Barion Pixel

Így készítsd fel robotporszívódat a tavaszi nagytakarításra

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Így készítsd fel robotporszívódat a tavaszi nagytakarításra

A tavasz sokak számára jelenti a megújulás időszakát. Nem véletlenül, hiszen ilyenkor a természet is új erőre ébred, elkezdődik a következő ciklus, ami nagyon sok emberben egyfajta megtisztulás utáni vágyat gerjeszt, ami általában tavaszi nagytakarításban realizálódik.

Amennyiben te is minden tavasszal kitakarítod az egész lakást, és idén ehhez szívesen alkalmaznál egy robotporszívót, akkor érdemes jó alaposan felkészülnöd rá, hiszen bizonyára te sem szeretnéd, hogy a munka kellős közepén valljon kudarcot ez az eszköz.

Akinek ugyanis van már otthonában robotporszívója, az pontosan tudja, hogy különösen a pormentesítésben, illetve a rendszeres takarításban mekkora szerepet játszhat, hiszen különösen hatékony társ lehet nagyobb munkák idején.

Ezért döntöttünk úgy, hogy mivel sokaknál közeleg a tavaszi nagytakarítás, ezért egy hasznos tanácsokkal gazdagon megtámogatott cikk részeként megosztjuk olvasóinkkal, miként is készíthetjük fel robotporszívónkat egy ilyen nagyobb, sok helyen napokig tartó műveletre!

Miért szükséges felkészíteni robotporszívónkat a tavaszi nagytakarításra?

Hogy miért is olyan fontos a felkészítés? Fentebb már említettük például az esetleges meghibásodás lehetőségét, ami lehet mechanikai probléma, de akár az egyes kiegészítőket is érintheti.

Bármiről is legyen szó, egyáltalán nem szerencsés, ha robotporszívónk éppen a tavaszi nagytakarítás kellős közepén mondja fel a szolgálatot. Ilyenkor ugyanis jellemzően nagyobb terhelést kap, nem ritka, hogy napjában többször fel kell takarítania a padlót, a megnövekedett igénybevételt pedig muszáj bírnia.

A statisztikák szerint az emberek általában többet takarítanak tavasszal, így nagyon fontos lehet a nagyobb terhelés elviselése mellett a hatékonyság növelése is. A robotporszívónak ugyanis sokkal kisebb erőbefektetésre van szüksége abban az esetben, ha friss és jó állapotú tartozékokkal dolgozik.

Egy elhasználódott főkefe miatt például jelentős mértékben romlik a hatékonyság, a takarítás minősége, amit a fejlett rendszerivel egy robotporszívó nem hagy annyiban, azaz még nagyobb intenzitással próbálja kiküszöbölni a csorbát, ami idő előtti meghibásodásokat generálhat.

Mindez elég nyomós ok arra, hogy mielőtt megkezdődik a tavaszi nagytakarítást, rendbe tegyük robotporszívónkat. 

Hogyan álljunk neki a felkészítésnek?

Itt adja magát a kérdés, hogy mégis miként álljunk neki a felkészítésnek? Vajon elegendő csak kicserélni a tartozékokat és minden meg van oldva?

Sajnos a tapasztalataink azt mutatják, hogy ez az esetek többségében közel sem elegendő. A felkészítéshez ennél sokkal több dologra lesz szükségünk, az alábbiakban pedig összegyűjtöttük azokat a pontokat, amelyeken feltétlenül érdemes végigfutni, mielőtt beköszönt a szezon.

Ellenőrizzünk minden funkciót

Egy jó robotporszívó nagyon sokféle funkcióval rendelkezik. Ezeknek a működése alapvető fontosságú ahhoz, hogy megfelelő minőséget kapjunk tőlük a takarítás terén, így ha az első nagy tavaszi bevetéskor a maximumot várjuk tőle, érdemes átnézni ezeket.

Az ellenőrzés mindenképpen terjedjen ki a keferendszer működésére, feltétlenül teszteljük le valamilyen módon a navigációt – erre nagyon sok módszert találhatunk például a Youtube-on –, de mindenképpen nézzünk rá az akkumulátor állapotára, különösen az üzemidőre, valamint a társalkalmazás működésére.

