Barion Pixel

Bemutatkozott a Roborock S7 MaxV robotporszívó

Nagy izgalmak előzték meg a Roborock legújabb robotporszívójának leleplezését, hiszen a gyártónak köszönhetjük a 2021-es esztendő egyik, ha nem a legjobb ilyen háztartási takarítórobotját, a sokszoros tesztgyőztes Roborock S7-et.
Megosztás
Megosztás
Bemutatkozott a Roborock S7 MaxV robotporszívó

A kérdéses eszköz olyan magasra tette a lécet a piacon, hogy a konkurensek zömének azóta sem sikerült hasonlóan jó ár-érték arányt kínáló robotporszívóval megjelenni, egy ideje tehát nyilvánvaló volt, hogy csak a Roborock tud majd túlmutatni saját magán.

Ennek fényében a piac lélegzetvisszafojtva várta a csapat legújabb termékét, melyről a CES 2022 részeként hivatalosan is lehullott a lepel, bemutatkozott a Roborock S7 MaxV termékcsalád, amiről az alábbiakban minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.

Mitől volt olyan kiemelkedő a Roborock S7?

Mielőtt azonban belecsapnánk az alaposabb ismertetésbe, érdemes néhány gondolat erejéig felidézni, hogy miért szerettük, illetve miért szeretjük a mai napig annyira az S7-es modellt?

A kérdésre a legrövidebb válasz, hogy leginkább azért, mert képes volt forradalmasítani a robotporszívózás világát. Megannyi tulajdonsága egyedi fejlesztésen alapult, saját piacvezető technológiát használt, a tesztek alapján pedig valóban működött.

Példának okáért a Roborock S7 teljesen új szinte emelte a nedves feltörlést a szónikus felmosás bevezetésével, amihez automatizáltan emelkedő mop társult. Kiemelhetők azonban a sorból a továbbfejlesztett szoftverek mellett olyan apróságok is, mint a kizárólag szilikonlamellára épülő főkefe, ami ráadásul minden irányban képes volt igazodni a padló egyenlőtlenségeihez.

Minden tekintetben nagy előrelépés volt tehát a legutóbbi modell a Roborock korábbi robotporszívóihoz viszonyítva, így kíváncsian vártuk, hogy a gyártónak mivel sikerülhet majd felülmúlnia ezeket a tulajdonságokat. Egyáltalán sikerülhet-e? Az első hírek alapján határozottan igen, de ne szaladjunk ennyire előre!

Rögtön háromféle változatban érkezik a Roborock S7 MaxV

A legnagyobb változás az előző generációhoz mérten, hogy az S7 MaxV nevet kapott új modell – mely nevével is jelzi, hogy itt inkább egyfajta fejlődés, mint konkrét generációváltás történt – rögtön háromféle változatban kerül majd a boltok polcaira.

Ennek fényében érkezik a Roborock S7

  • MaxV;
  • MaxV Plus
  • és MaxV Ultra.

Bár cikkünk végén egy táblázatban összegyűjtöttük a három típus közti legfontosabb eltéréseket, azért röviden itt is elmondanánk, hogy miről van szó.

Az egyszerű Roborock S7 MaxV a klasszikus és egyben egyszerű modell a sorban, ami csak a robotporszívót takarja a maga kimagasló takarítási tulajdonságaival.

Ezzel szemben a Roborock S7 MaxV Plus-hoz már jár egy speciális önürítő dokkoló is, mely gyakorlatilag a korábbi S7-hez később megjelent külső tartály egy kissé továbbfejlesztett változata.

A legmagasabb szintet azonban a Roborock S7 MaxV Ultra képviseli majd, mely a porszívó mellett tartalmazza a gyártó legújabb dokkolóját, ami nemcsak a portartályt tudja kiüríteni, de a víztartályt is napokig automatizáltan tölti, sőt a mopot is képes tisztítani. Erről azonban majd később!

A szónikus felmosás változatlanul megmaradt

Mint azt már fentebb is kiemeltük, a Roborock S7-es modell egyik legnagyobb újdonsága a VibraRise technológia bevezetése volt. Ez valójában a szónikus felmosás technológiáját jelenti, ami egészen új szintre emelte a robotporszívó felmosás funkcióját.

