Barion Pixel

Xiaomi robotporszívó HEPA filter csere lépésről-lépésre

Xiaomi robotporszívónk van, és itt lenne már az ideje a HEPA filter cseréjének? Amennyiben fogalmunk sincs, hogy miként álljunk neki a folyamatnak, az alábbi cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a téma kapcsán.
Megosztás
Megosztás
Xiaomi robotporszívó HEPA filter csere lépésről-lépésre

Sőt, nemcsak a szűrő cseréjét mutatjuk be lépésről lépésre, hanem a legtöbb kapcsolódó kérdésre válaszolunk, ami csak felmerülhet ilyenkor a filter esetleges tisztításától kezdve, a kapcsolódó karbantartási teendőkig bezárólag.

Honnan tudjuk, hogy cserélni kell a HEPA filtert a Xiaomi robotporszívóban? 

Mielőtt azonban rátérnénk konkrétan a HEPA filter cseréjének folyamatára, az egyik legfontosabb és leggyakoribb visszatérő kérdés az érintett alkatrész kapcsán, hogy mégis honnan tudjuk, mikor van szükség a szűrő cseréjére?

Itt alapvetően három dolgot kell kiemelnünk a sorból!

Érdemes nyomon követni a társalkalmazást

A Xiaomi robotporszívók egyik előnye, hogy nagyon fejlett szoftveres háttér tartozik hozzájuk, ezáltal a legtöbb modellhez elérhető egy olyan társalkalmazás, amiben folyamatosan nyomon tudjuk követni a tartozékok élettartamát.

A gyártó ugyanis úgy tervezte valamennyi kiegészítőt, hogy egy bizonyos időintervallumon belül, illetve a használat gyakoriságából fakadóan kiszámolható legyen az elhasználódás mértéke.

Ennek megfelelően egy komplett csereperiódusról beszélhetünk, amit folyamatosan szemmel tart az applikáció, és figyelmeztet minket, ha itt az ideje az új alkatrész beszerzésének.

A robotporszívó teljesítményén is érezhető a rossz HEPA filter

Amennyiben soha nem portalanítjuk, nem távolítjuk el belőle a koszt és a port – például egy hagyományos porszívóval vagy sűrített levegővel –, akkor az eltömődött HEPA filter rossz hatást gyakorolhat a robotporszívó teljesítményére is.

Általánosságban ronthatja például a szívóhatást, ezáltal a takarítás minőségét, de akár hangosabbá is válhat tőle a robotporszívó, sőt gyakran a kellemetlen szagok megjelenése jelenti az egyetlen árulkodó tünetet. 

Szemmel is látható, ha már cserére van szükség

Szintén az elhanyagolt, csereperiódusának végén járó HEPA filtereknél már szemrevételezéssel is megállapítható, ha itt az ideje egy új kiegészítő beszerelésének.

A szűrő ilyenkor már rendszerint elszíneződött, több helyen kisebb szakadásnyomok figyelhetők meg rajta, illetve olyan lerakódások, amelyek nem távolíthatók el róla semmilyen formában sem.

Fontos a megfelelő cserealkatrész beszerzése

Amint az hamarosan kiderül majd, a HEPA filter cseréje egy Xiaomi robotporszívó esetén nem tekinthető túl bonyolult feladatnak, ugyanakkor így is lényeges odafigyelni néhány dologra, mindenekelőtt például a megfelelő cserealkatrész beszerzésére.

Fontos a megfelelő cserealkatrész beszerzése

Nincs is kellemetlenebb például annál, mint amikor a szétszerelt robotporszívót a régi, koszos, elhasznált alkatrésszel kell ismét összeraknunk és beüzemelnünk, mert a cseredarab nem passzol a helyére, illetve nem is az általunk birtokolt típushoz való.

Amennyiben szeretnénk elkerülni ezt a problémát, válasszuk a Robotporszívó szerviz webáruházát, ahonnan garantáltan gyári minőségű kiegészítők közül válogathatunk, amelyek biztosan kompatibilisek lesznek a mi porszívónkkal.

