Barion Pixel

Robotporszívó csatlakoztatása WiFi-hez: ezek a leggyakoribb problémák!

Minden háztartási gépből szeretnénk olyan típust vásárolni, amivel alapvetően kevés probléma van, azaz ritkán hibásodik meg. Azon túl, hogy vannak megbízhatóbb gyártók, minden beruházás előtt ajánlott megismerkedni a választott termék leggyakoribb hibáival.
Megosztás
Megosztás
Robotporszívó csatlakoztatása WiFi-hez: ezek a leggyakoribb problémák!

A mai robotporszívók működtetéséhez elengedhetetlen, hogy otthonunkban vezetékes internetkapcsolat álljon a rendelkezésünkre. Ez szerencsére ma már az alapvető komfort, a hétköznapok része, a legtöbbször tehát nem jelent problémát a vásárlóknak.

Tapasztalataink szerint azonban a beüzemeléskor a nehézségek többségét nem a robotporszívók összeszerelése okozza a felhasználóknak, sokkal inkább a szoftveres beállítások, de még inkább az, hogy csatlakoztassák eszközüket a WiFi-hálózathoz.

Mivel beüzemelésükhöz, karbantartásukhoz, frissítésükhöz, általános működtetésükhöz és távoli hozzáférésükhöz egyaránt nagyon fontos a vezeték nélküli internetcsatlakozás, ezért nem léphetjük át ezt a folyamatot, hiszen olyan alapvető funkcióktól esünk el, amelyek igazi okos eszközökké tehetik otthonunkban a robotporszívót.

Gyakori probléma lévén úgy határoztunk, hogy az alábbi cikkben összegyűjtünk minden fontos részletet, amit tudni kell a robotporszívó WiFi-hez való csatlakoztatásához, így megválaszoltuk a legfontosabb miérteket, elővezettük a leggyakoribb problémákat, de magát a folyamatot is bemutattuk lépésről-lépésre.

Miért fontos, hogy robotporszívónk csatlakozzon a WiFi-hez?

A korabeli robotporszívók még nem igényelték a WiFi-csatlakozást, mert kezdetleges rendszereik voltak, mondhatni zárt szisztémában működtek, ebből kifolyólag nem is voltak olyan hatékonyak, mindemellett pedig hiányoztak belőlük az igazi okosfunkciók, amelyeket hálózaton keresztül könnyedén előcsalhatjuk.

Lássuk a legfontosabb pontokat, amiért a WiFi csatlakozás a modern robotporszívók kapcsán megkerülhetetlen:

Beüzemelés

Amiért manapság különösen fontos egy robotporszívó csatlakoztatása a WiFi hálózathoz, az nem más, mint a beüzemelés kérdése. A legtöbb új modellnél ugyanis elengedhetetlen, hogy a vezetékmentes internet elérhető legyen a lakásban és a porszívó tudjon vele kommunikálni, anélkül a többség már nem működtethető teljes értékű eszközként.

Ez néhány évvel ezelőtt még nem okozott problémát, ha volt is lehetőség erre, a beüzemelésnél még nem volt kötelező. Ez azonban egyáltalán nem negatívum, sokkal inkább pozitívum a robotporszívók kapcsán, hiszen egészen új kapukat nyitott meg a felhasználók előtt.

Frissítés

A legtöbb gyártó gondosan odafigyel arra, hogy folyamatosan frissen tartsa robotporszívóit. Alapvető fontosságú nemcsak a biztonság szempontjából – hiszen mégis egy otthoni hálózathoz csatlakozó eszközről van szó –, hanem a funkciók folyamatos javítása és finomhangolása érdekében is.

Sőt, gyakori eset, hogy néhány gyártó az ilyen frissítések részeként vadonatúj lehetőségeket is hozzáad a meglévőkhöz, amelyek még hasznosabbá tehetik az eszközt a hétköznapokban. Általános jelenség, hogy a beüzemelés után egy nagyobb adag frissítést kell letölteni egy új robotporszívóra, amit szintén ne negatívumként értékeljünk, hiszen ezek a mi érdekünket szolgálják.

Beállítások

A WiFi-csatlakozás azért is lényeges egy robotporszívónál, mert ez a legtöbbször elengedhetetlen ahhoz, hogy az eszköz kommunikáljon a telefonunkkal, illetve az arra telepíthető társalkalmazással. Ez első körben leginkább az extra beállítások, azok finomhangolása miatt nagyon fontos.

Az olyan aprólékos lehetőségek ugyanis csak aktív WiFi kapcsolat mellett működnek, mint amilyen például a szívóerőhöz vagy a felmosáshoz használt vízmennyiség kalibrálása, de a feltérképezett helyiségeken belüli no-go és no-mop zónák kijelölése, az időzítések szintén a vezeték nélküli hálózatot igénylő applikációból érhetők el.