Lényege, hogy a nedves mopot a kis készülék már nemcsak maga mögött húzza a padlón, hanem képes a beépített mechanizmusnak köszönhetően pulzáló mozdulatokat végezni – percenként több ezret –, amitől olyan hatást kelt, mintha súrolná a padlót.

A technológia a gyakorlatban kimagaslóan jól vizsgázott, a makacs szennyeződéseket is könnyebben összegyűjtötte a padlóról, az pedig csak hab a tortán, hogy képes automatikusan felemelni magát, ha szőnyeghez érkezik, így garantáltan semmit sem vizez majd össze maga mögött.

Korábban soha nem látott szívóteljesítmény

Amivel kapcsolatban azonban jelentős előrelépés történt a robotporszívó kapcsán, az nem más, mint a szívóerő. A speciális kialakítású HyperForce technológiának hála már az S7-es modell is kimagasló tulajdonságokra volt képes, azonban az S7 MaxV 5100 Pa maximális szívóerővel büszkélkedhet.

Ez több mint a kétszerese az S6 MaxV-nek vagy a közvetlen előd 2500 Pa teljesítményének, így gyakorlatilag nincs előtte akadály, az előzetes várakozások alapján pedig sokkal jobb eredményre számíthatunk tőle, mintha kézzel, egy hagyományos porszívóval végeznénk el a munkát.

A speciális kialakítású, minden irányban könnyedén mozgó szilikonlamellás főkefe mellé ráadásul speciális érzékelők is tartoznak, melyek képesek felismerni a vákuum alapján, hogy mekkora szívóerőre és súrolási intenzitásra van szükség, így a robotporszívó magától kalibrálja majd teljesítményét.

Továbbfejlesztett navigációs rendszer ReactiveAI 2.0-val

Bár a korábbi modellek is meglepően jó teljesítményre voltak képesek, azonban a Roborock S7 MaxV még magasabbra tudta emelni a navigációs rendszer szintjét. Az alapokat ugyan esetében is LIDAR szenzorok biztosítják, azonban mindezt ikerkamerák és egy RGB kamera egészíti ki.

Ez a rendkívül összetett rendszer korábban soha nem látott alaposságú navigációra képes, pontosan felismeri a lakásban a tárgyakat, a különféle akadályokat, a ReactiveAI 2.0 mesterséges intelligenciával összedolgozva pedig a legjobb döntéseket hozza az optimális takarítás érdekében.

Roborock S7 MaxV reactive

A robotporszívó a működése közben folyamatosan szkenneli a lakást, a neurális feldolgozó egységgel pedig makulátlan objektumazonosítással büszkélkedhet, ha pedig kisállattal vagy családtaggal érintkezik az eszköz, lehetőség nyílik a külső megtekintésre, a kommunikációra is.

Az új rendszerről egyébiránt a Roborock mérései alapján kiderült, hogy 22 százalékkal pontosabb és 70 százalékkal gyorsabb, mint az S6 MaxV volt annak idején, lévén a terméket leginkább azzal vetették össze.

3D-s térképek, videóchat funkció

Ennyiben azonban még nem merült ki a navigációs rendszer, hiszen a rendkívül összetett szisztéma képes arra, hogy a környezet felismerése mellett végre teljes 3D-s térképet készítsen a lakásunkról, amit természetesen 2D-ben is láthatunk a könnyebb áttekinthetőség és a beállítások miatt.

A feltérképezés terén a Roborock robotporszívók mindig az élen jártak, ez az új technológia azonban minden eddiginél magasabb szintre emeli a funkciót, így garantáltan elfelejthetjük azokat a kellemetlenségeket, hogy az eszköz olyan helyre megy, ahol esetleg elakad és kézi segítségre van szüksége a munka folytatásához.

Mivel az S7 MaxV mindegyik típusában találhatók kamerák, ezért jó hír, hogy a kis porszívóval bármikor könnyedén szemmel tarthatjuk családtagjainkat, így gyermekeinket vagy kisállatainkat, sőt akár haza is telefonálhatunk nekik a kis roboton keresztül, ha szükség van rá, így rászólhatunk a kutyára, ha rosszalkodik, vagy a gyerekre, ha tanulás helyett inkább a telefonjával van elfoglalva.

A dupla kamera miatt egyébiránt a készülék rendelkezik TÜV Rheinland certifikációval, vagyis maximális biztonságban tartja a Roborock a magánéletünket, nem ment képeket vagy felvételeket, és azokat nem továbbítja külső szerverekre, sőt ETSI EN 303 645-ös kiberbiztonsági standard is tartozik hozzá.

