Barion Pixel

Foltos és koszos marad a padló a robotporszívós felmosás után? Íme a hibalehetőségek!

Noha a robotporszívók esetében a felmosás funkció még közel sem olyan fejlett, mint a száraz takarítás, ugyanakkor sokan nincsenek ennek az információnak a birtokában, ami jellemző félreértéseket és problémákat eredményez a működtetés kapcsán.
Megosztás
Megosztás
Foltos és koszos marad a padló a robotporszívós felmosás után? Íme a hibalehetőségek!

Egészen általános például, hogy sokan azt hiszik: a robotporszívók felmosás funkciója közel vagy teljes egészében ugyanolyan eredményt tud elérni a padlón, mint amikor egy vödör vízzel és egy felmosóronggyal nekilátunk a takarításnak. 

Csakhogy a legtöbb robotporszívó erre még nem képes, illetve várhatóan egy ideig nem is lesz az, ezért sokan nem értik, hogy a működtetés után miért marad utánuk foltos vagy koszos a járólap, illetve a parketta? Erre a kérdésre igyekeztünk válaszolni az alábbiakban!

Közel sem mindegy, hogy milyen robotporszívónk van!

A legnagyobb gondot általában az okozza, hogy az emberek nincsenek tisztában robotporszívóik képességével. Sokan csak látnak egy videót a piac egyik legjobb modelljéről, majd megvásárolnak egy sokkal olcsóbb típust, amitől ugyanazt az eredményt várják.

Csakhogy egy egyszerű, gravitációs elven működő vízadagolás például eleve soha nem lesz annyira alapos, mint egy vízpumpával ellátott megoldás, sőt mindkét alternatíva eltörpül az olyan piacvezető megoldások mellett, mint amilyen például a szónikus felmosás.

Utóbbit jelenleg csak a Roborock csúcsmodelljei tudják, így gyakorlatilag már nemcsak feltörlik egy nedves ronggyal, hanem súrolják is a padlót. Ha ezeket a típusokat láttuk működés közben, és utána egy hagyományos modellt vásárolunk, nagy lehet a csalódás.

Eddig nem volt probléma a felmosás funkcióval? Lássuk a lehetséges hibákat

Természetesen a legtöbb esetben a foltos vagy koszos padlóval már viszonyítási alapként találkoznak a tulajdonosok, vagyis egy korábban jól működő robotporszívóhoz kapcsolódó hibajelenségről van szó. Ilyenkor alapvetően három nagyobb probléma állhat a háttérben!

Elkopott a mop

Az első az úgynevezett mop, vagyis a robotporszívó alsó felén elhelyezkedő törlőrongy elkopásából fakad. Cserélhető alkatrészről van szó, így talán nem meglepő, hogy bizonyos időközönként új vásárlására lesz szükségünk belőle.

A mop ugyanis kopóalkatrész, az eldobható eleve minden használat után cserélendő, míg a mosható típusnak is megvan a maga élettartama, amire lényeges odafigyelni, ellenkező esetben csökkenhet a takarítási teljesítmény.

A foltos és koszos padló ugyanis a legtöbbször annak a jele, hogy a mop felülete már hiányos, nem tudja olyan egyenletesen eloszlatni a vizet, illetve nem képes megfelelően idomulni a padlóhoz, ami a tisztítás hatékonyságát negatívan befolyásolja.

Eldugult a rendszer

A foltos vagy koszos padló hátterében a vízadagoló rendszer dugulása vagy problémája is állhat. Bár előírás, hogy kizárólag tiszta víz tölthető bele, azonban sokan adagolnak hozzá tisztítószert, ami ilyen kellemetlenségeket idézhet elő.

Pontosan úgy, mint amikor desztillált víz helyett csapvíz kerül a robotporszívóba, ami hosszabb távon vízkövesedést, ezáltal pedig természetesen kellemetlen dugulást tud előidézni – a kapcsolódó hibajelenségekkel egyetemben.

Rossz a beállítás

Az is előfordulhat ugyanakkor, hogy csak a robotporszívó beállítása problémás. Minden takarító robot esetén lényeges például a vízadagolás kalibrálása, amennyiben erre az adott modell lehetőséget ad.

Amennyiben a beállítások itt rosszak, akkor a padló felülete koszos, foltos maradhat, hiszen túl sok vagy éppen túl kevés vizet használ az eszköz a felmosáshoz. Figyeljünk oda rá, mert fontos hibafaktor!

Minden egyéb hiba esetén irány a szerviz

Amennyiben nem találjuk a hiba okát, tehát mindent ellenőriztünk már a fentiek közül, és mindent rendben is találtunk, akkor előfordulhat, hogy a robotporszívónak valami komolyabb problémája van.

Már a vízrendszer dugulása esetén is fontos szervizhez fordulni, de amennyiben nem ismert a hiba jellege, akkor különösen lényeges, hiszen a porszívót általában szét kell szedni, gyakran célszerszámok bevonásával cserélni alkatrészeit és így tovább.

Ilyen esetekben a Robotporszívó Szerviz tökéletes választás lesz még akkor is, ha nem Budapest közelében élünk, hiszen a szervizfutárfutár szolgáltatás jóvoltából az ország bármelyik pontjáról menedzselhetjük robotunk javítását.

Kosaram