Barion Pixel

Hogyan óvhatjuk meg a robotporszívó tartozékok állapotát?

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Hogyan óvhatjuk meg a robotporszívó tartozékok állapotát?

Minden robotporszívóról elmondható, hogy csak akkor képesek leadni maximális teljesítményt, ha tartozékaik megfelelő minőséget képviselnek, azaz még nem használódtak el, nem koptak meg, tehát magabiztos hátteret nyújtanak a takarításhoz.

Mivel a tartozékok tipikus kopóalkatrészek, ezért a robotporszívó rendszeres használatakor teljesen természetes, hogy használódnak. Egy bizonyos időintervallum után tehát cserére szorulnak, de hogy itt mekkora időszakról beszélünk, az nagyon sok esetben rajtunk is múlik.

A robotporszívók tulajdonosai ugyanis rengeteget tehetnek azért, hogy a tartozékok állapotát megóvják, tehát ki tudják tölteni a megadott időkorlátot. Egy főkefe is képes sokkal előbb elhasználódni, ha nem figyelnek oda rá megfelelően, és nem takarítják folyamatosan.

Hogy pontosan mit tehetünk azért, hogy megóvjuk robotporszívó tartozékaink állapotát, ezzel pedig akár hetekkel, sőt hónapokkal kitoljuk élettartamukat? Ebben a cikkben ebben a témában gyűjtöttünk össze minden fontos tudnivalót, illetve gyakorlati tapasztalatot egyaránt.

A robotporszívó tartozékokat mindig időben cserélni kell!

Az állagmegóvás előtt nagyon fontos beszélni egy olyan témáról, ami nagyon sok robotporszívó tulajdonos számára fejtörést okoz. Ez nem más, mint a csereperiódusok betartásra a tartozékok kapcsán!

Azzal ugyanis mindenki tisztában van, hogy a robotporszívó tartozékok bizonyos időközönként cserére szorulnak. Sokan viszont nem tudják, hogy melyek azok az időtartamok, amelyeket be kell tartani ilyenkor, és emiatt gyakran úgy üzemeltetik robotporszívóikat, hogy ezek az alkatrészek túlzottan kopottak.

Valaki csak azért, mert nem tudja, hogy mikor kell cserélni őket, valaki viszont azért, mert így szeretne spórolni egy kicsit. Csakhogy ezzel hosszabb távon kárt tehetünk a robotporszívóban, hiszen ilyen esetekben sokkal nagyobb erőbefektetést igényel részükről ugyanannak a munkának az elvégzése, ami a belső alkatrészek idő előtt kipását idézheti elő.

Sokkal jobb alternatíva ilyen esetekben az, ha a tulajdonosok inkább a kopóalkatrészek állagmegőrzését tartják szem előtt. Hogy miként lehet ezeket a legkönnyebben megvédeni a sérülésektől? Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

A rendszeres tisztítás mindennek az alapja

A robotporszívó tartozékok teljes élettartamának kitöltéséhez elengedhetetlen, hogy ezeket a kiegészítőket rendszeresen takarítsuk és ellenőrizzük, hiszen dacára a speciális technológiáknak, minden nehézséggel ezek sem tudnak megbirkózni.

Ott van példának okáért a főkefe. Bár manapság egyre több robotporszívó használ szilikonlamellás megoldásokat, viszont ezeknek is gondot okozhatnak a hosszabb hajszálak vagy a ragacsos lerakódások, amelyek idő előtt kikezdhetik az anyagot.

Ha viszont ezeket minden takarítás után eltávolítjuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy a lamellák betöredezzenek vagy a sörték eldeformálódjanak. Különösen a sörtés főkeféknél nagyon oda kell figyelni az eltömődésekre, hiszen ezek jelentős mértékben csökkentik a hatékonyságot.

Hasonló gondolatokat lehetne kiemelni az oldalkefe kapcsán is. Az oldalkefék propellerszerű kialakítással rendelkeznek és minden esetben sörtékben végződnek. Emiatt könnyen összeragadhatnak, eltömődhetnek vagy hajszálak tekeredhetnek fel rájuk, ami deformációt idézhet elő, mely egyenes utat jelent az idő előtti cseréhez.