Távoli hozzáférés

Mindenképpen fontos külön is kiemelni a WiFi-csatlakozás kapcsán a távoli hozzáférést, mint fontos extra funkciót, ami csak ilyen esetben érhető el a robotporszívóhoz. Nagyon kényelmes megoldás, ami nélkül lehet ugyan létezni, és hiányában is működik a porszívó, de sok esetben rendkívül hasznos.

Példának okáért előfordulhat, hogy elfelejtettük beállítani a takarítást vagy bejelentkezett egy családtag, esetleg egy ismerős látogatóba, de nem porszívóztunk és mostunk fel otthon. Ilyenkor akár a munkahelyről vagy a világ másik feléről is adhatunk parancsokat robotporszívónknak, ami óriási segítség lehet.

Robotporszívó csatlakoztatása WiFi-hez lépésről-lépésre

Most, hogy már pontosan tudjuk, miért is olyan fontos a robotporszívót csatlakoztatni az otthoni WiFi-hálózathoz, a jellemző problémák áttekintése előtt fontos végigmenni lépésről-lépésre a helyes csatlakoztatás menetén, hiszen sokan már itt megoldást találhatnak problémájukra.

Fontos kiemelni a lépések bemutatása előtt, hogy az alábbiakban nem típusspecifikus leírást adunk, hanem nagy általánosságban vesszük sorra a csatlakozás lépéseit. Ezek néhány robotporszívónál eltérhetnek egymástól, de csak kisebb mértékben. Emiatt azonban érdemes a csatlakoztatás előtt elolvasni az eszközhöz kapott használati- és beüzemelési útmutatót!

1. lépés: ellenőrizzük a WiFi hálózatot

Az első és legfontosabb dolog, amit ellenőriznünk kell, ha robotporszívót csatlakoztatunk WiFi-hez, hogy a hálózat egyáltalán működik-e? Nagyon sok kellemetlenséget tud okozni, ha ezen a téren gondunk van, így legalább okostelefonunkkal legyünk csatlakozva és ellenőrizzük a megfelelő működést.

2. lépés: szereljük össze a robotporszívót

Bár a legtöbb robotporszívó alapvetően összeszerelt állapotban kerül a dobozába, azonban vannak olyan alkatrészek, amelyeket a helyére kell pattintani vagy csavarozni a beüzemelés előtt, sőt a dokkoló is többnyire kisebb szerelést igényel.

Mindig járjunk el az útmutatóban leírtaknak megfelelően, majd amennyiben a porszívó készen áll a használatra, akkor keressük meg azt a gombot vagy gombkombinációt, amivel elindíthatjuk a csatlakozást.

3. lépés: töltsük le a társalkalmazást

Ma már valamennyi robotporszívónál alapkövetelmény, hogy rendelkezzen társalkalmazással. Amennyiben az eszköz használatra kész, szoftveresen is készítsük elő a terepet hozzá. Nincs más teendőnk, csak az útmutatóban megadott helyről – gyakran QR-kód alapján – letölteni a megfelelő programot okostelefonunkra.

Ha ezzel megvagyunk, indítsuk el, regisztráljunk – amennyiben szükséges –, és indítsuk el a csatlakozási folyamatot, ami rendszerint az eszköz hozzáadásával indul, majd a hálózattal való összehangolással folytatódik.

4. lépés: menjünk végig a csatlakozási varázslón

Amint az applikáció arra kér minket, hogy indítsuk el a robotporszívón is a csatlakozási segédet – a megfelelő gombokkal vagy gombkombinációkkal –, a telefonos applikáció végig vezet minket a legfontosabb beállításokon.

A legtöbb gyártó arra törekszik, hogy nekünk csak el kelljen fogadnunk az alapbeállításokat, megadni a WiFi-jelszót, és amennyiben minden rendben van az otthoni hálózattal, akkor a csatlakozásnak sikeresnek kell lennie.

5. lépés: fejezzük be a beállításokat

Amennyiben a csatlakozás sikeres, a robotporszívó applikációja kérhet tőlünk néhány extra kalibrációt, így például az első feltérképezéshez, illetve az első takarításhoz.

Nagyon fontos, hogy befejezzük a varázslót egészen addig, amíg nem jelzi, hogy minden beállítás kész és a robotporszívó is készen áll a használatra. Ezt követően jellemzően automatikusan megkezdi a ház feltárását, illetve az első takarítást.

Problémák, amelyek akadályozhatják a robotporszívó csatlakoztatását WiFi-hez

A fentiekben leírtak szerint végeztük el a beállításokat, de nem sikerült a robotporszívó csatlakoztatása WiFi-hez? Ebben az esetben előfordulhat, hogy valamit rosszul csináltunk, vagy nem megfelelő beállításokat alkalmaztunk. Lássuk a leggyakoribb problémákat!

