Barion Pixel

Robotporszívó szőnyegre: választási segédlet kezdőknek és haladóknak

A porszívók megjelenése sok-sok évvel ezelőtt alapjaiban forradalmasította a szőnyegek tisztán tartásának és tisztíthatóságának folyamatát, ami hozzájárult ahhoz, hogy ez a melegburkolat mára népszerűvé és elfogadottá vált otthonainkban.
Megosztás
Megosztás
Robotporszívó szőnyegre: választási segédlet kezdőknek és haladóknak

Sokan azonban még mindig tartózkodnak tőle, hiszen a szőnyegek tisztántartása legalább heti egy nagytakarítást igényel még akkor is, ha nem járunk utcai cipővel az adott felületen, hiszen a por és a kosz könnyen lerakódik a szálak között, ami folyamatos porszívózást igényel.

Ezt a folyamatot sikerült leegyszerűsíteniük és megkönnyíteniük a robotporszívóknak, hiszen ezek az eszközök gyakorlatilag ma már képesek teljesen automatizáltan, minimális emberi beavatkozás mellett gondoskodni otthonunk tisztaságáról.

A robotporszívó alapvetően szőnyegre lett tervezve

Bár igazi többfunkciós megoldásoknak tekinthetők, valójában azonban a robotporszívók elsődlegesen szőnyeg tisztítására lettek tervezve és optimalizálva, a korai modellek esetében még szó sem volt nedves feltörlésről és egyebekről.

A helyzet viszont mára megváltozott, azonban tudni kell, hogy alapvetően még a modern robotporszívók is elsődlegesen szőnyegen, száraz takarítás során érzik jól magukat a leginkább, az ehhez kapcsolódó feladatok elvégzésében a legjobbak.

Ennek ellenére azonban közel sem mindegy, hogy milyen típus mellett döntünk, hiszen bár tény, hogy elsődlegesen a robotporszívó szőnyegre való, azonban a választáskor rengeteg tulajdonságot figyelembe kell venni ahhoz, hogy jól döntsünk.

Az alábbiakban ezeket a tulajdonságokat vettük sorra annak érdekében, hogy mindenki tisztában legyen vele már a robotporszívó kiválasztása előtt: milyen sajátosságokra kell odafigyelni azért, hogy elkerülhető legyen a csalódás.

Robotporszívó szőnyegre? Erre figyeljünk vásárlás előtt!

Legyen minél nagyobb a portartály

Az első és legfontosabb tulajdonsága egy robotporszívónak, ha legfőképpen szőnyeg takarítására használnánk: a portartály. Sokan talán nem is gondolnák, hogy ez az alapvetően jelentéktelen kiegészítő ennyire lényeges, márpedig alapvetően befolyásolhatja a választást.

A legfontosabb tulajdonsága a méret, azaz legyen minél nagyobb, hogy minél több kosz és por férjen bele a működtetés során, így nem fordulhat elő olyan probléma, hogy a robotporszívó esetlegesen még azelőtt kénytelen megállni, hogy végez a munkájával.

A portartály mérete általában robotporszívónként eltérő, a választáskor pedig ne csak a papíron látható számot vegyük figyelembe, hanem azt is, hogy mekkora lakásban szeretnénk majd alkalmazni a porszívót.

Egy aprócska, nagyjából 30-40 négyzetméteres lakáshoz például teljesen felesleges 500 ml-es portartállyal rendelkező robotporszívót választani, hiszen egy 250-300 ml-es portartó is bőven elegendő lehet ebből a célból.

Nyilván egy nagyobb ingatlannál már lényeges odafigyelni erre a tulajdonságra, így például egy 100-150 négyzetméteres lakásban a 450-500 ml-es portartály mondhatni alapvető követelmény.

Az önürítő rendszer hasznos társ lehet

Itt fontos kiemelni a sorból, hogy ma már egyre több takarító robothoz elérhető önürítő rendszer, ami elsőre feleslegesnek tűnhet, de valójában rendkívül kényelmes megoldás különösen akkor, ha a robotporszívót szőnyegen használjuk a legtöbbet.