A HEPA szűrő cseréje lépésről-lépésre

Most, hogy már felhívtuk a figyelmet a megfelelő cserealkatrész fontosságára, itt az idő rátérni konkrétan a HEPA szűrő cseréjére is, ami egészen pontosan a következők szerint zajlik:

1. Kapcsoljuk ki a robotporszívót

Az első és legfontosabb lépés, hogy a robotporszívót kikapcsoljuk, illetve eltávolítsuk a dokkolójáról, tehát semmiképpen se legyen áram alatt, és ne álljon készen a működtetésre sem, hiszen ez könnyen balesetveszélyes helyzetet idézhet elő.

Bármilyen alkatrész cseréjét is végezzük a robotporszívón – tehát nem csak HEPA filter esetén fontos – a kikapcsolás és az áramtalanítás minden esetben elengedhetetlen.

2. Nyissuk fel a robotporszívó fedelét

A Xiaomi robotporszívóknál a HEPA szűrőt minden esetben a portartály közelében, általában konkrétan a tartályon találjuk meg, ezért a következő lépés annak a fedélnek a felnyitása, ahol a portartály megtalálható.

Vannak olyan modellek, ahol a tartály már nincs különösebben elrejtve, a cél ebben a lépésben az, hogy hozzáférhetővé tegyük ezt az elemet.

3. Vegyük ki a portartályt

Miután hozzáférünk a portartályhoz, egy egyszerű mozdulattal vegyük ki a helyéről. A legtöbb Xiaomi robotporszívónál ez nagyon egyszerű, csak egy vagy két biztosítókapcsot kell megnyomnunk ahhoz, hogy kihúzható legyen.

Itt érdemes megjegyezni, hogy ha már kivesszük a tartályt, érdemes sűrített levegővel vagy egy kisebb kefével eltakarítani azt is, hiszen egy új HEPA szűrő mellé illik tiszta porgyűjtőt behelyezni.

4. Válasszuk le a HEPA filtert

A legtöbb esetben a HEPA filter magán a portartályon kapaszkodik, ahonnan egyszerűen csak ki kell pattintanunk, de vannak olyan modellek, ahol a tartály mellett helyezkedik el. 

Bármelyik eshetőséggel is van dolgunk, egyszerűen emeljük ki az elhasználódott HEPA filtert úgy, hogy a lehető legkevesebb kosz és por hulljon ki belőle – érdemes mosdó felett végezni ezt a folyamatot –, majd a szűrőt egyszerűen kidobni a kukába.

5. Helyezzük vissza az új filtert és rakjuk össze a robotporszívót

Az utolsó lépés, hogy a HEPA filter helyének áttörlését követően – ügyeljünk a száraz rongyok használatára –, behelyezzük a porszívóba az új kiegészítőt. Ha megfelelő típust választottunk, akkor minden probléma nélkül a helyére pattan majd.

Ezt követően nincs más teendőnk, mint visszahelyezni a portartályt, összerakni a robotporszívót, és elindítani a takarítást, hiszen az új szűrővel az eszköz garantáltan fellélegzik majd, teljesítménye is növekedésnek indul.

Tisztítható a HEPA filter?

Gyakori kérdés, amire nehéz röviden válaszolni. A lényeg, hogy minden kopóalkatrésznek van egy csereperiódusa, így ha szabad szemmel nem is látjuk konkrétan, hogy a szűrő éppen elhasználódott, egy mikroszkóp alatt mégis meglepő elváltozásokra bukkannánk.

Alapvetően tehát a csereperióduson belül a HEPA filter tisztítható, de hat hónap után már a robotporszívó teljesítményének és védelmének érdekében is nagyon fontos, hogy ne csak tisztítsuk, hanem konkrétan egy vadonatúj alkatrészt szereljünk be.

A tisztítás kapcsán fontos megjegyezni, hogy nem szabad mosni, nem szabad vizezni, vagy ha mégis nedvesség érte volna, akkor csak teljes száradás után kerülhet vissza a szűrő a gép belsejébe, ellenkező esetben súlyos hibát generálhat.

A szűrőt a csereperióduson belül a leghatékonyabban egy másik porszívóval, egy kis kefével vagy sűrített levegővel lehet tisztítani, ezekkel általában makulátlan hatást érhetünk el.

Miket kell és lehet még cserélni a HEPA filter mellett egy Xiaomi robotporszívón?

