Barion Pixel

Robotporszívó karbantartás: mindent a tartozékok cseréjéről és tisztításáról

Az utóbbi néhány évben Magyarországon is óriási népszerűségre tettek szert a robotporszívók. Egyre több háztartásban találkozhatunk velük, és noha valóban megkönnyítik a mindennapokat, hosszútávon viszont csak akkor jelentenek segítséget, ha mi is foglalkozunk velük.
Megosztás
Megosztás
Robotporszívó karbantartás: mindent a tartozékok cseréjéről és tisztításáról

A robotporszívók ugyanis rendszeres tisztítást és karbantartást igényelnek, hogy megőrizzék takarítási teljesítményüket, illetve évekig hűséges társaink maradhassanak. 

A feladatot rábízhatjuk erre szakosodott szolgáltatókra – mint amilyen például a Robotporszívó Szerviz –, de akár mi magunk is elvégezhetjük a teendőt, ha elég talpraesettek vagyunk.

Az alábbiakban sorra vettük a legalapvetőbb tudnivalókat arra az esetre, ha otthoni körülmények között szeretnénk elvégezni robotporszívónk karbantartását.

Miért fontos a robotporszívó rendszeres karbantartása?

Mint minden elektromos berendezésnek, úgy a robotporszívónak is nagy szüksége van arra, hogy folyamatosan takarítsák, kopóalkatrészeit pedig cseréljék.

Ez a következők miatt nagyon fontos:

  • A robotporszívó élettartama tiszta és új alkatrészekkel jellemzően hosszabb lesz, hiszen csak ilyen közegben tud mindig megfelelően működni.
  • Különösen a portól eltömődött elemek vagy szűrők mellett a robotporszívók hangja működés közben alaposan megnövekedhet. Ezt rendszeres tisztítással és a szükséges alkatrészek cseréjével szintén megakadályozhatjuk.
  • A folyamatos karbantartás alapvető fontosságú ahhoz, hogy a robotporszívó teljesítménye – különösen a szívóerő tekintetében – megmaradjon. Ha a HEPA szűrő koszos, a keferendszer pedig kopott, akkor a takarítás minősége egyáltalán nem lesz kielégítő.
  • A kosz és a por a robotporszívó hatékonyságát is negatívan befolyásolja. Tartsuk tisztán például az eszköz szenzorjait és kameráit, valamint a mozgató alkatrészeket – mint amilyen a bolygókerék – ahhoz, hogy ezen a téren ne érzékeljünk problémákat.

Milyen kopóalkatrészeket kell cserélni egy robotporszívóban?

A legtöbb robotporszívóban márkától függetlenül ugyanolyan kopóalkatrészek találhatók, amelyek a rendszeres használatból fakadóan elkophatnak, eltörhetnek, eltömődhetnek, vagyis cserére szorulnak. Hogy melyek ezek?

Keferendszer

 A takarítás hatékonyságának szempontjából valamennyi robotporszívó lelkét a keferendszer adja. Többségük egy fő-, illetve egy oldalkeféből áll, de van, ahol csak főkefe, esetleg rögtön két oldalkefe található.

Ezeknek az elemeknek a rendszeres cseréjére nagy gondot kell fordítanunk, hiszen a motor által keltett vákuum és szívóerő mellett a kefék forgása biztosítja, hogy a padlón vagy szőnyegen található kosz és por könnyebben eljusson a portartályba.

Általában 3-6 havonta van szükség cseréjükre, de lényeges folyamatosan nyomon követni állapotukat, így ha felületük deformálódott, kopott, látható sérülések találhatók rajtuk, akkor érdemes új kiegészítőket vásárolni és kicserélni a meglévőket.

Az oldalkefét a legtöbbször egy csavar tartja, vagy csak egyszerűen ki kell pattintani a helyéről, így az eltávolítás nem túl nehézkes, míg a főkefék cseréjéhez általában egy műanyag keretet kell lepattintani, esetenként néhány csavart kitekerni ahhoz, hogy sikerrel járjunk.

