Barion Pixel

Roborock S7 MaxV, S7 MaxV Plus és S7 MaxV Ultra robotporszívó üzembe helyezés lépésről lépésre

A használati útmutatóban leírtak szerint szereljük össze a Roborock S7 MaxV és S7 MaxV Plus eszközünket és helyezzük a dokkolóra, melytől a porszívó bekapcsol és üzemkész állapotba kerül. A terméket a Xiaomi Home és a Roborock telefonos applikációba is tudjuk párosítani, ez a leírás segíthet a párosításában. Töltse le és telepítse az applikációt telefonja rendszeréhez megfelelően, ehhez a modellhez a kamera funkciók használata miatt a Roborock applikációt javasoljuk:
Megosztás
Megosztás
Roborock S7 MaxV, S7 MaxV Plus és S7 MaxV Ultra robotporszívó üzembe helyezés lépésről lépésre

A Xiaomi Home elérhető a legnépszerűbb okostelefonokra:

Android rendszerre

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xiaomi.smarthome&hl=hu&gl=US

iOS rendszerre

https://apps.apple.com/hu/app/mi-home-xiaomi-smarthome/id957323480?l=hu

Miután telepítette az applikációt lépjen be meglévő fiókjával vagy regisztráljon email címével, telefonszámával. Ezután állítsa alaphelyzetbe a porszívó WiFi adapterét, ehhez nyomja le egyszerre és tartsa 3 másodpercig lenyomva a zónatisztítás és a bázisállomás gombját (#1 – #3).

Bejelentkezés vagy regisztrálás

Ügyeljen rá, hogy a csatlakoztatás feltételei teljesüljenek:

  • 2,4Ghz-es 802.11b/g/n protokollt támogató állandó Wi-Fi kapcsolat megléte, célszerű telefonunkon is ezt a WiFi hálózatot használni, mert amennyiben Android rendszerű telefont használunk, az applikáció képes a telefon adataiból kiolvasni a hálózat adatait
  • néhány lakossági szolgáltató a megnövekedett internet sebességek miatt (300Mbit<) nem biztosít már 2,4GHz adó sugárzására képes routert vagy modemet, csak korszerűbb 5GHz-eset, amihez a porszívó nem csatlakoztatható
  • a telepített Roborock applikációnak engedélyezett helyhozzáférés a telefonon és párosítás közen bekapcsolt GPS!

Eszköz kiválasztása

Keresse meg a Roborock applikáció jobb felső sarkában lévő „+” jelet és nyomjon rá. A program előzetesen már keresni fogja a már párosításra előkészített porszívót a környezetben, pár másodperc után jelezni is fogja nekünk, hogy megtalálta, csak koppintson a párosításra. Ha nem érzékeli a program, a listából kézzel is kiválaszthatja

Majd kövesse az applikáció utasítását, helyezze párosítás módba a porszívót ismét a „Zone” és a „Dock” gomb együttes lenyomásával. Miután hangjelzést adott a porszívó, a Wifi LED lassan villogni kezd. Jelölje be a programon belül a „Wifi reset” részt és nyomjon a Next gombra:

WIFI csatlakozás

Ezután az applikáció automatikusan elvégzi a párosítást. Szükség esetén töltse ki a használni kívánt Wifi hálózat adatait, majd nyomjon a Next-re. Néhány mobiltelefon és tablet figyelmeztetést küldhet, hogy a porszívó Wifi kapcsolata nem biztosít internetelérést.

Ez teljesen normális, hiszen mi szeretnénk őt rákötni a hálózatunkra, az ő Wifi-je nem fog internet kapcsolatot sugározni. Szükség esetén erősítse meg, hogy csatlakozni kíván ehhez a hálózathoz így is! Az applikáció ezután előkészíti a felhasználói felületet és elvégzi a csatlakoztatást, Önnek nincs más teendője.

Sikertelen csatlakozás esetén ellenőrizze a csatlakoztatás feltételeit és kezdje az elejétől a párosítást! Használathoz a felugró ablakban fogadja el a feltételeket. Innentől vezérelhető okoseszközről a porszívója! 

A termék egyetlen fiókba regisztrálható egyidőben! Párosító módba helyezett robotporszívó az eddig tárolt Wifi kapcsolatot és a telefonos párosítást elfelejti, így a telefonból is törölni kell, mert azon a csatornán már nem fognak egymással kommunikálni, offline állapotot fog jelezni. Ebben az esetben újra kell párosítani az előzőekben felvázolt módon, a terméken mentett térképek és beállítások visszanyerhetők!

