gyakorlatilag működésképtelenek maradnak.

Rendkívül fontos ugyanakkor, hogy ne általános-, hanem kiváló minőségű robotporszívó alkatrészek közül tudjunk válogatni a háztartásunkban tevékenykedő eszközhöz, hiszen a legtöbb kiegészítőnél annyira lényeges a kvalitás, hogy az a takarítógép valamennyi tulajdonságát képes befolyásolni.

A választáskor ezért mindig vegyük figyelembe, hogy a karbantartáskor vagy elérhessünk robotporszívónkhoz mindent, amire csak szükség van egy ilyen folyamat levezényléséhez, vagy legyen egy olyan szerviz, ahol minőségi termékekkel elvégzik ezt helyettünk.

Milyen robotporszívó alkatrészek cserélhetők egy karbantartás során?

Egy általános karbantartás során elsődlegesen a robotporszívó kopóalkatrészei kerülnek a középpontba, amelyek a takarítási folyamatban közvetlen vagy közvetett szerepet játszanak, vagyis alapvetően befolyásolják az eszköz működését.

Ide sorolható például a keferendszer, mely a legtöbb modellnél egy fő- illetve egy oldalkeféből áll össze. A főkefe jellemzően a porszívó alsó felületén helyezkedik el, feladata pedig, hogy forgómozgást végezve a szívónyílás felé terelje a padlón vagy a szőnyegen megtalálható koszt és port.

Az oldalkefe ezzel szemben a robotporszívó oldalsó felén található, mint egyfajta propellerszerű kiegészítő, ami a sarkok, valamint a falak és a bútorok melletti helyek tisztán tartását emeli magasabb szintre.

Mindkét kiegészítő esetén ügyelni kell a kopásra és a deformációkra. Soha nem szabad megvárni, amíg a robotporszívó munkájának minősége már lecsökken a kérdéses elemek hibája miatt.

A kefék mellett fontos robotporszívó alkatrész még a karbantartás során a légszűrő. A jobb modellekben HEPA filter végzi ezt a feladatot, célja pedig, hogy a szívómotorhoz mindig tiszta levegő jusson el, miközben a porszívóból a lakásba visszaáramló levegő is megtisztításra kerüljön.

Az elhangzottakon felül karbantartási célzattal még a robotporszívó mopját kell időnként cserélni abban az esetben, ha nem eldobható, hanem mosható kiegészítőről van szó. Ha felülete elkopott, kibolyhosodott vagy elvékonyodott, a munkavégzés minősége érdekében fontos mielőbb cserélni a felmosó mopot is.

A jó minőségű alkatrész növelheti a csereperiódust

Általánosságban elmondható, hogy valamennyi robotporszívóhoz elérhetők gyengébb minőségű utángyártott alkatrészek, melyek több tekintetben sem szerencsések, hiszen azon túl, hogy negatívan befolyásolják a munkavégzést, ráadásként még a csereperiódust is lecsökkenthetik.

Teljesen általános, hogy egy rosszabb minőségű robotporszívó alkatrész már az első hónap után elkopik és elhasználódik, azaz cserét igényel majd, miközben egy magasabb kvalitást képviselő darab esetében hosszú hónapokig maradhat működőképes egy-egy ilyen kiegészítő.

Minden gyártó saját ajánlással rendelkezik a csereperiódus kapcsán, de nagy általánosságban valamennyi esetben elmondható, hogy a kefék esetében 3-6 hónapos ez az időszak, míg a levegőszűrők és a mopok kapcsán inkább 6-9 hónap.

Természetesen ezeket az intervallumokat alapvetően befolyásolja, hogy milyen gyakran és milyen beállításokkal használják a robotporszívót, hiszen mindennapos porszívózás esetén inkább a 3 hónap lesz a reális egy tisztítókefe kapcsán, míg heti egy-két alkalommal történő takarításnál inkább a 6 hónap.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azonban, hogy a robotporszívó alkatrészek minősége is milyen jelentős hatást gyakorol a csere gyakoriságára.

A robotporszívó élettartamát is befolyásolhatja a megfelelő alkatrész

Sokan hajlamosak halogatni a kopóalkatrészek cseréjét egy robotporszívó esetén, miközben bele sem gondolnak abba, hogy ezzel az eszköz élettartamára milyen negatív hatást gyakorolnak. Hogy mi köze egy kopott kefének az élettartamhoz? Meglepően sok!

Amennyiben a robotporszívót olyan fő- és oldalkefével üzemeltetjük, amelyek nem tudják megfelelő hatékonysággal ellátni a feladatukat, akkor az azt jelenti, hogy a szívómotornak és az eszköz minden elemének sokkal többet kell dolgoznia, mint normál esetben.

Ez több felesleges munkaórát, a belső elemek idő előtti kopását eredményezheti, amit egy elkoszolódott vagy elhasználódott légszűrő még tovább ronthat, hiszen ezzel a motor nem kap elég friss levegőt a működéshez, amitől az gyorsabban meghibásodhat.

Ezért lényeges, hogy mindig odafigyeljünk az alkatrészek állapotára, hiszen ezzel megakadályozhatjuk a nagyobb meghibásodásokat, és azt, hogy a robotporszívó élettartama drasztikusan lecsökkenjen. 

A csereperiódus betartása legalább olyan fontos, mint a minőség

Miközben a minőség egy alapvető szempont, ha robotporszívó alkatrészt vásárolunk, azért végül, de nem utolsó sorban érdemes kiemelni, hogy a csereperiódus betartása legalább olyan fontos ezeknél a kiegészítőknél, mint a kvalitás.

Amint azt fentebb is említettük, ha hagyjuk a tartozékokat túl sokáig működni a porszívóban, akkor a megszokott tisztaság elérése sokkal több időbe és energiába telik, ami az eszköz túlterhelését, illetve idő előtti meghibásodását idézi elő.

Ezért mindig ügyeljünk arra, hogy a gyártó által ajánlott csereperiódust ne lépjük túl, illetve folyamatosan ellenőrizzük a kopóalkatrészek állapotát, amivel akár évekkel is meghosszabbíthatjuk robotporszívónk élettartamát.

Szeretnénk garantált minőségű robotporszívó tartozékokat vásárolni? A Robotporszívó Szerviz kínálatából több gyártó különféle modelljeihez válogathatunk ellenőrzött kvalitású kiegészítők közül.

Kosaram