Barion Pixel

Robotporszívó állatszőrre: ilyen típust válasszunk, ha kisállat él a lakásban!

Rengeteg állatbarát számára még akkor sem lehet kérdéses, hogy megossza a lakását négylábú kedvenceivel, ha egyébként kertes házban él, azaz külön kis vadászterülete vagy játszótere lehetne macskájának és kutyájának.
Megosztás
Megosztás
Robotporszívó állatszőrre: ilyen típust válasszunk, ha kisállat él a lakásban!

Az életvitelszerű együttélésről és a lakásban tartott kisállatokról alaposan megoszlanak a vélemények az emberek között, egy dologban azonban mindenki egyetért: az állatszőr kifejezetten sok gondot tud okozni, különösen az úgynevezett vedlési szezonban.

Ilyenkor ugyanis kiskedvenceink nagyobb mennyiségben hullatják a szőrüket, noha alapesetben is folyamatosan vedlenek, így a kutyák és macskák ezen a téren folyamatosan problémát okozhatnak a lakás falai között.

Ez rendszeresebb takarítást, gyakoribb porszívózást igényel az emberek részéről annak függvényében, hogy kit és mennyire zavar az állatszőr a környezetében. Hogy mivel lehet elejét venni vagy legalább mérsékelni a problémát? Példának okáért egy jó robotporszívóval!

Robotporszívó állatszőrre?

Merthogy nemcsak gyakorlati tapasztalatok, hanem ma már szigorúan tesztelt gyártói ajánlások is léteznek arra vonatkozóan, hogy egy-egy robotporszívó állatszőrre is ideális választás, hiszen tökéletesen alkalmasak a lakás folyamatos tisztán tartására.

A modern robotporszívók többségét ma már úgy alakították ki, hogy azok megfelelőek legyenek az állatszőr feltakarítására, így az erős szívóerő, a speciális kefekialakítás vagy a nagy portartály például mind olyan tényezők, amelyek ebben a feladatkörben jelentős segítséget nyújtanak a kérdéses terméktípus számára.

Az alábbiakban természetesen konkrétabban is kitérünk majd arra, hogy milyen robotporszívót érdemes választani abban az esetben, ha fontos szempont a macskaszőr vagy a kutyaszőr összetakarítása, előbb azonban lássuk, hogy miért olyan működőképes egy ilyen eszköz a gyakorlatban?

Mitől olyan hatékony egy robotporszívó állatszőr esetén?

A téma kapcsán elsőként azt a kérdéskört érdemes körbejárni, hogy mitől és miért olyan hatékony egy robotporszívó, ha kisállatok után kell takarítania? Jobb, rosszabb, netán ugyanolyan jó, mintha saját magunk takarítanánk ki az egész lakást?

Hagyományos takarításra is szükség lesz

Mielőtt elmélyülnénk a fenti kérdések megválaszolásában, már itt az elején fontos kiemelni, hogy a robotporszívó soha, semmilyen körülmények között nem váltja ki teljes egészében a hagyományos takarítást.

Ez az egyik legnagyobb tévhit, ami ezekhez a háztartási robotokhoz fűződik, holott ez tévedés. Noha érezhetően ritkábban van szükség robotporszívó használata mellett arra, hogy nagyobb takarítást végezzünk, legalább havonta egyszer azonban biztosan szükség lesz a hagyományos porszívóra, illetve egy felmosásra.

Utóbbira általában gyakrabban is, hiszen néhány újabb modellt leszámítva a robotporszívók felmosás funkciója még nem túl fejlett. Míg porszívózásban már utolérik, sőt gyakran felül is múlják hagyományos társaikat, a felmosás tekintetében van behozni valójuk.

Ezt leszámítva egy ilyen eszköz rengeteg takarítással töltött időt megspórol nekünk, érezhetően kevesebb por és kosz lesz a lakásban, ritkábban kell portalanítani, az állatszőr esetén pedig mindenütt makulátlanul összegyűjti a vedlést, ahol megfelelően hozzáfér.

