Barion Pixel

Milyen jelei vannak, ha elkopott az oldalkeféje egy Xiaomi robotporszívónak?

Beszéljünk bármilyen modellről is, a robotporszívóknak általánosságban szükségük van a rendszeres karbantartásra, illetve bizonyos alkatrészek cseréjére ahhoz, hogy mindig képesek legyenek a legmagasabb szinten ellátni feladatukat. Nincs ez másként a Xiaomi robotporszívóival sem, hiszen a gyártó eszközeinél is lényeges a HEPA filterek vagy a kefék folyamatos ellenőrzése.
Megosztás
Megosztás
Milyen jelei vannak, ha elkopott az oldalkeféje egy Xiaomi robotporszívónak?

Különösen utóbbi kapcsán érdemes kiemelni, hogy a Xiaomi robotporszívók  a többi gyártó legtöbb termékével ellentétben olyan tisztítórendszert kaptak, ami nem egyetlen főkefére épül fel, hanem speciális oldalkefékre is, melyek segítenek a kimagasló tisztaság fenntartásában.

Mivel kopóalkatrészekről van szó, ezért természetesen nagy figyelmet igényelnek a rendszeres karbantartás során, azonban sokan nem tudják, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor ezt az oldalkefét cserélni kell. Ennek jártunk utána az alábbiakban!

Ha szemmel látható már a kopás

Mivel robotporszívónkat rendszeres időközönként kitakarítjuk, ezáltal fejtetőre fordítjuk, hogy a főkefét megszabadítsuk a portól, a kosztól vagy a feltekert hajszálaktól, ezért egyáltalán nem tart sokáig ellenőrizni ezzel egyetemben az oldalkefe állapotát is, melynek elhasználódása természetesen szabad szemmel látható.

Roborock kopott oldalkefe

Az alkatrészt ugyanis úgy képzeljük el, mint egy propellert, melynek minden ágából vékony sörték állnak ki. Az elem célja, hogy a forgómozgás során a főkefe, illetve a szívómotor felé terelje a koszt és a port, ezzel makulátlan tisztaságot teremtve olyan helyeken is, ahová a robotporszívó a kialakításából fakadóan nem fér be közvetlenül.

Fontos, hogy mikor még új a porszívónk, alaposan megnézzük, esetleg le is fényképezzük, hogy mekkorák és milyen alakúak voltak a sörték, hiszen az oldalkefén ezek nagyon látványosan el tudnak kopni. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy több szál is eltörött, eldeformálódott, több milliméter hiányzik belőle, akkor nem szabad tovább halogatni a cserét.

Ha láthatóan csökken a takarítás hatékonysága

Előfordulhat, hogy a szemrevételezés során nem látunk különösebb hibát a robotporszívó oldalkeféje kapcsán, mert egyenletes volt a kopás, nem hiányzik túl sok a szálak közül, tehát ránézésre nincs semmi baj, de ezek az apró hibák már előidézhetnek látványos csökkenést a takarítás hatékonyságát illetően.

Ezen a téren nem árt tudni, hogy az oldalkefék leginkább a sarkok, de még inkább a falak és bútorok mentén elérhető tisztaságért felelősek, tehát ezeken a pontokon érdemes ellenőrizni a takarítás hatékonyságát. Amennyiben korábban nem volt probléma ezeken a pontokon, mindig makulátlan portalanítás és tisztaság uralkodott a falak és bútorok mentén, akkor nem kizárt, hogy az oldalkefe cseréjével könnyedén orvosolható ez a hiányosság.

Roborock elmaradt hatekonysag

Az oldalkefe cseréjével nem kell feltétlenül szervizhez fordulni, házilagosan is lehetőség van leszerelni a régit és felszerelni helyére az újat, de természetesen akár ezzel az egy alkatrésszel, akár komplett szervizelési vagy karbantartási munkálatokkal is kereshetnek minket bizalommal.

Kosaram