Barion Pixel

A dupla főkefés robotporszívók előnyei

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
A dupla főkefés robotporszívók előnyei

A robotporszívók piacán évről-évre megfigyelhetők kisebb-nagyobb újdonságok az innováció jegyében. A legnagyobb fejlesztések általában a felmosás funkciót érintik, azonban a száraz takarítást is gyakran kísérik finomítások, amelyek általában nagyon jól sülnek el.

Pontosan ilyen finomhangolás volt a dupla főkefe bevezetése is, ami az utóbbi néhány év hozománya, azonban minden jel arra utal, hogy a jövőben a prémium kategória meghatározó eleme lehet, majd ahogyan az lenni szokott, később a közép- és belépő szinten is megjelenik, illetve a piacra lépő termékek valamennyi tagjánál megfigyelhető lesz.

Ennek az oka nemes egyszerűséggel az, hogy a dupla főkefés robotporszívók nagyon jól működnek, a rendszer mondhatni hatékony, de legalábbis több szempontból előnyösebb, mint a szimpla főkefével ellátott megoldások.

Mivel a termékkategória kapcsán egyre gyakoribb beszédtéma, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk minden fontos tudnivalót a dupla főkefés robotporszívók előnyeiről, miközben természetesen kitérünk a technológia sajátosságaira, sőt a hátrányokat is érintjük, hiszen mindennek vannak árnyoldalai – noha ebben az esetben ez egyáltalán nem túl jelentős.

 

A szimpla főkefe már nem elég?

Adja magát a kérdés, mielőtt alaposabban elmerülünk a dupla főkefés robotporszívók előnyeiben, hogy a szimpla főkefék már nem elegendőek ezeknél a takarító robotoknál? Szerencsére szó sincs ilyesmiről!

Az egy főkefével dolgozó robotporszívók zöme nagyon hatékony, kategóriájában mondhatni piacvezető titulussal rendelkezik, és nem azért volt szükség a fejlesztésre, mert az nem működött, esetleg nem volt hatékony, sokkal inkább azért, mert a mérnökök megláttak egy lehetőséget, amivel még tovább lehetett lépni.

Így születtek meg a dupla főkefés robotporszívók, amelyek nyilván több szempontból hatékonyabbak, mint a szimpla kefével ellátott társaik, azonban inkább csak bizonyos területen eredményesebbek, erről azonban később írunk alaposabban.

Röviden tehát, ha robotporszívó vásárlása előtt állunk, de csak az egy főkefés modellek tetszenek, esetleg azok képviselnek elérhető árkategóriát, akkor sincs ok az aggodalomra, a pénzünkért cserébe megfelelő tudású eszközt kapunk, a dupla főkefe megjelenése inkább csak egyfajta alternatívát képvisel a piacon.

 

Milyen dupla főkefés robotporszívók vannak?

Egyre több gyártó lép piacra dupla főkefés robotporszívókkal, így ma már több modell közül is válogathatunk magunknak, ha az a cél, hogy ilyen kialakítású takarítógép dolgozzon otthonunkban. 

Tudni kell, hogy a legtöbb gyártó saját technológiát fejleszt ki ebből a célból, így általában valamilyen fantázianév mögé bújtatva találkozhatunk a dupla főkefével, de néhány alapvető eltérést leszámítva mindegyik márka ugyanazt produkálja a gyakorlatban.

A Roborock esetében például már több típusnál is elérhető az úgynevezett DuoRoller technológia, ami esetében a dupla főkefét jelenti. A Q8 Max és a Q8 Max+ esetében is két alsó kefe gondoskodik arról, hogy a padlók tisztábbak legyenek, mint korábban bármikor.

Kiemelendő még a Roborock mellett az iRobot neve is, akik különösen nagy figyelmet szentelnek annak, hogy dupla főkefével támogassák meg robotporszívóik teljesítményét. Esetükben a Dual Multi-Surface Brushes elnevezés takarja a duplázott alsó keferendszert.

 

Hogyan működik a dupla főkefés rendszer?

A dupla főkefés rendszer működése különösen egyszerűnek tekinthető. Ebben a robotporszívó alsó felén két hengerszerű kefét találunk, amelyek egymással szemben dolgoznak, ezáltal forgó mozgást végeznek.

Valamelyik gyártó itt a technológiák ötvözésével ért el hatékonyságot, így az egyik főkefe sörtés kialakítású, a másik pedig gumírozott, mint például az iRobot néhány modelljénél.

Hogyan működik a dupla főkefés rendszer?

Ennek a módszernek az előnye, hogy míg a sörtés kefe hatékonyabban mozgatja és felemeli a szennyeződéseket, a koszt és a port, addig a gumikefe hatékonyan meg is tudja fogni ezeket a részecskéket és a szívónyílás felé terelni őket, amivel jelentős mértékben javítható a takarítás minősége.

Természetesen ez csak egy a sok közül, hiszen vannak olyan dupla főkefés robotporszívók, amelyeknek mindkét tagja szilikonlamellás kialakítású, és a gyártók leginkább a lamellák hosszával, illetve kialakításával tudják növelni a hatékonyságukat.

 

Miért előnyösebb a dupla főkefés rendszer a szimpla főkefénél?

Amint azt már fentebb is említettük, a szimpla főkefével dolgozó robotporszívók is nagyon jó takarításminőséget képviselnek, azonban a duplázott alsó kefe több szempontból előnyösebb bizonyos esetekben. Erről azonban majd később!