Ha többen is szeretnék használni a porszívót, nem szükséges minden használat előtt újrapárosítani azt! Egy eszközzel párosítsák össze, majd a többi felhasználó a saját okoseszközén a saját adataival regisztráljon a Roborock applikációba! A már párosított robotporszívó adatait a tulajdonosa megoszthatja, ehhez a porszívó menüjében lévő „Device sharing” menüt használja.

A menüben a többi felhasználót lehet hozzáadni email címük vagy telefonszámuk alapján, melyről értesítőt küld majd telefonjukra az applikáció. Ezt elfogadva ők is teljes értékű felhasználóvá válnak, a tulajdonos később a Device sharing menüben ha balra húzza a kiválasztott adatait mutató sort, törölheti is a felhasználót. Kapott megosztást tovább osztani nem lehet, csak a tulajdonosnak van joga a használtot megosztani vagy megvonni.

Extra kiegészítők

A porszívó automata, indítás után algoritmusa a legoptimálisabb módon kezeli az útvonalat, a nagyobb akadályokat kikerülve járja be a területet. Az útjában lévő kisebb tárgyakról értesítést küld az applikációba és kikerüli azokat, viszont gondot okozhatnak vezetékek és egyéb zsinórok, mert ezeket a forgóalkatrészek felcsavarhajták és a porszívó elakadhat. Ügyeljen a tisztítandó terület akadálymentességére!

A robot nedves feltörlés funkcióval is rendelkezik! Víztartályába vegyszermentes csapvíz vagy desztillált víz tölthető kizárólag! Utóbbi használata javasolt, mert a csapvíz keménysége miatt vízkő zárhatja el a kifolyószelepeket. Amennyiben csapvízzel használja, alkalmanként kevés citromsavval a tartályban megelőzheti a vízkő kialakulását.

Semmiképpen ne használjon illatosított padlóápolót vagy más maró hatású tisztítószert, illetve forró vizet, mert roncsolják a tartályt és a vízcsöveket, továbbá minden esetben garanciavesztéssel jár! A kefék, filter és MOP kendő rendszeres cseréje javasolt a legjobb tisztítás érdekében.

A keféket használattól függően 3-6 havonta érdemes cserélni, a HEPA filter mosható, tisztítása után ügyeljen a kiszárítására, de ezt is érdemes 6 havonta cserélni. A MOP kendő nedvszívó képessége pár hét után csökken, ilyenkor kisebb vízfoltokat hagy maga mögött a porszívó. Bár mosható a kendő, érdemes havonta cserélni. Az eszköz minden korábbi Roborock kefével és filterrel kompatibilis! Több szintes vagy más lépcsővel rendelkező lakásokban első használatkor tesztelje, hogy az eszköz érzékeli-e a lépcsőt.

A termék alján lévő szenzorok csak bizonyos távolságból képesek érzékelni a mélységet, optimális esetben a lépcső előtt automatikusan megáll és elfordul, de előfordulhat, hogy megkísérelne lemenni. Utóbbi esetben zárja el akadállyal ezt a zónát vagy szerezzen be földre helyezhető virtuális fal mágnesszalagot.

  • A porszívó megvásárolható önmagában, S7 MaxV Plus és S7 MaxV Ultra változatokban is. A különbség minden esetben a dokkoló: az alapváltozathoz töltésre alkalmas dokkolót mellékel a gyártó, a Plus és az Ultra már önürítő funkcióval lett ellátva.
  • A Plus változat része a külön is megvásárolható Roborock Auto-Empty Dock. A dokkoló S7 szériával kompatibilis, automatikusan csatlakozik hozzá a porszívó, nincs szükség párosításra. A Plus változat elve az átalakított portartállyal érkezik, ha külön vásárolna később dokkolót, kizárólag az ahhoz kapott tartályt használja ehhez a dokkhoz. A korábbi, főleg USA piacon értékesített Auto-Empty Dock kizárólag porzsákos ürítést tett lehetővé, 3L kapacitású porzsákokkal, ez a termék nem kompatibilis az S7 MaxV szériával. Az újabb Auto-Empty Dock Global vagy EU változata már 1,8L-es porzsákkal használható, illetve zsák nélküli ciklon rendszert is enged használni. Az 1,8L-es zsákok használatához szükséges átalakító adapter része a Plus változatnak is!
  • Az Ultra változat az Auto Wash Fill Dock-al érkezik. A dokkoló nem csak tölt és kiüríti a porszívó portartályát, mint az Auto-Empty Dock, ez már képes utántölteni a víztartályt, kimosni a használt felmosókendőt és kiszárítani, majd a koszos vizet elkülöníteni egy külön rekeszben. Nem kompatibilis hozzá sem a 3L-es, sem az 1,8L-es porzsák, az Ultra változathoz a 2,5L-es változatot lehet vásárolni, amit a Q7+ és az S7 Pro változatok dokkolója is használnak. Az Auto Wash Fill Dock a kendőből kimosott szennyeződés jelentősebb részét elkülönítőbe szivattyúzza, de előfordulhat, hogy némi sár a tálca alján lerakódik. Ennek tisztítása kézzel lehetséges! Az Ultra dokk mop tisztító keféje évente vagy a hatékonyságának csökkenése esetén cserélendő!
  • A dokkoló víztartályába ne töltsön vegyszert, a meghibásodások elkerülése érdekében és a hazai csapvíz keménysége miatt desztillált- vagy ioncserélt víz használata szükséges a tiszta víz tárolójába! A gyártó által fejlesztett, egyelőre csak külföldről beszerezhető Roborock Ag+ anti-bakteriális modullal később kiegészíthető a víztartály.

