Barion Pixel

Problémák a robotporszívó navigációval? Lássuk a lehetséges hibákat!

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Problémák a robotporszívó navigációval? Lássuk a lehetséges hibákat!

A robotporszívók hatékony működésének alapja a navigációs rendszer. Ha meghibásodik vagy nem üzemel megfelelően, az alapvető problémákat generálhat és negatív hatást gyakorolhat a takarítás minőségére.

Bár nem túl általános, hogy a robotporszívó navigációja meghibásodik, nagyon sok esetben inkább csak elkoszolódásuk okoz gondot, de a többéves eszközöknél már számolni kell ezzel az eshetőséggel is, ilyenkor pedig nem árt időben felismerni a bajt.

A Robotporszívó Szervizben rendszeresen találkozunk olyan takarító robotokkal, amelyek azért nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat, mert a navigációjuk meghibásodott vagy valamilyen okból kifolyólag nem úgy működik, ahogyan azt a gyártók tervezték.

Mivel nagy tapasztalatunk van a robotporszívó navigáció hibáinak feltárásában és javításában, ezért elhatároztuk, hogy összegyűjtünk minden fontos tudnivalót, ami ilyenkor hibaként felmerülhet.

Így a tulajdonosok is célirányosabban hozhatják el hozzánk a készüléket javításra még azelőtt, hogy házilagos módszerekkel megpróbálnák kideríteni vagy orvosolni a bajt – ezzel többnyire nagyobb galibát előidézve.

 

Honnan tudjuk, hogy a robotporszívó navigációja meghibásodott?

Mielőtt alaposabban is elmerülnénk a különféle robotporszívó navigációkban, azok sajátosságaiban és hibalehetőségeiben, érdemes néhány szóban beszélni róla, hogy laikusként milyen tünetek utalhatnak arra, hogy az eszköz ilyen típusú meghibásodástól szenved?

Bátran kijelenthetjük, hogy technológiától függetlenül a navigációs rendszer tekinthető a robotporszívók szemének, így amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a korábban megfelelően működő eszköz bizonytalanná válik, nem követi az addigi útvonalat vagy össze-vissza bolyong a lakásban, akkor ez állhat a háttérben.

Szintén a navigáció hibájára utalhatnak olyan jelenségek, amikor a robotporszívó rosszul méri fel környezetét, így látványosan kihagy olyan részeket a lakásban, ahol egyébként takaríthat, esetleg hangosan nekimegy a berendezési tárgyaknak úgy, hogy korábban ez egyáltalán nem volt jellemző rá.

Mindenképpen meg kell még említenünk azokat a jelenségeket is, amikor a robotporszívó egyszerűen nem talál ki egy helyiségből, rosszul érzékel korábban jól kezelt küszöböket vagy akadályokat, esetleg nem talál vissza a dokkolójára.

 

Nem kell azonnal szervizhez fordulni

Tudni kell, hogy minden robotporszívó navigáció nagyon érzékeny, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy sok esetben olyan körülmények is kiválthatják a nem megfelelő működést, ami házilag is orvosolható.

Az egyik ilyen, ha például a szenzorok egyszerűen elkoszolódtak vagy olyan szennyeződés tapadt rájuk, ami akadályozza őket a megfelelő munkavégzésben. Érdemes ezért a fenti tünetek esetén egy alapos tisztításnak alávetni őket.

Ezen felül a legtöbb robotporszívó ma már nagyon fejlett szoftveres háttérrel rendelkezik. Előfordulhat, hogy innen ered a probléma forrása, így nézzük meg, hogy nem egy véletlenül generált no go vagy no mop zóna miatt tapasztalunk működési hiányosságokat, de gondoskodjunk a porszívó frissítéséről, szükség esetén a feltérképezést is végeztessük el vele újra.

Amennyiben egyik sem segített, nagy valószínűséggel mélyebben rejlő hibáról van szó, amit már csak szervizes körülmények között lehet orvosolni, a robotporszívó jelentősebb szétszerelésére, alkatrész cseréjére lesz szükség ahhoz, hogy helyreálljon a rend.

