Barion Pixel

Milyen robotporszívót vegyünk 2022-ben?

Az utóbbi néhány évben a robotporszívók népszerűsége jelentős mértékű emelkedést mutatott. Nem véletlenül, hiszen a takarítás egy rendkívül modern és hatékony módját képviselik, ami óriási segítséget nyújthat a hétköznapi emberek számára.
Megosztás
Megosztás
Milyen robotporszívót vegyünk 2022-ben?

Általánosságban elmondható azonban, hogy a robotporszívók még annyira friss technológiát képviselnek, hogy sokan semmit sem tudnak ezekről az eszközökről, mindössze azt, hogy maguktól kiporszívózzák, esetenként felmossák a lakást.

Csakhogy ez az információmennyiség messze nem elegendő ahhoz, hogy ki tudjuk választani magunknak a megfelelő robotporszívót. Egy ilyen döntés ugyanis hónapokra, sőt évekre meghatározhatja a mindennapjainkat, ezért komoly áttekintést igényel.

Hogy milyen tulajdonságokra kell odafigyelnünk, ha 2022-ben robotporszívót vásárolnánk? Aktuális cikkünkben az idei év trendjeit, illetve mondhatni a legalapvetőbb követelményeit állítottuk a középpontba annak érdekében, hogy egyszerűbb legyen a választás.

Paraméterek, amelyek fontosak a robotporszívó kiválasztásakor

Amennyiben szeretnénk saját robotporszívót vásárolni, az első és legfontosabb, hogy tisztában legyünk azokkal a paraméterekkel, amelyek 2022-ben fontosak lehetnek az alapvető működés során. Lássuk ezek közül a leginkább lényeges tényezőket!

Már csak saját navigációval szerelt robotporszívót vásároljunk

Noha évekkel korábban el lehetett volna engedni a LIDAAR szenzoros megoldások miatt, de 2022-ben már alapvető kritériumként írhatjuk le, hogy ne válasszunk olyan robotporszívót, ami nem rendelkezik saját navigációval, hiszen a későbbiekben sok problémánk lehet vele.

Egy valamirevaló robotporszívónak manapság már van legalább egy lézeres szenzorja, gyakran kamerája is, ami nemcsak azért fontos, hogy képes legyen navigálni a lakás falai között, és ne menjen neki úton-útfélen minden berendezési tárgynak.

A megfelelő navigáció jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a robotporszívónak milyen takarítási tulajdonságai vannak, hiszen minél precízebb az útvonalkeresés tekintetében, annál alaposabban képes tisztává varázsolni a padlót.

Nagy akkumulátor-kapacitás, automatikus töltés

Szintén a saját életünket könnyíthetjük meg a jövőben, ha olyan robotporszívót választunk magunknak, ami az akkumulátor tekintetében is illik a 2022-ben elvárt szinthez. 

Példának okáért legyen elég nagy kapacitása – legalább 5000 mAh vagy több –, ami már egy egészen korrekt üzemidőt képes biztosítani a robot számára, ezáltal a 120-180 perces takarítási idők sem okoznak neki problémát. Egy nagyobb ház esetén ez rendkívül lényeges.

Hogy az akkumulátor milyen típusú, az ma már nem annyira mérvadó – a Li-Ion azért elvárható alap –, az viszont igen, hogy a robotporszívó saját töltőállomással rendelkezzen, oda automatikusan visszataláljon a munka után és magától feltöltsön a következő feladathoz.

Legyen főkefe és oldalkefe is

Lényeges megnézni a megfelelő robotporszívó kiválasztásakor az eszköz keferendszerét is. Azokat a típusokat, amelyek nem rendelkeznek oldalkefével, csak egy alsó főkefével, 2022-ben már érdemes ignorálni, hiszen ezek a modellek nem nyújtanak kielégítő tisztaságot.

Az oldalkefe ugyanis azt a célt szolgálja, hogy a falak és a bútorok mellől képes kiseperni a lerakódott koszt, illetve port, amire csak a főkefe még egy erős szívómotor mellett sem lesz képes, tehát félmunkát végez majd a lakásban.