Akadályok

  • Ügyeljen a tisztítandó terület akadálymentességére! A porszívó működés közben megpróbálja bejárni a feltérképezett területet, de ez csak akkor lehetséges, ha a területekre szabad bejárást biztosítunk. Nagyobb tárgyakat, széklábakat gond nélkül kikerül, de gondot okozhatnak kábelek és zsinórok, amikbe belegabalyodhat. 
  • A porszívó alján lévő szőnyeg szenzor felismeri a padlótípust, így szőnyegre érve a nedves kendőt felemeli a talajról és ott csak porszívózni fog. 1,5 cm-nél magasabb, sűrű szövésű vagy rojtos szőnyegekkel nem boldogul hatékonysága ezeken a területeken csökkenni fog.
  • A ReactiveAI kamera azonosítani tud akadályokat az útvonalon, melyeket ki fog kerülni a porszívó. Ettől függetlenül javasolt szabaddá tenni az útvonalát, hiszen blokkolt részen nem lesz takarítva a terület. Az algoritmus az akadályokat jelzi a térképen, de miután el lett távolítva az eszköz útjából, törölje a térképen is. 
  • Első használatkor kísérje figyelemmel, melyek azok a területek, aminek a bejárása nehézségbe ütközött és próbálja azokat akadálymentesíteni. Optimális esetben a lépcsők előtt is automatikusan megáll és elfordul, de előfordulhat, hogy megkísérelne ott lemenni. Ebben az esetben zárja el akadállyal ezt a zónát vagy hozzon létre virtuális falat a térképen. 
  • A porszívó a fekete padlón vagy szőnyegen hibásan működhet, mert megzavarja az alsó érzékelőit, sötét tónusokat a padlón mélységnek érzékelhet és kikerüli vagy megáll előtte!
  • A porszívó kialakítása miatt a küszöbök megmászása kb. 2 cm-ig megoldott, viszont a szélesebb küszöbön (8-10 cm) elakadhat a termék alsó része és sérülhet a burkolat, a főkefe vagy annak kerete és a kerekek is. Ezekre a károkra a garancia nem terjed ki! 
  • A termék képes 2D rajzolt térkép, 3D térkép (a falakról) és 3D Mátrix (3D térkép mélységgel és tárgyakkal) leképzésére is. A Matrix funkció kísérleti fázisban van (béta), egyelőre Iphone 12 Pro, 12 Pro Max, 13 Pro és 13 Pro Max telefonokon futtatható.

Feltörlés funkció

  • A robot víztartályába vegyszermentes ioncserélt- vagy desztillált víz tölthető kizárólag! A hazai csapvíz keménysége miatt sajnos vízkő zárhatja el a kifolyószelepeket és károsíthatja a vízpumpát. Ennek vízkőtelenítése vagy komolyabb meghibásodás esetén a javítása garanciában nem végezhető el. Semmiképpen ne használjon illatosított padlóápolót vagy más maró hatású tisztítószert, illetve forró vizet, mert roncsolják a tartályt és a vízcsöveket, továbbá minden esetben teljes garanciavesztéssel jár!
  • A feltörlés funkció használata után ne hagyja a vizes kendőt a porszívó alján. A belőle szivárgó víz rövidre zárhatja a töltőt és korrodálhatja a porszívó alján lévő fémalkatrészeket, ezen meghibásodásokra a garancia nem érvényesíthető! Feltörlés végén a porszívó aljáról a MOP tálcával együtt távolítsa el a kendőt. A kendő mosógépben max. 40°C-on mosható hagyományos textilként! 
Továbbfejlesztett felmosás funkció

