Barion Pixel

Robotporszívó padlóra: hasznos tanácsok vásárlás előtt

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Robotporszívó padlóra: hasznos tanácsok vásárlás előtt

Ahogyan nincs két egyforma háztartás, úgy nincs két egyforma igény sem egy robotporszívó vásárlása előtt. Vannak, akik azt szeretnék, ha a kiválasztott robotporszívó padlóra lenne optimalizálva, míg mások inkább szőnyeghez vagy a kettő kombinált tisztítására keresnek megfelelő eszközt.

Bár elég nagy az átfedés a kettő között, azért egyáltalán nem mindegy, hogy otthonunkban milyen arányban oszlanak meg a padlóburkolatok. Valahol ugyanis a szőnyeg van túlsúlyban, míg máshol inkább az olyan hidegburkolati megoldások, mint a járólap, a műpadló vagy a parketta.

Egy robotporszívó kiválasztása előtt elengedhetetlen, hogy ezekkel az arányokkal és igényekkel tisztában legyünk, hiszen egészen más elképzelések, illetve szempontok szerint kell döntenünk mindkét esetben.

Hogy milyen az igazán jó robotporszívó padlóra? Egyáltalán mire kell odafigyelni a vásárlás előtt? Többek között ezekre a fontos kérdésekre is válaszoltunk az alábbiakban, rengeteg tapasztalattal és gyakorlati tanáccsal kiegészítve az összegyűjtött részleteket.

 

Milyen a jó robotporszívó padlóra?

Bár konkrétabban is kitérünk az egyes pontokra, azonban érdemes elöljáróban összefoglalni egy kicsit, hogy milyen egy igazán jó robotporszívó padlóra.

A legfontosabb tulajdonsága, hogy erős szívóerővel rendelkezik. A keferendszer tulajdonságai is fontosak, de a szívóerő ennél lényegesebb, mint ahogyan az is, hogy legyen felmosó funkciója, hiszen ezt eleve a keménypadlókhoz igazították a gyártók, szőnyegen értelemszerűen nem alkalmazhatók.

Ezen felül nem árt, ha a por- és a víztartály is elég nagy, hiszen mindenképpen kombinált robotporszívó kell ilyen esetekben, de ha lényeges a kényelem, akkor ajánlott már valamilyen önürítő rendszerrel ellátott megoldás mellett dönteni, ami sokat segíthet a munkavégzésben.

Ezen felül természetesen egyéni preferencia alapján sokak számára fontos a megfelelő szoftveres háttér, az alkatrészellátottság vagy éppen az, hogy megfelelő szűrőrendszer legyen az eszközben, ami biztosítja a friss és tiszta levegőt a lakásban.

Lássuk azonban egy kicsit aprólékosabban ezeket a tulajdonságokat!

 

Robotporszívó padlóra? Ezekre figyeljünk a vásárlás előtt!

 

Legyen minél nagyobb a szívóerő

A szívóerő minden esetben triviális kérdéskör abban az esetben, ha a robotporszívó padlóra lesz kiválasztva. Ennek az oka, hogy bár a szőnyegek esetében is mélyről kell felszednie a koszt és a port, azonban a keménypadlón is vannak olyan akadályok, amelyekkel meg kell birkóznia.

A problémát a legtöbbször az okozza, hogy a gördülékenyebb vagy nagyobb szennyeződések sok esetben elcsúsznak a felszínen, vagyis csak megmozdulnak, míg ezek a szőnyegen a szálak miatt könnyebben eltávolodnak az aljzattól, így kisebb szívóerővel is egyszerűbben eljutnak a portartályba.

Legyen minél nagyobb a szívóerő

A keménypadlón azonban a szálak nem segítik a munkát, ezért a nyers erővel, a nagy szívóerővel kell helyettesíteni mindezt, illetve a megfelelő keferendszerrel, de erről később még úgyis beszélünk.

Fontos itt kiemelni, hogy a járólapok esetében a fugák mélyedései, a parkettáknál pedig a köztes részek makulátlan tisztítása miatt lényeges a nagy szíverő. Mit tekinthetünk ideális szívóerőnek, ha a robotporszívó padlóra lesz választva? 

Ma már a 3000 Pa alapvető minden porszívónál, de ha igazán hatékonyan szeretnénk tisztán tartani a lakást, akkor inkább a 4-5-6000 Pa felé kacsintgassunk.

 

A felmosó funkció is elengedhetetlen

Ha a robotporszívó padlóra van optimalizálva, akkor nagyon fontos a felmosás funkció is. A gyártók túlzás nélkül a kemény hidegburkolatok makulátlan tisztítása miatt fejlesztik évről-évre ezt a tulajdonságot, így ma már többféle technológia közül tudunk válogatni magunknak.

