Barion Pixel

Nem tölt a Xiaomi robotporszívó? Tippek és trükkök a megoldáshoz!

A robotporszívók kapcsán rengeteg tévhit kering az emberek között, melyek többsége leginkább a felmosó funkcióhoz köthető. Nem véletlenül, hiszen a legtöbben elvárják, hogy a kimagasló száraz takarításhoz ugyanolyan magas minőséget képviselő nedves feltörlés is társuljon.
Megosztás
Megosztás
Nem tölt a Xiaomi robotporszívó? Tippek és trükkök a megoldáshoz!

Néhány évvel ezelőtt talán még elképzelhetetlen volt, hogy egyszer automatikusan dolgozó porszívók járják otthonainkat, mára azonban a robotporszívók a mindennapjaink részévé váltak, és inkább pozitívumokat, mint negatívumokat hoztak magukkal.

Azon túl ugyanis, hogy ezek az eszközök ma már kimagasló hatásfokkal üzemelnek, és valóban megkönnyítik a hétköznapjainkat, sőt rengeteg időt spórolnak nekünk, a másik oldalról magukkal hoztak néhány olyan műszaki problémát, amelyekkel korábban nem találkoztunk még.

Példának okáért ilyen az is, amikor Xiaomi robotporszívónk valamiért nem tölt, nem veszi fel az áramot, holott korábban nem voltak ilyen nehézségeink vele. Hogy mi okozhatja ezt a jelenséget, egyáltalán mi ilyenkor a teendő?

Mielőtt azonnal szervizhez rohannánk ezzel a hibával, érdemes alkalmazni néhány jól bevált otthoni tippet és trükköt, illetve ellenőrizni a porszívót, hiszen elképzelhető, hogy egy jelentéktelen, könnyedén elhárítható problémáról van szó.

A Xiaomi robotporszívók töltése automatikus

Aki esetleg még új lenne a robotporszívók világában, netán most jutott hozzá első ilyen háztartási gépéhez, és nem tudja, hogy a készüléket miként kell tölteni, egyáltalán miért nem veszi fel az energiát, azoknak fontos már az elején megjegyezni, hogy a Xiaomi által fejlesztett robotporszívók töltése minden esetben automatikus.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek dobozaiban találunk egy speciális dokkolóállomást, ami nem csak azt a célt szolgálja, hogy legyen egy helye a robotporszívónak, ahol tárolhatjuk, hanem tájékozódási pontként és töltőként is funkcionál számára.

A töltőállomás érdekessége, hogy a robotporszívó képes magától megtalálni – ehhez természetesen fontos, hogy mindig fix helyen hagyjuk –, így a munka végeztével, vagy a lemerülés elkerülése érdekében visszatér rá, és ha minden feltétel adott, akkor felgurul a felületére, majd csatlakozik a töltőfelülethez.

Legyen könnyedén megközelíthető a dokkoló

Mint említettük az imént, ahhoz hogy a robotporszívó megtalálja a helyét a dokkolón, ahhoz elengedhetetlen a töltőállomás megfelelő elhelyezkedése. Dacára ugyanis a modern technikának, ha nincs elegendő helye az eszköznek a forgolódáshoz és a helyezkedéshez, akkor az aprócska csatlakozókat sem találja meg.

Legyen könnyedén megközelíthető a dokkoló

Emiatt például ne helyezzük el szűkös folyosón vagy olyan helyen a dokkolót, ahol a robotporszívó nem tud kényelmesen előre-hátra mozogni ahhoz, hogy pozícionálja magát, hiszen csak így képes megfelelő irányban rágurulni az állomásra.

A dokkoló elhelyezkedése akkor a legszerencsésebb, ha a fal mellé kerül, és körülötte legalább egy méteres sugarú körben nincs semmiféle akadály. Ezen felül vannak olyan robotporszívók, amelyek nem szeretik, ha dokkolójukat asztal vagy pad alatt helyezik el. Ezek szintén nehezíthetik azt, hogy az eszköz megtalálja az állomást, illetve könnyedén fel tudjon járni a helyére.

Miért nem tölt a Xiaomi robotporszívó?

Most, hogy már ismerjük a robotporszívók töltésének a hátterét, lássuk azokat az okokat, amelyek megakadályozhatják ezeknek az eszközöknek a töltését, hiszen többségüket otthon is könnyedén orvosolhatjuk, így nem kell azonnal felvennünk a kapcsolatot a szervizzel.

