Barion Pixel

Robotporszívó állatszőrre – minden, amit vásárlás előtt tudni kell!

A kisállat-tulajdonosok pontosan tudják, hogy bár kis kedvenceik rengeteg örömet hoznak a hétköznapokba, azonban a lakásban tartva megannyi koszt hagynak maguk után, ezért minden nap indokolt lehet a takarítás – különösen vedlési időszakban.
Megosztás
Megosztás
Robotporszívó állatszőrre – minden, amit vásárlás előtt tudni kell!

Ez nemcsak rengeteg kellemetlenséget okoz, hanem sok időt is elvesz a mindennapokból, így előbb vagy utóbb, de minden kisállat-tulajdonosban felmerül, hogy segítségre van szükségük ahhoz, hogy legalább a lakás padlózata mindig tiszta és szőrmentes legyen.

Az egyik leghatékonyabb alternatívát ebből a szempontból a robotporszívók képviselik, azonban csak nagyon kevesen tudnak elmerülni ezeknek a takarítógépeknek a szövevényes világában ahhoz, hogy a megfelelő típus mellett döntsenek.

A robotporszívók ugyanis óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, igazi slágertermékké váltak, így a piacon a legkülönfélébb gyártóktól találhatunk sokféle tudású és típusú gépet, melyek közül nagyon nehéz kiválasztani a számunkra legjobbat.

Ezért állítottuk össze ezt a cikket, mely minden fontos részletre kitér, amit fontos figyelembe vennünk, illetve tudnunk, ha leginkább állatszőr ellen vásárolnánk robotporszívót.

Miért előnyös a robotporszívó állatszőrre?

Mielőtt rátérnénk azokra a tulajdonságokra, amelyeket figyelembe kell vennünk egy robotporszívó vásárlásakor, ha kisállat mellé választanánk megfelelő típust, érdemes lehet áttekinteni, hogy miért is előnyös, ha van egy ilyen eszköz a lakásban tartott cicák és kutyák mellett.

Azt nyilván senkinek sem kell ecsetelni, hogy már egyetlen állat után is milyen sok szőr és egyéb kosz marad, ami mindennapos takarítást igényel, azonban az alábbi pontok most inkább azoknak szólnak, akik még nem biztosak abban, hogy egy robotporszívó jó alternatíva lehet a probléma megoldására.

Lássuk tehát az előnyös tulajdonságokat, hiszen ebben a témakörben hátránnyal nem találkozhatunk azon kívül, hogy a robotporszívót meg kell vásárolnunk.

A jobb modellek hatékonysága már megkérdőjelezhetetlen

Amiért nagyon sokan hezitálnak a kapcsolódó termék vásárlásán, az leginkább a hatékonyság kérdése. Valóban megfelelő egy robotporszívó állatszőr ellen? Mint fentebb is említettük már, a piacon óriási fejlődés ment végbe az elmúlt években, így ezek a takarító robotok is sokkal hatékonyabbá váltak, mint a megjelenésükkor.

Nyilvánvaló, hogy ha sok az állatszőr a lakásban, ha minden nap takarítanánk vele, akkor nem szabad a belépő kategóriából válogatnunk, inkább a közép- vagy prémium ligában találhatjuk meg számításainkat, de tekintsünk megtérülő befektetésként rá, hiszen egy megfelelő modell óriási segítség lehet.

Roborock S7 MaxV

Manapság ugyanis már lehet olyan terméket vásárolni, aminek a hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, és nem csak állatszőr esetén, noha ehhez érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt a következő fejezetben összegyűjtött intelmeket.

Minden nap takarít – akár többször is

A robotporszívó előnye továbbá, hogy gyakorlatilag soha nem fárad el. Ez vedlési időszakban különösen pozitív tulajdonsága, hiszen amennyiben szükség van rá, akár naponta többször is felporszívózza a lakást, és összegyűjti az állatszőrt, így mi garantáltan tiszta házba érünk haza munka után.