Gyorsabb töltés, akár 180 perces üzemidő

Szintén fejlődést tapasztalhatunk az S7 MaxV kapcsán a töltési tulajdonságok tekintetében, ezáltal a robotporszívó 30 százalékkal gyorsabban töltődik, mint közvetlen elődje, az ilyenkor magába szívott energia pedig elegendő akár 180 percnyi takarításhoz is.

Ez területben kifejezve a Roborock mérései szerint akár a 300 négyzetmétert is elérheti, vagyis egy átlagos magyarországi egyszintes lakásban töltés nélkül akár három alkalommal is ki tudna takarítani, de erre nem lesz szükség, hiszen a rendszer ismét automatizált, ha a porszívó úgy érzi lemerülőben van, magától megkeresi a dokkolóját és feltölti az akkumulátort.

Drasztikus változásokat nem tapasztaltunk azonban a belső tárolókkal, ezáltal a portartály terén egy 400 ml-es tagot alkalmazott a gyártó, míg víztartályból egy 200 ml-es típust, ami elsőre talán nem tűnik kimagaslónak, de bőven elegendő egy átlagos takarításhoz, nem mellesleg pedig ott az új dokkoló, amiről hamarosan bővebben is beszélünk.

A szoftveres tudásban is fejlődés tapasztalható

Miután a Roborock S7 MaxV robotporszívó navigációs rendszere nagyon magas szintre fejlődött, talán nem meglepő, hogy a készülék szoftveres tudása is ehhez igazodott. Bár drasztikus változások az S7-hez mérten nincsenek, azonban több területen mégis határozott fejlődés tapasztalható.

Azon túl ugyanis, hogy a robotporszívó 3D-ben és 2D-ben is meg tudja jeleníteni otthonunk térképét, könnyebbé teszi a különféle tisztítási zónák kijelölését, vagy azt, hogy az egyes területeket konkrétan mikor, milyen időközönként, milyen szívóerővel, vagy mennyi vízzel tisztítsa.

Ennél a modellnél már tényleg minden aprólékosan beállítható, de eleve olyan fejlett érzékelők kaptak helyet benne, hogy sok esetben az automatizált funkciókban is nyugodtan megbízhatunk. 

Roborock S7 MaxV nagvigáció

Példának okáért az eszköz felismeri, ha fapadlót vagy szőnyeget tisztít, így intelligens módon, a mi közbeavatkozásunk nélkül tudja beállítani az alkalmazott takarítási tulajdonságokat.

A legtöbb alapfunkció természetesen megmaradt, így könnyedén jelölhetünk ki különféle no-go vagy no-mop zónákat a virtuális falakkal, szabályozhatjuk a rezgés erősségét, miközben nemcsak a rendkívül alapos okostelefonos társalkalmazással irányíthatjuk a robotot, hanem akár hangutasításokkal is, hiszen az eszköz támogatja az Amazon Alexát, az Apple Sirit és a Google Home-ot.

A dokkolókkal emelte magas szintre a kényelmet a gyártó

Mint a fentiekből magunk is megbizonyosodhattunk róla, a Roborock S7 MaxV inkább csak tovább csiszolgatta a tavalyi modell tulajdonságait, tökéletesítette azokat, de azért vannak kiugró tulajdonságok, melyek már-már újgenerációs jelzővel illethetők.

A navigációs rendszer vagy a kimagasló szívóerő mellett ide sorolnánk a dokkolókat, egészen pontosan az Ultra modellhez megálmodott Empty Wash Fill névre keresztelt technikát, amihez foghatót korábban még soha nem láthattunk a piacon.

Roborock S7 MaxV tartály
Önürítővel, automata víztöltéssel és moptisztítással érkezik az S7 MaxV Ultra

Az új technológiát ezen a téren a termékcsalád három modellje közül egyedül az Ultra típus kapja meg, lévén csak ehhez lesz elérhető – legalábbis gyárilag, később talán külön szintén megvásárolható lesz – az Empty Wash Fill névre keresztelt dokkoló.

Ez a különleges kiegészítő egy komplett munkaállomás, mely messze túlmutat azon, hogy automatizáltan fel tudja tölteni a robotot. Ezen felül amint a kis takarítógép felmegy rá, rögtön csatlakozik egy külső szivattyúval ellátott portartályhoz, mely képes lesz kiszívni minden koszt és port, hogy nekünk egyáltalán ne kelljen hozzányúlnunk.