Hogy melyik mellett döntünk, azt jellemzően nagyon jól behatárolja a robotporszívó ára is. Az olcsóbb modellek még például nagyon egyszerű, fix felmosós alternatívával dolgoznak, vagyis a mopot megnedvesítik és húzzák maguk alatt a padlón, ami inkább nedves portörlés, mint felmosás.

A felmosó funkció is elengedhetetlen

Ennél sokkal jobb eredmények érhetők el padlón a vibrációs felmosókkal. Az ilyen robotporszívók esetében a nedves mop folyamatosan rezeg a használat közben, amivel egyfajta súroló mozgást ér el, így nemcsak a port, hanem az odaszáradt makacs szennyeződéseket is képes feltakarítani.

Ennél egy kicsivel izgalmasabb technológia a mai prémium robotporszívókban használt forgó felmosós technológia. Bár az első jelentősebb eredmények ezen a téren csak az elkövetkezendő egy-két évben várhatók, de már az ezzel szerelt modellek is nagyon kimagasló padlótisztítási tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ha tehát a leendő robotporszívó padlóra lenne kiválasztva, érdemes már utóbbi két felmosó technológia közül válogatni a megfelelő hatás elérése érdekében.

 

Nézzük meg a keferendszert is

Noha a legtöbb robotporszívó fejlett keferendszerrel dolgozik, azokat igyekeznek úgy fejleszteni a gyártók, hogy előnyös tulajdonságaikat szőnyegen és keménypadlón egyaránt kihasználhassuk.

A klasszikus sörtés megoldást emiatt ma már szinte egyik gyártó sem alkalmazza, legfeljebb kombinált formában. Nem véletlenül, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy a szilikonlamellás főkefék általában jobb eredményeket érnek el szőnyegen és keménypadlón egyaránt.

Hogyan működik a dupla főkefés rendszer?

Ha igazán jót akarunk választani magunknak, akkor érdemes lehet a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő dupla főkefés modellek között nézelődni, amelyek általában két szilikonlamellás hengerkefével dolgoznak, és sokkal jobb eredményeket érnek el – különösen a hajszálakkal és az állatszőrrel szemben.

Ha tehát kisállat van a lakásban, erre mindig figyeljünk oda, de érdemes még az oldalkefe meglétére is figyelni – bár ma már alig van olyan robotporszívó, ami nem rendelkezik ilyen kiegészítővel –, hiszen a falak és a bútorok mentén csak egy oldalkefe tudja megtámogatni a tisztítást.

 

A por- és víztartály mérete sarkalatos pont

Mivel a robotporszívó padlóra szánt típusai minden esetben kombinált megoldások, azaz felmosásra és porszívózásra egyaránt ideálisnak kell lenniük, ezért rendkívül lényeges, hogy kellően nagy por- és víztartállyal rendelkezzenek.

Nyilvánvaló, hogy az ilyen háztartási gépek aprócska méretei eléggé korlátozzák a tartályok kiterjedését, azonban a megfelelő hatékonyság érdekében mind a por-, mind a víztartály méretei közelítsék meg az 500 ml-t.

Ennél természetesen lehetnek nagyobbak és valamivel kisebbek is, de egy 100 négyzetméteres vagy azt meghaladó lakásban a 3-400 ml-es portartály például nem kizárt, hogy kicsi lesz, és ha csak robotporszívónk nem rendelkezik önürítő rendszerrel, akkor sok kellemetlenséget tud okozni nekünk a gyakorlatban.

Ha ugyanis a portartály vagy a víztartály kicsi, akkor a porszívó nem tudja elvégezni a munkáját, az egész ház kitakarítását, azaz előbb megáll, és ha éppen nem tartózkodunk otthon, akkor addig nem is folytatja a takarítást, amíg ki nem ürítettük, vagy víztartályát fel nem töltöttük.

 

A navigációs rendszer minden robotporszívónál fontos

Teljesen mindegy, hogy a robotporszívó padlóra vagy éppen szőnyegre lett optimalizálva, a navigációs rendszerre minden esetben oda kell figyelni. Ha igazán jót akarunk magunknak, akkor csak és kizárólag LDS lézeres navigációs rendszerre (LiDAR szenzorokra) épülő típust válasszunk.

Hogy társul-e hozzá akadálykerülő funkció és egyebek, az innentől fogva már csak részletkérdés – illetve a pénztárcánk szempontjából sem mindegy –, de a lézeralapú navigáció jelenleg ipari sztenderd, a legpontosabb és legprecízebb munkavégzés várható tőle.