Ezek azok az alapvető funkciók amelyek problémát okozhatnak a robotporszívó működésében vagy a megfelelő teljesítmény leadásában.

Frissítsük a szoftvert

Amennyiben nem állítottuk automatikusra robotporszívónk szoftveres frissítését korábban, akkor a tavaszi nagytakarításra való felkészítés kapcsán mindenképpen szenteljünk figyelmet ennek is, hiszen egy-egy update nagyon fontos újdonságokkal szolgálhat.

Nemcsak a biztonság tekintetében kaphatunk ilyenkor jelentős újdonságokat, hanem mindemellett extra funkciók vagy finomhangolások is érkezhetnek, amelyeket hasznosíthatunk a takarításkor.

Egyre több gyártó fordít kimagasló figyelmet a szoftveres háttérre, így állandó funkcionális frissítésekkel biztosítják, hogy robotporszívójuk olyan lehetőségeket is nyújtson, amelyeket korábban még nem tudott, holott hardveresen képes lett volna rá.

Térképeztessük fel újra a lakást

Bár a lakás alapterületében nyilván nem történnek változások néhány hónap alatt, de amennyiben olyan robotporszívóval rendelkezünk, amelyik nem frissíti a térképet automatikusan, akkor érdemes lehet újra feltérképeztetni vele az egész házat.

Ez azért fontos, mert előfordulhat, hogy egyes bútorokat áthelyeztünk, hogy a kanapé elcsúszott 10 centimétert az eredeti helyétől vagy bekerültek olyan extra berendezési tárgyak, amelyek nem szerepelnek még a térképen, így negatívan befolyásolják a takarítás minőségét.

Ilyen esetekben egy ismételt feltérképezés nagyon sokat segíthet abban, hogy a robotporszívó sokkal pontosabban dolgozzon, mint korábban.

Végezzünk egy alapos nagytakarítást

Amennyiben azt szeretnénk, hogy robotunk makulátlanul kitakarítsa az egész lakást, akkor ahhoz elengedhetetlen, hogy maga az eszköz is rendben legyen ezen a téren, mert piszkos robotporszívó alkatrészekkel nem lehet megfelelő munkát végezni.

Hogy mire kell odafigyelni ilyenkor? Az első és legfontosabb a keferendszer! Nézzük át a főkefét, hogy nincsenek-e a lamellák vagy a sörték eltömődve, esetleg eldeformálódva a kosztól, illetve a portól, hiszen ez alapvetően befolyásolja a keménypadlók, de még a szőnyegek tisztítását is.

Ezen felül az oldalkefe szintén problémás lehet ebből a szempontból. Nézzük meg, hogy megfelelően működik – tudja-e pörgetni a porszívó kellő sebességgel –, munkáját nem akadályozzák hajszálak, illetve egyéb szennyeződések.

Ezen kívül a szűrő tisztítását is lényeges elvégezni! Ez nemcsak azért fontos, hogy a robotporszívó ki tudja szűrni a lakás levegőjéből a szállópor jelentős részét, hanem azért is, hogy motorja megfelelő teljesítménnyel működhessen. Ha nem kap elég levegőt, extrém esetben a robotporszívó akár le is éghet!

Amennyiben fel is mosnánk a porszívóval, érdemes a mopokra is odafigyelni. Ha nem eldobható, hanem mosható mopról van szó, akkor mindig mossuk ki és alaposan szárítsuk meg a használat előtt, hiszen ez jelentős mértékben növeli a felmosás minőségét.

Cseréljük a szükséges tartozékokat

A takarítás közben alaposan szemügyre tudjuk venni a tartozékok állapotát is, így ha szükségesnek tartjuk, a tavaszi nagy munkák előtt érdemes lehet kicserélni legalább a problémás elemeket.

Ez nemcsak azért fontos, mert bizonyos időintervallumon belül előírás, hanem azért is, mert rengeteget tehetünk ezzel a takarítás minőségéért. Előfordulhat ugyanis, hogy a robotporszívó tartozékok annyira elhasználódnak, hogy hiába tisztítjuk őket, megfelelő eredményt már nem várhatunk tőlük.