Noha a legtöbbször a HEPA szűrőt fontos és érdemes cserélni a Xiaomi robotporszívóiban, de több olyan kopóalkatrésszel is rendelkeznek ezek az eszközök, amelyek gyakran megérnek a cserére, így érdemes lehet a filterhez igazítani cseréjüket.

Ide sorolható példának okáért a keferendszer is. A Xiaomi robotporszívók többségén általában egy fő- és egy oldalkefe található, amelyek 3-6 hónapos csereperiódusra lettek kialakítva, ami nem azt jelenti, hogy mindegyikkel ki kell várni a teljes kopást.

Általánosságban érdemes az ajánlott csereperiódus előtt újat vásárolni belőlük, hiszen a kefék kopása alapvetően befolyásolja a takarítás teljesítményét, tehát robotporszívónk közel sem lesz olyan hatékony, mint korábban.

Ez a kefék és a HEPA filter együttesen tehát a legáltalánosabb kopóalkatrészek, amelyek egy fontosabb otthoni karbantartás során cserére szorulhatnak, illetve házilagos formában is könnyedén cserélhetők, ha sikerül jó minőségű cseredarabokat vásárolni.

Megnövelhetjük az alkatrészek élettartamát a folyamatos takarítással?

Szintén egy általános kérdés, amire nehéz röviden válaszolni, de azért megpróbáljuk, sőt rögtön egy példát is hozunk: az autóban sem véletlenül van szükség rendszeres olajcserére, keréknyomás ellenőrzésre vagy éppen általános szervizre.

A Xiaomi robotporszívók ugyanolyan összetett eszközök, ezért rendszeres karbantartásuk nagyon fontos azért, hogy mind a kiegészítők, mind a konkrét készülék élettartama kitolható legyen.

A fentiekben már érintettük, hogy a HEPA szűrő esetében a rendszeres portalanítás vagy sűrített levegővel történő tisztítás mennyire fontos, azonban ugyanez elmondható a keferendszerről, illetve a porszívó egyéb elemeiről is.

A kefék esetében leginkább a felcsavart hajszálak, valamint a leragadó por és kosz jelentik a legnagyobb problémát. Fontos mindig eltávolítani őket, mert nemcsak a kiegészítő meghibásodását segíthetik elő, hanem a porszívó teljesítményét is csökkenthetik.

Ezen felül érdemes portalanítani és legalább egy hónapban egyszer a készüléket, különös tekintettel a szenzorokra – hogy a kosz ne akadályozza a porszívó navigációját –, valamint a bolygókerékre, melynek elakadása az eszköz mozgékonyságára lehet rossz hatással.

HEPA filter csere szervizben? Semmi akadálya!

Nem szívesen szerelnénk szét otthon Xiaomi robotporszívónkat? Bár a HEPA filter cseréhez nem szükséges túlzottan darabjaira szedni az eszközt, sokan így is tartanak tőle, és szívesebben bíznák hozzáértő kezekre az eszközt.

Ennek ma már semmi akadálya, hiszen a Robotposzívó Szerviz például komplett robotporszívó karbantartást is vállal, aminek részeként az általános tisztítás mellett a kefék és a HEPA filter cseréje egyaránt kérhető.

Mindez elérhető áron és gyári minőségű kiegészítőkkel, hogy robotporszívónk ismét olyan teljesítményt nyújtson, mint újkorában. 

Nem a fővárosban élünk, így nem tudjuk személyesen bevinni a szervizbe Xiaomi robotporszívónkat? Aggodalomra ebben az esetben sincs semmi okunk, hiszen ezért van a szervizfutár szolgáltatás.

Ennek részeként lehetőségünk nyílik otthonunk kényelméből elintézni a karbantartást, de akár az olyan javíttatásokat is, mint az akkumulátor, a motor vagy az érzékelő szenzorok cseréje.

Robotporszívónkért ilyen esetben futár érkezik, aki eljuttatja a szervizbe az eszközt, majd miután a gyakorlott munkatársak elvégezték a karbantartási és javítási teendőket, ugyanúgy futár segítségével visszajuttatják hozzánk az eszközt. Ennyire egyszerű az egész!

Kosaram