Barion Pixel

Milyen robotporszívót válasszunk többszintes házba?

Komoly fejtörést okoz a többszintes házban élőknek, hogy milyen robotporszívót vásároljanak maguknak. Nyilvánvalóan irreális elvárásokat nem lehet támasztani egy ilyen eszközzel szemben, hiszen bár rengeteget fejlődtek az elmúlt években, azonban a többszintes ingatlanok még sok modellnek fejtörést okozhatnak.
Megosztás
Megosztás
Milyen robotporszívót válasszunk többszintes házba?

A lépcsőn ugyanis még nem tudnak közlekedni, a liftet sem képesek használni, tehát pontosan erre értettük a fentiekben, hogy ne támasszunk feléjük irreális elvárásokat, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy egy többszintes épület esetén csak rosszul dönthetünk.

Éppen ellenkezőleg, ma már több olyan robotporszívó közül is válogathatunk, amelyeket felkészítettek erre, aktuális cikkünkben pedig összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyekre oda kell figyelnünk a vásárláskor.

A legfontosabb a szoftveres felkészültség

Sokan talán nem is gondolták volna, de amennyiben egy emeletes házba vásárolunk robotporszívót, akkor az első és legfontosabb, amit ellenőrzünk, az nem más, mint a szoftveres oldal, hiszen az eszköznek tudnia kell kezelni több szintet is.

Ez azért fontos, mert egy valamire való robotporszívó nem intuíció alapján takarít, hanem pontos tervet, konkrét térképet készít, és azt követi, hiszen a tapasztalatok szerint ezzel lényegesen jobb teljesítményt tud elérni, mintha csak véletlenszerűen körözne a lakásban.

A legfontosabb a szoftveres felkészültség

Ennek tudatában rögtön adja magát, hogy amennyiben kettő-, három- vagy több szint található a házban, akkor a robotporszívónak tudnia kell kezelnie őket. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak a térképek megrajzolása lesz fontos feladat ilyenkor, hanem az is, hogy azokat egymás után értelmezni, kezelni és használni tudja. 

Erre ma már egyre több robotporszívó képes – például a Xiaomi robotporszívói évek óta tudják –, azonban még mindig akadnak olyan modellek, amelyek csak egyetlen szint, ezáltal egyetlen térkép kezelésére alkalmasak.

A leesés elleni védelem is lényeges

A több térkép kezelése bár fontos tulajdonság, önmagában azonban nem mindig elegendő. Különösen emeletes ház esetén, ahol bizonyára találhatók lépcsők vagy olyan belső balkonok és kiszögellések, ahonnan a robotporszívó a mélybe zuhanhat.

Leesés elleni védelem

Ma már egyre több modell rendelkezik leesés elleni védelemmel, de egy többszintes ingatlan esetében elhanyagolhatatlan ez a funkció, így a választáskor mindig figyeljünk oda a meglétére, ellenkező esetben komoly problémánk lehet majd belőle.

Nagy portartály, nagy teljesítmény

Ha emeletes házról beszélünk, akkor ott bizonyára a takarítási felület sokkal nagyobb, mint egy normál épületnél, vagyis elengedhetetlen odafigyelni arra, hogy az eszköz minden tekintetben nagy teljesítményt nyújtson és kellően tágas portartállyal rendelkezzen.

Utóbbi kapcsán a 4-500 ml általában már elegendő lehet, hiszen ilyen háttér már képes akár egy 100-120 négyzetméteres alapterület kosz- és portartalmának befogadására is, de ha ez mégsem lenne elég – hiszen ennél nagyobbal nem igazán találkozunk a piacon –, érdemes megfontolni az önürítő rendszer beszerzését.

Egyre több robotporszívóhoz elérhető ugyanis ilyen speciális dokkoló, ami gyakorlatilag azt a célt szolgálja, hogy kiszívja a portartályba összegyűlt koszt az eszközből, így ne kelljen azt manuálisan üríteni minden egyes alkalommal.

Nagy portartály, nagy teljesítmény

A portartály mérete mellett a teljesítményre sem árt odafigyelni, hiszen a nagyobb alapterületen szükség lesz rá. Ezen a téren a szívóerő lehet mérvadó, így a 2000-2500 Pa érték alatti robotporszívók emeletes házakba már nem ajánlottak.

Érdemes inkább nagyobb szívóerővel ellátott modellt választani, hogy kisebb teljesítményen dolgozzon, de ezzel hosszabb ideig bírja a munkát túlmelegedés és egyéb problémák nélkül.

Legyenek hozzá tartozékok és szervizháttér

Ha többszintes házban lakunk, az azt jelenti, hogy a választott robotporszívónak többet kell dolgoznia, mint egy hagyományos otthonban, tehát gyorsabban meghibásodhat, alkatrészei és tartozékai pedig előbb elkophatnak.

Emiatt elhanyagolhatatlan a választáskor, hogy olyan modellt vásároljunk, ami nemcsak megfelel a fenti kritériumoknak, hanem könnyedén beszerezhető hozzá minden tartozék – például fő- és oldalkefe, HEPA szűrő, mop és így tovább –, ezen felül pedig akkor se ütközzünk falakba, ha elromlott.

A Robotporszívó Szerviz jóvoltából ma már valamennyi modell esetében biztosított például a teljes körű javítás – gyors határidőkkel, elérhető árakkal, igény szerint szervizfutárral –, de amennyiben robotporszívó tartozékokra van szükségünk, a bolt kínálatából rengeteg típushoz válogathatunk raktárkészletről.

Kosaram