Nincs áram

Mondhatni az egyik legtriviálisabb ok, amiért egy Xiaomi robotporszívó nem töltődik, hogy a dokkoló nem kap áramot. Ezt azonnal láthatjuk, hiszen a legtöbb állomáson található egy visszajelző LED, aminek aktív állapotában világítania kell.

Amennyiben nem világít, akkor nagy valószínűséggel a dokkolóig nem jut el az áram. Ellenőrizzük, hogy a villásdugó megfelelően csatlakoztatva van-e a fali aljzathoz, illetve próbáljuk ki egy másik háztartási géppel, hogy a konnektor egyáltalán működik-e.

Ha nem, akkor nézzük át az elektromos szekrényt, azon belül is az automatákat, hiszen elképzelhető, hogy az adott konnektornál vagy a kapcsolódó helyiségnél valami zárlat vagy egyéb probléma lekapcsolta a biztonsági csatlakozót.

Tudni kell a robotporszívókról, hogy jellemzően nem vesznek fel túl sok energiát a dokkolón keresztül, nem nevezhetők nagy fogyasztóknak, ami esetünkben azért fontos, mert biztos, hogy nem kapcsolják le az automatát egy esetleges túlterhelés miatt. 

A zárlatos töltő esete természetesen benne van a pakliban, de ritka eset és hamar kizárható egy másik háztartási gép kipróbálásával az adott aljzatban.

Koszosak a csatlakozók

Ennél egy kicsit gyakoribb problémának nevezhető a robotporszívó csatlakozóinak elkoszolódása. Ezek a háztartási gépek ugyanis folyamatos takarítást és karbantartást igényelnek, azonban a legtöbb helyen nem beszélnek arról, hogy a töltőcsatlakozók tisztítása is nagyon lényeges.

A vásárlók többsége általában kiüríti a portartályt, ellenőrzi a keferendszert, azonban a robotporszívó más elemeivel nem foglalkozik egészen addig, amíg problémát nem generál. Márpedig nagyon sok olyan apró, elsőre jelentéktelennek tűnő eleme lehet egy ilyen eszköznek, amit lényeges tisztán tartani.

Ilyen például a szenzorvédő burkolat, a bolygókerék vagy éppen a töltőcsatlakozó. Utóbbiak jellemzően az eszköz alsó felén helyezkednek el, és aprócska fémelemekről van szó, ahol könnyedén meg tud tapadni a kosz és a por, ami akadályozza a pontos csatlakozást, ezáltal a töltéshez szükséges áramfelvételt. A tisztítást mindig kikapcsolt, áramtalanított formában végezzük!

A robotporszívó nincs is lemerülve vagy már feltöltött

Gyakori eset, hogy a robotporszívók sokkal kevesebb energiát használnak fel, mint ahogyan azt a felhasználók gondolják, ezért az eszköz gyakorlatilag észrevétlenül feltölt, illetve olyan gyorsan, hogy azt észre sem veszik a tulajdonosok, mert a folyamat maga teljesen automatizált.

A működés tekintetében ugyanis a robotporszívók úgy dolgoznak, hogy amint végeztek munkájukkal, rögtön visszatérnek a dokkolóra, majd maguktól feltöltenek. Amennyiben mindez akkor történik, amikor senki sem tartózkodik otthon, magát a töltést észre sem veszik a felhasználók.

Ezért sokan próbálják erőltetni a töltést, célzottan elindítani a folyamatot, miközben a robotporszívó nincs is lemerülve. Ilyenkor értelemszerűen nem kezdi el a töltést, hiszen az érzékelők segítségével pontosan tudja, hogy mennyi energiára van szüksége.

Hasznos tanács, hogy a Xiaomi robotporszívókhoz egy nagyon alapos társalkalmazás jár. Ezt érdemes jól kiismerni, hiszen segítségével pontosan le tudjuk ellenőrizni, hogy a robotporszívó akkumulátora hány százalékon áll.

Ütemezett töltés

Ezen a ponton fontos beszélni az ütemezett töltésről is néhány gondolatot. Ma már léteznek olyan dokkolók, amelyeknél beállítható, hogy pontosan mikor töltsön a robotporszívó. 

Akár az angol nyelvi hiányosságok, akár a több felhasználóból fakadó félreértések miatt előfordulhat, hogy valaki úgy állította be a porszívót, hogy az csak éjszakai áramról vegye az energiát a töltéshez.