HEPA szűrő

A kefék mellett egy olyan további eleme van a robotporszívóknak, amit rendszeres időközönként, szintén 3-6 havonta cserélni szükséges, ez pedig a HEPA szűrő, aminek az egyik legfontosabb szerepe, hogy összegyűjtse a polleneket és az aprócska, gyakran csak mikroszkóp alatt látható részecskéket a működés során.

A többrétegű szűrőn nagyon sok por és kosz tud lerakódni, ami nemcsak azért problémás, mert ilyenkor nem tudja olyan minőségben megszűrni a levegőt, ahogyan az elvárható lenne, hanem azért is, mert lefojtja a porszívó motorját, amitől az csak erőlködik majd, illetve előbb tönkremegy.

Xiaomi robotporszívó HEPA filter csere

A HEPA szűrő kapcsán fontos törődni a rendszeres takarítással. Mosni nem ajánlott – leginkább azért, nehogy nedvesen kerüljön vissza a porszívóba –, sokkal hatékonyabb, ha sűrített levegővel kifújatjuk vagy egy puha sörtéjű kefével lesöprögetjük.

Cseréje rendkívül egyszerű, általában a portartály előtt, vagy a tartályon rajta találjuk meg, így annak kiemelésével általában hozzáférünk. A legtöbbször csak ki kell pattintani a helyéről ahhoz, hogy vissza tudjuk szerelni az új alkatrészt. 

A robotporszívó rendszeres tisztítása is a karbantartás része

Noha az elhasználódott alkatrészek cseréje kiemelkedően fontos, ha már robotporszívó karbantartásról beszélünk, akkor hozzá kell tenni, hogy az eszköz bizonyos elemeinek rendszeres tisztítása és takarítása egyaránt lényeges.

Mivel a robotporszívók porral dolgoznak, ezért gyakorlatilag mindenhol lerakódhat rajtuk a kosz, és ennek elhanyagolása előbb vagy utóbb, de a működést negatívan befolyásoló hatásokat válthat majd ki az eszközből.

Példának okáért a keferendszert is ellenőrizni kell, a hajszálak vagy a lerakódott szennyeződések eltávolítása képes megnövelni az élettartamot, de a manőverezhetőség miatt a bolygókerék és a különféle szenzorok tisztítása egyaránt elhanyagolhatatlan.

Természetesen a por és a kosz lerakódása a nehezen hozzáférhető helyeken is jellemző a robotporszívóknál. Ezekhez az elemekhez – így például a motorhoz – azonban csak úgy férhetünk hozzá, ha alaposabban szétszedjük a készüléket.

Ez garanciális terméknél semmiképpen sem javasolt, de akkor sem, ha nem igazán tudjuk, hogy mit csinálunk, azaz nincs gyakorlatunk egy ilyen eszköz szerelésében. Ilyenkor mindig forduljunk egy robotporszívó szervizhez, ahol takarítást is vállalnak.

Kulcsfontosságú a megfelelő minőségű tartozék

Nem szabad figyelmen kívül hagyni ugyanakkor, hogy egy robotporszívó csak úgy válhat ismét hatékony kiegészítővé otthonunkban, ha a karbantartási munkálatokat megfelelő minőségű alkatrészekkel végeztük el.

Ez azért lényeges, mert sok kellemetlenséget okozhat, ha egy HEPA filter vagy egy forgókefe nem ugyanazt a szintet produkálja, mint a korábban használt kiegészítők, esetleg méretbéli különbségek vannak, amelyek megakadályozzák a beszerelhetőséget.

Amennyiben szeretnénk kizárni ezt a problémát, akkor a Robotporszívó Szerviz webáruházából garantáltan gyári minőségű tartozékok közül válogathatunk, amelyek minden tekintetben megfelelnek majd saját és készülékünk igényeinek egyaránt.

A szerviz ráadásul nemcsak akkor lesz a segítségünkre, ha tartozékok beszerzésére van szükségünk, hanem akkor is, ha robotporszívónk meghibásodott, esetleg nagytakarításra van szüksége.

Hogy nem lakunk a fővárosban? Ez sem jelent problémát, a szervizfutár szolgáltatásnak hála akár vidékről is kényelmesen, interneten keresztül intézhetjük robotporszívónk javíttatását.

Kosaram