A robotporszívó nem áll készen a csatlakozásra

Minden gyártó más és más gombot vagy gombkombinációt használ ahhoz, hogy robotporszívója csatlakozni tudjon a WiFi-hez. Ha a készülékkel nem jutunk egyről a kettőre, akkor előfordulhat, hogy itt rontottunk el valamit. 

A csatlakozáshoz általában a robotporszívón villognia kell egy LED-nek. Amennyiben ezt nem látjuk, ellenőrizzük az útmutatót!

Rosszul választottunk az applikációban

Ha gondjaink akadtak a WiFi-hez való csatlakozással, a háttérben gyakran apróságnak tűnő problémák is állhatnak. Előfordulhatott például az, hogy egyszerűen rossz készüléket választottunk ki az applikáció indításakor.

Bizonyos gyártók gyakran adnak ki hasonló névvel és kinézettel rendelkező robotporszívókat, így elég, ha nem a mi modellünket választottuk ki a listából az app indításakor, és a kapcsolat létrehozása rögtön ellehetetlenül. Ellenőrizzük ezt, majd próbáljuk újra.

Gyenge a jel

A robotporszívók általában a padlón vannak a beüzemeléskor, ahol a WiFi-jel gyakran gyengébb, mint kézmagasságban. Különösen gyakori probléma ez akkor, ha túl messze vagyunk a routertől vagy a jelerősítőtől.

Ha a csatlakozás leginkább időtúllépésre hivatkozó hibaüzenetet ad, könnyen előfordulhat, hogy nincs más teendőnk, csak legalább az összehangolás idejére közelebb vinni a robotporszívót a jelforráshoz.

Nem Global verziót kaptunk

Nagyon sokan rendelnek maguknak külföldről robotporszívót, hiszen rengeteg olyan kínai webáruház van, ahol sokszor olcsóbb egy-egy modell, vagy kihagyhatatlan akció van. Azon túl, hogy ez több szempontból is veszélyes, cikkünk témájával kapcsolatban is felvethet aggályokat.

Előfordulhat ugyanis, hogy nem Global verziót vettünk vagy kaptunk a kérdéses robotporszívóból, ami sajnos a WiFi-hez való csatlakozást is negatívan érintheti. Néhány esetben segíthet ilyenkor a régióváltás, de egyéb esetben ki kell cseréltetni a komplett készüléket.

Nem megfelelő a jelszó

Mint azt már fentebb is említettük, valamikor a legegyszerűbb probléma is komoly galibát okozhat a robotporszívó WiFi-hez történő csatlakoztatásakor. Előfordulhat például, hogy nem a megfelelő jelszót adtuk meg a robotporszívónak.

Érdemes ellenőrizni, úgy beírni, hogy látjuk közben, ha pedig a csatlakozáshoz más adatokra is szükség van, azokat minden esetben a routeren – általában egy külön matricán – olvashatjuk le.

Talán nem is a készülékünkben van a hiba

A robotporszívó csatlakoztatása WiFi-hez gyakran nemcsak lokális paraméterekkel történik. A legtöbb gyártónál ilyenkor külső szerverekhez is kell csatlakozni ahhoz, hogy működőképes rendszer szülessen.

Előfordulhat, hogy a távoli eléréssel van probléma, hogy a gyártó szerverei nem tudnak kommunikálni a hálózatunkkal, illetve az eszközünkkel. Ilyenkor nincs semmi teendőnk, csak annyi, hogy pár perc múlva megismételjük a csatlakozást.

Frekvenciaprobléma is állhat a háttérben

Miután a WiFi egy folyamatosan fejlődő technológia, gyakran tapasztalhatnak a robotporszívó tulajdonosok a frekvenciához kapcsolódó problémákat. Ennek az oka, hogy a szolgáltatók többsége általában már 5GHz-es WiFi-t biztosít ügyfeleinek.

Ez azért lehet kellemetlenség, mert a robotporszívók 99 százaléka azonban még csak 2,4GHz-es frekvencián tud kommunikálni, így a szolgáltatónál gyakran be kell kapcsolni az alternatív hálózatot az előfizetéshez.

Az alkalmazásengedélyek is okozhatnak kellemetlenséget

Végül, de nem utolsó sorban nagyon gyakori probléma a robotporszívók WiFi-hez való csatlakoztatásakor az alkalmazásengedély. A társalkalmazásoknál ugyanis alapkövetelmény, hogy a telefon helyadataihoz, illetve tárhelyéhez hozzáférhessenek.

Ezek az engedélyek azonban gyakran le vannak tiltva, és amennyiben ilyesmi előfordul, akkor a párosítás mindaddig gondot okoz, amíg a tiltást fel nem oldjuk.

Kosaram