Természetesen a robotporszívónak is szüksége van töltődésre, azonban a jobb modellek ezt automatizáltan végzik, amennyiben tehát befejezték a munkát vagy merülőben vannak, maguktól visszamennek a dokkolóra, feltöltenek és ott folytatják a takarítást, ahol korábban abbahagyták.

Ez több kisállat vagy nagyobb lakás esetén különösen hatékony megoldás, a kényelemről nem is beszélve!

Oda is befér, ahová a hagyományos porszívók nem

A kisállatok gyakran bújnak bútorok alá és olyan helyekre, ahová hagyományos porszívóval nem tudunk takarítani. Egy robotporszívó ilyen esetekben is előnyös lehet, hiszen vannak modellek, melyek alig 8-10 centiméter magasak, avagy kényelmesen be tudnak bújni a bútorok alá.

Oda is befér, ahová a hagyományos porszívók nem

Ezzel olyan helyeken is kitakarítanak, ahol hajlamos felgyülni az állatszőr, ami utána kellemetlen szagokat idézhet elő, kitakarításuk pedig rengeteg fejtöréssel járhat. Egy jó robotporszívó azonban ezt is megspórolhatja nekünk.

Minden padlófelületet tisztán tart

Határozottan a robotporszívó mellett szól továbbá az is, hogy ezek a készülékek gyakorlatilag minden padlófelületen bevethetők, így teljesen mindegy, hogy szőnyeg, járólap, műpadló vagy éppen parketta van a lakásban, egy jobb készüléknek egyik sem jelent majd akadályt.

Porszívózni ugyanis nemcsak szőnyegen, hanem kemény padlón is képesek ezek az eszközök, és akkor még nem is beszéltünk a folyamatosan fejlődő felmosás funkcióról, mely a megfelelő felületeket – így például a járólapot vagy a szalagparkettát – képes egy nedves rongy segítségével feltörölni.

A kisállatok is könnyen megszokják

Rengetegen azért nem vesznek robotporszívót, mert a macskák vagy a kutyák megijednének tőle a lakásban. Azon túl, hogy ezzel a problémakörrel valóban foglalkozni kell, nem árt kiemelni, hogy ebben legalább akkora szerepe van a gazdának, mint magának az eszköznek.

Amennyiben ugyanis valaki úgy szoktatja a kisállatait, akkor a normál porszívótól sem félnek. Ilyen esetekben a robotporszívó miatt sem kell aggódnunk, azonban érdemes olyan típusok közül válogatni, melyek szabályozható szívóerővel rendelkeznek, ezáltal pedig hangjuk is mérsékelhető.

A kisállatok is könnyen megszokják

Lényeges, hogy hagyjunk időt a kisállatoknak, hogy megismerkedjenek a robotporszívóval, szükség szerint zárjuk el őket, amíg az eszköz takarít vagy fokozatosan vezessük be az életükbe, hogy ne ellenségnek, mint inkább barátnak tekintsék, és csakhamar vagy közömbössé válnak vele, vagy játszópajtásnak tekintik.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen egy robotporszívó, ha kisállat mellé vásárolnánk?

Ha idáig eljutottunk a cikkben, akkor már biztosan elhatároztuk, hogy szeretnénk egy robotporszívót állatszőrre. Amennyiben nem tudjuk, hogy milyen tulajdonságoknak kell megfelelnie a kiválasztott eszköznek, az alábbi pontok ehhez nyújtanak majd segítséget.

A legfontosabb az erős szívómotor

Ha szeretnénk hatékonyan felvenni a kesztyűt az állatszőrrel szemben a lakásban, akkor az egyik legfontosabb tulajdonság az erős szívómotor legyen. A gyártók a robotporszívók szívóerejét Pascalban adják meg, és érdemes az erősebbek közül válogatni, így 2500-3000 Pa már elegendő lehet erre a célra.

Természetesen minél erősebb, annál hatékonyabb, illetve – ami kisállatok mellett fontos – még jobban szabályozható is, azaz sokkal halkabbá lehet tenni az eszköz működését. Értelemszerűen minél több állatot tartunk a lakásban, érdemes annál erősebb típusok közül válogatni.

