Barion Pixel

Robotporszívó akkumulátor csere házilag lépésről-lépésre

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Robotporszívó akkumulátor csere házilag lépésről-lépésre

A robotporszívók kis túlzással olyanok, mint egy gépjármű: folyamatos karbantartást igényelnek ahhoz, hogy megfelelően el tudják látni a feladatukat. Néha azonban elromlik bennük egy-egy fontosabb alkatrész, amit cserélni kell azért, hogy tovább tudjuk használni őket.

Ha ezt a példát kivetítjük a robotporszívókra, akkor elmondhatjuk, hogy a kefe- és szűrőrendszerük állandó karbantartást igényel, de néhány év aktív használat után szinte biztos, hogy az akkumulátoruk is elfárad, elromlik, amit csak és kizárólag a kérdéses alkatrész teljes cseréjével lehet orvosolni.

A robotporszívó akkumulátor cserét sokan hajlamosak túlmisztifikálni, holott maga a folyamat nem egy bonyolult dolog, azonban a gyakorlat mellett rengeteg olyan kérdést felvet, amire tudnunk kell válaszolni azelőtt, hogy belekezdenénk.

Mivel szervizként óriási tapasztalattal rendelkezünk ebben a témában, ezért úgy határoztunk, hogy minden fontos információt megosztunk veletek arról, hogy miként történik a robotporszívó akkumulátor csere házilag.

Cikkünkben nemcsak gyakorlati tanácsokat kaphattok, hanem felhívjuk a figyelmeteket az érzékenyebb területekre, a problémásabb pontokra is, miközben külön kiemelnénk, hogy az akkumulátor cseréjét mindenki csak saját felelősségre végezze el otthon.

Ha bizonytalan vagy, inkább vedd fel velünk a kapcsolatot és hozd el a problémás eszközt a Robotporszívó Szervizbe!

 

Milyen gyakran kell cserélni a robotporszívó akkumulátorát?

Mielőtt konkrétan rátérnénk a robotporszívó akkumulátor cseréjének fortélyaira, elengedhetetlen beszélni egy másik fontos dologról, ami ezer szállal kapcsolódik a témához. Ez nem más, mint a robotporszívó-akkumulátorok élettartama.

A közhiedelemmel ellentétben ezek a háztartási gépek nem igényelnek éves szinten akkumulátor cserét, azonban nem is bírják olyan sokáig, mint például az okostelefonok, sőt gyártónként és felhasználónként eltérő, hogy milyen csereperiódussal számolhatunk.

Vannak ugyanis robotporszívók, amelyek akár 4-5 évig is képesek működni nagyobb kompromisszumok nélkül ugyanazzal az akkumulátorral, de előfordulhat, hogy csak 2-3 éves ciklussal számolhatunk.

Ezek az értékek függenek a gyártói tervezéstől, hogy mekkora akkumulátornak kell biztosítania a hátteret, de a porszívó használatának gyakoriságától, sőt még a körülményektől is. Előfordulhat például, hogy egy fűtetlen irodaházban alkalmazzák a készüléket, ami az akkumulátorra nincs túl előnyös hatással.

Egy biztos: mivel a legtöbb robotporszívó töltése teljesen automatizált, ezért a helytelen töltés miatt biztosan nem kell aggódnunk az élettartam kapcsán. Fakultatív jelleggel azonban 4 évente érdemes még akkor is cserélni a robotporszívó akkumulátorát, ha egyébként nem tapasztalunk vele problémát, hiszen ilyenkor a telepek többsége már élettartamának végén jár.

 

Mikor kell cserélni a robotporszívó akkumulátorát?

Természetesen vannak olyan egyértelmű tünetek, amelyek arra engednek következtetni, hogy problémák vannak az akkumulátorral. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legáltalánosabbakat, amelyek nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy cserére van szükség.

