Barion Pixel

A Xiaomi Roborock S8 Pro Ultra robotporszívó karbantartási költségei

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
A Xiaomi Roborock S8 Pro Ultra robotporszívó karbantartási költségei

Egy robotporszívó vásárlása előtt sokaknak eszébe sem jut, hogy a kiszemelt termék pontosan olyan, mint egy autó: miután a birtokunkba került, szüksége lesz a folyamatos karbantartásra, ami természetesen pénzbe kerül.

Rengetegen csak néhány hónappal a vásárlást követően szembesülnek azzal, hogy bár a vételárhoz mérten elhanyagolható költség, de egy évben legalább egyszer – bizonyos alkatrészek kapcsán inkább kétszer – fontos lesz megfinanszírozni robotporszívónk karbantartását.

Szerencsére azért már sokkal jelentősebb ezen a téren a másik oldal, vagyis rengetegen úgy választanak maguknak robotporszívót, hogy szeretnének tisztában lenni az esetleges későbbi kiadásokkal.

A legtöbben a Xiaomi Roborock S8 Pro Ultra karbantartási költségeivel keresnek meg minket a vásárlás előtt, ezért úgy határoztunk, hogy az alábbiakban tapasztalatainkra építve minden fontos részletet megosztunk veletek a témában.

Cikkünkben így megválaszoljuk, hogy

  • miért kell karbantartás egy Roborock S8 Pro Ultrának;
  • milyen alkatrészei cserélhetők;
  • ezek mekkora költségeket emésztenek fel;
  • egyáltalán mit kell tudni erről a robotporszívó típusról?

Minden robotporszívónak kell karbantartás, még a Roborock S8 Pro Ultrának is

A Xiaomi Roborock S8 Pro Ultra egy prémium minőséget képviselő robotporszívó, ami a legfelső ligát képviseli, és bár több olyan rendszere van, ami elvégez részleges karbantartási feladatokat, azonban még ennek a típusnak is szüksége van néha bizonyos alkatrészek cseréjére.

Merthogy minden robotporszívóban találunk olyan elemeket, amelyek kopnak, koszolódnak vagy problémássá válnak a rendszeres használatból kifolyólag, ezáltal bizonyos időközönként szükség van arra, hogy megtisztítsuk őket, máskor pedig teljesen új kiegészítőket vásároljunk hozzájuk.

Miért van szükség a robotporszívó karbantartására?

A leggyakoribb kérdés, amit a leendő tulajdonosok feltesznek egy robotporszívó karbantartása kapcsán, hogy egyáltalán miért van szükség a kérdéses eszköz rendszeres szervizelésére, ellenőrzésére, illetve bizonyos elemek esetében a cserére. Lássuk a két legfontosabb problémakört:

Romlik a takarítás minősége

Az elhanyagolt robotporszívók kapcsán az egyik legnagyobb problémát a takarítás minőségének romlása jelenti. Itt azért nem árt kiemelni, hogy ezt nemcsak bizonyos kopóalkatrészek állapota befolyásolhatja negatívan, hanem a rendszeres takarítás elmaradása is, hiszen a karbantartás egyszerre jelenti az elkopott alkatrészek cseréjét, illetve a még jól működő egységek rendszeres tisztítását is.

Ha a robotporszívó keferendszere kezd el kopni, akkor az jellemzően azonnal észrevehető lesz a padló tisztaságán, hiszen a porszívó ilyenkor elhagy nagyobb koszdarabkákat, hiányosan takarít, illetve láthatóan sokkal kevesebb koszt, port és egyéb szennyeződést gyűjt össze portartályában, mint korábban.

Csökken a robotporszívó várható élettartama

Egy robotporszívóra az emberek többsége olyan beruházásként tekint, ami utána megtérül. A megtérülés azonban jellemzően hónapokig, gyakran évekig tartó folyamat. A Roborock robotporszívók esetében rendszeres karbantartás mellett nem kell aggódnunk azért, hogy hosszú évekig otthonunk hűséges társai legyenek. 

Amennyiben azonban nem figyelünk oda a robotporszívó karbantartására, akkor azzal drasztikus mértékben lecsökkenhet az élettartam. Hogy miért?

Példának okáért egy elkopott keferendszer miatt a porszívónak sokkal több munkát kell végeznie ugyanazért az eredményért, ami a szívómotor idő előtti meghibásodásához vezethet. 

