Barion Pixel

Miért nem tölt a robotporszívó?

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Miért nem tölt a robotporszívó?

A modern robotporszívók nagyon összetett készülékek. Ha megfelelően működnek, akkor hatalmas segítséget jelenthetnek otthonunk tisztán tartásában, azonban előfordulhat, hogy olyan hibajelenségeket produkálnak, amelyek komoly bosszúságot idézhetnek elő.

A márkás robotporszívók esetében tapasztalataink szerint ritkák a nagyobb meghibásodások, ezért a legtöbb hibajelenség miatt nem kell azonnal szervizbe rohanni, sokszor csak a figyelmetlenség, a beállítás hiánya vagy egy kis kosz idézi elő a hibát.

Különösen gyakoriak például a robotporszívóknál a töltéshibák. Ilyenkor rengetegen azonnal az akkumulátor meghibásodására gyanakodnak, holott ezt megelőzően érdemes megbizonyosodni a körülményekről.

Hogy miért nem tölt a robotporszívó? Az alábbiakban sorra vettük az összes lehetőséget, ami problémát okozhat ezen a téren, így amennyiben ilyen jelenséggel találkozunk, elegendő ellenőrizni az alábbi pontokat és biztosan megtaláljuk a megoldás kulcsát, legyen az akár egy otthoni praktika, akár egy szervizes javítás.

Az első és legfontosabb: mindig ellenőrizzük az áramforrást és a csatlakozást!

Amint arra már a fentiekben is hivatkoztunk, ha nem tölt a robotporszívó, a háttérben sokszor egyszerű figyelmetlenség áll. Egy olyan nyilvánvaló dolog, ami mellett könnyen elkalandozhat a figyelmünk a hétköznapi rohanásban.

Ezért ajánlott elsőként mindig ellenőrizni az áramforrást, illetve nagy általánosságban a helyes csatlakozást. A legtöbb robotporszívót nagyon egyszerű csatlakoztatni a konnektorhoz, azonban előfordulhat például, hogy a töltőkábel és a dokkoló – már amennyiben külön vannak – egyszerűen szétcsúsztak, és az áram nem tud eljutni a porszívóhoz.

Ellenőrizzük a csatlakozásokat, és ha mindent rendben találtunk, akkor bizonyosodjunk meg arról is, hogy a konnektorba eljut-e az áram. Előfordulhat ugyanis, hogy egy zárlat vagy más egyéb hiba miatt a kapcsolódó biztosíték leoldott, és egyáltalán nincs áram az aljzatban.

Ezt könnyen ellenőrizhetjük valamilyen háztartási géppel. Ha konnektorhiba van, egyszerűen keressünk egy másik, működőképes aljzatot, ha viszont mindent rendben találunk, akkor jöhet a következő pont.

Ellenőrizzük, hogy a robotporszívó pontosan kapcsolódik a dokkolóhoz!

Amennyiben az áramforrást rendben találtuk, a dokkoló világít – azaz eljut hozzá az áram –, sőt a robotporszívó is be van kapcsolva, akkor a töltő és az eszköz közötti kapcsolatot is ellenőrizni kell.

Sokszor ugyanis azért nem tölt a robotporszívó, mert nem dokkolt megfelelően vagy nem jól csatlakoztattuk hozzá a töltőt. Típusa válogatja, hogy mikor és mi lehet a probléma hátterében, de a töltőérintkezők nem megfelelő kapcsolódása is előidézhet ilyen jelenséget.

A legtöbb gyártó ma már gondosan odafigyel arra, hogy a robotporszívók maguktól is könnyedén feltaláljanak a dokkolóra és csatlakozhassanak az elektromos rendszerhez, de vannak olyan tényezők, amikor ez meghiúsul.

Sokszor elegendő, ha véletlenül belerúgtunk egy kicsit a dokkolóba és az elmozdult a helyéről. Ezért győződjünk meg róla, hogy a robotporszívó megfelelően dokkol, az érintkezők pedig a helyes pozícióban állnak. Amennyiben az eszköz ilyenkor sem veszi fel a töltést, érdemes közelebbről is megnéznünk a csatlakozókat.

Tisztítsuk meg és ellenőrizzük az érintkezőket!

Előfordulhat, hogy minden csatlakozást rendben találunk, eljut az elektromosság a dokkolóig, sőt a robotporszívóig is, az viszont mégsem tudja átvenni azt, hogy feltöltse az akkumulátort. Ilyenkor az érintkezők ellenőrzésére van szükség.

Nagyon fontos: ehhez minden esetben áramtalanítani kell a dokkolót és kikapcsolni a robotporszívót! Csak ezt követően tudjuk biztonságosan letakarítani az érintkezőket, hiszen előfordulhat, hogy azért nem tölt a robotporszívó, mert a csatlakozók elkoszolódtak.

Ezek az eszközök ugyanis rengeteg kosszal és porral érintkeznek munkájuk során. Előfordulhat, hogy nagyobb haj- vagy koszcsomókat visznek magukkal a dokkolóra, amelyekből darabok is megragadhatnak az érintkezőkön.