Kopó alkatrészek

  • A kefék, filter és VibraRise MOP kendő rendszeres ápolása és tisztítása szükséges min. 1-2 hetente. 
  • Az oldalkefét hetente öblítse át csapvízben és szárítsa ki, kopottságától függően cserélje legkésőbb évente. 
  • A főkefét 6-12 havonta érdemes cserélni, hetente viszont vegye ki és távolítsa el a feltekert szennyeződést. A főkefe járat és a műanyag keret nedves törlőkendővel finoman tisztítható, ezután törölje mindet szárazra újabb használat előtt!
  • A HEPA filter mosható, viszont ügyeljen a kiszárítására, nedvesen semmiképpen se tegye vissza a porgyűjtőbe! A filtert érdemes legkésőbb 3-6 havonta cserélni, elhasználódástól függően. Mikor a filter elhasználódik, nem képes a szívómotort megvédeni a szennyeződéstől, így a kosz egy része egyenesen a motorba jut. Ezáltal lecsökken a szívóerő, a motor zajosabbá válik, pár hét után pedig az alsó szenzorok is belülről porossá válnak. Ennek javítására a garancia nem terjed ki, így mindig ügyeljen a filter épségére és rendszeresen cserélje!
  • A VibraRise mop kendő vastagabb, mint az előző modelleké, közepén egy keskeny sávban nedvesíti a motoros pumpa. Kizárólag ebben a sávban végez a porszívó dörzsölő mozgást, ennek hatékonysága a ”Mop Route” menüben szabályozható: Standard módban porszívó szélességben végez törlést, Deep módban megfelezi az út szélességét és alaposabb a törlés. A Deep+ módban a Deep mód szerint működik, viszont itt nincs porszívó funkció és az eszköz is lassabban halad előre (kb. 20cm/s). Az intenzívebb feltörlés funkció használata jelentősen megnöveli a takarítás idejét és jobban csökkenti az akkumulátor kapacitását, ami normális jelenség. A „Scrub Intensity” menüben változatható a víz mennyisége, állítsa olyan fokozatra, ahol a legkevesebb vizet hagyja maga után a porszívó. A feltörlő program célja a nedves portörlés és kisebb foltok eltávolítása, a hagyományos vegyszeres felmosást a program nem helyettesíti!
  • A szívómotor teljesítménye több lépcsőben szabályozható, névleges szívóereje maximum 5100 Pa, amit a legmagasabb fokozatra kapcsolva lehet elérni. Ez a teljesítmény egy komolyabb vezeték nélküli porszívónak vagy a hagyományos vezetékes porszívónak is kb. 1/5 része csupán! A rendszeresen nagyobb teljesítményen üzemeltetett szívómotor hamarabb használódik el (forgórész természetes kopása), melyre a garancia nem terjed ki.
  • A szőnyegérzékelő, a töltőportok, a kamera és a többi szenzor száraz kendővel tisztítható, karbantartása hetente javasolt.
  • Az akkumulátor névleges kapacitása 5200 mAh, ez a típus került a korábbi Roborock porszívókba is, ezáltal a tapasztalat szerint élettartama a többi márkáétól kimagasló: normál háztartási körülmények között min. 3-4 év várhatóan. A kapacitás csökkenése idővel, mint minden akkumulátornál itt is normális jelenség. A gyártó állítása szerint a legoptimálisabb, ha a porszívó a dokkolóján folyamatosan bekapcsolva marad. Ha hosszabb időre nélkülözzük a porszívó használatát, javasolt teljesen feltöltve és kikapcsolva eltárolni. A töltése kikapcsolt állapotban is csökkenhet, hosszabb kihagyás után ellenőrizze a kapacitást és kerülje a teljes lemerülést!
  • Az eszköz a korábbi Roborock (S5/S6 széria) főkefékkel, MOP kendővel és HEPA filterrel nem kompatibilis! Ez ugyanúgy igaz más Xiaomi porszívókra is, mivel a Xiaomi csak forgalmazó, minden modell más-más keféket és filtereket használ, ami a Roborock porszívókkal nem kompatibilis! Az oldalkefe viszont helyettesíthető a korábbi Roborock (Mi Robot Vacuum, S5) modelleken használt 3 ágúval! A termékhez az S7 porszívóhoz gyártott kiegészítőket lehet használni!
Kosaram