Hasonló problémát vet fel az is, ha például a HEPA szűrőt nem cseréljük időben. Ilyenkor a por és kosz felgyülemlik, a motor nem kap elegendő levegőt, folyamatosan magasabb fordulaton kell járnia, ami túlterhelődéshez, annak idő előtti meghibásodásához vezethet.

Roborock S8 Pro Ultra bemutató

A fentiek természetesen még azzal sem védhetők ki, hogy a Roborock S8 Pro Ultra a jelenlegi piac egyik legmagasabb kategóriáját képviselő robotporszívója, ami elragadó takarítási teljesítménnyel és megannyi automatizált funkcióval rendelkezik.

A 6000 Pa szívóerő már önmagában elég hátteret biztosít ahhoz, hogy az eszköznek ne okozzon problémát a szőnyegek mélytisztítása sem, de mivel a száraz takarítási tulajdonságait a DuoRoller keferendszerrel támogatták meg – ez rögtön két főkefét jelent a porszívó alsó felén –, ezért a hosszabb hajszálak vagy az állatszőr sem okoznak számára gondot.

Roborock S8 Pro Ultra szívóerő

Kiemelendő, hogy az eszköz a felmosás funkció tekintetében is az élmezőnyhöz tartozik, hiszen a VibraRise 2.0 felmosó rendszer teljesít benne szolgálatot, ami a nagy sebességű súrolómozgással, valamint a mop padlóhoz történő szorításával még a makacs, odaszáradt szennyeződésekkel szemben is hatékony lesz.

Természetesen a navigációs rendszer tekintetében sem okoz csalódást a készülék, hiszen LiDAR szenzor és reaktív 3D akadálykerülő rendszer dolgozik benne, így nemcsak a lakás pontos feltérképezését végzi majd el kiemelkedően, hanem a hétköznapok során a takarítás minőségét egyaránt előnyösen befolyásolja ez a szisztéma.

Roborock S8 Pro Ultra  LIDAR

Legnagyobb előnye – amiért sokan úgy gondolják, hogy alig igényel karbantartást – a saját önürítő és öntisztító dokkoló. Ez a kiegészítő segít egy külső portartályba szivattyúzni az összegyűjtött koszt és port, sőt minden takarítás után kimossa a felmosót, a kellemetlen szagok elkerülése érdekében pedig meg is szárítja azt, illetve feltölti a víztartályt, hogy újra és újra készen álljon a használatra.

Azon túl, hogy ezek a funkciók nagyon hasznosak, inkább a robotporszívó automatizálását segítik, és nem a karbantartáshoz kapcsolódnak. Utóbbira különösen nagy figyelmet kell szentelni abban az esetben, ha a porszívót rendszeresen használjuk, illetve szeretnénk hosszabb távon is élvezni az általa garantált tisztaságot.

Mit kell cserélni egy Roborock S8 Pro Ultrán és milyen gyakran?

A karbantartás kapcsán a legáltalánosabb kérdés, hogy mit kell cserélni egy ilyen robotporszívón és azt mennyire gyakran?

Általánosságban elmondható minden ilyen háztartási gépről, hogy négy alapvető kopóalkatrész található benne, amelyek

  • az oldalkefe;
  • a főkefe;
  • a HEPA szűrő
  • és a mop.

Lássuk ezeket részletekbe menően!

Keferendszer

A keferendszer minden robotporszívó, így a Xiaomi Roborock S8 Pro Ultra esetén is az egyik legfontosabb elem a takarítás minőségét tekintve. Két részből tevődik össze, így beszélhetünk a fő- és az oldalkeféről.

Ennél a robotporszívó típusnál rögtön két főkefét is találunk, hiszen a fentiekben említett DuoRoller technológia lényege, hogy két darab szilikon főkefe forog az eszköz alsó felén, amelyek állandóan érintkeznek a különféle padlóburkolatokkal, legyen szó szőnyegről vagy keménypadlóról.

Cserékükkel nem szabad megvárni azt az állapotot, amikor a robotporszívó takarítási tulajdonságai már lecsökkennek. Érdemesebb inkább odafigyelni a szilikonlamellák állapotára, hiszen amennyiben repedezni kezdenek, kiszakadnak belőle darabok vagy láthatóan deformálódtak, akkor azonnal cserélni kell. 

Roborock S8 Pro Ultra kefe

Ennek a periódusa a használat függvényében 3-6 hónap, tehát az éves fenntartási költségekbe legalább kettő, de inkább három dupla főkefét mindenképpen bele kell számolnunk.