Továbbfejleszett oldalfefék

Érdemes megnézni a főkefe tulajdonságaira is. Ha egyszerű sörtés típus található a porszívón, akkor az már egy többéves konstrukció lesz, ami nem feltétlenül baj, de a szilikonlamellás megoldások minden tekintetben lényegesen korszerűbbek, így érdemes ezeket keresni.

Az akadálymászó képesség sem elhanyagolható tulajdonság

Nagyon ritkán kap figyelmet, pedig sokan csak a vásárlás után döbbennek rá arra, hogy a hazavitt robotporszívó csak úgy tud üzemelni, ha manuálisan átrakosgatják egyik helyiségből a másikba. Ezért kell ellenőrizni az eszköz akadálymászó képességét!

Még mindig vannak ugyanis olyan robotporszívók a piacon, amelyek az alig egy centiméteres magasságokat sem képesek megmászni, így például nem tudnak felhajtani egy szőnyegre vagy átmenni egy kisebb küszöbön sem anélkül, hogy ne akadjanak el.

Ezért válasszunk olyan robotporszívót magunknak, ami legalább másfél, de inkább két centiméteres akadálymászó képességgel rendelkezik, hiszen a legtöbb magyar otthonban ennél nagyobb szintkülönbségek vagy magasabb küszöbök nincsenek.

Minél nagyobb szívóerő, annál nagyobb tisztaság

Egy robotporszívó kiválasztásakor elengedhetetlen odafigyelni a megfelelő szívóerőre. Ma még mindig piacra kerülnek olyan gyenge eszközök, amelyek nem sok érdemi hatást nyújtanak a hétköznapokban, így a számokat nem árt figyelembe venni.

Ma már alapvetően elvárható például egy robotporszívótól, hogy 3-4000 Pascal szívóerőt képviseljen, de akadnak modellek, amelyek már az 5000 Pa értéket is meghaladják, ami alapvető fontosságú a padló megfelelő tisztaságának eléréséhez.

A belépő szintnek 2022-ben már nem szabad kevesebbnek lenni 2500 Pascalnál, tehát amelyik robotporszívó ennél rosszabb teljesítményt produkál, azt érdemes parkolópályára tenni, hiszen ma már elérhető áron is vannak ilyen tulajdonságú modellek.

A szoftveres háttér lényegesebb, mint gondolnánk

Szintén egy ritkán figyelt tulajdonság a robotporszívóknál, hiszen a szoftveres háttér alapvetően nem látható tulajdonság, de 2022-ben nagyon fontos odafigyelni erre is a megfelelő típus kiválasztásakor, hiszen óriási szerepe van a működtetésben.

Egy robotporszívóhoz tehát ma már elvárható, hogy tartozzon hozzá egy alapos társalkalmazás – a magyar nyelv még nem annyira alapvető –, méghozzá olyan funkciókkal, mint a távoli elérés, a térképkészítő algoritmus vagy éppenséggel a virtuális fal.

Roborock felterkepezés

Az aktuális modellek esetében már lehetőségünk van arra, hogy telefonunkon keresztül állítsuk a szívóerőt, a takarítás helyét és idejét, de akár azt is, hogy mennyi vizet használjon a felmosáshoz. Egy aktuális modelltől ezek ma már kis túlzással elvárhatók.

Ha van felmosás funkció, akkor az legyen működőképes

Az egyik legnagyobb tévhit a robotporszívók kapcsán a felmosás funkcióhoz kapcsolódik. Nem véletlenül, hiszen sokan abban a tévhitben élnek, hogy a mai eszközök a nedves takarítás tekintetében olyan hatást keltenek, mint a manuális felmosás.

Ez viszont ebben a formában sajnos óriási tévhit! A legtöbb robotporszívó esetén a felmosás funkció abból áll, hogy egy nedves rongyot húz maga alatt a kijelölt felületen, ami a por és kisebb kosz esetén hasznos lehet, de nem lehetne tényleges felmosásnak nevezni.

Ehhez az elképzeléshez a legutóbbi Roborock robotporszívók kerültek a legközelebb, amelyek már nemcsak húzzák maguk alatt vagy mögött a mopot, hanem képesek ide-oda mozgatni is annak érdekében, hogy súroló hatást fejtsenek ki a padlóra.

