Barion Pixel

Robotporszívó shaggy szőnyegre

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Robotporszívó shaggy szőnyegre

A robotporszívók térnyerésével egyre több kérdés merül fel a leendő és a meglévő vásárlók között. Ezek a kérdések gyakran egyedi esetnek vagy jelentéktelennek tűnhetnek, de valójában nagyon fontosak ahhoz, hogy megfelelő modellt válasszunk magunknak.

Ezen felül nemcsak a megfelelő választásban van szerepük, hanem abban is, hogy a kiszemelt robotporszívó képes-e ellátni egyáltalán azt a feladatot, amiért megvásárolnánk magunknak.

Különösen gyakori kérdéskör, hogy az adott felületeket miként tudják megtisztítani ezek a robotok? Valakinek a parkettával, másnak bizonyos szőnyegekkel vannak aggodalmai, emiatt pedig egyre többen kíváncsiak például arra, hogy a manapság különösen népszerű shaggy szőnyegekkel mennyire boldogulnak el a robotporszívók?

Ebben a cikkben ezt a témakört jártuk körbe minden aspektusból, így bármi kérdésünk lenne a robotporszívók és a shaggy szőnyegek kapcsolatáról, itt és most garantáltan választ kaphatunk rá.

 

Mi az a shaggy szőnyeg?

Amit már itt az elején fontos tisztába tenni, az nem más, mint a shaggy szőnyeg jelentése, hiszen sokan használják ezt a kifejezést olyan melegburkolatokra – például bizonyos rongyszőnyegekre –, amelyek egyáltalán nem sorolhatók ebbe a kategóriába.

A shaggy kifejezésnek nincs pontos megfelelője a magyar nyelvben, így a bolyhos, gubancos, gyapjas és pihés fordítás egyaránt megfelelő szinonima lehet az ilyen típusú termékekre. Ebből is látszik, hogy alapvetően nagyon puhák és különlegesek, de ez önmagában még könnyedén félrevezető lehet.

Shaggy szőnyegnek ugyanis azokat a típusokat nevezzük, amelyek jellemzően hosszabb szálakkal rendelkeznek. Ezek a szálak többnyire kellemesen puhák, vastagok, és bolyhos, gubancos hatást keltenek, kellemes érzetet nyújtanak a lábunknak, nem mellesleg pedig jól is néznek ki, ezért annyira népszerűek a modern otthonokban.

Mi az a shaggy szőnyeg?

Röviden minden hosszabb szálú szőnyeget a shaggy kategóriába sorolunk, de ennél van konkrétabb definíció is, ami meghatározza a termék határait. Alapvető elvárás például ezeknél a szőnyegeknél, hogy szálhosszúságuk legalább 3 centiméter legyen, de léteznek ennél jóval hosszabb megoldások is.

Ezen felül a hosszúság mellett a shaggy szőnyegek poliészter szálakból készülnek, noha nyilvánvalóan ezt ma már szabadosabban kezelik a gyártók, illetve mondhatni kevésbé határolják be magukat ennyire. Méretüket tekintve viszont még változatosabb a kép, vannak kisebb darabok, de akár egész helyiségeket beborító megoldások is.

Hogy rögtön átkössük a témát a robotporszívókhoz, a shaggy szőnyegek kapcsán a hosszú szálak idézhetnek elő problémákat, hiszen működési elvükből kifolyólag nem úgy tervezték őket, hogy az ilyen típusú megoldásokkal is elboldoguljanak, lévén a legtöbb háztartásban nem ez a jellemző. Ahhoz azonban, hogy ezt átláthassuk, fontos megismerni a robotporszívók működési elvét!

 

Hogyan tisztítja a szőnyeget a robotporszívó?

A robotporszívók működési elve alapvetően rendkívül egyszerű. Az alapkoncepció már hosszú évek óta teljesen változatlan, a gyártók gyakorlatilag csak finomítják a lehetőségeket, forradalmi újdonság azonban nem történt, és várhatóan nem is fog, hiszen ami működik, azt felesleges újragondolni.

Ezeknél a robotoknál a száraz takarítás elsődleges állomása a keferendszer. A legtöbb típus kétféle kefével rendelkezik, így vannak az oldalkefék, amelyek a sarkokból, a bútorok és falak mellől tudják kisepregetni a koszt és a port, hogy azt a szívónyílás felé terelgessék.

A rendszer másik eleme a főkefe. A legtöbb típus egy, néhány modell kettőt tartalmaz. Rendszerint hengeres kialakítással rendelkeznek, és míg korábban jellemzően sörtefelülettel rendelkeztek, addig a mai modellek már inkább szilikon lamellákra épülnek, vagy a sörték és a lamellák ötvözetére.

Hogyan tisztítja a szőnyeget a robotporszívó?

