Hogyan kímélhetjük robotporszívónk akkumulátorát?

  • Post category:Bemutató
  • Reading time:6 perc elolvasni
You are currently viewing Hogyan kímélhetjük robotporszívónk akkumulátorát?

Egyre több háztartásban teljesítenek szolgálatot robotporszívók, melyek jelentős mértékben meg tudják támogatni a hétköznapi feladatokat, így sokan már az első néhány nap után beleszeretnek saját masinájukba, ami nem véletlen.

Legyen szó ugyanis akár hagyományos porszívózásról, akár nedves feltörlésről, a robotporszívók ma már minden tekintetben kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek, és mivel valóban hasznos társak a házimunkában, ezért a legtöbben szeretnék, ha sokáig otthonuk hűséges társai maradnának.

Mivel a legtöbb okoseszköz, így például egy telefon esetében is az akkumulátor az egyik leggyengébb láncszem, ezért sokan gondolják úgy, hogy a robotporszívóknál sincs ez másként, így szeretnének mindent megtenni annak érdekében, hogy amennyire lehetséges, megkíméljék a készülék akkumulátorát.

Hogy milyen lehetőségek vannak erre, egyáltalán érdemes alkalmazni bármilyen praktikát is ebből a célból?

A legjobb, ha hagyjuk automatizáltan dolgozni

Az igazság az, hogy a legjobb, ha robotporszívónkat hagyjuk úgy dolgozni, ahogyan azt a gyárban megtervezték. Ennek az oka nem más, minthogy ezek a takarítógépek teljes egészében maguktól hoznak döntéseket, így a töltésüket is önerőből szabályozzák.

Azon túl, hogy ez rendkívül biztonságos, az eszközök egyik fontos, gyakran hangsúlyozott kényelmi funkciója is egyben, hiszen ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a tulajdonosoknak semmi másra ne kelljen odafigyelniük, csak legfeljebb arra, hogy a portartály mindig üres legyen. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az önürítő rendszerekkel ma már ez is havi egy-két alkalomra mérsékelhető.)

Az automatizált töltés lényege pedig minden egyes robotporszívónál megegyezik és alapvetően két szabályt érdemes ismerni ide kapcsolódóan:

  1. Minden esetben, ha a robotporszívó befejezi a napi munkát, azaz feltakarított a lakásban, magától visszatalál a dokkolójára, majd ott csatlakozik az elektromos hálózathoz és automatikusan feltölti az akkumulátorát.
  2. Ha a robotporszívónak túl nagy területet kell feltakarítania és központi egysége úgy érzi, hogy energiára van szüksége, akkor megszakítja a takarítást, visszatér a dokkolójára, majd feltöltését követően ott folytatja a munkát, ahol abbahagyta.

Ebből is látható, hogy a működés, ezáltal a töltés is teljesen automatikus, nekünk nincs szükségünk különösebb extra odafigyelésre vagy egyéb beállításra ahhoz, hogy a robotporszívó akkumulátorát megkíméljük valamitől.

Nem kell erőltetni a töltést

Az okostelefonoknál sokan tartják azt az aranyszabályt, hogy az akkumulátornak soha nem szabad 50 százalékos töltöttség alá csökkennie, mert az rontja a teljesítményt, esetünkben az üzemidőt, vagyis konkrétan azt, hogy mennyi időt tud aktív takarítással tölteni a készülék.

Ez valójában egyfajta tévedés, a modern akkumulátorok esetében leginkább arra kell figyelni, hogy soha ne merüljenek le teljesen, de alapvetően a töltési ciklusok mennyisége határozza meg a leginkább, hogy milyen sokáig marad a robotporszívó hűséges társa.

Emiatt sem érdemes erőltetni számára a töltést, azaz bízzunk a gyártóban, a megalkotott technikában, ha ugyanis egy jó minőségű robotporszívót vásároltunk, akkor az mindig pontosan tudja majd, mikor van szüksége energiára.

Ha csökken az üzemidő, szoftveres beállítás is állhat a háttérben

Drasztikusan lecsökkent robotporszívónk üzemideje? Ha nem egy túl régi készülékről van szó, akkor nem kell rögtön megijedni emiatt, könnyen előfordulhat, hogy csak valamiféle szoftveres beállítás áll a háttérben, ami folyamatos túlterhelést ad az akkumulátornak.

Érdemes ilyenkor átnézni a társalkalmazást, kikapcsolni a turbó módot, szabályozni a teljesítményt, szükség szerint új kapcsolatot létrehozni a kettő között, esetleg frissíteni a szoftvert mindkét oldalról, mert ezek miatt kivétel nélkül előfordulhat ilyen probléma

Ha meghibásodott a robotporszívó akkumulátora

Már nem használnak a beállítások és a szoftveres frissítések? A robotporszívó üzemideje jelentős mértékben lecsökkent? Netán már be sem kapcsol? Ebben az esetben alighanem meghibásodott az akkumulátor.

Az akkumulátor meghibásodása az üzemidőn érződik a legtöbbször

Ilyen esetekben a budapesti Robotporszívó Szerviz valamennyi típus esetében gyors határidőkkel, elérhető árakkal, minőségi cserealkatrészekkel és természetesen garanciális munkavégzéssel tudja orvosolni a problémát – vidéken élők számára szervizfutár szolgáltatással.