Barion Pixel

Milyen felmosó folyadékot rakhatunk robotporszívónkba?

A robotporszívók kapcsán rengeteg tévhit kering az emberek között, melyek többsége leginkább a felmosó funkcióhoz köthető. Nem véletlenül, hiszen a legtöbben elvárják, hogy a kimagasló száraz takarításhoz ugyanolyan magas minőséget képviselő nedves feltörlés is társuljon.
Megosztás
Megosztás
Milyen felmosó folyadékot rakhatunk robotporszívónkba

Merthogy a jobb minőségű robotporszívók esetén a padlók és a szőnyegek tisztítása a professzionális keferendszereknek és a nagyobbacska szívóerőnek köszönhetően ma már alapelvárás, azonban a felmosás funkció nem tudott lépést tartani ezen a téren a fejlődéssel.

Emiatt sokan csalódnak, ha robotporszívót vásárolnak és a felmosás funkció nem úgy működik, ahogyan azt elképzelték. Az ilyen eseteket gyakran követik meggondolatlan tettek, így például az előírások ellenére is tisztítószer kerül a porszívó víztartályába, amit az esetek döntő többségében meghibásodás és szerviz kísér.

Hogy milyen felmosó folyadékot rakhatunk robotporszívóinkba? Egyáltalán szabad-e bármilyen tisztítószert tenni ezekbe az eszközökbe? Ebben a cikkben ezt a témakört jártuk körbe a lehető legtöbb szempontból.

Először is beszéljünk a robotporszívók felmosó funkciójáról

Ahhoz, hogy megértsük a robotporszívók felmosási sajátosságait, előbb mindenképpen meg kell ismernünk a gyártók által alkalmazott hátteret, hiszen csak ennek fényében tudjuk objektíven megítélni az alábbiakban elhangzó információkat – így többek között a felmosó folyadékhoz kapcsolódó intelmeket is.

A legfontosabb tudnivaló a robotporszívók felmosás funkciójáról, hogy teljesítménye még a legjobb és legmodernebb technológiai háttérrel rendelkező típusoknál sem közelíti meg a hagyományos kézi felmosást, noha egyre több olyan fejlesztés lát napvilágot, melyek a jövőben egyszer ezt is valóra váltják.

A mai robotporszívók alapvetően kétféle technikát alkalmaznak a felmosás során:

  1. A régebbi vagy belépő kategóriás modelleknél egy hagyományos, alapszintű megoldás létezik, aminek a lényege röviden nem más, minthogy a robotporszívó gyakorlatilag egy nedves mopot húz maga alatt a padlón, amivel inkább egyfajta nedves portalanítás érhető el, mint valódi felmosás.
  2. Egyre több robotporszívónál jelenik meg – a felső kategóriában ma már mondhatni általános –, hogy a felmosó funkció úgynevezett vibrációs technológiára épül. Ennek a lényege, hogy a nedves mop már nemcsak csúszik, hanem vibrál, sőt mozog is a porszívó alatt, ami egyfajta súroló mozgást eredményez. Részeként már az odaszáradt makacsabb szennyeződések is eltávolíthatók, vagyis jobban hasonlít a hagyományos felmosásra, eredményesebb is, de még mindig vannak korlátai.

Természetesen a fejlesztések minden gyártónál folyamatosak, ezért valószínűsíthető, hogy az elkövetkezendő években a nedves feltörlés eljut arra a szintre, hogy legalább megközelítse a hagyományos felmosás eredményességét, egyelőre azonban még inkább a portalanításban, illetve a padlóra száradt foltok eltávolításában játszik szerepet.

A legjobb, ha nem kerül tisztítószer a robotporszívóba

Gyakori eset, hogy miután a vásárló nincs teljes mértékben megelégedve a robotporszívó felmosó funkciójával, a hatásnövelés érdekében tisztítószert tölt a víztartályba. Azon túl, hogy ezt a legtöbb gyártó már a használati utasításban tiltja, valóban nem a legszerencsésebb, hiszen idejekorán tönkre tudja tenni az eszközt.