A főkefe a robotporszívó működése során forgómozgást végez azzal a célzattal, hogy a keménypadlóról könnyebben felszedje a koszt és a port, a szőnyeg esetén pedig a szálak megmozgatásával tudjon minél több szennyeződést a szívónyílás felé mozgatni.

Ezt követően a szívónyíláson keresztül a kosz gyakorlatilag a robotporszívó portartályába kerül, ahonnan már csak ki kell üríteni a kukába. Ennyire egyszerű az egész. Hogy hol itt a probléma a shaggy szőnyegek kapcsán?

Leginkább ott, hogy ezeknek a szőnyegeknek a szálai annyira hosszúak, hogy akadályozhatják a főkefék mozgását, megszorulhatnak köztük, megakaszthatják a működésüket, ami nemcsak a tisztítás hatékonyságát kérdőjelezi meg, hanem a robotporszívó működését egyaránt megakaszthatja.

 

Ki tudja tisztítani a shaggy szőnyeget a robotporszívó?

Erre a kérdésre nagyon nehéz konkrét választ adni. Alapvetően erről a témakörről a gyártói ajánlások többsége nem beszél, de egyre több modellnél emelik ki a készítők, hogy a hosszú szálú szőnyegeken nem ajánlott a használata, így a shaggy szőnyeg is pontosan ide sorolható.

Amennyiben azonban alaposabban is elmerülünk a témában, akkor hamar rá kell jönnünk, hogy nem lehet egy egyszerű „nemmel” elintézni a kérdést, hiszen helyzete válogatja, hogy mi történhet egy robotporszívó és egy shaggy szőnyeg találkozásakor.

A rövidebb szőrű shaggy szőnyegekkel ugyanis bizonyos modellek megbirkóznak. Néha talán elakadnak rajtuk, pár alkalommal meg is zavarodhatnak, de például a dupla szilikon főkefével rendelkező robotporszívóknál egészen jó eredmények születtek a teszteken, így az ilyen típusokkal érdemes lehet kísérletezni.

Általánosságban azonban nem ez a jellemző tulajdonság, hiszen a hosszú szőnyegszálak többnyire inkább megakasztják a főkeféket, ezáltal pedig akadályozhatják a porszívókat a munkavégzésben, ami okozhat némi kellemetlenséget.

Ezért ebben a témában közhely vagy sem, de valóban a „puding próbája az evés” módszert érdemes alkalmazni, ha shaggy szőnyeg van a lakásban. Ki kell próbálni, hogy olyan robotporszívót választottunk-e, ami ki tudja tisztítani a burkolatot, vagy sem.

Példának okáért az internetes fórumokon több olyan véleményt találhatunk a felhasználók részéről, amelyek arról szólnak, hogy egy Roborock S8-as robotporszívónak már nem okoznak gondot a magas, akár 3 centiméteres szálakkal rendelkező szőnyegek, de az S7-esek is jó eredménnyel szerepeltek.

Sőt mi több, a legtöbbször nem is a főkefe miatt van probléma, hanem azért, mert az oldalkefék elakadnak, és amennyiben nem tudják ellátni funkciójukat, a robotporszívó inkább megállítja a működését.

 

Tönkremehet a robotporszívó vagy a szőnyeg?

Fontos kérdés, hogy tönkremehet-e a robotporszívónk a shaggy szőnyegtől, illetve fordítva, a szőnyeg képes-e kárt tenni a készülékben, ha felengedjük rá? Erre sem lehet egyértelmű választ adni, de amennyiben megfelelő minőségű porszívónk van, akkor nem kell ettől tartanunk.

Ennek az oka abban keresendő, hogy a modern robotporszívók már rengeteg biztonsági funkcióval vannak ellátva, megannyi érzékelő és egyéb gondoskodik arról, hogy a kérdéses eszközök számára ne okozzanak problémát az ilyen esetek.

Amennyiben a robotporszívó tehát azt érzékeli, hogy a shaggy szőnyeg hosszú szálai akadályozzák a munkavégzést, tehát nem képesek működtetni a főkeféket vagy az oldalkefét, akkor az eszköz egyszerűen megáll, befejezi a munkavégzést és rögtön figyelmeztetést küld arról, hogy elakadt.

Nyilvánvalóan ez nem nevezhető klasszikus fennakadásnak – mint amikor például a robotporszívó beszorul a szekrény alá vagy felül a küszöbön –, azonban éppen a károkozás megelőzése érdekében az eszköz ilyenkor inkább leállítja a munkavégzést, hiszen ezzel biztosan meg tudja akadályozni az esetleges sérüléseket.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a porszívó sem magában, sem a szőnyegben nem tud kárt tenni. Ennek az oka, hogy az érzékeny szenzorok mellett a készülék nagyon gyengéden dolgozik, tehát nem olyan erőteljes sem a szívóhatása sem a forgómozgása, hogy a szálakat ki tudná tépni a helyéről.

