Barion Pixel

Miért fontos figyelembe venni a tartozékok elérhetőségét robotporszívó vásárlása előtt

Robotporszívó vásárlása előtt állunk és nem tudjuk eldönteni, hogy milyen tulajdonságokat vegyünk figyelembe a választáskor? Sokan hagyatkoznak egyszerűen a névre, mások inkább az árcédulát nézik, márpedig gyakran ennél lényegesebb szempontok is vannak.
Megosztás
Megosztás
Miért fontos figyelembe venni a tartozékok elérhetőségét robotporszívó vásárlása előtt

Ide sorolhatók például a robotporszívó tartozékok is. Amennyiben egy ilyen takarítórobotot szeretnénk vásárolni, akkor bizonyára nem egy-két hónapos intervallumban gondolkozunk, hanem azt szeretnénk, ha az eszköz évek múlva is biztosítaná otthonunk tisztaságát.

Rengetegen bele sem gondolnak, de ehhez egy robotporszívó esetében rendkívül lényeges, hogy a későbbiekben minden szükséges tartozékot be tudjunk szerezni hozzá, így a szükséges szűrőket, keféket és mopokat. Hogy miért?

A tartozékok a legfontosabb kopóalkatrészek

Erre a kérdésre az egyik legáltalánosabb válasz, hogy a tartozékok a robotporszívók legfontosabb kopóalkatrészei, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy nélkülük nem lenne képes megfelelő minőségben dolgozni az eszköz.

Lényeges, hogy minden takarítás alkalmával kopnak, ennek megfelelően sokkal előbb kell cserélni őket, mint például egy lézerszenzort vagy egy szívómotort, noha nyilván ezek is meghibásodhatnak, de cseréjük minden esetben szerviz bevonását igényli.

A tartozékok azonban olyan kopóalkatrészek, melyeket otthon is könnyedén ki tudunk cserélni – már amennyiben be tudjuk szerezni őket. Egy HEPA filter cseréje például jellemzően alig egyetlen perc, ha vettük már ki korábban a robotporszívó portartályát.

A keferendszer cseréje szintén nem okoz nagy fejtörést, és a szűrővel egyetemben 3-6 havonta lényeges cserélni, mert a rendszeres használatból fakadóan felületük folyamatos kopásban és deformációban van.

Tartozékok nélkül csak néhány hónap a robotporszívó élettartama

Sokan bele sem gondolnak, de amennyiben egy robotporszívóhoz nem érhetők el tartozékok, így nem tudjuk kicserélni kopás esetén a fő- és oldalkefét vagy később a HEPA filtert, akkor az eszköz egyszerűen használhatatlanná válik, hosszabb távon pedig tönkre is tehetjük.

Példának okáért ugyanis egy koszos HEPA szűrővel nem szabad használni az eszközt, mert azon túl, hogy csökkenti a teljesítményét, folyamatosan túlterheli a szívómotort, ami annak idő előtti meghibásodásához vezethet.

A kopott kefék szintén extra használatot igényelnek a robotporszívótól – hiszen sokkal többet kell működniük ugyanannyi munka elvégzéséért –, és miután ezeket a kopóalkatrészeket 3-6 havonta ki kell cserélni, ezért megfelelő cseredarabok nélkül az eszköz élettartama sem lesz hosszabb.

Rendszeres cseréjük befolyásolja a takarítás minőségét

A tartozékok cseréje ugyanis kétélű kard. Egyrészt szükségünk van rá annak érdekében, hogy a robotporszívó mindig a lehető legmagasabb minőségben tudja takarítani a keménypadlót és a szőnyeget egyaránt, másrészt pedig azért, mert állapotuk az eszköz élettartamát is befolyásolja.

A kopott kefék ugyanis értelemszerűen nem tudják nagy hatékonysággal a szívónyílás felé terelni a padlón megtalálható koszt, illetve port, és míg a kopott mop a nedves feltörlés során okozhat kellemetlenségeket, addig a HEPA filter elhasználódása az általános teljesítményre gyakorol rossz hatást.

Amennyiben tehát nem tartjuk be a gyártó által előírt csereintervallumokat, illetve nem ellenőrizzük rendszeresen a robotporszívó tartozékainak az állapotát, akkor a takarítás minősége akár drasztikus mértékben is romolhat az eszköz újkori tulajdonságaihoz mérten.

Robotporszívó tartozékok Magyarországon

Szerencsére ma már a legtöbb gyártó termékéhez Magyarországon is beszerezhetők a szükséges kiegészítők, így legyen szó akár az ismertebb nevekről, akár a kisebb márkákról, a Robotporszívó Szerviz kínálatából valamennyi típushoz válogathatunk a különféle tartozékok közül.

Több gyártó és több modell esetében elérhetők ugyanis főkefék, oldalkefék, HEPA szűrők, cserélhető vagy mosható mopok, de bizonyos típusoknál még portartályokat vagy dokkolókat is beszerezhetünk innen, ha meglévő robotporszívónk gyári elemeivel problémák adódtak volna.

Kosaram