Barion Pixel

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite robotporszívó üzembe helyezés lépésről lépésre

A kicsomagolt és a kezelési útmutató szerint összeszerelt Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite eszközünket szükséges lesz a Xiaomi Home telefonos applikációba integrálni a funkcióinak kihasználásához. A program elérhető az alábbi linkeken:
Megosztás
Megosztás
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 Lite robotporszívó üzembe helyezés lépésről lépésre

Android rendszerre: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xiaomi.smarthome&hl=hu&gl=US

iOS rendszerre: https://apps.apple.com/hu/app/mi-home-xiaomi-smarthome/id957323480?l=hu

Miután telepítette az applikációt lépjen be Xiaomi vagy Facebook fiókjával, amennyiben még nem rendelkezik ilyennel, regisztráljon. 

Bejelentkezés vagy regisztrálás

Ügyeljen rá, hogy a csatlakoztatás feltételei teljesüljenek:

  • 2,4Ghz-es 802.11b/g/n protokollt támogató állandó Wi-Fi kapcsolat megléte, célszerű telefonunkon is ezt a WiFi hálózatot használni, mert amennyiben Android rendszerű telefont használunk, az applikáció képes a telefon adataiból kiolvasni a hálózat adatait
  • 2,4Ghz-es 802.11b/g/n protokollt támogató állandó Wi-Fi kapcsolat megléte, célszerű telefonunkon is ezt a WiFi hálózatot használni, a telepített Xiaomi applikációnak engedélyezett hozzáférés a telefon helyadataihoz

Első üzembehelyezés és párosítás

A porszívót helyezze a beüzemelt dokkolóra úgy, hogy annak érzékelői összeérjenek a porszívó alján lévőkkel, ettől a porszívó bekapcsol. Párosítás közben nem feltétel, hogy a dokkolón legyen a porszívó, így bekapcsolhatja a bekapcsolás gomb lenyomásával is, de fontos, hogy szilárd talajon álljon majd a kerekein. Miután a porszívó bekapcsolt állítsa alaphelyzetbe a WiFi adapterét: ehhez nyomja le és tartsa kb. 7 másodpercig lenyomva az eszköz tetején lévő két gombot (bekapcsoló + home) együttesen.

Keresse meg az applikáció jobb felső sarkában lévő „+” jelet és nyomjon rá.

Első üzembehelyezés és párosítás

Várja meg, míg az applikáció felderíti a porszívót és a közeli eszközökben mutatja, majd koppintson az ikonjára. 

Ha 2 perc elteltével sem látja az eszközét, úgy az alsó felsorolásból keresse meg a Robot Vacuum részben típus szerint és koppintson a termék ikonjára:

Erősítse meg, hogy a porszívó Wifi kapcsolata alaphelyzetben van, koppintson a Device reset gombra. A használni kívánt WiFi hálózat nevét és jelszavát szükség esetén töltse ki, majd nyomjon a Next gombra. Az applikáció a hálózatunk adatait először továbbítja, így a telefonunk a porszívó hálózatára kell, hogy átugorjon. Néhány telefontípus jelzi, hogy ez a kapcsolat nem biztonságos (mert nincs jelszóval védve) vagy nem biztosít internet elérést (mert éppen mi akarjuk most rákötni a hálózatunkra), ebben az esetben erősítse meg a telefonnak, hogy valóban csatlakozni kíván!

Ha minden rendben zajlott, a porszívó párosítva lett a Xiaomi Home applikációval és használatra kész.

Hasznos tippek és tudnivalók

A dokkolót egy jól látható, könnyen megközelíthető helyre tegye, lehetőleg fal mellé és ne legyen takarásban vagy bútor alatt. Takarítás közben ne változtassa a dokkoló pozícióját, telepítéskor keressen neki egy fix helyet a lakásban. A porszívó tájékozódási rendszere optikai elven működik, indítás után algoritmusa a számára legoptimálisabb módon kezeli az útvonalat.

Az útjában lévő kisebb tárgyakat nem azonosítja, így megpróbál áthajtani rajtuk, javasolt minden útját akadályozó tárgyat elpakolni használat előtt! Gondot okozhatnak főként vezetékek és egyéb zsinórok és rojtok, mert ezeket a forgóalkatrészek felcsavarhajták és a porszívó elakadhat. Ügyeljen a tisztítandó terület akadálymentességére, minél könnyebb bejárni a takarítandó területet, annál gyorsabban és hatékonyabban dolgozik a porszívó, nem utolsó sorban pontosabb térkép készül!

A készített térkép felületes, a lézeres navigációval rendelkező modellekével nem összehasonlítható! A térképet így nem a lakás falairól, hanem a bejárt terület alapján készíti, ezáltal a terület változásait alkalmanként nehezebben ismeri fel (pl. áthelyezett bútorok). A készült térképet csak kis mértékben használja a saját navigációjához, legfőképpen a felhasználó tájékoztatására szolgál, infravörös sugarakkal méri pozícióját és a tetején lévő kamerával navigál.