Amennyiben nagyon hosszú szálú szőnyegekről van szó, előfordulhat, hogy a kefék teljesen felcsavarják azokat. Kárt ilyenkor sem tesz bennük a robotporszívó – legalábbis a jobb modellek biztosan nem –, idő előtt leállítják a működésüket és megvárják az emberi beavatkozást.

 

Mit tehetünk, ha shaggy szőnyeg van a lakásban és robotporszívót vásárolnánk?

Noha nem kizárt, hogy a fentiek alapján sokan inkább úgy gondolják, hogy vagy shaggy szőnyeg vagy robotporszívó, de valójában ezt a szituációt közel sem kell ennyire drámaian kezelni. Éppen ellenkezőleg!

Olyannyira nem, hogy három lehetőségünk is van ilyen esetre, amit hasznos tanácsként meg kell fontolni a vásárlás előtt. Lássuk, hogy melyek ezek!

 

Számoljunk a láthatatlan mágnescsíkokkal

Amennyiben régebbi robotporszívóval rendelkezünk, és mellé szeretnénk shaggy szőnyeget, vagy a belépő kategóriából válogatnánk, akkor jó eredményeket érhetünk el a mágnescsíkok beiktatásával.

A robotporszívók egy jelentős részének ugyanis ezek jelentik a virtuális falakat, vagyis ha azt érzékelik a padlón, hogy mágnescsík van a közelben, akkor egyszerűen megfordulnak, kikerülik és biztosan nem okoznak problémát, ergo a porszívó nem megy rá a szőnyegre, és biztosan nem tud gondot okozni.

A mágnescsík alkalmazása azért előnyös, mert azokkal a robotporszívókkal is működőképes megoldás, amelyek nem rendelkeznek erőteljes szoftveres háttérrel és nem tudják feltérképezni a lakást, hiszen ez már a problémamegoldás egy következő szintje.

Ezen felül a mágnescsíkok mellett szól továbbá az is, hogy könnyedén elrejthetők a shaggy szőnyeg alá, így gyakorlatilag nincs más teendőnk, mint rögzíteni őket a szélekhez, és ezzel gyakorlatilag meg is oldottuk a gondot.

 

Válasszunk erős szoftveres háttérrel rendelkező robotporszívót

A mágnescsíknál sokkal modernebb és egyszerűbb megoldás, ha olyan robotporszívót vásárolunk, ami fel tudja térképezni az egész lakást, arról megfelelő minőségű, méretarányos térképeket is készít, mindemellett pedig ezt erőteljes szoftveres háttér egészíti ki.

Hogy miért olyan fontos ez? Tegyük fel, hogy a nappali közepén található egy shaggy szőnyeg, amelyen a robotporszívó mindig elakad. Ha a szőnyegnek fix helye van, akkor a feltérképezett nappaliban elegendő lesz csak kialakítanunk egy no go zónát ahhoz, hogy a probléma megszűnjön.

Természetesen nem kell teljes egészében elzárni a nappalit a robotporszívó elől, elegendő lesz csak a shaggy szőnyeget körbe jelölnünk, így a nappali többi részén biztosan felporszívóz és/vagy felmos a robot, kizárólag a no go zónaként jelölt területet hagyja ki a munkából.

Ez az opció egyébiránt máskor is hasznos segítség lehet – például kisgyermekes családoknál a játéksarokban vagy valamilyen érzékenyebb padlófelület, esetleg antik szőnyegek esetén –, ezért shaggy szőnyeg nélkül is ajánlott olyan porszívót választani, amelyiknek nem okoz gondot a feltérképezés.

 

Vásároljunk prémium robotporszívót

Végül, de nem utolsó sorban jó megoldás lehet az is, ha nagyobb teljesítményű és fejlettebb technológiai háttérrel rendelkező prémium robotporszívót vásárolunk magunknak. Tapasztalataink szerint, illetve az internetes fórumokon olvasható vélemények alapján ugyanis ezek többsége meglepően jól boldogul a shaggy szőnyegekkel.

Ez természetesen nem jelent garanciát arra, hogy minden esetben fel tudja porszívózni az ilyen típusú burkolatot, ellenben sokkal kisebb eséllyel okoz majd gondot neki ez a szőnyeg, mint egy olcsóbb, fejletlen navigációs rendszerrel és takarítási technológiával rendelkező modellnek.

A prémium kategóriában ugyanis gyakrabban találkozhatunk LiDAR szenzoros megoldásokkal, szilikon lamellás forgókefékkel, dupla főkefés megoldásokkal, erőteljesebb hajtással vagy nagyobb kerekekkel, amelyek a shaggy típusú szőnyegeknél előnyt jelenthetnek.

