Barion Pixel

Xiaomi robotporszívó kefe csere lépésről-lépésre

Minden robotporszívó, így a Xiaomi által gyártott eszközök esetében is nagyon fontos a rendszeres karbantartás. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a háztartási robotot folyamatosan portalanítjuk, megszabadítjuk a lerakódott kosztól és szennyeződésektől, hanem azt is, hogy gondoskodunk bizonyos kopóalkatrészek és tartozékok szükségszerű cseréjéről.
Megosztás
Megosztás
Xiaomi robotporszívó kefe csere lépésről-lépésre

A Xiaomi robotporszívók esetében a korábbi cikkünkben már lépésről-lépésre levezetett HEPA filter csere mellett a tisztítókefékre kell még odafigyelni, hiszen ezek elhasználódása alapvetően befolyásolja az eszköz takarítási teljesítményét.

Ezért az alábbiakban bemutatjuk az alsókefék és az oldalkefék cseréjének folyamatát, hogy aki szereti maga elintézni ezeket a teendőket, az pontos leírást kaphasson a karbantartáshoz.

Honnan tudhatjuk, hogy cserélni kell a Xiaomi robotporszívó keféit?

Mielőtt kefecserére adnánk a fejünket bármelyik robotporszívó kapcsán, nagyon fontos tisztában lenni azokkal az egyértelmű jelekkel, amelyek indokolttá teszik az új kiegészítő beszerelését. 

A kefék elhasználódása szemmel is jól látható

Mivel a legnagyobb munkát egy robotporszívó esetében a kefék végzik – hiszen ezek találkoznak közvetlenül a padlóval –, ezért elhasználódásuk egyszerű szemrevételezéssel is könnyedén felmérhető.

Amennyiben a hátára fordítjuk a porszívót, akadálytalanul elénk tárul a főkefe és az oldalkefe. Mindkét tartozék esetében fontos közelről megnézni felületüket, és olyan nyomokat keresni, amelyek a rendszeres használatból fakadnak.

A propellerszerű oldalkefénél jellemzően például az erős műanyagszálak deformálódása, hiányossága, erőteljes kopása, valamint természetesen hiányossága jelzi előre, hogy a tartozék megérett a cserére.

A főkefe esetében mindig típusfüggő, hogy mire kell figyelni. Ha sörtés kialakításról van szó, akkor itt is a szálak állapota tekinthető a legjobb viszonyítási pontnak, de akadnak szilikonlamellás megoldások, amikor ezeknek a töredezettsége, repedezettsége vagy alakváltozása indokolja az új alaktrészt.

Az elhasználódott kefével a robotporszívó teljesítménye is csökken

Könnyedén előfordulhat, hogy a robotporszívó keferendszerének elhasználódását elsőként a takarítási teljesítmény csökkenésén vesszük majd észre.

Amennyiben az oldalkefe nagyon deformálódott vagy elhasználódott, akkor jellemzően a porszívó már nem tudja olyan alaposan kisöpörni a sarkokból, vagy a falak és bútorok mellől a koszt és a port, mint korábban.

Amennyiben az alsókefe is rossz állapotban van, akkor az általánosságban is kihat a takarítás minőségére, tehát a robotporszívó elhagyja a szennyeződéseket, nem végez olyan alapos munkát, mint korábban.

A társalkalmazás is segítségünkre lehet

A legtöbb Xiaomi robotporszívóra jellemző, hogy nagyon precíz szoftveres háttér tartozik hozzá, ami a karbantartás tekintetében is óriási segítségünkre lehet.

A társalkalmazásban például a legtöbb modellhez elérhető egy olyan funkció, ami segít követni a tartozékok élettartamát, és az üzemidő alapján figyelmeztetést küldeni azzal kapcsolatban, hogy mikor van itt az ideje például a kefék cseréjének.

Az applikáció leginkább akkor jelenthet nagy segítséget, ha feledékenyek vagyunk, egyéb esetben ne a figyelmeztetésre, sokkal inkább a kefék fizikai állapotára, illetve a takarítási teljesítményre koncentráljunk.

Rendszeres takarítással a tartozékok élettartama is növekszik

Noha a Xiaomi robotporszívók esetében a kefék élettartama 3-6 hónap, azonban előfordulhat, hogy ez valakinél 1 hónapra csökken, másnál pedig 8 hónapra emelkedik. Ennek az oka az odafigyelés és a törődés!