A megfelelő keferendszerre is oda kell figyelni

Közel sem csak a szívómotor erejére kell azonban koncentrálni, ha robotporszívót választunk, hanem a megfelelő keferendszerre is. Először is legyen oldalkefe az eszközön, ami ma már a legtöbb gyártónál alapkövetelmény, de még mindig kapni olyan típusokat, amelyekre nem jellemző.

Fontos, mert a robotporszívó így a sarkok, a bútorok és a falak mellől is képes kitakarítani, vagyis garantáltan mindenhol tisztaság uralkodhat a lakásban. Ami lényeges még ezen a ponton, az a főkefe alapanyaga!

Nagyon sok robotporszívón még mindig kefeszerű megoldás található, ami gyűjti, halmozza az állatszőrt, azaz nem a legalkalmasabb a takarításra. A jobb modelleken már szilikonlamellás típusok kaptak helyet, melyek nemcsak tartósabbak, hanem a szőr és a hajszálak esetén is hatékonyabbak.

A felmosás funkció sem árt

A kisállatok miatt nemcsak porszívózni ajánlott gyakrabban a lakásban, hanem felmosni is. Egyre több robotporszívó rendelkezik ma már felmosás funkcióval, ezek többsége azonban nem a leghatékonyabb, rendszerint csak egy nedves rongyot húznak végig a padlón, de ez az odaszáradt szennyeződéseket például nem távolítja el túl hatékonyan.

Ha igazán jót akarunk magunknak, akkor olyan robotporszívót vásárolunk, mely vibrációs felmosással rendelkezik. Ennek a technológiának a lényege, hogy a nedves mopot az eszköz mozgatja maga alatt, gyakorlatilag súrolja a padlót, ami már a jobb modelleknél képes megközelíteni a valódi felmosás szintjét.

A nagy portartály is legyen prioritás

Az állatszőr egyik sajátossága, hogy gyakran jelentkezik csomókban, vagyis nagy hely szükséges a tároláshoz annak ellenére is, hogy kiváló tömörödési tulajdonságokkal rendelkezik. Emiatt lényeges, hogy olyan robotporszívót válasszunk, ami nagy portartályt kapott.

Fontos, mert a legtöbb eszköz csak általános porra lett tervezve, így a gyártók nem számoltak vele, hogy nagyobb mennyiségű állatszőrt is kell tárolniuk a munka során. Ezért legalább 3-400 ml-es portartállyal rendelkező modellt válasszunk abban az esetben, ha kisállat mellett használnánk.

Önürítő rendszer? Hasznos lehet!

Részben a portartály méretéhez köthető az önürítő rendszer is, ami sokak szerint csak egy felesleges extra, valójában azonban igencsak hasznos kiegészítő lehet különösen abban az esetben, ha sok kisállat él a lakásban, és gyakran kell alkalmazni a robotporszívót.

Hogyan működnek a robotporszívók önürítő rendszerei?

Az önürítő rendszer lényege, hogy a porszívó dokkolója nemcsak töltésre képes, hanem egy hozzávaló szivattyú segítségével ki tudja emelni a belső portartály tartalmát egy külsőbe úgy, hogy a teljes folyamat automatizált, nekünk hozzá sem kell nyúlnunk közben.

Amennyiben a robotporszívó napjában többször is működik, vagy gyakran elfelejtjük kiüríteni a portartályt, akkor ez a módszer rendkívül higiénikus és kényelmes lehet, de ne feledjük, az önürítő rendszer mindig nagyobb befektetést igényel.

A jó navigációs rendszer több szempontból is fontos

Kevésbé nyilvánvaló pont a robotporszívó választásakor, de nagyon lényeges kisállatok esetén a megfelelő navigációs rendszer. Nemcsak az eszköz takarítási tulajdonságait képes előnyösen befolyásolni, hanem abban is nagy szerepet játszik, hogy mennyire gyorsan fogadják el kedvenceink az eszközt.