Bár a mop is robotporszívó tartozék, ennek az állagát nehezen lehet praktikákkal megóvni, mivel folyamatosan súrlódik a padlón, ezért a kopás elkerülhetetlen. Nem úgy a beépített szűrő, aminek a tisztításáról ajánlott legalább kéthetente gondoskodni.

A legtöbb robotporszívó szűrője nem mosható, ellenben sűrített levegővel, egy kompresszor segítségével vagy hagyományos porszívóval nagyon jól rendben lehet tartani. Ha megakadályozzuk, hogy sűrű koszréteg alakuljon ki a redők között, akkor azzal akár hónapokkal is növelhetjük az élettartamot, így a 9-12 hónapos csereintervallumnak inkább a felső határát kell majd figyelnünk.

A robotporszívó tartozékok állapotára a lakás elrendezése is hatást gyakorol

Sokak szerint már csak részletkérdés, azonban otthonunk elrendezése, a berendezési tárgyak jelentős mértékben meghatározhatják a robotporszívó tartozékok állapotát. Hogy mire gondolunk itt?

Példának okáért arra, hogy ha van olyan fémből készült élesebb tárgy a földön – például egy kandallótálca vagy egy régebbi típusú, magas fémküszöb – ami elérheti az oldalkefét vagy utóbbi példa esetén a főkefét, az akár hetekkel is lecsökkentheti az adott kiegészítő élettartamát.

A fémtárgyak ugyanis erőteljes koptató hatással vannak a robotporszívók kérdéses tartozékaira, sőt itt már a mopot is érdemes kiemelni a sorból. Amennyiben a lakásban van például olyan járólap, amelynek a felszíne érdes – téli kertekben vagy bejáratoknál gyakran alkalmaznak ilyent –, azt érdemes lehet no go zónaként kijelölni számára.

Az ilyen érdes felületek ugyanis drasztikusan rongálják a mop felszínét, idő előtt elkoptathatják, kilyukaszthatják azt, amivel nemcsak a többi felületen nyújtott tisztaság minőségét ronthatják, hanem a pénztárcánkat is megrövidíthetik.

Ez azonban még messze nem minden! Nagyon lényeges odafigyelni a lakásban megtalálható tárgyak közül néhányra, amelyeket érdemes mindig elpakolni, ha a robotporszívó dolgozni kezd. Ez körülményes lehet, de ha mindennapi rutinná tesszük, nemcsak nagyobb rendet tarthatunk otthonunkban, hanem robotporszívó tartozékaink állapotát is könnyebben megőrizhetjük.

Az alábbi tárgyakat és kiegészítőket mindig ajánlott elpakolni a takarítás előtt vagy nagyobb felület esetén az applikáción belül gondoskodni a no go zóna kijelöléséről:

Hosszabb szálú- vagy rongyszőnyegek

A hosszabb szálú vagy divatosabb nevükön shaggy szőnyegek a legtöbb robotporszívó számára gondot okoznak a takarításkor. A szilikonlamellás főkefével ellátott megoldások jobban megbirkóznak vele, de gyakran hajlamosak a robotporszívók beszippantani őket, aminek hatására elakadnak. 

Ilyenkor gyakran csak erővel lehet leválasztani őket a szőnyegről, amit nagyon nehéz úgy kivitelezni, hogy a lamellák ne sérüljenek. Hasonló a helyzet a rongyszőnyegekkel is, amelyek elcsúszhatnak a padlón, a porszívó pedig fel tudja gyűrni őket, miközben nemcsak a főkefét, hanem az oldalkefét is deformatív jellegű hatások érik.

Gyerekjátékok

A gyerekek – vagy bizonyos esetekben a kisállatok – játékai szintén okozhatnak kárt a robotporszívó tartozékokban. Különösen azok a kisebb darabok, amiket még a porszívó sem lát, ezáltal beszippantja őket.

Ilyenkor a kisebb játékok elakadhatnak, dugulást is okozhatnak a porszívóban, de a legrosszabb, hogy kárt tehetnek a forgókefében, ami drasztikusan lerövidítheti annak várt élettartamát.

Vékonyabb kábelek, töltők

A legtöbb robotporszívó nehezen birkózik meg a vékonyabb kábelekkel is. Legyen szó egyszerű töltő- vagy éppen hangfalkábelekről, ezek az eszközök a kifinomult navigációs technológiáik ellenére is gyakran bele tudnak gabalyodni ezekbe.

