Barion Pixel

Ezek a leggyakoribb Xiaomi robotporszívó hibák

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Ezek a leggyakoribb Xiaomi robotporszívó hibák

Ez alapvetően három dolog miatt nagyon lényeges:

  1. Az első és legfontosabb, hogy rögtön kideríthessük: van-e olyan hiba, ami nem javítható vagy orvosolható, tehát az eszköz rendelkezik-e itthon szervizháttérrel.
  2. A második, hogy azonnal meg tudjuk ítélni: a kiválasztott termék mennyire megbízható a piacon elérhető többi társához mérten.
  3. Végül pedig a harmadik, hogy a hibajelenségek ismeretében megfelelően felkészülhessünk, illetve megelőzhessük a kapcsolódó problémákat.

Az elhangzottak tökéletesen igazak a robotporszívós szegmensre, ezért úgy döntöttünk, hogy aktuális cikkünkben összegyűjtjük a leggyakoribb Xiaomi robotporszívó hibákat. 

Ennek köszönhetően mindenki alaposan felkészülhet abban az esetben, ha egy ilyen típusú háztartási robot vásárlása előtt áll!

A Xiaomi robotporszívók ritkán hibásodnak meg

Mielőtt azonban alaposabban is belemerülünk a leggyakoribb hibajelenségek ismertetésébe, már itt az elején fontos leszögeznünk egy fontos dolgot: a teljes piacot tekintve a Xiaomi robotporszívói egyáltalán nem tekinthetők problémás konstrukcióknak.

Éppen ellenkezőleg, ezek az eszközök kifejezetten ritkán hibásodnak meg, és a gyártó gondosan ügyel a minőségellenőrzésre, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy eddig még nem került a boltok polcaira olyan termék, amit valami miatt vissza kellett volna hívni, vagy gyakrabban javítani, mint a többséget.

Valamennyi Xiaomi robotporszívóról kijelenthetjük, hogy jól átgondolt konstrukciók, a hardverek és a szoftverek tökéletesen összedolgoznak, kiegészítik egymást, ennek megfelelően nincsenek olyan negatív tulajdonságaik, amelyek esetleg problémát tudnának okozni hosszabb távon.

A ritkább meghibásodás oka még a magabiztos technológiai háttér mellett az, hogy a Xiaomi robotporszívóit minőségi alkatrészekből állítják össze, miközben ez mégsem befolyásolja a vételárat, így ár-érték arányban többségük verhetetlennek tekinthető.

Minden Xiaomi robotporszívó jól javítható

Amire még itt az elején ki kell térnünk a Xiaomi robotporszívók kapcsán, hogy a hozzájuk köthető legtöbb hiba nagyon jól javítható, és Magyarországon sem okoz gondot olyan megbízható szervizt találni, ahol biztosítják a problémák megfelelő orvoslását.

Valamennyi meghibásodásra alkalmas elemük cserélhető vagy pótolható, a gyári minőségű utángyártott alkatrészeknek köszönhetően pedig nemcsak gyorsan, hanem tartósan javíthatók hiányosságaik – akár még olyan problémák is, amelyek első blikkre jelentősnek tűnnek.

Egy akkumulátor cseréje például egy tapasztalt szerviznél már rutinműveletnek tekinthető, de akár a takarításhoz kapcsolódó motorok hibája vagy éppen a tájékozódáshoz kapcsolódó lézerek meghibásodása is nagyon könnyedén elhárítható minden különösebb gond nélkül.

Könnyed javíthatóságukat növeli még, hogy a Xiaomi eleve úgy állította össze robotporszívóit, hogy azok könnyedén szétszerelhetők legyenek, ez azonban még nem jelenti azt, hogy otthoni közegben szereljük vagy javítsuk őket, hiszen annak gyakran lehetnek

A legtöbb hiba karbantartásjellegű

Nagyon általános a Xiaomi robotporszívók kapcsán, hogy a hozzájuk kapcsolódó legtöbb hibajelenség karbantartásjellegű, ami esetünkben azt jelenti, hogy nem is igazán tekinthető hibának.