Ilyet azonban már láthattunk korábban, és nagy szerencsénkre nem is állt meg itt a Roborock! Az önürítő rendszer mellé ugyanis kaptunk még két tartályt, melyek közül az egyik tiszta vízzel tudja feltölteni a porszívó felmosáshoz használt víztartályát, míg a másikba a koszos víz kiürítése történik.

Ez azonban még mindig nem minden, hiszen a dokkoló rendelkezik egy olyan speciális megoldással, mely kitisztítja, gyakorlatilag átmossa a robotporszívón megtalálható mopot, ami azt jelenti, hogy a Roborock újabb szintre emelte a kérdéses háztartási gépek kényelmét.

Korábban a sima S7-es modell ugyanis a porszívózási feladatokat már képes volt automatizáltan ellátni, ha viszont a felmosás funkciót is szerettük volna használni, akkor minden alkalommal a víztartály ürítésére és töltésére volt szükség, méghozzá a mop megtisztítása és kiszárítása mellett. 

Az Empty Wash Fill segítségével azonban ez utóbbi is automatizálódik, és a Roborock mérései alapján akár két hétig biztosítja a rendszer a teljes önellátást, ami a portartály esetén még működőképes lehet, de a víztartály kapcsán okozhat némi fejtörést, hiszen a vizet nem a legszerencsésebb hetekig keringetés nélkül tárolni.

Az S7 MaxV Plus is kap önürítő rendszert, az alapmodell viszont csak dokkolót

A fentiek fényében fontos kiemelni még a dokkolók tekintetében a másik két S7 MaxV modellt is, hiszen a bemutatott új technológia csak az Ultra változathoz jár.

Amennyiben az S7 MaxV Plus típust választjuk magunknak, akkor egy a Roborock S7-hez a későbbiekben megvásárolhatóvá vált önürítő rendszert találunk a csomagban, ami a töltés mellett azt a célt szolgálja, hogy magától kiszivattyúzza a robotporszívó portartályából a koszt és a szennyeződéseket.

A technológia természetesen finomhangolásra került, így sokkal hatékonyabban tudja ellátni a feladatát, mint az előző generációban, de a termékdizájn terén egyaránt történt némi előrelépés.

Mivel az illem úgy kívánja, végül fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a hagyományos S7 MaxV csak egy közönséges töltődokkolót kap, nincs semmiféle önürítő rendszer és más egyéb extra hozzá. 

Az alkalmazott technológiák, a kimagasló takarítási tulajdonságok tekintetében ez a variáns sem különbözik majd drágább testvéreitől, az extra költségeket ugyanis minden esetben a dokkolók határozzák meg.

Roborock S7 MaxV ár és megjelenési dátum

Sajnos a megjelenési dátum tekintetében a Roborock egyelőre nem szolgált konkrétumokkal az S7 MaxV termékcsaládhoz, az viszont már biztos, hogy lesz globális megjelenés, tehát Magyarországon is elérhetővé válik a boltok polcain, méghozzá 2022 második negyedévétől, ami azt jelenti, hogy tavasszal már ott lehet otthonainkban.

Hogy milyen árkategóriát képviselnek majd a kis porszívók? 

Az alapmodell várhatóan 799 eurós indulóáron érkezik, ami átszámítva nagyjából 280 ezer forintnak megfelelő összeg, és míg az S7 MaxV Plus 999 euróra lett beárazva – ez jelenlegi árfolyamon több mint 350 ezer forint –, addig az S7 MaxV Ultra csúcsmodellt 1399 euróért vihetjük haza, ami közel 500 ezer forintot jelent.

Roborock S7 MaxV UltraRoborock S7 MaxV PlusRoborock S7 MaxV
Automata moptisztítás
Automata víztartály töltés
Automata portartály ürítésAutomata portartály ürítés
ReactiveAI 2.0 (fejlett akadálykerülés)ReactiveAI 2.0 (fejlett akadálykerülés)ReactiveAI 2.0 (fejlett akadálykerülés)
VibraRise (szónikus felmosás)VibraRise (szónikus felmosás)VibraRise (szónikus felmosás)
5100 Pa szívóerő5100 Pa szívóerő5100 Pa szívóerő
Kosaram