Az önürítő rendszer lényege, hogy a munka végeztével vagy a tartály feltelítődésével a robotporszívó automatikusan feljár a dokkolójára, majd ott automatikusan egy külső porzsákba üríti az összegyűjtött port.

Egy ilyen funkció megléte esetén nem fontos szem előtt tartani a robotporszívó portartályának a méretét, hiszen az eszköz szükség szerint mindig visszatér dokkolójára és teljesen kiüríti a rendszert.

Keferendszer

A második legfontosabb tényező a robotporszívó kiválasztásánál a keferendszer. Amennyiben leginkább szőnyegen szeretnénk alkalmazni az eszközt, akkor nagyon lényeges odafigyelni arra, hogy legyen fő- és oldalkeféje is.

Bár ez a tulajdonság keménypadlós használat mellett is rendkívül fontos, szőnyegnél azonban különösen érdemes szem előtt tartani, és rögtön el is mondjuk, hogy miért!

A főkefe ugyanis az általa keltett légáramlatokkal és a szívómotor vákuumhatásával parkettán vagy járólapon tökéletesen elegendő ahhoz, hogy a környezetében teljesen összegyűjtse a koszt és a port. Szőnyegen azonban nehezebb dolga van ezeknek az eszközöknek.

A kosz és a por ugyanis hajlamos beragadni a szálak közé, így fizikai segítség nélkül nem jut el a főkeféhez, illetve onnan a portartályhoz. Ezt támogatja meg az oldalkefe, mely a robotporszívó oldalán forogva képes kiszedni a port a sarkokból és a bútorok mellől egyaránt.

A főkefe tulajdonságai is fontosak

A szőnyeg tisztításához a robotporszívó számára fontos a megfelelő főkefe. Ezen a téren leginkább az alapanyagot érdemes számításba venni. 

Manapság kétféle kefemegoldás közül válogathatunk, így létezik a klasszikus sörtés alternatíva, valamint a szilikonlamellás kialakítás. Alapvetően mindkét variáns jó döntésnek tekinthető, azonban utóbbi gyakran előnyösebb.

A szilikonlamellák ugyanis kevésbé sérülékenyek, mint a sörték, nehezebben akad el bennük a kosz és a por, miközben élettartamuk is gyakran hosszabb, kevesebb karbantartást igényel, és jobban át tudják mozgatni a szőnyeg szálait, ami az alaposság kulcsa.

Figyeljünk oda tartozék vásárlásakor

Minden robotporszívó igényel karbantartást, ezáltal például a kefék cseréjére is folyamatosan szükség van. Azon túl, hogy ehhez valamennyi típus esetén mindent elérhetünk a Robotporszívó Szerviz kínálatából, érdemes odafigyelni bizonyos tulajdonságokra.

Ilyen például, hogy bizonyos főkeféknek vannak többgenerációs változatai. Az újabb generációk gyakran erősebb anyagokból állnak, mindemellett pedig könnyebben szétszerelhetők, ami tisztításuk és karbantartásuk tekintetében rendkívül lényeges.

Ezen felül vannak olyan robotporszívók, ahol a sörtés és a lamellás kefék szabadon váltogathatók. Amennyiben tehát gyárilag sörtés megoldással rendelkezik a kiszemelt termék, nem kell megijedni, később nagy valószínűséggel lecserélhetjük majd.

Erős szívóerő

Amennyiben szőnyegen használnánk a leginkább a kiszemelt robotporszívót, mindig vegyük figyelembe a szívóerőt. Nagyon lényeges, hiszen jelentős mértékben befolyásolja hosszabb és rövidebb távon egyaránt az eszköz takarítási tulajdonságait.

Minél erősebb ugyanis a szívóerő, a robotporszívó annál hatékonyabban tudja megtisztítani a szőnyegeket a portól, a kosztól és az egyéb szennyeződésektől, lévén ezzel a szálak legmélyére, sőt akár még a szőnyeg és a padló közötti résekig is könnyedén elér.

