Barion Pixel

Hogyan kímélhetjük robotporszívónk akkumulátorát?

Egyre több háztartásban teljesítenek szolgálatot robotporszívók, melyek jelentős mértékben meg tudják támogatni a hétköznapi feladatokat, így sokan már az első néhány nap után beleszeretnek saját masinájukba, ami nem véletlen.
Megosztás
Megosztás
Hogyan kímélhetjük robotporszívónk akkumulátorát?

Legyen szó ugyanis akár hagyományos porszívózásról, akár nedves feltörlésről, a robotporszívók ma már minden tekintetben kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek, és mivel valóban hasznos társak a házimunkában, ezért a legtöbben szeretnék, ha sokáig otthonuk hűséges társai maradnának.

Mivel a legtöbb okoseszköz, így például egy telefon esetében is az akkumulátor az egyik leggyengébb láncszem, ezért sokan gondolják úgy, hogy a robotporszívóknál sincs ez másként, így szeretnének mindent megtenni annak érdekében, hogy amennyire lehetséges, megkíméljék a készülék akkumulátorát.

Hogy milyen lehetőségek vannak erre, egyáltalán érdemes alkalmazni bármilyen praktikát is ebből a célból?

A legjobb, ha hagyjuk automatizáltan dolgozni

Az igazság az, hogy a legjobb, ha robotporszívónkat hagyjuk úgy dolgozni, ahogyan azt a gyárban megtervezték. Ennek az oka nem más, minthogy ezek a takarítógépek teljes egészében maguktól hoznak döntéseket, így a töltésüket is önerőből szabályozzák.

Azon túl, hogy ez rendkívül biztonságos, az eszközök egyik fontos, gyakran hangsúlyozott kényelmi funkciója is egyben, hiszen ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a tulajdonosoknak semmi másra ne kelljen odafigyelniük, csak legfeljebb arra, hogy a portartály mindig üres legyen. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az önürítő rendszerekkel ma már ez is havi egy-két alkalomra mérsékelhető.)

Az automatizált töltés lényege pedig minden egyes robotporszívónál megegyezik és alapvetően két szabályt érdemes ismerni ide kapcsolódóan:

  1. Minden esetben, ha a robotporszívó befejezi a napi munkát, azaz feltakarított a lakásban, magától visszatalál a dokkolójára, majd ott csatlakozik az elektromos hálózathoz és automatikusan feltölti az akkumulátorát.
  2. Ha a robotporszívónak túl nagy területet kell feltakarítania és központi egysége úgy érzi, hogy energiára van szüksége, akkor megszakítja a takarítást, visszatér a dokkolójára, majd feltöltését követően ott folytatja a munkát, ahol abbahagyta.

Ebből is látható, hogy a működés, ezáltal a töltés is teljesen automatikus, nekünk nincs szükségünk különösebb extra odafigyelésre vagy egyéb beállításra ahhoz, hogy a robotporszívó akkumulátorát megkíméljük valamitől.

Nem kell erőltetni a töltést

Az okostelefonoknál sokan tartják azt az aranyszabályt, hogy az akkumulátornak soha nem szabad 50 százalékos töltöttség alá csökkennie, mert az rontja a teljesítményt, esetünkben az üzemidőt, vagyis konkrétan azt, hogy mennyi időt tud aktív takarítással tölteni a készülék.

Ez valójában egyfajta tévedés, a modern akkumulátorok esetében leginkább arra kell figyelni, hogy soha ne merüljenek le teljesen, de alapvetően a töltési ciklusok mennyisége határozza meg a leginkább, hogy milyen sokáig marad a robotporszívó hűséges társa.

Emiatt sem érdemes erőltetni számára a töltést, azaz bízzunk a gyártóban, a megalkotott technikában, ha ugyanis egy jó minőségű robotporszívót vásároltunk, akkor az mindig pontosan tudja majd, mikor van szüksége energiára.

Ha csökken az üzemidő, szoftveres beállítás is állhat a háttérben

Drasztikusan lecsökkent robotporszívónk üzemideje? Ha nem egy túl régi készülékről van szó, akkor nem kell rögtön megijedni emiatt, könnyen előfordulhat, hogy csak valamiféle szoftveres beállítás áll a háttérben, ami folyamatos túlterhelést ad az akkumulátornak.

Érdemes ilyenkor átnézni a társalkalmazást, kikapcsolni a turbó módot, szabályozni a teljesítményt, szükség szerint új kapcsolatot létrehozni a kettő között, esetleg frissíteni a szoftvert mindkét oldalról, mert ezek miatt kivétel nélkül előfordulhat ilyen probléma

Ha meghibásodott a robotporszívó akkumulátora

Már nem használnak a beállítások és a szoftveres frissítések? A robotporszívó üzemideje jelentős mértékben lecsökkent? Netán már be sem kapcsol? Ebben az esetben alighanem meghibásodott az akkumulátor.

Az akkumulátor meghibásodása az üzemidőn érződik a legtöbbször

Ilyen esetekben a budapesti Robotporszívó Szerviz valamennyi típus esetében gyors határidőkkel, elérhető árakkal, minőségi cserealkatrészekkel és természetesen garanciális munkavégzéssel tudja orvosolni a problémát – vidéken élők számára szervizfutár szolgáltatással.

Kosaram