 

A robotporszívó navigációs rendszerekről

Ahhoz, hogy meg tudjuk érteni a robotporszívó navigációs rendszerek hibáit és problémáit, elengedhetetlen megismerni működésüket, illetve technológiai hátterüket, hiszen ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy feltárjuk kapcsolódó gyengeségeiket.

A mai robotporszívók alapvetően háromféle navigációs rendszerrel rendelkeznek. Beszélhetünk ennek fényében

  • giroszkópos,
  • kamerás
  • és lézeres megoldásokról.

Az alábbiakban mindegyiket bemutatjuk ezek közül, külön kiemelve technológiai sajátosságaikat, valamint a kapcsolódó problémáikat – természetesen személyes tapasztalatainkkal kiegészítve az elhangzottakat.

 

Giroszkópos robotporszívó navigáció

A jelenlegi robotporszívós piacon már nagyon kevés terméket találunk, ami kizárólag giroszkópra építi navigációs rendszerét. A régebbi modelleknél és néhány olcsó belépő kategóriás megoldásnál még előfordulhat, de alapvetően már ritka az új típusoknál.

Tudni kell, hogy minden robotporszívóban van giroszkóp, de amelyik csak erre támaszkodik a navigációban, az nem tekinthető túl kifinomultnak. Az olcsó termékek között azért népszerű még mindig, mert egyszerű megoldás, ma már költséghatékonyan előállítható és nem igényel összetett, illetve bonyolult algoritmusokat.

Működésük lényege, hogy a giroszkóp elmenti a robotporszívó mozgásának irányát, illetve a kapcsolódó időtartamokat, majd a munka végeztével innen tudja megállapítani például, hogy honnan indult, azaz hol van a dokkoló, ahová vissza kell térnie.

Egy mai szemmel nagyon elavult rendszernek tekinthető, de a belépő kategóriás robotporszívók között még találkozhatunk vele. Ideális választás azoknak, akik be akarnak lépni a takarítórobotok világába, de ehhez nem szeretnének bonyolult beállításokat vagy mobilos alkalmazásokat használni.

Az egyszerű technológia miatt azonban az ilyen robotporszívók navigációja a közelébe sem ér a lézeres megoldásoknak. Útkeresésük nem hibátlan, feltérképezésre nem képesek, emiatt rendszerint idejétmúlt technológiai megoldásokkal társítják őket, például kisebb kapacitású akkumulátorokkal, amelyek nem alkalmasak nagyobb házakban.

A giroszkópos robotporszívók jellemzően kisebb szívóerővel is rendelkeznek, azonban nem a navigációs rendszer hibája, ha például elakad, sokkal inkább a technológiához kapcsolódó korlát.

 

Kamerás robotporszívó navigáció

A kamerás robotporszívó navigációkat úgy kell elképzelni, hogy a gyártók a giroszkóp mellé valamilyen optikai szenzort, jellemzően kamerát szerelnek. Az ilyen megoldások jobbak, mint amikor az eszközök csak giroszkóppal rendelkeznek, de még így is messze elmaradnak a lézertechnológiától.

Ha a gyártók megfelelő algoritmust társítanak hozzá, működésük már kifinomultabb lehet, a kamerán keresztül tudják azonosítani a helyiségeket, és bár az útkeresés oroszlánrészét továbbra is a giroszkóp végzi, de a kamera óriási segítséget ad neki ehhez.

Teljesen hibátlan navigációs képesség természetesen itt sem várható, de nagy előnye már, hogy a giroszkóp adataiból megfelelő algoritmus mellett képessé válik a porszívó a helymeghatározásra, így akár kezdetleges feltérképezés is elérhető velük, társalkalmazás is gyakran készül hozzájuk, amelyben tudjuk követni például az útvonalukat, noha a térképet itt még nem annyira a lakás tényleges alaprajza, mint a bejárt út rajzolata adja.