Mindez azért probléma, mert megtörik a csatlakozást, így elegendő egy nagyobb porcica vagy egy darab papír is ahhoz, hogy a töltési folyamat ne induljon el. Nézzük át alaposan a robotporszívó csatlakozóit, tisztítsuk meg őket, és ha így sem szűnt meg a hiba, akkor mélyebben kell keresnünk a problémát.

A környezet hőmérséklete is befolyásolhatja a töltést!

Nagyon kevesen tudják, de egyre több gyártó épít úgynevezett alacsony hőmérséklet elleni védelmet a robotporszívójába. Amennyiben a lakásban 8 Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet vagy olyan közegben akarjuk használni a robotporszívót, ahol ennél hidegebb van, ott előfordulhatnak töltésproblémák.

A töltésszabályozásra azért van szükség, mert a túl alacsony hőmérsékleten töltött akkumulátor komoly gondokat idézhet elő. A töltés folyamata ugyanis színtiszta kémia, ami csak bizonyos hőmérsékleti értékeken lehet optimális. Sem a túl magas, sem a túl alacsony hőmérséklet nem ideális ebből a szempontból.

Amennyiben ez lehet a probléma, akkor nincs más teendőnk, mint megvárni, amíg a robotporszívó környezete ismét 8-10 Celsius fok fölé növekszik, vagy elvinni egy olyan helyre, ahol ez biztosított és ha ez volt a probléma, akkor normál hőmérsékleten ismét el kell indulnia a töltésnek.

A 8 Celsius fok alatti hőmérsékletekkel egyébként is vigyázni kell minden akkumulátort használó eszköznél, hiszen tartós hidegben drasztikusan romolhat az akkumulátor állapota, sőt a fagyponthoz közeli értékek teljesen tönkre is tudják tenni a készüléket.

Meghibásodott az akkumulátor, forduljunk szervizhez a cserével!

Ha a fentiek közül mindent kizártunk, akkor már csak egyetlen dologra gondolhatunk, amiért nem tölt a robotporszívó. Ez nem más, minthogy meghibásodott benne az akkumulátor, amit egyszerűen csak ki kell cserélni ahhoz, hogy ismét minden a régi legyen.

Hogy mitől tud meghibásodni egy robotporszívó akkumulátora?

  • Előfordulhat, hogy egyszerűen elöregedett. A 2-3 éves akkumulátoroknál már gyakori az üzemidő csökkenése, de könnyen előfordulhatnak olyan jelenségek is, amelyek egyszerűen ellehetetlenítik a töltést.
  • Amennyiben sokáig használaton kívül van a robotporszívó, azaz nincsenek folyamatos töltési ciklusok, az szintén nem túl előnyös az akkumulátor számára, az ilyen esetek mindig idő előtti meghibásodást okozhatnak.
  • A nem megfelelő töltéstől szintén meghibásodhat az akkumulátor. Bár a legtöbb robotporszívó ezt már automatizáltan szabályozza, ha viszont olyan modellel rendelkezünk, amelyik még manuálisan tölthető, akkor ott előfordulhat a nem megfelelő töltés.
  • Végül, de nem utolsó sorban a fentiekben már említett szélsőséges hőmérsékletek is komoly gondot okozhatnak egy robotporszívó akkumulátora kapcsán, idő előtti meghibásodást, töltés- és üzemidőgondokat eredményezhetnek.

Amennyiben az akkumulátor hibája miatt nem tölt a robotporszívó, mindig forduljunk a cserével egy hozzáértő szervizhez. Az akkumulátor ugyanis nem egy tartozék, nem egy főkefe, amit egyszerűen kicserélhetünk otthoni körülmények között.

Ehhez alaposan szét kell szedni a robotporszívót, és nem megfelelő alkatrész vagy helytelen szerelési metódus következtében előfordulhat, hogy nagyobb kárt teszünk az eszközben, mint ami addig jellemző volt.

A Robotporszívó Szerviz például márkától függetlenül, ingyenes bevizsgálással fogadja a problémás eszközöket, de a félreértések elkerülése érdekében kérjük minden esetben érdeklődj előbb telefonon, hogy biztosan meg tudjuk-e javítani a robotporszívódat.

A gyors javítás mellett mi mindig új és gyári minőségű alkatrészekkel orvosoljuk a problémát, méghozzá garanciális munkavégzéssel, igény szerint teljes ellenőrzéssel és karbantartással.

Hogy nincs lehetőséged elhozni hozzánk Budapestre a robotporszívódat? Aggodalomra semmi ok, éppen emiatt dolgoztuk ki szervizfutár szolgáltatásunkat, ami lehetőséget ad arra, hogy az akkumulátor cseréjét gyakorlatilag otthonod kényelméből intézhesd el.

Elromlott robotporszívódért így futárt küldünk, aki elhozza nekünk a problémás eszközt, majd a javítást követően futár segítségével juttatjuk vissza hozzád az ismét használatra kész robotot.

Kosaram