Az autón sem nevezzük így például a kötelező szervizt, az olajcserét vagy a gumicserét, hiszen ezek olyan kopóelemek, amelyek rendszeres időközönként elhasználódnak, és a megfelelő működés érdekében cserélni kell őket.

Hogy milyen karbantartásra van szüksége egy Xiaomi robotporszívónak a rendszeres takarítás mellett? Lássuk!

Keferendszer

Az egyik legkényesebb pont minden robotporszívó esetén a keferendszer. Ez nem véletlen, hiszen a kefék azok, amelyek közvetlenül érintkeznek a padló felületével, ezáltal rengeteg súrlódási energia éri őket, vagyis könnyedén deformálódnak, illetve kopnak.

Erre nagy gondot kell fordítani, mert a kopott kefék miatt a robotporszívóknak sokkal több munkát kell végezniük, sokkal nagyobb energiát kell belefektetniük ugyanabba a feladatba, ami motorjuk felesleges túlterhelését idézi elő.

Keferendszer

Minden Xiaomi robotporszívón legalább egy alsó-, és legalább egy oldalkefe található, de ez a szám típusonként eltérhet, így léteznek dupla kefével ellátott modellek is. Mennyiségtől függetlenül nagy figyelmet kell azonban fordítanunk mindegyikre.

Amennyiben ugyanis azt látjuk a keféken, hogy sörtéik vagy lamelláik hiányosak, látványosan deformálódtak, akkor a robotporszívó már nem tudja ugyanolyan hatékonyan ellátni a feladatát, és ezzel nemcsak a takarítás minősége csökken, hanem az eszköz túlterhelődése is növekszik.

HEPA filter

Szintén komoly odafigyelést igényel a HEPA filter minden Xiaomi robotporszívónál. Ez a portartály körül elhelyezkedő szűrő több szempontból is nagyon lényeges, de leginkább azért van szükség rá, hogy az eszköz munkavégzése kielégítő legyen.

A filter ugyanis azon túl, hogy tisztítja a levegőt a lakásban, mindemellett a robotporszívó működését is befolyásolja. Ha eldugult, használatos, akkor a robot kisebb hatékonysággal tudja ellátni a feladatát, de még inkább feleslegesen túlterheli a motort, ami szintén idő előtti meghibásodást idézhet elő.

HEPA filter

A HEPA filter kapcsán fontos tudni, hogy elhasználódása vagy elkoszolódása a legtöbbször nem is látható – legfeljebb mikroszkóppal –, így a legjobb, amit tehetünk, ha betartjuk a gyártó által előírt 6-9 hónapos csereintervallumot a biztonság kedvéért.

Mop

Végül, de nem utolsó sorban a karbantartáshoz kapcsolódóan mindenképpen meg kell említeni a mopot is. A felmosórongy ugyanis szintén egy kopóalkatrész a Xiaomi robotporszívóin, és a használat gyakoriságának függvényében előfordulhat, hogy havonta cserélni kell.

Mop

A rongy kopása miatt ugyanis a robotporszívó nem tudja hatékonyan felmosni a padlót, hajlamos eláztatni azt vagy foltokat hagyni maga után, és bár közvetlenül a gépre nincs negatív hatással, a karbantartás miatt nem lehet kihagyni a sorból.

A leggyakoribb Xiaomi robotporszívó hibák

A karbantartás-jellegű problémák után lássuk azonban konkrétan, hogy melyek azok a Xiaomi robotporszívó hibák, amelyek előfordulhatnak egy ilyen eszköznél. Fontos, hogy mindegyik könnyedén, gyorsan és minimális befektetéssel orvosolható, így bármelyikkel is találkozunk, egy megfelelő szervizben megoldást találnak rá.

Akkumulátor hiba

Különösen a hosszabb ideje használt Xiaomi robotporszívók esetében fordulhat elő, hogy az akkumulátor teljesítménye romlásnak indul, vagyis a készülék nem képes olyan sokat takarítani, mint újkorában, gyakrabban van szüksége töltésre, ami az automatizált folyamat révén kezdetben még nem is lesz nagy probléma, később azonban már igen.