Ennek az oka részben az, hogy bizonyos tisztítószerekben – például a padló felmosásához használt típusok többségében – maró hatású anyagok találhatók, melyek a járólapot talán nem kezdik ki, de a robotporszívó felmosó rendszerében nagyon rövid időn belül jelentős kárt tudnak okozni.

Ezen felül léteznek olyan tisztítószerek – különösen a szappanos állagúak –, melyek megváltoztatják a beletöltött víz jellegét, ezáltal sűrűbbé, habossá teszik azt, miközben fennáll az esélye annak is, hogy nem tudnak feloldódni teljes egészében.

Ezek nemcsak károsítani tudják a robotporszívó vízrendszerét, hanem akár még kellemetlen dugulásokat is előidézhetnek, amitől olyan anomáliák is előfordulhatnak, minthogy a robotporszívó hiányosan, vagy egyáltalán nem mossa fel a padlót.

Itt fontos kiemelni, hogy vannak olyan gyártók, akik lehetőséget biztosítanak arra, hogy tisztítószeres felmosóvíz kerüljön a robotporszívó víztartályába, azonban tudni kell, hogy a legtöbbször ehhez csak sajátmárkás termékeket írnak elő, melyek szinte kivétel nélkül rendkívül drágák és összetételükből adódóan közel sem olyan hatékonyak, mint az általános tisztítószerek.

Miért baj a felmosó folyadék? Mutatujuk a szervizünk képeit!

Csapvíz helyett desztillált vizet

A robotporszívók többsége tehát nem támogatja a tisztítószeres vizet a felmosáskor, azonban kevesen tudják, hogy az sem mindegy, milyen víz kerül bele, mert a hagyományos csapvíz vagy az ásványvíz alkalmazása szintén komoly kellemetlenségeket és hibákat generálhat már rövidtávon is.

Ennek az oka nem más, mint a vízkő! Magyarország legtöbb pontján rendkívül kemény a víz, de ha még vízlágyítót használunk, akkor is hetek alatt megjelenik a vízkő a robotporszívó vízrendszerének belső felületén, és mivel ez egy nagyon érzékeny szisztéma, ezért hamar képes lesz tönkretenni az eszközt.

A vízkő ugyanis mind a lerakódás, mind a leváló nagyobb darabkákkal képes nagyobb dugulásokat előidézni. Ennek a hatására a víz nem tud eljutni a mophoz, ami ezeknél az eszközöknél a felmosás alapja minden technológia esetén.

Amennyiben tehát szeretnénk sokáig használni robotporszívónkat, a felmosáshoz válasszunk desztillált- vagy ioncserélt vizet, mely segít abban, hogy a vízkő akár az eszköz teljes élettartama során se okozzon kellemetlenségeket.

Miért baj a csapvíz? Mutatjuk a szervizünk képeit!

Kellően tiszta lesz a padló a víztől?

Adja magát a kérdés a fentiek után, hogy az egyszerű desztillált víz képes arra, hogy megfelelően megtisztítsa a padlót? Természetesen igen, hiszen hagyományos felmosáskor sem azért teszünk tisztító- és fertőtlenítőszert a vízbe, hogy hatékonyabban eltávolítsa a foltokat, sokkal inkább az antibakteriális hatás miatt.

Ebből kiindulva a víz önmagában elegendő lehet ahhoz, hogy kellő mértékben megtisztítsa a padlót, a hatékonyság ezen a téren inkább a technológiai háttérben keresendő, hiszen megfelelő megoldások mentén a tiszta víz segít a portalanítás mellett az odaszáradt foltok eltüntetésében.

Hatásfokát azonban jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen technológiával dolgozik a robotporszívó. Amennyiben hagyományos megoldás áll a háttérben, vagyis a vizes mop csak csúszik az eszköz alatt, az nem a leghatékonyabb módszer, ellenben portörlésre alkalmas.

Ha viszont vibrációs technológiával dolgozó robotporszívóról beszélünk, akkor az már megfelelő hátteret tud nyújtani ahhoz, hogy a tiszta víz még a makacs szennyeződéseket is el tudja távolítani a padlóról mindenféle speciális tisztítószer és egyéb adalékanyag nélkül.