Egy jó navigációs rendszer képes feltérképezni a házat, felismerni az akadályokat, így azt is, ha macskáink vagy kutyáink véletlenül fellöktek valamit, esetleg otthagytak egy játékot a padlón. Ha a szisztéma jól működik, a porszívó nem hagyja abba a takarítást ilyen esetekben, hanem ügyesen felismeri és kikerüli az akadályt.

Az igazán jó navigációs rendszerek manapság LiDAR szenzorra épülnek – ez legyen alapkövetelmény, ha a robotporszívót állatszőrre vennénk –, de egyre több gyártó szerel rendes kamerákat is a készülékébe, ami nemcsak a precizitást növeli, hanem azt is, hogy napközben a robotporszívón keresztül ránézzünk kisállatainkra a lakásban.

A könnyed beállíthatóság megkönnyíti az életünket

Lényeges pont a választáskor a beállíthatóság, a szoftveres háttér. A legjobb, ha a robotporszívó egy kellően jól felépített társalkalmazással rendelkezik, ami lehetőséget ad a különféle beállítások alkalmazására, akár még akkor is, ha nem tartózkodunk a lakásban.

Azért hasznos ez kisállatok esetén, mert bármikor és egyszerűen tudjuk módosítani például a szívómotor teljesítményét, ezáltal hangját, hogy mikor takarítson a porszívó, de azt is, hogy ne menjen be abba a helyiségbe, ahol a kisállatok tanyáznak, sőt vedlési időszakban néhány gombnyomással dupla takarítási ciklust is aktiválhatunk.

Hogy ez biztosított legyen, a robotporszívónak egy megfelelően felépített társalkalmazással kell rendelkeznie, ami lehetőséget biztosít minderre.

Melyik a legjobb robotporszívó állatszőrre?

Most már tudjuk, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy robotporszívónak abban az esetben, ha állatszőr takarítása miatt vásárolnánk, azonban szeretnénk segíteni azoknak is, akiknek esetleg nincs idejük feltérképezni az egész piacot azért, hogy megtalálják a megfelelő típust.

Melyik a legjobb robotporszívó állatszőrre?

Ha valóban az állatszőr az egyik prioritásunk, akkor érdemes szétnézni a Xiaomi háza táján, hiszen több olyan termékük is van, melyek makulátlanul megfelelnek a fentiekben kiemelt követelményeknek.

Xiaomi robotporszívó állatszőrre? De mégis melyik legyen? Lássunk két olyan modellt, amelyek garantáltan nem okoznak nekünk csalódást!

Xiaomi Roborock S7 MaxV

A Xiaomi Roborock S7 MaxV mondhatni kompromisszummentességet biztosít számunkra abban az esetben, ha szeretnénk megfelelni a fenti követelményeknek, hiszen minden egyes tulajdonsága tökéletesen kielégíti azokat az igényeket, amelyek egy kisállat mellett felmerülhetnek.

A piac prémium ligáját képviselő termékről van szó, mely 5100 Pa szívóerővel rendelkezik, tehát biztosan nem okoz neki gondot semmilyen padlófelület tisztántartása – még a hosszabb szálú szőnyegekkel is megbirkózik –, miközben oldalkeféje és szilikonlamellás főkeféje minden közegben megtámogatja munkáját.

Roborock S7 MaxV Plus

Rendelkezik felmosás funkcióval is, mely vibrációs technológián alapul, így ha a kisállatok miatt odaszáradt szennyeződés van a padlón, ez az eszköz biztosan megbirkózik vele. Portartálya is meglepően tágas, 400 ml-es kapacitással büszkélkedhet, ami akár 300 négyzetméternyi terület takarítását is lehetővé teszi.

Nagyon precíz LiDAR szenzoros navigáció tartozik hozzá, méghozzá valódi kamerák és egy öntanuló mesterséges intelligencia társaságában, a kapcsolódó telefonos alkalmazás pedig lehetőséget ad a legaprólékosabb beállításokra is, amelyek csak szükségesek lehetnek, ha kisállat van a lakásban.