Lássunk azonban néhány konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy miért is olyan hatékony a robotporszívó állatszőrre!

Alapos takarítás

Amiért egy ilyen háztartási robot különösen előnyös a lakásba, ha kisállatot tartunk, az nem más, mint a rendkívül alapos munkavégzés. Megfelelő modell vásárlásánál ugyanis kellően erős szívómotor bújik meg az eszköz belsejében, ami már önmagában félsiker.

Ezen felül az erős szívómotorhoz nagyon összetett és hatékony keferendszerek tartoznak, melyek kiegészítik az erős szívóhatást, így a kettő együtt magas hatásfokkal képes biztosítani azt, hogy valamennyi padlófelületről könnyedén összegyűjthessék az állatszőrt.

Köztudott, hogy a szőr rendkívül makacs módon tapad a padlóhoz, különösen a szőnyeghez és a sarkokhoz, de a robotporszívók az alsó főkefe, az oldalsó forgókefe és az erős szívómotor együttes munkájának köszönhetően könnyedén összegyűjtenek mindent.

Mivel a kisállatok folyamatosan vedlenek, ezért a robotporszívó minden egyes nap képes megtölteni kihullott szőrükkel egy egész tartályt, keskeny kialakításuknak köszönhetően pedig beférnek az ágy- vagy a kanapé alá, vagyis olyan helyeken is takarítanak, ahová gyakran hagyományos porszívóval sem jutunk el.

Ennek az alaposságnak köszönhetően nem kell többé félni a sötét árnyalatú ruháktól, hiszen egy robotporszívó mellett állatszőrtől mentesen indulhatunk el bennük otthonról.

Automatizálható és helyzethez igazítható működés

Gyakori tévhit a robotporszívó kapcsán, hogy miután bekapcsoljuk, csak ott porszívóz fel a lakásban, ahová könnyedén el tud jutni, de működésében nincs rendszer, vagy ha szeretnénk, akkor ahhoz nagyon összetett programozási teendőkre van szükség. Válasszuk a robotporszívót állatszőrre vagy éppen hétköznapi feladatokra, ez óriási tévedésnek minősül!

Ezek az eszközök kis túlzással úgy működnek, mint a számítógépek, miközben szenzorokkal látják, feltérképezik a környezetüket, egyszóval nem véletlenszerűen, hanem tudatosan működnek, látják a lakás és a helyiségek alakját, az akadályokat, mindemellett pedig még reagálnak is ezekre.

Emiatt az olyan véletlen balesetek is elkerülhetők, minthogy a robotporszívó esetleg nekimegy a kutyának vagy a macskának, hiszen ezek az eszközök látják a környezetüket, ami lényeges ahhoz, hogy a lehető legprecízebb takarítási tulajdonságokat csikarhassuk ki belőlük.

Mindezt teljesen automatizált formában, de a jobb termékek már telefonos társalkalmazással is rendelkeznek, aminek köszönhetően néhány gombnyomással, tehát rendkívül egyszerűen kalibrálhatók, illetve programozhatók, ami különösen kisállatok mellett nagyon lényeges.

Összepiszkolta a szőnyeget a macska? Behozott némi koszt a kutya? Csak néhány beállítás a telefonos applikációban ahhoz, hogy a robotporszívó a célzott takarítás részeként a térképen kijelölt helyre guruljon, majd ott megoldja a problémát.

Természetesen megadhatunk neki napi rutinokat, vagy azt is beállíthatjuk, hogy azokat a helyiségeket emelt szívóerővel, netán duplán porszívózza fel, ahol állandó a macskák és a kutyák jelenléte, így mire hazaérünk például a munkából, garantáltan tisztább környezet fogad majd minket.

Kényelmesebb használat

Nem feltétlenül az elsődleges célpont abban az esetben, ha egy robotporszívót állatszőr takarítására vásárolnánk, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy ilyen eszközt mennyivel kényelmesebb használni, mint egy hagyományos porszívót.