Hogy mi az a szívóerő, ami manapság elvárható egy robotporszívótól? Keménypadlón a 2000 Pa teljesítmény például már bőségesen elegendő lehet, azonban szőnyegeknél nem mindig elégséges, különösen akkor nem, ha vastagabb szőrű, filccel ellátott típus van a házban.

Ha a robotporszívó szőnyegre lesz vásárolva, akkor a 2500 Pa szívóerő már elégséges lehet, azonban érdemes arra törekedni, hogy ennél nagyobb teljesítményt tudjon leadni a gyakorlatban.

Példának okáért ma már vannak olyan robotporszívók, amelyek 4-5000 Pa szívóerővel kecsegtetnek, és ebből kifolyólag kimagasló hatékonyságot tudnak felvonultatni, ha takarításra van szükség.

Nem csak a takarítás minősége miatt fontos a nagyobb szívóerő

Valamennyi robotporszívóra jellemző, hogy a megadott szívóerő jellemzően egy olyan érték, amit csak a legmagasabb, gyakran kizárólag turbó fokozatban tud elérni az eszköz.

Ez erősen szennyezett, koszos és poros szőnyegek esetén nagyon hasznos funkció, hiszen maximális teljesítmény mellett valóban elképesztő tisztítást képes biztosítani már 2500 Pa szívóerő is. Van azonban egy kis csavar ebben a történetben!

Ez pedig nem más, minthogy a folyamatos turbó mód és a maximális teljesítmény rendkívül negatív hatást gyakorol a robotporszívó élettartamára, így hónapok alatt meghibásodhat a készülék, ha folyamatosan erre kényszerítjük.

Emiatt érdemes a minél nagyobb szívóerőre koncentrálni a robotporszívó kiválasztásánál, hiszen így folyamatosan középtartományban használva is kiváló takarítási tulajdonságokat érhetünk el vele, és nem kell aggódnunk az élettartam miatt.

Nagy kerék

A szőnyegfelület miatt természetesen a robotporszívó kialakítására, általános felépítésére is oda kell figyelni a választáskor, ezáltal elengedhetetlen, hogy kellően nagy kerekei legyenek, melyeknek a kialakítás szempontjából sem lágynak, sem túl keménynek nem szabad lenniük.

Mindez azért lényeges, mert a szőnyeg alapvetően nem egy olyan felület, ahol a robotok könnyedén közlekednek – kivéve akkor, ha elég nagy kerekük van ahhoz, hogy a puha felszínen meg tudjanak kapaszkodni, és hajtani magukat.

A legtöbb gyártó ma már gondosan odafigyel arra, hogy robotporszívójuk kereke és hajtása ne okozzon problémát a szőnyegen, azonban így is érdemes figyelembe venni, különösen abban az esetben, ha nem csak rövid szőrű típus van a lakásban.

A hosszabb szőrű szőnyegek ugyanis bár sok esetben szebbek és puhábbak, mint a hagyományos megoldások, ugyanakkor a túl apró kerékkel és ezáltal alacsony hasmagassággal rendelkező robotporszívók hajlamosak elakadni rajtuk.

HEPA filter

A szőnyegek tisztántartása robotporszívóval kifejezetten összetett feladatkör, hiszen nem elég, hogy a látható vagy érzékelhető szennyeződések eltávolításra kerüljenek, mindemellett nagyon lényeges odafigyelni például a kórokozókra vagy a pollenekre.

Az erős szívóerőnek köszönhetően ugyanis a modern robotporszívók már képesek hatékonyan felszívni a szőnyegből az ilyen problémás elemeket, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy visszajuttatják őket a környezetükbe, vagy a beépített szűrőrendszerük felfogja őket.

Ebben játszik kiemelkedően fontos szerepet a HEPA filter megléte, ami speciális szűrőként képes magába zárni a mikroszkopikus szemcsemérettel rendelkező polleneket vagy kórokozókat is, így otthonunk levegőjének tisztaságához egyaránt jelentős mértékben hozzájárul.