 

Jelentősen lecsökkent az üzemidő

Egy robotporszívó-akkumulátor meghibásodásának legjellemzőbb tünete, ha az eszköz üzemideje jelentős mértékben lecsökkent. Ezen a ponton valóban jelentős különbségekről beszélünk, így a korábbi 60-70 perc helyett például csak 5-10 percig képes takarítani a porszívó egy töltéssel.

 

Menet közben kikapcsol

Súlyos akkumulátor hibára enged következtetni, ha a robotporszívó menet közben egyszerűen kikapcsol. Ezek az eszközök ugyanis képesek számon tartani töltöttségüket, így ha energiára van szükségük, elindulnak a dokkolójuk felé. Amennyiben viszont működés közben kikapcsolnak, az akkumulátor feltételezhetően már nagyon rossz állapotban lehet.

 

Túl gyorsan töltődik vagy túl gyorsan merül

Szintén egy robotporszívó akkumulátor cserét helyez kilátásba, ha azt tapasztaljuk, hogy az eszköz a szokásosnál sokkal gyorsabban feltölt, vagy működés közben jobban merül, mint korábban, töltőn pedig teljesen más értéket mutat, mint használat közben.

 

A robotporszívó nem tölt vagy nem marad a dokkolón

Sokan csatlakozási hibának vagy szoftveres problémának tekintik, holott az is az akkumulátor számlájára írható, ha a robotporszívó egyszerűen nem tölt, vagy hiába küldjük célzottan dokkolójára, néhány perc után magától lejár a töltőről.

 

Robotporszívó akkumulátor csere házilag lépésről-lépésre

 

Független robotporszívó szervizként nagyon sokféle gyártó termékét javítjuk, így mondhatni hatalmas rálátásunk van a piacra. Szinte alig van olyan eszköz, amiben ne cseréltünk volna még akkumulátort, ezért pontosan tudjuk, hogy ahány gyártó, annyi megoldás van ezen a téren.

Az alapvető mozzanatok azonban valamennyi robotporszívónál megegyeznek, így az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mi a teendő lépésről-lépésre, ha a robotporszívó akkumulátor csere házilag történik.

 

Áramtalanítsuk és kapcsoljuk ki a robotporszívót

Az akkumulátor cseréjének első lépése minden esetben az, hogy teljesen áramtalanítjuk a porszívót, ami esetünkben leginkább azt jelenti, hogy teljesen kikapcsoljuk, ezzel elkerülhetjük az ebből fakadó esetleges kellemetlenségeket.

 

Vegyük le az akkumulátor burkolatát

A következő lépés, hogy levesszük azt a burkolati elemet, ami az akkumulátort védi. A legtöbb gyártó ezt a porszívó alsó felén helyezi el, és többnyire nagyon kevés szerelést igényel, maximum néhány csavar eltávolítására van szükség ahhoz, hogy ki tudjuk emelni a helyéről.

Ha bizonytalanok vagyunk az akkumulátor hollétét illetően, érdemes megnézni a kézikönyvet vagy rákeresni típus szerint a világhálón, hiszen a népszerűbb modellekről még Youtube videókat is láthatunk.

 

Távolítsuk el a csatlakozókat

Amint lekerült a burkolat és elénk tárult az akkumulátor, a következő feladat, hogy megvizsgáljuk a csatlakozót. A legtöbb telepet olyan egyszerű csatlakozással látják el, amit csak szét kell húzni, így rögtön kiemelhető lesz a helyéről az akku. 

Kapkodni nem ajánlott, hiszen a robotporszívók többsége az akkumulátor kiszerelésekor nem felejti el a memóriában tárolt beállításokat, így végezzük inkább körültekintően a feladatot, ha ugyanis valamelyik kábelt elszabjuk vagy kitépjük a helyéről, az egyenes utat jelent a szervizbe.