A kefék ugyanis különösen érzékeny alkatrészek, és bár kopásukat értelemszerűen nem lehet megakadályozni vagy késleltetni, egyéb sérüléseiket azonban könnyedén, elegendő hozzá mindössze a rendszeres takarítás.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kivétel nélkül minden használat után ellenőrizzük a kefék állapotát. Szabadítsuk meg őket a különféle lerakódásoktól, de még inkább a hosszabb hajszálaktól, melyek főként az alsókefe esetében drasztikus mértékben lerövidíthetik az élettartamot.

Sőt, akár a robotporszívó meghibásodását is előidézhetik, amennyiben nem figyelünk oda eléggé, de a forgókefe megakasztásával a takarítási teljesítményt is csökkenthetik úgy, hogy közben magának a kiegészítőnek nincs semmi baja.

Cseréhez kizárólag jó minőségű alkatrészt vásároljunk

Azt már tudjuk tehát, hogy honnan ismerhető fel a robotporszívó keféjének elhasználódása, és mivel előzhetjük meg a problémát, azonban mielőtt rátérnénk a tényleges szerelésre, ki kell emelnünk egy nagyon fontos dolgot, mégpedig a megfelelő minőségű alkatrész beszerzésének problémáját.

Sokan rendelnek maguknak – a legtöbbször külföldről – tartozékot robotporszívójukhoz, ami gyakran nagyon gyenge minőségű, heteken belül elhasználódik és sokszor még illeszkedési problémái is akadnak.

Amennyiben szeretnénk mindezt elkerülni gondoskodjunk arról, hogy a karbantartáshoz megfelelő kvalitású alkatrész álljon a rendelkezésünkre.
A Robotporszívó Szerviz webáruházából például kizárólag gyári minőségű alkatrészek vásárolhatók, amelyek nemcsak tökéletesen illeszkednek a megfelelő eszközhöz, hanem ráadásul a tartósságuk miatt sem kell aggódnunk.

Robotporszívó oldalkefe cseréje lépésről-lépésre

Mivel valamennyi robotporszívón található oldalkefe és főkefe – vagy más néven alsókefe –, ezért a csere folyamatát mindkét tartozék kapcsán külön-külön leírjuk. Lássuk elsőként az oldalkefét!

1. Kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk a robotporszívót

Bármilyen karbantartási teendőnk van a robotporszívó kapcsán, az első és legfontosabb minden esetben az lesz, hogy teljesen kikapcsoljuk, áramtalanítjuk és eltávolítjuk a dokkolójáról. Utóbbi különösen fontos abban az esetben, ha a keferendszer valamelyik tagjához akarunk hozzáférni!

2. Fordítsuk fejtetőre a robotporszívót

Mivel az oldalkefe a robotporszívó alsó felén helyezkedik el, ezért fontos a gépet a hátára fordítanunk. Ez nem egy bonyolult feladat, de nem árt vigyázni, hogy bizonyos modelleknél a szenzortorony vagy az egyéb kiálló alkatrészek ne sérüljenek, a borítás ne karcolódjon. Igyekezzünk valami puha felületet találni ehhez a teendőhöz.

3. Szereljük le a helyéről a régi oldalkefét

A következő teendő az oldalkefe leszerelése lesz. A régebbi modelleknél egy csavar tartotta a helyén a kiegészítőt, így a megfelelő csavarhúzóval egyszerűen tekerjük ki a helyéről és az oldalkefe rögtön eltávolítható lesz.

Néhány Xiaomi robotporszívónál a csavar helyett egyszerű patentos módszert dolgozott ki a gyártó, vagyis az oldalkefe ilyenkor egy határozott, de óvatos rántással távolítható el a helyéről.

4. Szereljük fel az új oldalkefét

Miután a régi oldalkefét leszereltük, és a helyét alaposan letakarítottuk, portalanítottuk, mentesítettük az esetlegesen feltekeredett hajszálaktól, akkor megkezdődhet az új tartozék felszerelése.

Pontosan úgy járunk el, mint a leszereléskor: ha csavaros kialakításról van szó, akkor a megfelelő csavarhúzóval visszahajtjuk a csavart a kefével együtt, ha pedig patentos megoldásról beszélünk, akkor egyszerűen csak felpattintjuk a helyére az új alkatrészt.