Ezért nagyon fontos, hogy robotporszívónkban mindig időben cseréljük ki a HEPA szűrőt, hiszen ez jelentős mértékben befolyásolhatja a takarítás hatékonyságát, ezáltal lényegesen tisztább padlófelületek, illetve frissebb, egészségesebb levegő várható utána a lakásban.

A mindig tiszta és rendszeres időközönként – általában 3-6 hónap – cserélt HEPA filter ráadásul a robotporszívó élettartamát is előnyösen befolyásolja, hiszen ilyenkor kevésbé kell erőlködnie a motornak a takarítás során.

Szoftver

Lényeges egy robotporszívó kiválasztásakor a szoftveres háttér is. Ha elsődlegesen szőnyegen használnánk a kérdéses eszközt, akkor gondosan ügyeljünk például arra, hogy a szívóerő kalibrálható legyen a társalkalmazáson belül.

Nagyon lényeges, mert előfordulhatnak olyan esetek, amikor a szőnyegnek sokkal nagyobb tisztításra van szüksége, esetleg háziállatok vagy kisgyerekek miatt lényeges a zajszint csökkentése, amit a szívóerő kalibrálásával lehet elérni a legkönnyebben.

A szőnyegek szempontjából jó, ha a robotporszívónak ki tudunk jelölni konkrét helyeket a takarításra, vagy elzárni előle a lakás bizonyos pontjait legalább virtuálisan, ami különösen akkor hatékony, ha felmosásra is használnánk az eszközt.

Nagy általánosságban az erős szoftveres háttér egyébiránt minden robotporszívónál lényeges szempont a döntéskor. Sajnos még mindig nagyon sok gyártó nem fordít erre túl nagy figyelmet, ezért érdemes nekünk résen lenni a választáskor.

Ma már alig van robotporszívó felmosás funkció nélkül

Bár még mindig sok esetben találkozhatunk olyan gyártókkal, akik néhány robotporszívó-modellbe nem tesznek felmosás funkciót, nagy általánosságban azonban inkább már az a jellemző, hogy a száraz és a nedves takarítás egyszerre jelen van.

Emiatt finoman szólva is téves úgy nekiállni robotporszívót vásárolni, hogy célirányosan keressük azokat a modelleket, amelyekből hiányzik a felmosás funkció, hiszen zömmel azok sem olcsóbbak, vagy ha igen, annak megvan a maga miértje.

Ezért olyan robotporszívót válasszunk szőnyegre, ami elsődlegesen megfelel a fenti kritériumoknak, tehát kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a száraz takarítás tekintetében, ha pedig mellette még felmosásra is alkalmas, az egy hatékony extra lehet a későbbiekben.

Különösen akkor, ha van keménypadló, így például járólap a lakásban, hiszen ezeken a pontokon sokkal hatékonyabban tisztít egy robotporszívó, ha a száraz takarítás után nedves ronggyal is át tudja törölni a felületet.

Hogyan takarítja a robotporszívó a szőnyeget?

A piacon megtalálható valamennyi robotporszívó ugyanazon a működési elven alapul, így általánosságban elmondható róluk, hogy hasonló módon képesek takarítani szőnyegeinket.

Minden robotporszívó lelke a szívómotor, mely óriási vákuum, azaz szívóhatás kialakítására képes. Ez a hatás az eszköz alsó felén valósul meg, közvetlenül a forgókefe mögött, méghozzá azzal a célzattal, hogy az ide kerülő szennyeződések eljuthassanak a portartályba.

Mennyire hatékony egy robotporszívó szőnyegen?

Csakhogy a kosz és a por magától nem jut el a szívónyílásig, ezért útjukat egy speciális keferendszer támogatja meg. A központi elem ezen a téren a főkefe, ami a robotporszívó alján, gyakorlatilag a szívónyílás alatt végez folyamatos forgómozgást.