Ezen felül az ilyen típusú robotporszívók tudják feltérképezni a lakást, tehát nem elég, hogy ügyesen és halkan dolgoznak, de mindemellett térképet is készítenek, ami a későbbi beállítások és kalibrációk tekintetében nagyon fontos lehet a gyakorlatban.

 

Az erős szoftveres háttér megkönnyítheti a dolgunkat

Szintén nemcsak a padlóra szánt robotporszívók esetében fontos szempont, de mindenképpen meg kell említenünk a szoftveres hátteret is ebben a cikkben, hiszen minél erősebb tulajdonságokkal rendelkezik ezen a téren, annál inkább megkönnyítheti a dolgunkat hosszabb távon egy megfelelő modell.

Hogy mit jelent az erős szoftveres háttér? Egyrészről az automatizált beépített rendszereket, amelyek képesek önálló döntést hozni a navigációs rendszer eredményeire hagyatkozva, másrészről pedig a funkciókban gazdag társalkalmazást.

Bár nagyon sok gyártó még mindig összecsapja ezen a téren a termékeit, azonban a többség azért kimagasló figyelmet fordít arra, hogy egy olyan applikáció dolgozzon a robotporszívó hátterében, ami hozzásegíti a tulajdonosokat az eszköz alaposabb beállításaihoz.

A megfelelő társalkalmazás például megkönnyíti a távoli hozzáférést, az olyan beállításokat, mint a helyiségenként változtatható takarítási tulajdonságok, de elősegítheti a karbantartást, illetve az olyan funkciók kiaknázását, amelyeket csak az alkalmazáson keresztül lehet elérni.

 

Az önürítő rendszer ma már nem luxus

Fentebb már említettük, hogy ha a robotporszívó padlón üzemel a legtöbbet, akkor ott nagyon oda kell figyelni a portartály méretére, vagy egy olyan típust választani, amihez önürítő rendszer társul.

Ezek a szisztémák ma már nem tekinthetők luxusnak, a középkategória alsó felében is találhatunk olyan robotporszívót, ami ilyen önürítő rendszerrel került a boltok polcaira, azaz nem pénzkérdés.

Az önürítő rendszer lényege, hogy a robotporszívó felismeri, ha portartálya megtelt, és automatikusan visszatér dokkolójára, ahol egy külső tartályba, illetve porzsákba üríti az összegyűjtött koszt, de ugyanezt akkor is megteszi, ha végzett, ám még nincs tele a tartálya.

Az önürítő rendszer ma már nem luxus

Érdekesség, hogy ma már többfunkciós kiszolgáló dokkolók is elérhetők a robotporszívókhoz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak a portartály ürítése valósítható meg automatizáltan, hanem például felmosás után a mopok kimosása és megszárítása vagy a víztartály feltöltése is.

Ez különösen fontos lehet abban az esetben, ha a robotporszívó padlóra lett kiválasztva, illetve sokat használjuk felmosó funkcióját.

 

Hogyan takarítja a padlót a robotporszívó?

A takarítás tekintetében két részre lehet osztani a robotporszívó tulajdonságait, hiszen külön meg kell vizsgálni a száraz és a nedves technológiák szemszögéből is.

A száraz takarításhoz a robotporszívó egy összetett keferendszert használ. A jobb modelleknél ez minimum két részből áll, így beszélhetünk egy alsó főkeféről, valamint egy propellerszerű oldalkeféről. Mindkettő forgó mozgást végez a takarítás során.

A főkefe feladata az, hogy a padlón lerakódott koszt és port megmozdítsa, a szívónyílás felé terelje, hiszen csak így garantált, hogy a szennyeződések nagy eséllyel a portartályban végzik.

Az oldalkefe ezt a folyamatot segíti elő azáltal, hogy forgó mozgással a falak és a bútorok mellől középre, a főkefe irányába tereli a port, majd a főkefe a fenti módon gondoskodik róla, hogy a kosz eljusson a szívónyíláson át a belső tartályba.

A felmosás funkció ennél egy kicsivel komplikáltabb, hiszen gyakorlatát az alkalmazott technológia válogatja. Mint fentebb már elhangzott, ha a robotporszívó padlóra lesz tervezve, akkor a nedves takarítás elengedhetetlen. Lássuk azonban, hogy miként működnek ezek a gyakorlatban!

A hagyományos felmosó funkció a legkevésbé fejlett. Ilyenkor a robotporszívó aljára szerelt nedves mop folyamatosan érintkezik a padlófelülettel és amerre az eszköz halad, arra tisztítja a padlót.

Ennél kicsit hatékonyabb a vibrációs felmosó szerkezet. Ilyenkor is a nedves mop érintkezik a padlóval, de a beépített vibrációs motor jóvoltából percenként akár több ezerszer képes rezegni a felszínen, amivel egyfajta enyhe, de hatékony súroló mozgást tud kiváltani.