Ez esetében azt jelenti, hogy hiába akarjuk nappal csatlakoztatni a töltőegységéhez, a robotporszívó nem vesz majd fel elektromosságot, amit könnyedén problémának vagy hibának érzékelhetünk, valójában azonban ez csak egy rossz beállításnak tekinthető.

Ilyenkor is a telefonos társalkalmazás lehet majd a segítségünkre, hiszen ebben ellenőrizhetjük, hogy nincs-e beállítva az ütemezett töltés. Nem kizárt ugyanis, hogy a robotporszívó már éjjel, éjszakai áramról feltöltött, így hiába próbáljuk napközben tölteni, ha nem takarított, akkor 100 százalékos akkumulátorral az nem fog sikerülni.

Ellenőrizzük a szoftveres beállításokat

Amennyiben töltésproblémákat tapasztalunk Xiaomi robotporszívónkkal, mindig ellenőrizzük a szoftveres beállításokat is. Amint azt már fentebb említettük, a gyártó nagy gondot fordít arra, hogy egy hasznos társalkalmazással könnyítse meg a felhasználók dolgát.

Csakhogy ez sokak számára inkább nehezítő tényezőt jelent – különösen azoknak, akik nincsenek annyira otthon az okoseszközök világában, vagy nehezükre esik eligazodni az angol nyelvű applikációban, hiszen a Xiaomi Home magyarítására még nem került sor.

Ennek köszönhetően előfordulhat, hogy akár véletlenül, akár a nyelvi akadályok miatt olyan beállításokat alkalmazunk az applikációban, ami meggátolja, hogy a robotporszívó éppen akkor töltsön, amikor mi szeretnénk.

Kérjünk ilyenkor segítséget olyan emberektől, akik beszélnek valamilyen idegen nyelvet vagy nagyobb gyakorlatuk van a robotporszívó applikációból történő beállításaiban.

Hibás dokkoló

Előfordulhat ugyanakkor, hogy valóban valamilyen hardveres hiba okozza Xiaomi robotporszívónk töltésproblémáját. Az első dolog, amit ilyenkor ellenőrizhetünk, az nem más, mint a dokkoló.

Alapvetően a dokkolón nem igazán tud eltörni vagy tönkre menni semmi, ha rendeltetésszerűen használjuk. A folyamatos üzemből kifolyólag azonban előfordulhat, hogy eltörnek a gyári forrasztások vagy megszakad a kábelben a vezeték, ami hangsúlyoznánk még egyszer, hogy nagyon ritka eset, de nem lehetetlen.

Ezért ellenőrizzük mindig a dokkoló állapotát is abban az esetben, ha töltésproblémákat tapasztalunk. A takarítás is fontos a csatlakozóknál, de amennyiben kap áramot, és azt nem adja tovább a robotporszívónak, akkor előfordulhat, hogy valami belső hiba történt.

Ennek a kiszűrésére az egyik legjobb mód, ha valakitől kölcsön tudunk kérni egy ugyanolyan típusú dokkolót, mint ami a mi robotporszívónkhoz illik. Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes szerviz segítségét kérni a hiba feltárásában. Ha kiderül, hogy a dokkolóval van probléma, akkor nincs más dolgunk, mint vásárolni egy újat.

Hibás akkumulátor

A több éve használt robotporszívóknál töltéshiba esetén már az akkumulátorhoz kapcsolódó problémára is gyanakodni kell. Akárcsak az okostelefonoknál, úgy ezeknél a háztartási gépeknél is általános, hogy az akkumulátor elhasználódik.

Ennek egészen egyértelmű jelei vannak, különös tekintettel az üzemidő csökkenésére vagy a váratlan lemerülésekre, amelyek minden esetben azt jelzik előre, hogy gond van a teleppel, ami nem tudja megfelelően ellátni a feladatát.

Jellemző tünet még ilyenkor, hogy a robotporszívó egyáltalán nem kapcsol be. Amennyiben ilyesmit tapasztalunk, nem szerencsés otthon nekiállni a javításnak, illetve az akkumulátor cseréjének, hiszen az komolyabb műszaki alapismereteket, gyakorlatot és speciális szerszámokat igényel – a megfelelő alkatrészről nem is beszélve.

Szerencsére a Xiaomi robotporszívók nagyon jól szervizelhetők, így bízzuk mindig hozzáértőkre az akkumulátor cseréjét, ezáltal elkerülhetjük a problémákat, sőt a munkára, valamint az alkatrészre még garanciát is kapunk.

Kosaram