A keferendszer fontos eleme még az oldalkefe. Ez a forgó elem azt a célt szolgálja, hogy a sarkok és bútorok mentén is összegyűjtse a koszt és a port. Egy propellerszerű megoldásról van szó, aminek a végein sörték helyezkednek el.

Szintén nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, de érdemes megelőzni azt az állapotot, amikor a porszívó takarítási teljesítménye már lecsökkent. Az oldalkefe állapotát nagyon jól prezentálja a sörték deformitása és hiányossága, amelyek azonnali cserét igényelnek.

Általában a főkefével együtt kell cserélni őket, mert hasonló kopástulajdonságokkal rendelkeznek, emiatt csereperiódusuk nagyjából 3-6 hónap. A karbantartási költségekhez tehát ebből az elemből is legalább két-három darabot érdemes hozzáadni.

HEPA szűrő

A HEPA szűrő több szempontból is fontos a Roborock S8 Pro Ultra kapcsán. A filter segít ugyanis abban, hogy a szívómotor elég levegőhöz jusson az optimális működéséhez, illetve onnan kifelé friss és tiszta közeg juthasson vissza a lakásunkba.

Roborock S8 Pro Ultra HEPA

Ha a HEPA szűrő eldugul vagy állapota már problémás, jellemzően a robotporszívóból kellemetlen szag árad működés közben vagy hangosabbá válik tőle. Ezt soha nem szabad megvárni, hiszen rossz hatást gyakorolhat a szívómotorra. A filter csereperiódusa 6-9 hónap, tehát évente legalább kettővel érdemes számolni, ha a karbantartási költségeket tervezgetjük.

Mop

Ha rendszeresen használjuk felmosásra is robotporszívónkat, akkor mindenképpen számításba kell venni a karbantartási költségek tekintetében a mopokat is. Bár az eszköz mosható mopokkal érkezik, azonban egy idő után azok is elhasználódnak és újat kell venni helyettük.

Roborock S8 Pro Ultra mop

Ha a felmosó láthatóan kibolyhosodott vagy elvékonyodott, akkor nem szabad halogatni a cserét. Egy mop átlagosan 2-3 hónapig képes ellátni a feladatát, ezt követően azonban cserére szorul, hogy továbbra is optimális keretek között tudjon dolgozni.

Éves szinten ez legalább négy-öt mopot jelent a felmosás gyakoriságának függvényében.

Porzsák

Mint azt már a fentiekben is említettük, a Xiaomi Roborock S8 Pro Ultra egyik nagy előnye, hogy speciális dokkolóállomással rendelkezik, aminek részeként képes minden takarítás után kiszívni a koszt és a port a belső portartályból egy külső porzsákba.

Roborock S8 Pro Ultra porszák

Ez a külső porzsák eldobható, ezért mindenképpen számolnunk kell vele a karbantartási költségeknél, még ha ez nem is lesz túlzottan tetemes mennyiségű összeg. Egy porzsák általában 6-7 hétig, tehát nagyjából másfél hónapig tudja ellátni a feladatát, ami azt jelenti, hogy éves szinten legalább 10 darab kell belőle ahhoz, hogy az automata tartályürítés funkcióját ki tudjuk használni.

Már a választáskor érdemes feltárni a karbantartási költségeket

Végül, de nem utolsó sorban egy hasznos tanács: ha robotporszívót vásárolunk, már a kiválasztáskor elengedhetetlen odafigyelni arra, hogy ismerjük a karbantartási költségeket. Ennek az oka a következő!

A Xiaomi gondosan ügyel arra, hogy az általa gyártott termékekhez minden tartozék megfizethető legyen. Egy Roborock S8 Pro Ultra esetében például éves szinten maximum 30-40 ezer forint lesz a karbantartási költség abban az esetben, ha hétköznapi módon használjuk a robotporszívót, és időben betartjuk a csereperiódusokat.

A kiegészítőket megvehetjük külön-külön is – például a Robotporszívó Szerviz kínálatából, ahol számos robotporszívó tartozék közül válogathatunk –, de gyakran találkozhatunk csomagajánlatokkal, amelyekkel rengeteget spórolhatunk.

Azért fontos mindez, mert vannak gyártók, akik a tartozékokat is hajlamosak túlárazni, így egy átlagos karbantartás annyiba kerülhet, mint egy Roborock S8 Pro Ultra éves kopóalkatrész cseréjének költsége. Ez nem ritka, hogy más gyártóknál évente akár 50-100 ezer forint is lehet, ha mindig és mindent időben kicserélünk.

Kosaram