Kamerás robotporszívó navigáció

Mivel a giroszkóp gyakran hibázhat és hibázik is, a térképek nem túl pontosak. Sok eszköz minden takarításnál új térképet készít, ami különösen zavaró lehet abban az esetben, ha korábban kijelöltünk már no go vagy no mop zónákat az eszköznek.

Noha a kamera sokat segít a működésben, azonban pontosságát jelentős mértékben befolyásolja például a helyiség belmagassága vagy a fényviszonyok, amelyek könnyen problémát jelenthetnek a navigáció megfelelő precizitásában.

Az ilyen típusú robotoknak jellemzően már a takarítási tudásuk is jobb, nagyobb teljesítményű szívómotorokkal és akkumulátorokkal szerelik őket, így akár családi házakban is jól megállják a helyüket.

Mivel a kamera beépítése nem igényel szenzortornyot, így az ilyen porszívók alacsony felépítésűek, ebből kifolyólag olyan lakásokban különösen előnyösek, ahol a bútorok alá is beférnek a robotporszívók.

Itt fontos beszélni azokról a kamerás modellekről, ahol a kamerát az előlapon helyezték el. Ezek jellemzően nem a navigációt szolgálják, hanem különféle extra funkciókat adnak a tulajdonosok kezébe, így például lehetőség van élőképen követni a takarítást, megnézni kisállatainkat, ha nem vagyunk otthon, de az AI segítségével az akadályérzékelést is megtámogathatják.

 

Lézeres robotporszívó navigáció

A jobb robotporszívók egyik hívószava a navigáció tekintetében a LIDAR szenzor. Nem véletlenül, hiszen ez egy lézeres technológia, ami a jelenlegi piacon a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik minden tekintetben.

A giroszkóp ezekben a készülékekben is megtalálható, de a lézeres távolságmérő óriási segítséget jelent munkavégzésükben. Ezeket a robotporszívókat jellemzően a prémium ligához soroljuk, miközben kimagaslóan pontos navigációra képesek, amit a gyártók általában precíz algoritmusokkal egészítenek ki.

Sajnos a lézeres robotporszívó navigáció egy drágább technológia, ami a termékek árán is megmutatkozik, különösen annak fényében, hogy jellemzően erős szívómotort, valamint mindenből fejlettebb megoldásokat kapnak.

Lézeres robotporszívó navigáció

Hogy hatékonyságukat növeljék, a gyártók a lézeres robotporszívó navigációt általában egy kis toronyban helyezik el, amitől az eszközök magasabbak, mint a többi típusnál, így gyakran nem férnek be a bútorok alá, de a gyártók azon vannak, hogy a jövőben a lézeres megoldásokkal rendelkező porszívókat is kellően alacsony felépítménnyel lássák el.

Tudni kell, hogy a lézertechnológia mindig bonyolult algoritmusokat, erős szoftveres hátteret igényel, viszont cserébe új dimenziót nyit a robotporszívó navigációban. Nemcsak az útkeresésben sokkal professzionálisabb, hanem a feltérképezésben is, így képes pontos térképeket készíteni otthonunkról, hogy mindig pontosan tudja, hol jár éppen.

Ez azért fontos, mert így a porszívónak olyan extra beállításokat is megadhatunk, minthogy egy adott helyiségben milyen teljesítménnyel takarítson, hová ne menjen be, miközben automatikusan képes kihasználni a rendelkezésére álló területet.

A lézertechnológia miatt sokan aggódnak az egészségre gyakorolt káros hatások miatt – szerencsére alaptalanul. Ezek a lézerrendszerek ugyanis Class 1 minősítésű technológián alapulnak, azaz működés közben semmilyen veszélyt nem jelentenek az emberre, de még a kisállatokra nézve sem.

Jelenleg a lézertechnológiánál nincs jobb robotporszívó navigáció, azonban tudni kell, hogy a gyártók által fejlesztett algoritmusok jelentős mértékben meghatározzák képességeit, amire nem árt odafigyelni a vásárláskor.

Kosaram