A teljes automatizálhatóság jóvoltából nekünk gyakorlatilag semmi dolgunk sincs mellette, csak élvezni, hogy bár ott vannak körülöttünk a kutyák és a macskák, mégis rend és tisztaság uralkodik a padlón, nincsen mindenfelé macskaszőr, sem kiömlött alom.

Amennyiben azt vesszük alapul, hogy háziállatok mellett minden nap, de legalább minden másnap fel kell porszívózni a házat, akkor egy robotporszívó már az első hónapban többórányi szabadidőt teremt nekünk, ami sok esetben megfizethetetlen tulajdonság.

Milyen robotporszívót válasszunk kisállat mellé?

Ha végignézzük a piacot, ma már nagyon sokféle robotporszívó közül válogathatunk magunknak, amelyek kivétel nélkül sajátos tulajdonságokkal és megoldásokkal rendelkeznek, így mindig fontos az igényeinkhez igazítani a választást.

Hogy milyen robotporszívó mellett döntsünk abban az esetben, ha kisállat mellé akarunk ilyen eszközt vásárolni? Az alábbiakban sorra vettük a legfontosabb kritériumokat!

Az erős szívóhatás az egyik legfontosabb tényező

Az első és leginkább lényeges tulajdonság, amit figyelembe kell vennünk egy robotporszívó vásárlásakor, az minden esetben a szívóhatás. Ez nemcsak akkor elengedhetetlen, ha a robotporszívót állatszőrre használnánk, hanem minden esetben, ha ilyen eszközt vásárolnánk.

Ma már a 2000 Pa szívóerő kis túlzással a belépő kategóriát képviseli a robotporszívók világában, így az ennél gyengébb eszközöket minden esetben kerüljük el, és különösen több kutya vagy több macska esetén törekedjünk minél erősebb teljesítményű típus választására.

4000 Pa szívóerő, 240 négyzetméternyi takarítás

Egy Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Ultra esetében például 4100 Pa maximális szívóerővel találkozhatunk, egy Roborock S7 MaxV kapcsán pedig már 5100 Pa teljesítményről beszélünk.

Mindkét típus, illetve a hasonló tulajdonságú robotporszívók is elegendők ahhoz, hogy megbirkózzanak a nagyobb mennyiségű állatszőrrel, vagy az olyan esetekkel, amikor a szőr vastagabb szőnyegekbe vagy a keménypadló mélyebb réseibe szorult.

A tisztítókefék kialakítása is fontos

Bár nagyon lényeges, önmagában azonban közel sem az egyetlen tulajdonság a robotporszívók kapcsán a megfelelő szívóerő, hiszen ahhoz, hogy ez a hatás megfelelően érvényesülni tudjon, elengedhetetlen a megfelelő keferendszer megléte.

A mai robotporszívókon többségén alapvetően találunk főkefét és oldalkefét. Amelyik típusról utóbbi még hiányzik, azt eleve kerüljük el, hiszen a falak és a bútorok mentén ez a kiegészítő támogatja meg leginkább a takarítást.

Amire nagyon oda kell figyelni, az nem más, mint a főkefe anyaga. Bár normál esetben jó szolgálatot tehetnek a hagyományos sörtés megoldások is, az állatszőr esetén azonban tartósabb és hatékonyabb is, ha szilikon lamellás kialakítású megoldást választunk.

Az ilyen főkefe sokkal hatékonyabban fel tudja szedni a padlóról és a szőnyegről egyaránt az állatszőrt, kis túlzással csak úgy tapadnak majd hozzá a szőrszálak, éppen ezért fontos nagy szívóerőt társítani mellé ahhoz, hogy azonnal a portartályba kerülhessen minden.

Roborock S7 MaxV nagvigacio

Ilyen lamellás főkefével rendelkezik többek között a Roborock S7 vagy a manapság rendkívül közkedvelt továbbfejlesztett változata, a Roborock S7 MaxV, ami ráadásul már a felmosás tekintetében is egészen új szintre emelte a robotporszívózást.