A súlyos akkumulátor hibák miatt ugyanis előfordulhat, hogy a robotporszívó be sem kapcsol, vagy ha feltölt, valójában akkor sem képes néhány percnél tovább takarítani. Röviden az eszköz használhatatlan lesz, amit nem is lehet különösebben megelőzni, hiszen minden akkumulátornak van egy bizonyos élettartama – átlagosan 2-3 év –, ami után cserére van szükség.

Lézer hiba

A robotporszívók működésének alapját a navigációs rendszer adja. A Xiaomi termékeinek többségénél valamilyen lézeres szisztéma áll a háttérben, többségüknél a ma már ipari sztenderdnek tekinthető és rendkívül magas pontosságot kínáló LiDAR technológia. Meghibásodása esetén nagyon határozott és egyértelmű jeleket tapasztalunk.

Ilyen például, hogy a robotporszívó útvonalkereső funkciója kiszámíthatatlanná, pontatlanná válik, így hiába a korábbi feltérképezés, az eszköz nem a megszokott útvonalon halad, mintha nem tudná, hogy mit csinál pontosan, nagyobb területeket hagy ki a munkából, illetve gyakrabban nekimegy a berendezési tárgyaknak. 

A lézer szenzor cseréjével a robotporszívó újra visszanyeri korábbi teljesítményét, ehhez azonban a javítást követően ismét fel kell térképeznie a lakást.

Motor hiba

Valamennyi robotporszívó működését egy nagyon erőteljes szívómotor biztosítja. A Xiaomi termékeinél is változó, hogy hány Pascal teljesítményre képesek, viszont meghibásodásuk alapjaiban lehetetleníti el a kérdéses gépek működését. Az ilyenkor felbukkanó hibajelenségek nagyon jól behatárolhatók.

Minden esetben motor hibára utal, ha a robotporszívó szívóteljesítménye jelentős mértékben lecsökken, amihez gyakran megnövekedett hang társul, illetve a takarítás minőségének drasztikus csökkenése, így a szőnyegen láthatóan koszt hagy maga után a robot, illetve portartálya sem telik meg annyira, mint amennyire szokott.

Főkefe motor hiba

A Xiaomi robotporszívók főkeféjét egy külön motor hajtja. Akár sörtés, akár szilikon lamellás kialakítással rendelkezik, a kefe forgó mozgása alapvetően megtámogatja, hogy az eszköz megfelelő tisztaságot tudjon elérni a padlón, hiszen ezzel tereli a szőnyeg mélyéről vagy a padló felületéről a szívónyílás felé a koszt és a port.

Amennyiben a főkefe motorja meghibásodik, az nem jár hanghatásokkal vagy egyebekkel, ha nem figyelünk oda a takarítás minőségére, sok esetben észre sem vesszük egy ideig. Amennyiben azonban a teljesítmény gyengébb, kevesebb kosz gyűlik össze a portartályban, akkor ott ez a hibalehetőség állhat fenn.

Oldalkefe motor hiba

A főkeféhez hasonlóan az oldalkefe is nagyon fontos a robotporszívó kiegyensúlyozott működéséhez. Feladata, hogy az eszköz oldalán elhelyezett forgó kefe a bútorok és a falak mellől is a szívónyílás felé terelje a koszt és a port, azaz a lakás minden pontján tisztaságot teremtsen.

Ha az oldalkefe működésével problémát tapasztalunk, akkor jellemzően ezeken a pontokon találkozhatunk csökkenő tisztítási teljesítménnyel. Gyakran láthatóan lassabban-, vagy egyáltalán nem forog ez a kefe, aminek a hátterében a motor meghibásodása állhat.

Kerék hiba

A Xiaomi robotporszívók hajtásáról összetett kerékrendszer gondoskodik. A legtöbb modellen két hajtó-, valamint egy bolygókerék található. Segítségükkel biztosítja az eszköz, hogy a navigációhoz megfelelő mozgékonyság társuljon, de a kerekek az akadályokon való átgázoláshoz is elengedhetetlenek.

Amennyiben kerék hibát feltételezünk, akkor előfordulhat, hogy a robotporszívó csak körbe-körbe forog, mozgása bizonytalanná válik, nem tud átmenni a kisebb akadályokon sem, holott korábban nem volt vele ilyen probléma. Ennek a hátterében jellemzően a kerék meghibásodása áll.

Kosaram