Mikor és milyen robotporszívót válasszunk?

Most, hogy a konkrét paraméterekkel végre tisztában vagyunk, tehát egy konkrét modell kapcsán pontosan tudjuk, milyen funkciókra és adatokra kell odafigyelnünk a választáskor, itt az ideje elmerülni a konkrétumokban.

Hiába tudjuk ugyanis, hogy a nagy szívóerő pozitívum, ha nem tudjuk majd kihasználni, vagy hiába tudja a választott modell a szónikus felmosást, ha alig két négyzetméternyi keménypadló van a házban.

Ezért most összegyűjtöttünk néhány konkrét esetet, hogy bizonyos körülmények között milyen robotporszívóra lesz szükségünk, sőt gyakran nemcsak a paramétereket, hanem egy-egy konkrét típust is bátorkodtunk kiemelni a sorból.

Milyen robotporszívót válasszunk, ha még soha nem volt ilyen okoseszközünk?

Amennyiben valakinek még soha nem volt dolga robotporszívóval, akkor jellemző, hogy rögtön a legjobbat szeretné megvásárolni magának, csakhogy ez sok esetben zsákbamacska, hiszen több százezer forintot költhet el feleslegesen.

Kezdésnek érdemesebb inkább a régebbi, vagy eleve olcsóbb modellek közül válogatni, hiszen sok esetben ezek is képesek megmutatni a robotporszívókban rejlőlehetőségeket, de mindezt úgy, hogy közben nem fizetünk túl nagy összeget futurisztikus technológiáért.

Ebből a célból például egy Xiaomi Roidmi Eve Plus robotporszívó tökéletes választás lehet kezdésnek, hiszen bőven 150 ezer forint alatti ára nagyon vonzó, mindemellett kiválóan takarít, de még önürítő rendszer is tartozik hozzá. 

Xiaomi Roidmi Eve Plus robotporszívó

Kezdésnek ennél jobbra vagy többre ritkán van szükségünk, ami természetesen nem azt jelenti, hogy egy-két éven belül nem kell majd egy magasabb kategória, egy jobb tulajdonságokkal rendelkező modell.

Milyen robotporszívót válasszunk, ha sok a szőnyeg a lakásban?

Amennyiben otthonunk padlózatának jelentős része szőnyeggel lett burkolva, akkor a robotporszívó kiválasztásakor két dologra kell nagyon odafigyelnünk, mégpedig a szívóerőre, valamint a keferendszerre, de érdemes vetni egy pillantást a portartály adataira is.

Manapság már nem érdemes megvásárolni olyan robotporszívót, ami 2500 Pa értéknél alacsonyabb szívóhatást képvisel, hiszen az ilyen eszközök nem tudják megfelelően felszívni a szőnyegszálak legmélyéről a port, a koszt és a többi szennyeződést.

A szívóerő mellett lényeges továbbá oldalkefével ellátott eszközt választani, hogy a bútorok mellett és a sarkoknál egyaránt tisztaság uralkodjon, de a főkefe állaga is lényeges, hiszen a szilikon lamellás megoldások hatékonyabban tisztítják a szőnyeget, mint a sörtés típusok.

Ha sok a szőnyeg, az azt jelenti, hogy rengeteg a por, így a robotporszívónak azt el is kell tárolnia a munka során. Emiatt a megfelelő típus kiválasztásakor ügyeljünk rá, hogy a befutó legalább fél literes belső portartállyal rendelkezzen.

Milyen robotporszívót válasszunk, ha kisállat van a lakásban?

Kisállatok esetén két dologra kell különösen nagy figyelmet fordítani egy robotporszívónál, a kefe kialakítására és a zajszintre.

A kefe azért fontos, mert a sörtés megoldás nagyon könnyen feltekeri, összegyűri az állatszőrt, ezzel dugulást, elakadást és egyéb kellemetlenségeket idéz elő, tehát igyekezzünk szilikon lamellás főkefével ellátott modell mellett dönteni.

