Barion Pixel

Robotporszívó applikáció: miért fontos a használata?

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Robotporszívó applikáció: miért fontos a használata?

A modern robotporszívók mindegyikéről elmondható már, hogy vérbeli okoseszközök, amelyek rengeteget segítenek abban, hogy otthonunk könnyebben tisztán tartható legyen. Ehhez pedig úgy is kell viszonyulnunk hozzájuk, mint intelligens készülékekhez.

Nem véletlen, hogy ma már valamennyi komoly gyártó külön telefonos applikációt készít robotporszívójához, amelyek nem azért születnek, mert ez az elvárás, sokkal inkább azért, mert az ilyen szoftveres háttér óriási segítség lehet a hétköznapokban, és úgy nagy általánosságban az ilyen termékeknél.

A robotporszívó applikációk tehát nem az ellenségeink, mint inkább hasznos társnak tekinthetők, de ahhoz, hogy ezt megérthessük, érdemes megismerkednünk a hozzájuk kapcsolódó tulajdonságokkal, illetve lehetőségekkel egyaránt.

Mivel a leendő robotporszívó tulajdonosok számára ez még új terep, aktuális cikkünkben összefoglaltunk minden fontos tudnivalót. Hogy mire jó, egyáltalán miért fontos egy robotporszívó applikáció? Most minden kérdésre válaszolunk!

Elengedhetetlen a beüzemeléshez

 

Az első és legfontosabb dolog, amit a robotporszívó applikációkról tudni kell, az nem más, minthogy használatuk elengedhetetlen már a beüzemelésnél is. Bár vannak még olyan modellek, amelyek működtethetők telefonos szoftver nélkül, azonban a jobb gyártók teljesen átálltak erre.

Ezt sokan negatívumként élik meg, holott ma már teljesen természetes, hogy mindenkinek van legalább egy okostelefonja, így biztosan nem okoz gondot, hogy hová vagy hogyan telepítsenek fel egy hivatalos társalkalmazást, amit a legtöbbször közvetlenül a Google Play-ről vagy az App Store-ról kell letölteni, így a kártevőktől sem kell tartanunk közben.

A  beüzemelésnél a robotporszívó applikáció úgy működik, mint a számítógépek esetében a szoftvertelepítési varázsló. Segít hozzáadni az eszközt otthonunk okosrendszeréhez, könnyebbé teszi a WiFi-hez való csatlakozást, mindezt úgy, hogy nekünk a legtöbbször csak meg kell erősítenünk a folyamatokat.

Nyilván vannak kivételek, de a jobb gyártók úgy alakítják ki társalkalmazásaikat, hogy az egész beüzemelés teljesen automatizálttá váljon ezzel a háttérrel, azaz a mi dolgunkat is megkönnyítik ezzel.

Az első beállítások is applikációval történnek

 

Mivel a robotporszívók többsége nem tartalmaz kijelzőt, de a legtöbbször már gombokból is csak keveset, ezért talán nem meglepő, hogy az applikáció segítségével történnek az első beállítások, mondhatni a legalapvetőbb dolgok, amelyek hozzájárulnak a minőségi takarításhoz.

Hogy miről van itt szó? Példának okáért olyan apróságokról, minthogy mi legyen a robotporszívó neve, mikor takarítson, önürítő rendszer esetén mikor használja az egyébként hangos technológiát, vagy mikor töltsön, amivel így egyre több eszköznél megvalósítható a jóval olcsóbb éjszakai áramról.

Mindezen felül az első feltérképezést is a robotporszívó applikációval indíthatjuk el. Ma már a legtöbb ilyen termék nem azonnali takarítással indítja pályafutását, hanem azzal, hogy körbejárja a lakást. Közben előfordulhat, hogy takarít is, de ennek a minősége még nem lesz mérvadó a későbbi tudáshoz viszonyítva.

A feltérképezés azért elengedhetetlen, mert így kapunk majd egy pontos térképet otthonunkról, ami egy sor beállítást tesz lehetővé számunkra – természetesen szintén a társalkalmazáson keresztül –, de mindemellett a porszívó munkáját egyaránt megkönnyíti, illetve precízebbé tudja tenni.

Az okos funkciókhoz szintén elengedhetetlen a társalkalmazás

 

Amiért a robotporszívó applikáció különösen fontos lehet, hogy az okos funkciók jelentős része kizárólag ezen keresztül érhető majd el. Merthogy a modern robotporszívók rengeteg ilyen tulajdonsággal rendelkeznek, ha pedig szeretnénk kihasználni a lehetőségeket, akkor ahhoz mindig használjuk a segédszoftvert.

Hogy milyen okos funkciókról van itt szó? Gyártója és típusa válogatja ezeket, így most nagy általánosságban érintünk csak néhány fontosabbat a sok közül, amelyeket nevezhetnénk extra beállításoknak, de akár automatizált kényelmi megoldásoknak is.