Mindez nemcsak a takarítás elakadásával járhat, hanem azzal is, hogy a kábelek annyira rászorulnak a főkefére vagy az oldalkefére, hogy azok deformálódnak, így idő előtti cserére szorulnak.

Papucsok és ruhák

Bár több dolgot is ki lehetne emelni egy háztartásból, a robotporszívók számára a legtöbbször a papucsok és a ruhák jelentenek még komoly problémát, hacsak nem olyan helyen vannak, ahová nem tudnak eljutni vagy nem lettek no go zónaként megjelölve.

Akár papucsokról, akár ruhákról van szó, a probléma hasonló, mint a szőnyegeknél: a főkefe annyira elakadhat bennük, hogy vagy rögtön deformálódik a felület vagy a kiszabadításkor történik valami sérülés, azaz megnövekszik az idő előtti elhasználódás esélye.

Ha szükséges, térképeztessük fel újra és újra a lakást

A modern robotporszívók – különösen a LiDAR szenzorral rendelkező típusok – már nagyon jól tájékozódnak a lakásban, azonban így is előfordulhatnak olyan problémák, amelyek hatására az eszköz rosszul térképezi fel például a környezetét.

Ez a robotporszívó tartozékok élettartama kapcsán azért lehet különösen nagy probléma, mert előfordulhat, hogy az eszköz olyan helyekre is bemerészkedik, ahol a keferendszere feleslegesen nagy terhelést kap, közben viszont csak nagyon kevés hasznot termel.

Előfordulhat például, hogy rosszul mért fel egy küszöböt vagy egy olyan bútor alatti helyet, ahol minden nap megpróbál takarítani, így kis mértékben, de egyre csak sérülnek a kiegészítői.

Ha ezt el akarjuk kerülni, vagy azt tapasztaljuk, hogy több ilyen helyet is feleslegesen takarít a robotporszívó, akkor érdemes lehet újra és újra feltérképeztetni vele a lakást egészen addig, amíg nem születik megfelelően kompromisszumos eredmény.

A beállítások módosításával is rengeteget nyerhetünk

Ma már minden robotporszívóhoz kapcsolódik valamilyen társalkalmazás. Ezek különösen fontosak a beállításokhoz, hiszen segítségükkel érhetjük el igazán ezeknek a takarító robotoknak a legjobb tulajdonságait.

Érdemes alaposan elmélyülni ezekben, hiszen nem elég, hogy a robotporszívó tartozékainak állapotáról is kaphatunk bennük értesítéseket, de mindemellett alkalmazhatunk olyan beállításokat, amelyek segíthetnek a tartozékok élettartamának növelésében.

A fentiekben már többször említettünk no go zónákat. Ezeket érdemes aktívan használni olyan helyeken, ahol az említett problémák megtalálhatók, így elkerülhető, hogy a robotporszívó olyan közegbe menjen, ahol elakadhat, illetve tartozékait felesleges erőhatás érheti.

A no go zónák egyszerűen kijelölhetők a térképeken, sőt mi több, ma már akadnak olyan fejlett robotporszívós szisztémák, amelyek eleve képesek felismerni a problémás szakaszokat, illetve közegeket, így nekünk legfeljebb csak jóvá kell hagyni a javaslatokat.

Gondoskodjunk időben a karbantartásról és a cseréről – akár szervizben is

Amint azt fentebb már hangsúlyoztuk, dacára minden igyekezetnek, a robotporszívó tartozékok nem tartanak örökké, a legkörültekintőbb használatukkal is legfeljebb csak növelhetjük az élettartamukat. 

Emiatt rendszeresen gondoskodni kell a porszívó karbantartásáról, illetve ezeknek a kiegészítőknek a cseréjéről. Ha nem szívesen nyúlnánk hozzá ezekhez az elemekhez vagy nem tudjuk, hogy miként kell cserélni őket, ma már erre is van megoldás!

A Robotporszívó Szervizben ugyanis nemcsak nagytakarítást, illetve általános karbantartást vállalunk, hanem szükség szerint ellenőrizzük az összes tartozékot, és ki is cseréljük azokat minőségi darabokra, legyen szó a keferendszerről, a szűrőkről vagy éppen a mopokról.

Kosaram