Barion Pixel

A leggyakoribb tévhitek, melyek egy robotporszívó vásárlása előtt felmerülhetnek

A robotporszívó az utóbbi évek egyik, ha nem a legnagyobb vívmánya a háztartási gépek világában. Egyetlen olyan szegmensnek sem sikerült ugyanis akkorát fejlődnie, mint a porszívózásnak és a felmosásnak, hiszen a robotporszívók túlzás nélkül forradalmasították ezeket a területeket.
Megosztás
Megosztás
A leggyakoribb tévhitek, melyek egy robotporszívó vásárlása előtt felmerülhetnek

Miközben évek óta elképesztő népszerűségnek örvendenek, és a karácsonyi szezonban is egyre gyakrabban bukkannak fel a fa alatt, sajnos még mindig rengetegen a tévhitekre, a negatív véleményekre hallgatnak a vásárláskor, és ezért hajlamosak megfosztani magukat attól az élménytől és segítségtől, amit egy ilyen kiegészítő adhat.

Merthogy egy robotporszívó túlzás nélkül képes megmutatni, hogy miként zajlik majd a takarítás a távoli jövőben, hogy milyen érzés, amikor az ember egy automatizált, programozható robotot beenged a lakásba és az parancsszóra végrehajtja a feladatát.

Lássuk, hogy melyek azok a tévhitek, melyek sokakat még mindig elriasztanak attól, hogy robotporszívót vásároljanak maguknak.

A robotporszívó felesleges

Az egyik leggyakoribb tévhit a robotporszívó kapcsán, hogy nem hasznos, mi több felesleges kiegészítő, ami pár hét után haszontalanná válik és néhány hónap múlva a kukában végzi majd, hiszen semmi hasznát sem vesszük a gyakorlatban. Ez az a pont, ami általában nagyon kellemes csalódás szokott lenni az emberek számára.

A robotporszívók ugyanis mindennek nevezhetők, csak éppenséggel feleslegesnek nem. Sokan el sem tudják képzelni, hogy milyen hasznos társak, hogy helyettünk felporszívóznak és felmosnak, amivel naponta akár 50-60 perc szabadidőt is nyerhetünk, mely éppen elég lehet arra, hogy stresszmentesebben éljünk vagy több időt töltsünk a családunkkal.

A robotporszívó nem is takarít jól

Ez néhány évvel ezelőtt, az első robotporszívók megjelenésekor talán még problémát jelentett, azonban manapság már a legnagyobb tévhitek közé sorolandó. Már a belépő szintű robotporszívókról is elmondható, hogy legalább a száraz takarítás tekintetében ugyanazt a szintet képesek produkálni, mint a hagyományos porszívók.

Sőt, bizonyos tekintetben még jobbat is, hiszen akár minden nap képesek takarítani, miközben garantáltan nem hagynak ki egy talpalatnyi helyet sem a kijelölt régióban, sőt olyan pontokon is tudnak takarítani, ahová a normál porszívók soha nem érhetnek el.

A robotporszívó nem is takarít jól

Nyilvánvalóan a robotporszívó karbantartása és megfelelő beállítása elengedhetetlen ahhoz, hogy mindig optimális teljesítmény mellett működhessen, ez azonban már a tulajdonos felelőssége, és nem hárítható át az eszközre, nem minősíthető miatta annak tulajdonsága.

Itt kell megemlíteni, hogy míg a hagyományos porszívózásban kiválóak, addig a nedves feltörlésben, a felmosás funkció kapcsán akadnak hiányosságok a belépő szintű eszközöknél, de néhány év múlva már biztosan ebben a tekintetben sem lesz probléma a készülékekkel.

A robotporszívó csak a lakás bizonyos pontjain tud takarítani

Minek vegyek robotporszívót, ha csak a hálószobát vagy csak a konyhát tudja majd kitakarítani? Gyakori tévhit, ami rengeteg embert megakadályoz a vásárlásban, holott tudni kell, hogy ezek az automatizált robotok ma már az egész házban bevethetők.

A modern építésű, azonos aljzatszinttel és alacsony küszöbbel rendelkező ingatlanok esetében pedig garantáltan nem jelent majd problémát az, hogy a robotporszívó magától bejárja az összes helyiséget, és mindenhol a beállításainknak megfelelően takarítson.

A jobb daraboknak nem okoz gondot a 2 centiméteres küszöb vagy más egyéb akadály megmászása, miközben kialakításuknak köszönhetően könnyedén beférnek bizonyos bútorok, ágyak, komódok és szekrénysorok alá, sőt az oldalkefés kialakításuknak köszönhetően a falak mentén is képesek portalanítani.

A robotporszívó nagyon drága

Ma már az sem igaz a robotporszívókra, hogy megfizethetetlenek lennének. Nyilván itt is megfigyelhető az úgynevezett prémium kategória, azaz találkozhatunk több százezer forintos készülékekkel, ha viszont megelégednénk egy belépő kategóriás modellel, ami szintén jól takarít, akkor egyáltalán nem kell 100 ezer forintnál többet költenünk rá.

Nyilván a jelentős árkülönbségeknek megvan a maga oka, így az erősebb szívóerő, a nagyobb akkumulátor-kapacitás vagy éppen a fejlettebb felmosás funkció, azonban ezek ismeretében mindig az igényeinkhez és a pénztárcánkhoz igazítva tudjuk kiválasztani a nekünk leginkább megfelelőt.

A robotporszívók nem javíthatók

Szintén általános tévhit, hogy a robotporszívókról azt hiszik az emberek: nem lehet megjavítani őket egy esetleges meghibásodás esetén. Elég csak szétnézni a Robotporszívó Szerviznél ahhoz, hogy láthassuk, a legtöbb robotporszívónál ma már megannyi meghibásodás könnyen és gyorsan orvosolható.

A robotporszívók nem javíthatók

Sőt mi több, az olyan kopóalkatrészek beszerzése sem jelent már problémát, mint amilyen a HEPA filter, a fő- és oldalkefe vagy a felmosáshoz használt mop. A robotporszívók mögé tehát komplett szervizháttér épült ki, így azért semmiképpen se mondjunk le egy ilyen eszközről, mert attól félünk, hogy a garanciaidőn túl nem tudjuk majd javíttatni.

Kosaram