Ide sorolhatjuk például a takarításhoz direkt kapcsolódó lehetőségeket. A robotporszívó applikáción keresztül szabályozhatjuk például a takarítás során alkalmazott szívóerőt, vagy hogy mennyi vizet használjon a felmosáskor.

Szőnyegérzékelő esetén beállíthatjuk az applikációban, hogy ilyen felületeken mindig extra szívóerőt adjon le, vagy amennyiben emelhető mop található rajta, akkor a szőnyegeken mindig emelje meg a feltörlőt, hiszen ez biztosítja, hogy a puha felületek ne legyenek nedvesek.

Az okos funkciókhoz szintén elengedhetetlen a társalkalmazás

Nagyon sok okos funkciót kapunk továbbá a navigációs szenzorok által készített térkép alapján is. Lehetőségünk nyílik például felosztani az egész lakást, a komolyabb gyártók termékeinél pedig helyiségenként meghatározni, hogy hol és milyen szívóerővel történjen a porszívózás, illetve mennyi vízzel a felmosás.

Itt tudunk beállítani olyan lehetőségeket is, mint a no-go vagy no-mop zónák, vagyis hogy a robotporszívó hol dolgozhat, és hol nem, illetve hol használhat nedves feltörlést és hol nem.

Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen minél újabb egy robotporszívó, minél több szenzor található rajta, annál változatosabb okos funkciók közül válogathatunk, és akkor még szóba sem hoztuk az önürítő, sőt öntisztító dokkolókkal ellátott modelleket, amelyek szintén rengeteg ilyen extrával kecsegtetnek a felhasználóknak. 

Hogy mennyire okos funkció, az vitatható, viszont itt érdemes még kiemelni, hogy a társalkalmazáson keresztül biztosíthatjuk porszívónk szoftveres frissítését is, ami nagyon sok esetben nemcsak a biztonság miatt lényeges, hanem azért is, mert sok gyártó ilyenkor extra opciókkal és finomhangolásokkal látja el az eszközt.

A távoli hozzáférést is az applikáció biztosítja

 

Egy nagyon fontos tulajdonság, ami a robotporszívó applikáció kapcsán lényeges, hogy ezekhez az eszközökhöz ez a szoftver biztosítja a távoli hozzáférést is. Az okos funkciók közül mindenképpen kiemelendő, hiszen nagyon sok esetben lehet hasznos.

Képzeljük el például, hogy elfelejtettük kitakarítani a lakást, de vendégek jelentkeztek be délutánra, miközben mi a munkahelyünkön vagyunk. Netán több napos nyaralásra utaztunk és szeretnénk, ha tiszta padló fogadna minket a hazaérkezéskor. Ilyen esetekben a távoli hozzáférés nagyon hasznos opció!

Legyünk a világ bármelyik pontján is, a robotporszívó applikáción keresztül elérhetjük az eszközt, és megadhatjuk neki, hogy mossa fel a padlót vagy porszívózza ki a szőnyegeket, esetleg módosíthatjuk a beállításait, de ezen a ponton további lehetőségek is várnak ránk.

A távoli hozzáférést is az applikáció biztosítja

Egy kamerás robotporszívó például arra is alkalmas, hogy otthon megfigyeljük vele kisállatainkat, esetleg beszéljünk hozzájuk, ha az eszköz rendelkezik hangszóróval, hiszen ezek az opciók sem csak a sci-fi filmekben léteznek már.

Fontos megemlíteni továbbá az önürítő és öntisztító rendszereket, amelyek automatizált működést biztosítanak a robotporszívóknak napközben, de az applikáción keresztül ezeket a folyamatokat is könnyedén ellenőrizhetjük, kontrollálhatjuk, illetve módosíthatjuk a kapcsolódó beállításaikat.

Segít a karbantartásban

 

Bár nagyon sok apróbb tulajdonságot ki lehetne még emelni a robotporszívó applikációkhoz kapcsolódóan, azonban végül, de nem utolsó sorban mindenképpen beszélnünk kell a karbantartásban nyújtott segítségükről is.

Az ugyanis tény, hogy bizonyos időközönként minden robotporszívó igényel némi karbantartást, így a keferendszert és a szűrőket például ajánlott rendszeresen cserélni, hogy ezzel megakadályozzuk a komolyabb meghibásodásokat, illetve megőrizzük a megfelelő takarításminőséget.

A kopóalkatrészeknek megvannak a maguk csereperiódusai, ezeket azonban nehéz észben tartani. A robotporszívó applikációk viszont figyelmeztetnek rá, ha közeleg a csereidőszak, és új alkatrészre van szükség.

Ilyen esetekben nyilván ránk van bízva, hogy mi magunk gondoskodunk a cseréről, vagy egy robotporszívó szervizhez fordulunk segítségért, ahol az eszköz teljes átnézését, karbantartását, esetenként frissítését is elvégzik.

Kosaram