Mi a helyzet a direkt robotporszívóba szánt tisztító folyadékokkal?

Fentebb is említettük már, hogy több gyártó készített direkt robotporszívóba szánt tisztító folyadékot, ezek eredményességéről és kirobbanó hatásfokáról azonban nem véletlenül nem hallani túl sokat, sőt alaposan megoszlanak róla a vélemények, sőt rengetegen egyenesen feleslegesnek nevezik őket.

Tény, hogy bizonyos gyártók valóban biztosítanak ilyen speciális folyadékot felmosásra alkalmas robotporszívóikhoz, azonban egyrészt ezek az eszközök fel lettek készítve ennek a speciális adalékanyagnak a fogadására, másrészt pedig hatásfokuk meg sem közelíti azt az esetet, amikor otthon állunk neki kikeverni egy tisztítószeres oldatot.

Ezek a szerek ugyanis többnyire nagyon enyhék, jórészük közönséges desztillált víz, de akad bennük egy csekély illatanyag és némi tisztítószer, azonban hatásfokuk nem produkál mérhetően jobb eredményeket a hagyományos, vízzel működő felmosó robotokhoz viszonyítva

Arról nem is beszélve, hogy ezek a tisztító folyadékok gyakran indokolatlanul drágák is, ezért rengeteg felhasználó csakhamar rájön arra, hogy a filléres desztillált vízzel ugyanolyan jó eredményeket érhet el, miközben az esetleges idő előtti meghibásodást sem kockáztatja.

A robotporszívó gyártók összes terméke tartályba vagy a dokkoló víztartályába tölthető, vízzel hígítható koncentrátum, padlóra locsolható nincsen, mert minden terméken a szívócsatorna a mop előtt van, magyarul előbb a tócsát fogja felszívni a szívómotor, mint a mop-pal eldolgozná.

Számít a robotporszívóm márkája a folyadék szempontjából?

Amennyiben a felmosó folyadék szóba kerül, minden esetben nagyon fontos, hogy milyen gyártmányú robotporszívó van a birtokunkban, hiszen amint azt fentebb már többször is kiemeltük, vannak olyan cégek, akik saját gyártásban készítenek tisztítószeres adalékot saját termékeikhez. Ha vásárolnak, mindig a gyártó termékét vegyék, tartsák be a hígítási arányokat és kerüljék az olcsóbb hamisítványokat!

A gyári adalékok vegán koncentrátumok, nem korrodálják a rendszert, hosszú távon biztonságosan használhatók.

Példának okáért a Xiaomi határozottan tiltja a felmosásra alkalmas robotporszívók esetén, hogy a tiszta vízen kívül bármi más maró hatású anyag belekerüljön a tartályba, ugyanis az már nagyon rövidtávon képes negatívan befolyásolni ezeknek az eszközöknek a működését, így például dugulást idéznek elő vagy roncsolják a felmosórendszer legtöbb elemét, amitől az szivárogni kezd és rövidzárlatot okoz az elektromos alkatrészeken.

Nagyon fontos tehát, hogy mindig betartsuk a gyártó utasításait, hiszen nem azért kerülnek ilyen intelmek a használati utasításba, hogy rontsák a porszívó hatásfokát, sokkal inkább azért, hogy megnöveljék a szavatosságot.

Amennyiben egy olyan robotporszívónál  alkalmazunk tisztítószert a rendszerben, amelyiknél a gyártó kikötötte ennek az ellenkezőjét, az a garancia elvesztésével is járhat.

Azt kellene megérteniük az olvasóknak, hogy már egyetlen marószeres használat maradandó nyomot hagy a rendszerben, persze hibát még nem okoz általában, de ezzel a garancia elveszik.

A felmosórendszer valóban nem helyettesíti a hagyományos felmosást, de ésszel használva tud annyit hozzátenni rendszeres használat mellett a tisztasághoz, hogy sokkal kevesebbet kell majd foglalkozni a portalanítással.

Kosaram