A portartály mérete szintén lényeges szempont

Egy kisebb méretű macskánál talán még nem kell odafigyelnünk erre, de több cicánál vagy nagyobb testű kutyáknál mindig érdemes a portartály méretét is számításba vennünk, ha robotporszívót vásárolnánk.

Különösen a vedlési szezonban ugyanis a háziállatok tetemes mennyiségű szőrt képesek szétszórni a lakásban, melyek a porral és a kosszal együtt nagy térfogatot igényelnek a porszívózáskor, így nem hátrány, ha ürítés nélkül képesek ezek az eszközök felporszívózni az egész házat.

Ellenkező esetben előfordulhat – különösen akkor, ha a robotporszívó napközben takarít, és senki sincs otthon –, hogy a portartály idő előtt megtelik, majd a takarítási folyamat gyakorlatilag félbe marad, hiszen nincs elég hely az összes állatszőr összegyűjtésére.

Ez mindennapi takarítás esetén azért nem jellemző, hiszen ilyenkor nem tud tetemes mennyiségű szőr összegyűlni a padlón, de egyébként valós probléma, éppen ezért érdemes legalább 350-400 ml-es portartállyal szerelt porszívót választani, ha biztosra akarunk menni.

Itt fontos megjegyezni, hogy ma már vannak olyan robotporszívók, amelyek egyrészt nagy portartállyal rendelkeznek, másrészt pedig kaptak egy saját önürítő rendszert. Amennyiben a robotporszívó állatszőrre lenne alkalmazva elsődlegesen, akkor az önürítő-rendszert érdemes lehet számításba venni.

Segítségével a porszívó minden esetben automatikusan gondoskodik a portartály ürítéséről – egy a dokkolójára szerelt külső porszivattyú segítségével –, így nem kell tartanunk az idő előtti feltelítődéstől, sőt az eszköz akár hetekig képes lesz végezni a munkáját úgy, hogy egyáltalán nem nyúlunk hozzá.

Kisállat esetén fontos lehet még a kamera és a szabályozható teljesítmény

Bár minden kétséget kizáróan a fenti tulajdonságok maximálisan kimerítik a legfontosabb kritériumokat, ha a robotporszívó állatszőrre lenne vásárolva, azonban két sajátosságra még nem árt odafigyelni, melyek ma már közel sem tekinthetők holmi költséges extrának.

Roborock S6 MaxV ismertető

Az első a kamera megléte a robotporszívón. Valamennyi gyártó kínálatában találni már olyan típust, ami nemcsak szenzorokkal és érzékelőkkel, hanem konkrét kamerával is rendelkezik, így például a Xiaomi Roborock S6 MaxV valóban látja a környezetét, és hasznunkra válhat.

Hányszor jutott már eszünkbe a munkahelyünkön, hogy de jó lenne megnézni, mit is csinálnak otthon háziállataink! Ezt a problémakört képes megoldani egy kamerás robotporszívó, amit telefonunkon keresztül könnyedén odairányíthatunk macskáinkhoz vagy kutyáinkhoz és ellenőrizhetjük, hogy éppen mivel foglalatoskodnak.

Említettük még a szabályozható teljesítményt. Lényeges tulajdonság lehet, azonban viszonylag kevés robotporszívó tudja, és több szempontból is fontos, ha kisállat él velünk a lakásban.

Egyrészt azért, mert vedlési időszakban nagyobb teljesítményre kapcsolhatunk, így könnyebben boldogulhatunk a felgyülemlett állatszőrrel, másrészt pedig azért, mert vannak félős kisállatok, akik kezdetben talán megijedhetnek a robotporszívótól.

Számukra nagyon sokat segít legalább a hozzászoktatás időszakában, hogy az eszköz nem maximális zajszinten kezdi a működését, hanem – még ha ez kezdetben a teljesítmény rovására is megy – elfogadható zajhatást generálva gondoskodik arról, hogy az állatok összeszokjanak a géppel.

Kosaram