Amiért technológiai szempontból a dupla főkefe előnyösebb, hogy a két egymással szemben forgó hengerszerű kefe sokkal alaposabb takarítást végez, hiszen nagyobb felületen érintkeznek a padlóval, így gyakorlatilag egyszerre kétszer olyan jó hatékonyság érhető el a segítségükkel.

Ezen felül a dupla főkefe az egymás felé terelt koszt és port sokkal könnyebben, megbízhatóbban tudja eljuttatni a portartályba, hiszen a szimpla főkefe hajlamos elhagyni a padlón található szennyeződéseket, de túl nagy kosz esetén is többszöri alkalmazásra van szükség.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy nem lehetne határozottan kijelenteni: a dupla főkefék kétszer olyan hatékonyak, mint a szimpla megoldással felvértezett robotporszívók, inkább bizonyos esetekben lehetnek előnyösebbek. Hogy melyek ezek? 

Miért előnyösebb a dupla főkefés rendszer a szimpla főkefénél?

Lássunk néhány konkrét példát, amelyek rávilágítanak arra, hogy a dupla kefés robotporszívók milyen helyzetekben tudnak többet vagy jobbat nyújtani, mint régi társaik.

Azon túl ugyanis, hogy gyorsabban és hatékonyabban tudják tisztítani a padlót – bár ez a szívóerő függvénye is –, a tesztek alapján a dupla főkefés robotporszívók előnyei közül kiemelendő, hogy sokkal ügyesebben elbánnak a hosszabb hajszálakkal, mint hagyományos társaik.

A hosszú hajszálak ugyanis nagyon könnyen fel tudnak tekeredni a szimpla főkefére, dugulást és a takarítás minőségének romlását idézik elő, azonban az alsó kefék számának duplázásával ez a probléma könnyebben áthidalható, ritkábban kell szenvednünk például az összegubancolódott hajjal.

 

Ezen felül az állatszőrrel szemben is hatékonyabb a dupla főkefe. Szintén tesztelői és vásárlói vélemények tanúsítják, hogy a dupla főkefe lényegesen előnyösebb olyan lakásokban, ahol macskák vagy kutyák élnek.

A vedlési időszakban ezek az állatok ugyanis nagyon sok szőrt képesek elhullajtani, amelyek még a hagyományos porszívóknak is sok gondot okozhatnak. Az egy főkefés modellek különösen nehezen birkóznak meg a sok állatszőrrel, a dupla keferendszerek viszont többnyire könnyebben veszik az akadályokat.

 

Milyen hátrányai vannak a dupla főkefés robotporszívóknak?

Hogy vannak-e hátrányai a dupla főkefés megoldásoknak? Amennyiben a takarítás minőségét és hatékonyságát vesszük figyelembe, akkor bátran kijelenthetjük, hogy nincsenek, ezen a téren csak előnyökkel számolhatunk, azonban más szemszögből okozhatnak nehézségeket.

A leginkább szembetűnő ezen a téren a karbantartás. Az ilyen típusú robotporszívók rendszeres karbantartása ugyanis magasabb összegeket emészt fel, hiszen nem egy, hanem rögtön két főkefét kell cserélniük a tulajdonosoknak, ami nyilvánvalóan drágább.

Ezen felül az általános takarítás is körülményesebb, hiszen amennyiben tisztítani kell az eszközöket, akkor két főkefe kiszerelésére és kettő eltörölgetésére lesz szükség, ami alapvető teendő havonta legalább egy-két alkalommal a hosszabb élettartam, illetve a jobb takarítási teljesítmény érdekében.

Szerencsére a legtöbb gyártó úgy dolgozta ki a dupla főkefés rendszerét, hogy azzal nem duplázták a meghibásodási lehetőségeket. Eleve a keferendszer ritkán hibásodik meg az ilyen típusú eszközökön, vagy amennyiben mégis ilyesmi történik, akkor az általában karbantartással, takarítással, végső soron a kefék cseréjével könnyedén orvosolható.

Ha mégsem, a Robotporszívó Szerviz természetesen a legtöbb dupla főkefés robotporszívót is fogadja már javításra!

 

Milyen újdonságok várhatók még a dupla főkefés technológia tekintetében?

Adja magát a kérdés, hogy a jövőbe nézve milyen technológiai újdonságok várhatók még a robotporszívók kapcsán a dupla főkefe tekintetében. Hiszen korábban már a szimpla keferendszerrel úgy gondoltuk, hogy elértük a csúcsot, azonban a gyártók megcáfoltak minket.

A nagyobb robotporszívó manufaktúrák által benyújtott szabadalmak és a hozzájuk kapcsolódó belsős pletykák tanúsága szerint egy-két éven belül a dupla főkefék kapcsán forradalmi változások nem várhatók, így biztosan nem jelennek meg a piacon tripla keferendszerek és egyebek.

Finomhangolásokkal viszont mindenképpen számolnunk kell! Biztosan kísérleteznek majd a gyártók például a főkefék kialakításával, illetve anyagválasztásával, hiszen ezen a téren még igencsak nagy lehetőségek vannak kiaknázatlanul, holott láttuk már korábban: milyen nagy a különbség a sörtés és a szilikonlamellás megoldások között is.

Ezen felül mindenképpen várható fejlődés a főkefék mozgatása kapcsán – mint a mozgatható mopnál vagy a kinyúló oldalkefénél –, de nagy lehetőség lehet az öntisztító megoldásokban is, amelyekkel már kísérletezik egy ideje néhány gyártó.

Egy-két éven belül várhatóan megjelennek a piacon az olyan dupla főkefés robotporszívók, amelyek képesek megtisztítani a hengereket az esetleges feltekeredett hajszálaktól vagy a túl nagy mennyiségű állatszőr okozta problémáktól.

Kosaram