Robotporszívó főkefe cseréje lépésről-lépésre

Az oldalkefe mellett fontos ismerni a főkefe cseréjének mikéntjét is abban az esetben, ha szeretnénk alapos karbantartást végezni robotporszívónkon. Ennek a menete a következőképpen zajlik:

1. Kezdjük a robotporszívó kikapcsolásával és áramtalanításával

Mint ahogyan azt már az oldalkefénél is kiemeltük, bármilyen karbantartási vagy takarítási munkát is végzünk a robotporszívóval, a saját biztonságunk és az eszköz épsége miatt lényeges a kikapcsolás és a teljes áramtalanítás. Enélkül soha ne álljunk neki a szerelésnek.

2. Keressünk megfelelő helyet a munkához

Mivel a főkefe a robotporszívó alsó felén helyezkedik el, ezért a szereléshez elengedhetetlen lesz fejtetőre fordítani a készüléket. Emiatt valami puha, de stabil helyszínt keressünk ahhoz, hogy nyugodtan elvégezhessük a beavatkozást.

Erre nemcsak azért lesz szükség, hogy a porszívó ne billegjen annyira, hanem azért is, hogy a felső része ne karcolódjon, illetve ne essen kár a kiemelkedő elemekben, így bizonyos típusoknál például a szenzortoronyban.

3. Szereljük le kefét tartó keretet

A legtöbb Xiaomi robotporszívónál egy egyszerű műanyag keret tartja a helyén a főkefét, így amennyiben szeretnénk hozzáférni ehhez az alkatrészhez, előbb mindig a keretet kell eltávolítani a helyéről.

Ez a keret jellemzően egyszerű, kipattintható formában válik el a porszívó alsó felétől, így egy határozott mozdulattal könnyedén kiemelhető, amivel a főkefe rögtön hozzáférhető lesz.

4. Emeljük ki a régi főkefét és takarítsuk ki a helyét

Ha a keretet eltávolítottuk, a robotporszívó főkeféjét egyszerűen csak ki kell emelnünk a helyéről. Ha már ennyire szétszereltük az eszközt, érdemes itt alaposan kitakarítani, hiszen a belső üregben és a keret mögött rengeteg kosz, por és egyéb szennyeződés rakódhatott le.

5. Helyezzük be az új főkefét és pattintsuk vissza a keretet

Miután a főkefe környezete tiszta, csomagoljuk ki az új alkatrészt és pontosan oda helyezzük vissza, ahonnan a régit eltávolítottuk. Mivel mindennek megvan a maga helye, ezért nem lehet elrontani vagy félreérteni semmit sem.

Ha a kefe a helyén van, rögzítsük a műanyag kerettel, aminek a visszapattintását követően a robotporszívó ismét használatra kész, tehát újra bekapcsolható, és ha mindent jól csináltunk, akkor újfent olyan hatásfokkal takarít majd, mint újkorában.

Xiaomi robotporszívó kefe csere szervizben? Ma már ez sem jelent akadályt!

Nem akarjuk szétszerelni robotporszívónkat még egy általános karbantartás miatt sem? Netán csak nincs időnk arra, hogy elvégezzük ezt a néhány perces beavatkozást? Ebben az esetben ma már igazi hozzáértőkre is bízhatjuk a feladatot.

A Robotporszívó Szerviz például teljes robotporszívó karbantartást is vállal, így akár egy alapos takarításra, akár egy azzal egybekötött karbantartásra – kefe- és HEPA filter cseréjére – van szükségünk, itt garantáltan rövid határidők, megfizethető árak és gyári minőségű alkatrészek várnak ránk.

A szolgáltatásról pedig akkor sem kell lemondanunk, ha nem Budapesten és vonzáskörzetében, hanem vidéken élünk, hiszen a szervizfutár szolgáltatás éppen ilyen esetekre lett kitalálva.

Segítségével az interneten keresztül intézhetjük a teljes folyamatot, majd futár viszi el és hozza vissza házhoz a felfrissített, kitakarított vagy megjavított robotporszívónkat, ami rendkívül kényelmes alternatíva, bárhol is éljünk az országban.

Kosaram