Nagy előnye, hogy a Xiaomi Roborock S7 MaxV-hez külön megvásárolható egy nagyon fejlett önürítő rendszer is, ami még kényelmesebbé teszi a használatát, hiszen napokig nem kell hozzányúlnunk ahhoz, hogy makulátlan rendet tartson a lakás falai között.

Xiaomi Roborock S7

Szeretnénk alacsonyabb árkategóriában robotporszívót választani, ami kisebb kompromisszumokkal, de mégis megfelelő vétel lehet kisállatok mellé? Ebben az esetben ideális megoldás lehet még a Xiaomi Roborock S7 is, mely a MaxV elődjeként 90 százalékban megfelel a fenti elvárásoknak.

Az eszköz szívóereje például gyengébb, mindössze 2500 Pa, azonban ez még éppen az a lélektani határ, ami állatszőr takarítása esetén elfogadható, a HyperForce technológiának, valamint a szilikonlamellás főkefének köszönhetően tehát biztosan magabiztos tisztaságot tud majd nyújtani akár több kisállat mellett is.

Természetesen nem hiányzik róla az oldalkefe sem, sőt a felmosás funkció tekintetében a Roborock S7 volt az egyik első robotporszívó, ahol megjelent a VibraRise technológia, ami azt jelenti, hogy a nedves mopot nemcsak húzza maga alatt a padlón, hanem képes közben mozgatni, azaz súrolni is a felületet.

Xiaomi Roborock S7 robotporszívó bemutató

Kimagaslóan tágas, közel félliteres portartállyal rendelkezik, navigációját pedig LiDAR szenzorok biztosítják, azonban a MaxV-hez mérten kamerák nem kaptak rajta helyet. Ennek ellenére makulátlanul közlekedik a lakásban, tökéletesen feltérképezi a helyiségeket és felismeri az akadályokat, sőt valós időben reagál is rájuk.

Természetesen a Xiaomi Roborock S7 egyaránt büszkélkedhet megfelelő szoftveres háttérrel, egy jól összerakott, könnyen kezelhető és átlátható applikáció segít abban, hogy minden tulajdonságát kalibrálhassuk, ezáltal maximálisan kisállataink igényeihez igazíthassuk működését.

Gyakran ismételt kérdések

Valóban feltakarítja az állatszőrt egy robotporszívó?

Amennyiben egy olyan robotporszívót vásárolunk, ami megfelel a fenti kritériumoknak, akkor sem a macskaszőr, sem a kutyaszőr, de még a hosszabb emberi haj sem jelenthet akadályt számára. A jobb minőségű robotporszívó modellek ma már valóban jól működnek és hatékonyak!

Az alommal és a szárazeledellel is megbirkózik a robotporszívó?

Amennyiben kiömlött, de nem túl nagy mennyiségű szárazeledelről és alomról van szó, azt a legtöbb robotporszívó képes hatékonyan feltakarítani még akkor is, ha az alomtálca vagy az evőtál közelében található a kiszóródás. Ennek a titka leginkább a nagy szívóteljesítményben keresendő!

Nem félnek az állatok a robotporszívótól?

A legtöbb kisállat természetesen először megijed a robotporszívótól, de amennyiben kellő fokozatossággal szoktatjuk hozzá a macskákat és a kutyákat a hangjához és a jelenlétéhez, nem ijesztgetjük vele őket, nem a legnagyobb teljesítmény és zajszint mellett alkalmazzuk, akkor az állatok egy-két hét alatt megszokják a porszívót, és nem félnek majd tőle.

Miért ne válasszunk állatszőrre olcsó porszívót?

Az olcsóbb, belépő kategóriát képviselő robotporszívók többsége a fentiekben felsorolt kritériumok többségének nem tud megfelelni, ezért teljesen alkalmatlan arra, hogy állatszőrt takarítsunk velük. Megijesztik kedvenceinket, hangosak, nehezen tájékozódnak, rendszerük pedig hajlamos elakadni a nagy mennyiségű szőrtől, hogy csak néhány problémát emeljünk ki a sok közül.

Kosaram