A pontosabb navigálás érdekében javasolt nappali fényviszonyok mellett használni, sötétebb helyeken pontatlanabban dolgoznak a szenzorok. Nagyobb távolságokból nem minden esetben képes a dokkolóra azonnal visszatalálni a program befejezése után, normális jelenség, ha szobáról szobára haladva keresi azt. Bizonyos idő után ha még mindig nem észleli a dokkot, előfordulhat, hogy segítséget kér a felhasználótól. Ilyenkor vigye közelebb a dokkolóhoz és nyomja meg a home gombot. A navigációja és a kis kapacitású akkumulátora miatt leginkább egy szintes, kisebb családi házakhoz vagy lakásokhoz (kb. 50m2-ig) javasoljuk.

Teljesen feltöltött akkumulátorral érdemes elkezdni a takarítást és hagyni, hogy minden helységbe bejusson majd a porszívó. Javasolt felmosás nélkül kezdeni, mert később a meglévő térképen tudjuk majd bejelölni a feltörlésből kizárt területeket vagy virtuális falakat. Amíg nincs kijelölve No-Mop zóna, addig mindenhol fel fog törölni a porszívó! Térképet az adott lakás többszöri kitakarítása után készít csak!

Fejlett térképkezelés

A víztartályba vegyszermentes ioncserélt- vagy desztillált víz töltését javasoljuk! Bár a gyártó csapvizet említ a használathoz, a hazai csapvíz keménysége miatt sajnos vízkő zárhatja el a kifolyószelepeket és károsíthatja a vízpumpát. Ennek vízkőtelenítése vagy komolyabb meghibásodás esetén a javítása garanciában nem minden esetben végezhető el! Semmiképpen ne használjon illatosított padlóápolót vagy más maró hatású tisztítószert, bármilyen adalékot, illetve forró vizet, mert roncsolják a tartályt és a vízcsöveket, továbbá minden esetben teljes garanciavesztéssel jár!

A feltörlés funkció használata után ne hagyja a vizes kendőt a porszívó alján! A belőle szivárgó víz rövidre zárhatja a töltőt és korrodálhatja a porszívó alján lévő fémalkatrészeket, ezen meghibásodásokra a garancia nem érvényesíthető! Feltörlés végén a porszívó aljáról a víztartállyal együtt távolítsa el a kendőt. A kendő mosógépben max. 40°C-on mosható hagyományos textilként, hatékonyságának csökkenése esetén cserélje le, javasolt 3-6 havonta! 

A kefék, filter rendszeres tisztítása és cseréje javasolt a legjobb tisztítás érdekében. A keféket használattól függően 3-8 havonta érdemes cserélni, a főkefe rendszeres tisztítást igényel: a felcsavart szennyeződések miatt megszorulhat és így nem képes a takarításra. A HEPA filter mosható, tisztítása után ügyeljen a kiszárítására, de ezt is érdemes kb. 6 havonta cserélni. Az elhasználódott HEPA filter nem szűri ki a motorba szívott levegőt, ezáltal szennyeződik a motor és hamarabb tönkre megy, továbbá a porszívó hátoldalán a por visszajut a takarított területre.

Több szintes vagy lépcsővel rendelkező lakásokban első használatkor tesztelje, hogy az eszköz megfelelően érzékeli-e a lépcsőt. A termék alján lévő szenzorok csak bizonyos távolságból képesek érzékelni a mélységet, optimális esetben a lépcső előtt automatikusan megáll és elfordul, de előfordulhat, hogy megkísérelne lemenni. Utóbbi esetben zárja el akadállyal ezt a zónát vagy virtuális fallal zárja le a térképen. A porszívó a fekete padlón vagy szőnyegen hibásan működhet, mert a sötét tónusok megzavarják az alsó érzékelőit, ezeket a padlón mélységnek érzékelheti és kikerüli vagy megáll előtte!

Nedves feltörlésre is alkalmas

A porszívó nem képes azonosítani a szőnyeget, így bekapcsolt felmosás funkció mellett az előzőekben leírtak szerint végigmegy a lakáson. Ha feltörlésből kizárt területre (No-Mop zóna) küldjük takarítani, akkor felcsatlakoztatott víztartállyal porszívózni sem fog! Hiszen az előzőleg nedvesített kendőt az eszköz nem akarja áthúzni például a szőnyegen. A 1,5 cm-nél magasabb, sűrű szövésű vagy rojtos szőnyegekkel nem boldogul, hatékonysága ezeken a területeken csökkenni fog, az ilyen részek tisztítása a terméknek gondot okozhatnak!

Kosaram