Arról nem is beszélve, hogy a prémium robotporszívók zöme nagyon fejlett funkciókat kínál mind a feltérképezés, mind a szoftveres beállítások terén, így ha ez a szőnyegtípus gondot okozna neki, néhány egyszerű mozdulattal csak no go zónává változtatjuk, és nem kell aggódnunk miatta többé.

 

Milyen robotporszívót válasszak shaggy szőnyegre?

A fentiek után érdemes elmerülni egy kicsit a robotporszívó-modellek világában is. Hogy melyik típust válasszuk, ha shaggy szőnyeg van a lakásban? Lássunk három jó megoldást:

Xiaomi Roborock Q7 Max+

A Xiaomi Roborock Q7 Max+ több szempontból is jó választás, ha shaggy szőnyeg van a lakásban, de jó ár-érték aránya miatt sem elhanyagolható. Amiért a kérdéses szőnyeg kapcsán ideális lehet, az nem más, mint a padlózathoz illeszkedő szilikon kefe, hiszen ennek köszönhetően sokkal kisebb eséllyel akad el, ha hosszabb szálú burkolattal találkozik.

Ezen felül fejlett LiDAR szenzorok dolgoznak benne, így ha no go zónával vagy egyéb beállítással tartanánk távol a robotporszívót a shaggy szőnyegektől, ez a modell akkor sem okoz csalódást. Természetesen közel sem csak ezért érdemes mellette voksolni!

Xiaomi Roborock Q7 Max+

Előnyös tulajdonságai közé sorolandó még a fejlett mobilalkalmazás, amivel rengeteg beállításra és automatizálásra nyílik lehetőségünk, de a kiváló takarítási tulajdonságok, a felmosás funkció egyaránt ott van a lehetőségek listáján.

Ezen felül a Roborock Q7 Max+ saját önürítő rendszerrel is büszkélkedhet. A speciális dokkolóban egy 3 literes porgyűjtő zsákot találhatunk, ami akár 8 hétig lehetővé teszi a robotporszívó működésének teljes automatizálását.

 

Xiaomi Roborock S7

A Roborock S7-es modellt azért merjük bátran ajánlani a shaggy szőnyegek esetén, mert nagyon sok külföldi fórumon ezt a típust mint egyfajta lehetséges alternatívát ajánlották, azaz nem volt különösebb probléma, ha ezt a robotot ilyen burkolatra engedték.

Ez nyilvánvalóan még nem jelent garanciát arra, hogy a Roborock S7 minden egyes shaggy szőnyegen elboldogul majd, azonban a vásárlói tapasztalatok alapján sokkal jobb esélye lesz rá, mint a többi modellnek. Ha mégsem, a feltérképezés funkciójának hála még így is bármikor no go zónává tehetjük a problémás területet.

Xiaomi Roborock S7 robotporszívó bemutató

Az S7-es modell ugyan nem a Roborock legújabb és legmodernebb konstrukciója, de még így is a legjobb robotporszívók között emlegethető, méghozzá verhetetlen áron, hiszen szilikon lamellás úszófőkefe és erőteljes szívóerő gondoskodik a kiváló száraz takarításról, valamint szónikus felmosás garantálja a nedves feltörlés minőségét is.

Az elhangzottakon felül kiemelendő még a robotporszívó fejlett navigációs rendszere, valamint természetesen a kitűnő társalkalmazása, ami rengeteg beállítási lehetőséget nyújt, sőt okosotthonos rendszerünk részeként is biztosan megállja a helyét.

 

Xiaomi Roborock S8

A Xiaomi Roborock S8 a shaggy szőnyegek kapcsán bizonyított S7-es modell továbbfejlesztett változata, és több szempontból is fontos, hogy felkerült a listára. Egyrészt ennél a modellnél is találhatunk már olyan véleményeket a külföldi fórumokon, miszerint jól elboldogul a hosszú szálas szőnyegeken.

Ezt a gyártó dupla szilikon főkefével támogatta meg, valamint erőteljes szívóerővel, így célzottan felkészítették erre a feladatra, valamint a hosszabb hajszálak kezelhetőségére. Amennyiben mégis probléma lenne, a kiváló navigációs rendszer itt is kitűnő alternatívát nyújthat.

Természetesen a Roborock S8-nál is ki kell emelni a sorból a kimagasló takarítási tulajdonságokat. Nagyon jó alternatíva, ha száraz takarításról van szó, de a vibrációs felmosásnak köszönhetően a nedves feltörlésben is egy egészen új szintet képvisel.

Mindezt a gyártótól megszokott erőteljes szoftveres háttér, rengeteg automatizálási lehetőség, valamint kimagaslóan fejlett technológiák teszik igazán teljessé, sőt még mesterséges intelligencia is dolgozik benne a hatékonyabb akadálykerülés érdekében.

Kosaram