 

Helyezzük be az új akkumulátort

Az új akkumulátort mindig ugyanúgy helyezzük vissza, mint a régit. Először csatlakoztassuk a kábeleket, majd illesszük a helyére. Amennyiben olyan akkumulátort vásároltunk, ami kompatibilis az eszközünkkel, nem számíthatunk méretbeli különbségekre. Ha az akku lötyög vagy nem megy a helyére, akkor vélhetően nem megfelelő típust vásároltunk.

 

Gondosan szereljük vissza a burkolatot

Soha ne próbáljuk ki a robotporszívót úgy, hogy a burkolatot nem szereltük vissza a helyére. Mindig gondoskodjunk a megfelelő illeszkedésről, illetve a csavarok kellő meghúzásáról, gondosan ügyelve arra, hogy soha ne szorítsuk meg őket túlzottan.

 

Nem sikerült?

Akkor keress minket nyugodtan, hiszen a Robotporszívó Szervizben ingyenes bevizsgálás és gyors javítás vár rád, méghozzá új és gyári minőségű alkatrészek felhasználásával. Ha vidéken élsz, akkor se csüggedj, szervizfutár szolgáltatásunknak köszönhetően országos lefedettséget biztosítunk akár még egy akkumulátor cseréhez is.

 

Milyen akkumulátort vegyek a robotporszívóhoz?

Amennyiben a robotporszívó akkumulátor csere házilag zajlik, elengedhetetlen kitérni arra a kérdésre is, hogy milyen alkatrészt vásároljunk azért, hogy takarítógépünk garantáltan visszakaphassa korábbi teljesítményét és üzemidejét?

A legjobb minőséget ezen a téren természetesen a gyári akkumulátorok, az eredeti termékek adják, ez nem vitás, azonban egyrészt nagyon nehéz beszerezni őket, másrészt sokkal drágábbak, mint az utángyártott elemek. Az árkülönbség gyakran olyan jelentős, hogy még annak sem éri meg, aki hosszabb távon tervez a robotporszívóval.

Magánemberként a jó minőségű utángyártott alkatrészek beszerzése is nehéz, mert nagyon sokféle van belőle a piacon egy adott modellhez, és a tulajdonosok nehezen döntik el, hogy melyik lehet számukra a megfelelő. Érdemes ezért szerviz véleményére támaszkodni a döntés kapcsán, vagy egyenesen szerviztől vásárolni alkatrészt.

 

Milyen akkumulátort vegyek a robotporszívóhoz?

Minden esetben ajánlott elkerülni a túl olcsó vagy túl magas kapacitással jelölt akkumulátorokat. Ennek az oka, hogy a megfelelő minőségű lítium cellák a technológiai háttérből fakadóan drágák, és mivel több ilyen is található egy akkumulátorban, ezért a néhány ezer forintos árcédula csak akkor reális, ha az silány minőséget takar.

Példaképpen, ha egy robotporszívó akkumulátora 3500 mAh-s, és utángyártott formában 8-10 000 mAh-s alkatrészt kínálnak, akkor a számok biztosan nem valós értékeket takarnak, hiszen a jelenlegi gyártástechnológia miatt ez lehetetlen, a szabvány méretű cellákkal nem érhető el olyan sűrűség, hogy ez a teljesítmény tényleges legyen.

Tapasztalataink szerint a legtöbb robotporszívó akkumulátora nem rendelkezik egyedi kóddal, hanem típus alapján kell választani. Emiatt elengedhetetlen pontosan ismerni az adott eszköz típusát, mert nagyon könnyű belefutni abba, hogy egy hasonló nevű, de modellfrissítésen átesett robotporszívóhoz más-más akkumulátor tartozik.

Gyakran már egy-egy betű- vagy szám különbség is más típust takar és eltérő akkumulátort igényel, ezért a vásárlás előtt mindig legyünk körültekintők, ellenőrizzük a csatlakozást, a feszültséget, valamint a fizikai méretet is.

Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, bátran kérjük szerviz segítségét akár az alkatrész beszerzésében, akár a cserében.

 

Kosaram