Fontos megjegyeznünk továbbá, hogy elhasználódott tartozékokkal a robotporszívó élettartama is csökkenhet. Ilyenkor ugyanis sokkal magasabb hatásfokkal kell végeznie a teendőket, többet kell dolgoznia ugyanazért az eredményért, ami idő előtti meghibásodást eredményezhet.

Amennyiben tehát problémát tapasztalunk valamelyik robotporszívó tartozékkal, inkább cseréljük vagy cseréltessük ki a kapcsolódó elemeket.

Milyen robotporszívó tartozékokat cseréljünk ki?

Hogy milyen robotporszívó tartozékokat érdemes kicserélni egy tavaszi nagytakarítás előtt, ha azt látjuk, hogy probléma adódott velük?

A főkefére mindenképpen figyeljünk nagyon oda, hiszen ez minden ilyen eszköznél alapvető fontosságú. Ez az elem gondoskodik arról, hogy a padlón vagy a szőnyegen található szennyeződéseket makulátlanul a szívónyílás felé terelje.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a főkefe lamellái és sörtéi töredezettek, repedezettek, hiányosak vagy deformálódtak, esetleg erőteljesen elkoptak, akkor az a robotporszívó tartozék megérett a cserére még akkor is, ha nem töltötte ki az előírt időintervallumot.

Az oldalkefe legalább ekkora odafigyelést igényel ilyen esetekben. Ez az alkatrész a falak és bútorok mentén, valamint a sarkokban történő tisztításkor kap fontos szerepet, így alapvető befolyást gyakorol a takarítás minőségére.

Sörtés kialakítású, így amennyiben azt látjuk, hogy ezek a szálak eldeformálódtak, töredezettek, esetleg jelentős mértékben elkoptak, akkor a kérdéses tartozék cseréjére lesz szükség.

Bár szabad szemmel nem nagyon látható az elhasználódása, amennyiben azonban a robotporszívó szűrője elhasználódott, azt is fontos lehet kicserélni. Jellemző probléma ilyenkor, hogy az eszköz büdös levegőt fúj ki a lakásba, hangosabban működik, mint korábban, extrém esetben pedig akár sötét elszíneződések is láthatók lesznek a filteren.

Amennyiben felmosásra is alkalmazzuk robotporszívónkat, akkor a mop cseréjére is szükség lehet egy nagyobb takarítási szezon előtt. Ez különösen a mosható rongyoknál fontos, amelyek elhasználódását nagyon hamar észre tudjuk venni a takarítás minőségén.

Ha a porszívó foltosan törli a padlót, esetleg nagyobb vízcseppeket hagy maga után, akkor a mop elhasználódásáról lehet szó, aminek a kopása nagyon jól látható szabad szemmel is. Új robotporszívó tartozékkal azonban a felmosó funkció ismét normalizálható.

Bízzuk szervizre a tavaszi karbantartást!

Nem tudjuk megállapítani, hogy csereérett-e valamelyik alkatrész? Netán problémát okoz a megfelelő robotporszívó tartozék beszerzése és cseréje?

Ha szeretnénk gyakorlott kezekbe adni a munkát, akkor bízzuk hozzáértőkre a karbantartást. A Robotporszívó Szervizben például vállaljuk a teljes hibafeltárás mellett az összes szükséges kiegészítő cseréjét, miközben szükség szerint teljes nagytakarítást is végzünk az adott eszközön, így az teljes egészében fel lesz készítve az egész éves munkavégzésre.

A szervizfutárral mindez vidékről sem jelent problémát

Vidéken élünk, ezért gondot okoz eljuttatni robotporszívónkat a budapesti szervizbe? A szervizfutár szolgáltatással már ez sem jelenthet gondot!

Segítségével a kapcsolódó űrlapon keresztül házhoz rendelhetjük a futárt, aki majd elviszi helyettünk a szervizbe a problémás robotporszívót, a javítás, illetve karbantartás után pedig szintén futárszolgálat szállítja vissza hozzánk a kérdéses eszközt.

Kosaram