Mivel az állatok félnek a nagy zajtól, ezért fontos lehet továbbá az is, hogy a megfelelő robotporszívó alacsony zajszint mellett üzemeljen, ezáltal ne nagyon ijessze meg kedvenceinket még akkor sem, ha esetleg magasabb fokozatra kapcsol.

Mivel az állatszőr nagy kiterjedésű, ezért érdemes lehet odafigyelni a nagy portartályra is, hogy a por mellett legyen helye a vedlésnek.

Amennyiben például a Roborock S7 robotporszívó mellett döntünk, a lamellás kialakítású keferendszernek és az erős szívóerőnek köszönhetően biztosan jól megállja a helyét akkor is, ha kisállat van a lakásban.

Roborock S7 ismetető
Xiaomi Roborock S7 robotporszívó

Milyen robotporszívót válasszunk, ha a felmosás funkció a lényeg?

Egyre több vásárló számára fontos tulajdonság egy robotporszívó kiválasztásakor a felmosás funkció. Fentebb már említettük, hogy amennyiben ez lényeges tulajdonság, akkor a legtöbbször mélyen bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, hiszen újabb modellekre lesz szükségünk.

A felmosó mopot egyszerűen maguk alatt húzó robotporszívók esetében a kérdéses funkció ugyanis nem tekinthető teljes értékű megoldásnak még akkor sem, ha csak parketta, műpadló vagy járólap van a lakásban, hiszen ez a megoldás csak egyfajta nedves feltörlés lesz.

Amennyiben azt akarjuk, hogy a robotporszívó valóban a felmosáshoz hasonló tulajdonságokat nyújtson, akkor olyan típusok között kell válogatnunk, amelyek képesek a szónikus felmosásra, aminek a lényege, hogy a felmosó mopot ide-oda mozgatják munka közben.

Ez lényegesen jobb tisztítási tulajdonságokat biztosít a robotporszívónak, és példának okáért a VibraRise funkcióval ellátott Roborock S7 MaxV éppen ezek közé sorolható. Ha tehát felmosásra alkalmas eszközt keresünk, ez a típus biztosan jó választás lesz.

Roborock S7 MaxV bemutató
Xiaomi Roborock S7 MaxV robotporszívó

Milyen robotporszívót válasszunk, ha nagy lakásban élünk?

A nagy lakás egyet jelent azzal, hogy a lehető legnagyobb teljesítményű robotporszívóra van szükségünk minden tekintetben. A vásárláskor ezért érdemes például odafigyelni elsőként a tartályokra, így a por- és víztartálya egyaránt.

Érdemes ennek fényében olyan robotporszívó mellett dönteni, melyben minél nagyobb tartályok kaptak helyet, esetleg rendelkezik önürítő rendszerrel, ami lehetővé teszi, hogy nagy alapterület mellett többször is ürítsen egy-egy takarítás során – külső beavatkozás nélkül.

A tartályok kapacitása mellett lényeges lehet ilyenkor az is, hogy a robotporszívó mekkora üzemidővel rendelkezik. Vannak ugyanis olyan belépő szintű modellek, melyek sok esetben csak 50-60 percig képesek üzemelni egyhuzamban, ami egy nagyobb lakásban kevés. 

Egy 120-130 négyzetméteres ingatlannál gyakran akár két teljes óráig is eltart, míg a robotporszívó mindent körbejár és feltakarít, ezért lényeges, hogy akkora akkumulátor legyen benne, hogy azzal legalább 120 percig bírja egyetlen töltéssel.

A nagy lakás esetén érdemes odafigyelni már a szoftveres oldalra is. Bár mindig hasznosak az ilyen formában elérhető funkciók, de különösen a többszintes lakásoknál érdemes lehet olyan robotporszívót választani, ami a földszint és az emelet térképét is képes menteni, tárolni.

Nagyon fontos, hiszen ilyenkor a takarítógép egyszerre több szinten is otthonosan érzi majd magát, azonnal megtalálja a helyiségeket, pontosan, tervszerűen üzemel, azaz jóval nagyobb hatékonyság mellett alkalmazható.

Példának okáért egy Roborock S5 Max robotporszívó kiváló választás lehet ebből a célból, hiszen félliteres portartálya elég nagy ahhoz, hogy egy nagyobb lakásban is megállja a helyét.