Ez már közel jár a hagyományos felmosáshoz, de egy lépéssel még közelebb jutott hozzá a forgó felmosórongyokra épülő technológia. Ez egy viszonylag friss alternatíva a robotporszívók között, a lényege pedig abban keresendő, hogy a nedves rongyok forogva súrolják a padlót, így tisztítva a felületeket.

 

Mennyire hatékony egy robotporszívó padlóra?

Ebben a tekintetben nagyon nehéz objektíven fogalmazni, hiszen a robotporszívó hatékonyságát alapvetően meghatározza a típusa, illetve az árkategóriája egyaránt. 

Egy belépő szintű terméktől ugyanis nyilvánvalóan nem várhatunk olyan jó eredményeket, mint egy prémium robotporszívótól, hiszen előfordulhat, hogy míg előbbi csak 3000 Pa szívóerővel és hagyományos felmosóval rendelkezik, addig utóbbi már 6000 Pa szívóerőt és vibrációs felmosót kapott.

Ilyenkor a prémium ligás robotporszívók két-háromszor olyan jók is lehetnek a takarítás hatékonyságának tekintetében. Amit tudni kell, hogy a ma kapható robotporszívók zöme már nagyon jól működik, kiforrott technológiára építkezik.

Már belépő szinten is nagyon jó kefetechnológiát találunk, teljesen hétköznapi, hogy legalább hagyományos felmosó jár a készülék mellé, mindezt pedig finom navigációs rendszer tökéletesíti.

Általánosságban tehát elmondható, hogy leendő robotporszívónk pont annyira lesz hatékony, mint amennyit áldozunk rá. Minél magasabb árkategóriából választunk, annál jobb technológiákat kapunk, ami más terméktípusokkal ellentétben ezen a piacon még valóban megállja a helyét.

Nyilván elérkezik majd egyszer az az időszak, amikor már nem lesznek jelentősebb innovációk és lelassul a fejlődés, ezáltal csökken a különbség a belépő, illetve a prémium kategória között, jelenleg azonban ez még a távoli jövő, és jelentős eltérést lehet tapasztalni egy olcsóbb és egy drágább robotporszívó között.

 

Milyen robotporszívót válasszunk padlóra 2024-ben?

 

Xiaomi Robot Vacuum S10+

Mint fentebb már említettük, a padlót megfelelő minőségben tisztító robotporszívók a középkategóriától indulnak. Ebből a szempontból a Xiaomi Robot Vacuum S10+ például kifejezetten jó választás lehet, hiszen mindent tud, amire alapvetően szükségünk van.

Xiaomi Robot Vacuum S10+

A 4000 Pa szíverő például már önmagában eredményes tisztítást eredményez, de a dupla forgó felmosó a nedves takarítást is magas szintre emeli, miközben a hasznos társapplikáció, az LDS lézeres navigáció, illetve a hozzá kapcsolódó 3D akadálykerülő funkció egyaránt nagyon jó tulajdonságokat adnak neki.

 

Xiaomi Roborock Q5 Pro+

A középkategórián egy kicsit túlmutat a Xiaomi Roborock Q5 Pro+, amely szintén kiváló robotporszívó padlóra. Itt már 5500 Pa szívóerőt találunk, méghozzá dupla főkefe társaságában, amit HyperForce technológiával, valamint kifejezetten nagy, 770 ml-es portartállyal vérteztek fel.

Xiaomi Roborock Q5 Pro+

Ez a készülék főleg azoknak lesz optimális, akik inkább szárazon, mint nedvesen takarítanának vele, noha természetesen felmosó funkciója is akad, azonban a hagyományos típusból. A LiDAR szenzoros navigáció és az erős társalkalmazás itt sem marad el, de az önürítő dokkoló azért elég nagy ütőkártya a kezében.

 

Xiaomi Roborock S8

Abszolút a felső kategóriát képviseli a maga palettáján a Xiaomi Roborock S8. Nem véletlenül, hiszen itt 6000 Pa szívóerővel találkozunk, szintén dupla főkefés megoldással kiegészülve, de ennél az eszköznél már a felmosás funkció tekintetében is egy magasabb szintet kapunk.

Xiaomi Roborock S8

A VibraRise technológiának köszönhetően ugyanis a robotporszívó a mop folyamatos vibrálásával képes súrolni a padlót, így még a makacs, odaszáradt foltok eltávolítása sem okoz gondot neki. Hogy mindezt fejlett LiDAR navigáció és hasznos telefonos applikáció támogatja meg, csak hab a tortán.

Kosaram