Ennek köszönhetően segítséget nyújt abban, hogy átmozgassa a szőnyeg szálait, gyakorlatilag felkavarja egy kicsit a koszt és a port, miközben a szívóhatás a szőnyeg mélyebb rétegeihez is könnyebben eljuthat.

Ezt a munkát támogatja meg az oldalkefe, ami a sarkokból, a falak vagy a bútorok mellől képes a főkefe irányába sodorni a szennyeződéseket, ezzel gondoskodva arról, hogy a robotporszívó sokkal alaposabb munkát tudjon végezni.

Mennyire hatékony a szőnyeg tisztításában egy robotporszívó?

Az első robotporszívók megjelenésekor valóban problémát okozott, hogy a hatékonyság tekintetében hagytak maguk mögött némi kívánnivalót, így például közel sem nyújtottak olyan eredményt, mint a hagyományos porszívók.

Ez azonban a távoli múlt, a modern robotporszívók már évek óta képesek ezen a téren felvenni a versenyt a klasszikus porszívókkal, ezáltal különösen szőnyegen ugyanolyan jó eredmény érhető el a segítségükkel, mindez teljesen automatizált formában.

A mai robotporszívók ugyanis már nemcsak a kefetechnológia tekintetében fejlődtek rengeteget, hanem a szívóerőben, illetve a szívóhatásban is, így legyen szó akár rövidszőrű, akár hosszabb szőrű szőnyegekről, egy jobb minőségű modell nem okoz csalódást.

Itt fontos kiemelni azonban, hogy törekedjünk a minőségre, a megbízhatóságra a vásárláskor, hogy a termékről legyenek tesztek, vélemények, tudjuk hová szervizbe vinni és elérhessünk hozzá tartozékokat, amennyiben szükség lesz rá.

A takarítási teljesítmény miatt azonban ma már nem kell aggódnunk, ha a robotporszívót szőnyegre választjuk. A felmosás funkció terén még van mit behozniuk, de a száraz takarításban kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek. 

Milyen robotporszívót válasszunk szőnyegre?

Hogy az elhangzottak után konkrétan milyen robotporszívót vásároljunk, ha sok a szőnyeg a lakásban? Lássunk néhány terméket, amelyekkel garantáltan nem lőhetünk majd mellé!

Kezdjük a sort rögtön a Xiaomi Roidmi Eve Plus robotporszívóval, amivel akkor érdemes szemezgetni, ha nem szeretnénk sokat költeni. A 2700 Pa szívóerőnek hála kifejezetten erőteljes eszköz, miközben 300 ml por egyidejű befogadására képes, noha önürítő rendszerének hála ezzel a kapacitásával nem igazán kell foglalkoznunk.

Roidmi EVE Plus robotporszívó üzembe helyezés lépésről lépésre
Xiaomi Roidmi Eve Plus

Amennyiben egy kicsit magasabbra emelnénk a mércét, porszívózáshoz kifejezetten alkalmas megoldás lehet a Xiaomi Roborock S7 is. Ez a robotporszívó egyszerre akár 300 négyzetméternyi terület megtisztítására alkalmas, 470 ml-es portartálya pedig elég nagy ahhoz, hogy egy percig se kelljen aggódnunk az idő előtti feltelítődés miatt.

Xiaomi Roborock S7 robotporszívó bemutató
Xiaomi Roborock S7

Ha szívesen megajándékoznánk magunkat a non plus ultrával, a jelenlegi piacon az egyik legjobb robotporszívó a Xiaomi Roborock S7 MaxV Plus. Több szempontból is érdemes a figyelemre, egyrészt 5100 Pa szívóerővel büszkélkedhet – ez kimagasló a piacon –, a 400 ml-es portartálya sem nevezhető kicsinek, miközben gyárilag jár hozzá egy fejlett és a tesztek alapján kiválóan működő önürítő rendszer is.

Roborock S7 MaxV Plus
Roborock S7 MaxV Plus
Kosaram