Roborock S5 Max ismertető
Xiaomi Roborock S5 Max robotporszívó

Amennyiben lényeges a kamera is az eszközön, akkor az S5 Max helyett a Roborock S6 Max V is hasonló tulajdonságokat képvisel, így ez a modell sem rossz választás.

Roborock S6 MaxV ismertető
Xiaomi Roborock S6 MaxV robotporszívó

Az önürítő rendszer létjogosultsága 2022-ben

Ha a 2022-es robotporszívó trendeket vesszük nagyító alá, akkor azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb figyelem szegeződik az önürítő rendszerre, így sokak részéről már egyfajta elvárás, hogy a kiválasztott takarítógéphez legyen ilyen kiegészítő.

Az önürítő rendszer esetén valójában nem is annyira a robotporszívó, mint inkább a hozzá kapcsolódó dokkoló a lényeges, ami nemcsak arra képes, hogy feltöltse elektromos árammal az eszközt, hanem arra is, hogy kiszivattyúzza egy külső tartályba az általa összegyűjtött port.

Amennyiben ilyen önürítő rendszerrel ellátott robotporszívóra van szükségünk, akkor az idei évben még viszonylag szerény kínálatból válogathatunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs a piacon olyan modell, ami nem működik megfelelően.

Példának okáért kiválóan vizsgázott a teszteken a Roborock S7 MaxV Plus, ami a nagyszerű alapmodell egy speciális, külső porszívóval ellátott változata, és óriási szívóhatás mellett képes kiszippantani minden koszt és port a belső portartályból egy külső porzsákba.

Roborock S7 MaxV Plus
Roborock S7 MaxV Plus robotposzívó

A kérdéses technológia ma már működőképes, abszolút nagy létjogosultsága van, sőt egyes szakértők szerint néhány éven belül már csak olyan robotporszívók lesznek a piacon, amelyek saját önürítő rendszerrel büszkélkedhetnek.

Nyilvánvalóan ennek a tulajdonságnak megvan a maga költségbéli vonzata, hiszen egy önürítő rendszer még finoman szólva is drágának tekinthető, ugyanakkor azért a nagyjából +80 ezer forintos kiadásért cserébe kimagasló kényelmet kapunk tőle. 

Olyan robotporszívót vegyünk 2022-ben is, amihez van tartozék

Sajnálatos módon még mindig nagyon sokan esnek abba a hibába egy robotporszívó megvásárlásakor, hogy ragaszkodnak az olcsó, gyakran névtelen modellekhez, miközben bele sem gondolnak abba, hogy néhány hónapon belül karbantartásra lesz szükség.

Merthogy a mai robotporszívók sem képesek úgy működni hosszabb távon, hogy nem végzünk rajtuk rendszeres karbantartást. Olyan kopóalkatrészek jelentenek itt problémát, mint a főkefe, az oldalkefe, a HEPA szűrő vagy a felmosás funkcióhoz elengedhetetlen mop.

Különösen az első három azonban rendszeres cserét igényel abban az esetben, ha ugyanazt a takarítási teljesítményt akarjuk kapni robotporszívónktól, mint újkorában, mindemellett pedig szeretnénk, ha hosszú évekig hűséges társunk maradna, akkor ezt nem hanyagolhatjuk el.

Ezért fontos olyan robotporszívót választani magunknak, amihez a későbbiekben, tehát még garantáltan hónapok múltán is találunk majd tartozékokat, illetve lesz hozzá alkatrész az esetleges javításhoz. Főleg utóbbi 2022-ben nagyon fontos szempont!

Szerencsére ma már egyre jobb Magyarországon is ezeknek a takarítógépeknek az alkatrésszel és tartozékkal való ellátottságuk, így érdemes például szétnézni a Robotporszívó Szerviz kínálatában.

Amelyik típushoz ugyanis találhatunk itt alkatrészt és tartozékot, ahhoz biztos, hogy hónapok múltán is meg tudjuk majd vásárolni, így hosszabb távon gondoskodhatunk robotporszívónk megfelelő működéséről.

Kosaram